Olaszország egy kicsit másként - életvidám hétköznapok, izgalmas utazások, ízes élet & "dolce vita" - egy magyar lány tollából, Pizzaországról.

Egy Kis Itália

Csillagok alatt, Lagúnák felett ...

Grado, tengerpart, homokfövenyek, - négycsillagos vendéglátás a nyugati partokon

2020. augusztus 19. - BellaItalia

A Nap Szigete, - így hívják a helyiek. Észak - Kelet Olaszország kedves kis tartományában járunk, Friuli-ban, melyet sokan csak átutazásaik által ismernek. Itt, a Júlia Alpok elegáns vonulatai előtt, s a Collio teraszos dombvidékének integetve, a festői szépségű lagúnák közt megbújva húzódik meg Grado, az egész évben látogatható és mindig újabb és újabb arcát mutató, - ékszerdoboz, tengeri homokfövenyeken nyújtózkodó városka. Friuli, a vizek régiója, csodás, igaz árnyalatokat, történelmi tájakat, ízeket és hagyományokat kínál azoknak, kik ellátogatnak ide hozzánk. A mi Egy kis Itáliánkba. Térségünket, az elmúlt években egyre több és több magyar utazó kereste fel, köszönhetően a Grado városával és a Grado in Rete turisztikai hálózatunkkal elindított magyar-olasz projekteknek is, mely számunkra, olasz - magyar házaspárnak, igazi álommunka. Mostani írásunkban, olaszos lendülettel, szárnyakat csatolunk fel, s elrepülünk egy kicsit a lagúnák világába, s egy különleges élményutazásra viszünk Benneteket, ide ,hozzánk a Hotel Laguna Palace szálló jóvoltából, akiknél megtapasztalhattuk, hogy milyen is most egy négycsillagos vendéglátás, Grado nyugati partjainál, ahol például a legszebb naplementét is láthatjuk, miközben isteni falatokat csipegetünk, egy hatalmas tetőteraszon, kezünkben egy HUGO koktéllal. 

halaszok_utcaja_4.jpg

naplemente_gyonyoru.jpg

Grado tengerparti homokfövenyei, hosszasan elnyúló nyugodt lagúnái, s a közel 2000 éves tüneményes óváros feltöltő energiái egyre többek által válnak közkedvelt, család és legfőképpen kisgyermek, kutyusbarát desztinációvá az elmúlt időszakban. Magyarországról is sokan már visszajáró vendégek vagytok itt nálunk, aminek nagyon örülünk. Megannyi partszakasz, lassan mélyülő tengerparti részek, biztonságos fövenyek, s mozgáskorlátozottak számára is elérhető tengerparti környezet és például olyan kis kocsik is rendelkezése állnak, melyekkel a fogyatékos vagy mozgásukban korlátozott személyek is élvezhetik a tenger jótékony, csodás hatását. Grado, amúgy is egy kis varázslatos hely, ahol a jó energiák, valami nagyon különleges harmóniában találkoznak egymással. Aki itt pihen nálunk, vagy aki visszajár, s azok is, akik itt találták meg álmai ingatlanját a tengerparton, már tudják, s kellemes mosollyal szokták mondani: "Kinga ez a hely tényleg olyan, mint amilyennek leírtad. Itt úgy érezzük, hazaértünk." 

ovaros_palmakkal.jpg

finomsagok_a_parton.jpg

Grado-ban a négylávú kedvencek számára is, igazi kis paradicsomi állapotok uralkodnak. Számukra a gazdikkal együtt, öblök és kutyás strandok is elérhetőek a mesés partszakaszokon, ahol a kutya nyugágy, kutya zuhany és bizony a "doggy trainer" is rendelkezésre áll.  A Nap Szigete pedig nem több, mint 6 órányi távolság után érhető el, kényelmesen, végig autópályán, Budapestről indulva, Szlovénián át. (Természetesen Ausztria felől is lehet érkezni hozzánk.) Grado nemcsak a különleges lagúnavidékéről, de színes, ízes, s reggelente mozgalmas halászhagyományokat felelevenítő víziútjairól is híres. A nyugodt öblok, ahol néha delfineket is láthatunk, az érintetlen természet a keleti partok felé, s a lagúnavilág mely körbeöleli ezt az aprócska szigetet, mesés víziutakra is csalogat. A halászok piciny kis kunyhói, a Casoni-k, s az apró szigetek, vízen is elérhetőek. Barbana "úszó temploma", a delfinek dala, s a lagúnák miatti változó vízállás is különös természeti csodákat varázsol nekünk nap mint nap. Sokszor a tenger a hold táncával karöltve, néha a partokon is szigeteket varázsolva a vízállás mozgásával, megannyi gyönyörű kagylóval szegélyezve ejt ámulatba minket. 

lagunak_hegyekkel.jpg

hajozas.jpg

casoni_2.jpg

img-4093.JPG

img-8160.JPG

Grado-nak különleges lüktetése van, melyet mindazok éreznek, kik jártak már erre felénk. Sokan elviszik emlékbe magukkal az itteni energiákat és folyamatosan vissza és vissza vágynak. Olyan nyugalom, természetes apró csodásk és a történelem színes mivolta csücsül ezen a tájon, mely méltó hellyé varázsolja, egy igazi olaszos, "dolce far niente" töltekezéshez - Grado-t. Nálunk, minden kis repedésnek, minden kis virágnak, kőnek, színes hajónak, kisháznak és utcának története van. Ahogy az emberek is annyira kedvesek és nyitottak, hiszen mediterrán lelkük van. Sok száz évet repülhetünk vissza a múltba, itt nálunk bizony a falak és a helyiek mesélnek. A "citta vecchia", óváros részen lévő mozaikpadlók, a helyi "véradók" klubjának esti hegedűszólója, a tengerészek tere, s a mesés kis rékliket az udvarában horgoló signora, a halászok reggeli éneke, mind életre kel, mind valós élménnyé válik Grado-ban. Átérezhető, illatolható, sokszor könnyet csal a szembe, s olyan érzésekkel tölt meg, melyek mindig velünk maradnak. Grado nem sok, de éppen úgy jó, ahogy van. Bája, piciny kis lelke önzetlenül kínál megannyi felfedeznivaló csodát, minden szezonban. 

belvaros_2.jpg

templom_1.jpg

ovaros_utca.jpg

Egy pár napra, most a mi "munkahelyünk" vendégszeretetét élveztük, hiszen már régóta fúrta amúgy is az oldalunk a kíváncsiság, hogy a jelen időszakban, mit is jelent egy szállodának, mely nemcsak szezonálisan, de egész évben nyitva van, felkészülni a nyár legütemesebb szezonjára az augusztusi Ferragosto-ra. S hogy milyen is egy igazán fenséges szolgáltatásokkal felvértezett "nagyobb" szálloda hangulata, kulisszatitkai a mostani új "világhelyzetben", miként vigyáznak Ránk, hogyan figyelnek mindenre. Sok - sok kérdésünk volt, így pár napra, most mi is turisták lettünk Grado-ban, s mint turisztikai szakemberek, beköltöztünk a Hotel Laguna Palace Szállóba, kedves partnerünk meghívására. A hely fizikai nagysága ellenére, végtelen eleganciájával simul bele Grado nyugati partjainak fövenyeibe, s a lemenő nap fényében (is) olyan kilátást kínál, melyet nincs mese, látni kell! Arról nem is beszélve, hogy ebben a modern, elegáns közegben kínál, végtelen kellemes, családias hangulatú, rendkívül "odafigyelős" vendéglátást. 

bejarat_szines.jpg

tetoterasz_huhaaa.jpg

 

kikoto_bevezeto_ut.jpg

S hogy mi is vár ránk itt? Mélységben himbálózó hajócsodák, peckesen dűlönglélő vitorlások megnyugtató látványa, végtelenbe nyúló tetőterasz, s olyan panoráma szobák, melyekben az ágyunkban fekve is úgy érezhetjük, hogy bizony a tengerbe lóg a lábunk. Illusztris vendéglátónk a Hotel Laguna Palace négycsillagos szálló, mesebeli pihenést kínál az ide foglaló vendégeknek. Négy csillagja ellenére, otthonos, de mégis karakteres, szívélyes vendéglátó, ez az amúgy szintén családi tulajdonban lévő szálláshely, mely Grado legszebb partszakaszainak egyikénél, a nyugati partok fehér fövenyeinél található, ott, ahol narancsos fényekben úszva megy le a nap, s ahol bizony a legszebb kagylók mellett sokszor tengeri csillagok, s hosszú biztonságos nagy partszakasz található. Akik pedig szeretik a kikötőben az esti széllel kuncogó, egymáson mosolygó vitorlások dalát, s a sirályokkal kelve reggeliznének, valamint a 180 fokos kilátástól sem riadnak el, akkor Grado-ban ezt itt egy helyen mind meg is találták, mennyei welnessrészleggel együtt, kényeztető masszázsok által, a tenger zenéjéra és a tetőn lévő étterem gasztronómiai csodái között. 

tengerpart_fentrol.jpg

szineskben_este.jpg

tengerpart_naplemente_1.jpg

kingus_terasz.jpg

A lagúnaúton amely hosszasan tör előre Grado-ban a víz felett, - mindig valami különös nagy élmény végigszáguldani, s amikor letekerjük az ablakot és magunkba szippantjuk a tengerillatot, nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de nekem mindig nagyot dobban a szívem. Erről az útról nemcsak a kikötőket, a szuszogó hajókat és a hajnalban mindig edző evezős csapatot látni, de a Laguna Palace Hotel sikkesen elterülő épületei is feltűnnek a kék, napsütötte ég alatt, az úszó horizont sziluettjében.  A szálloda modern mivolta, mint egy nagy kupola úszik a fövenyek felett, mellette pedig remek apartmanszállások is bérelhetőek. Nagyon szeretünk Grado ezen részével is dolgozni, mert ez a csendes nyugati fövenyek, egy külön kellemes kis része a Nap Szigetének. Grado, a környék és Friuli pedig mindenhol nyugalmat, tisztaságot és valami elmondhatatlan kedvességet sugall, ahol csakúgy jól van az ember. Nekem a térségünkről mindig a "Tiszta Udvar Rendes Ház" szlogen jut eszembe, mert nálunk valahogy úgy minden rendben van. Nemcsak a külső, de a belső is, s ez sugárzik az emberekből, s a hely szelleméből is. A szálló kupolájának tetejében pedig olyan welness részleg van, ahonnan az egész lagúnavidéket belátni, a tenger ölelésével együttesen. 

spa_kilatas_kingussal.jpg

lagunak_felett_csillagok_alatt.jpg

laguna_kilatas_1.jpg

A szálloda elé megérkezni éjjel vagy nappal, különös érzetet ad, mert örömmel fogadnak az esti fényekben cikázó sirályok, míg nappal pedig a szálló melletti kis bárban zajlik a helyi élet és isteni a kávé, ami nélkül Itáliában élni lehet, de minek. A kikötők, melyek itt találhatóak megannyi elegáns és sikess hajó parkolóhelye, s már csak ránézni is jó, a vízen himbálózó sikkes "hajótestekre". Parkolni a szálláshely előtt is lehet, kék és fehér zónák is várnak, a kék fizetős, a fehér pedig szabadparkolós, de természetesen aki mélygarázsban szeretne parkolni, az is igénybevehető a hotelszobákkal együtt. A félköríves szálló elegáns üvegajtaján mielőtt belépnénk, higiénikus innovatív padló fogad Bennünket, amely fertőtleníti a cipőtalpunkat s mielőtt a maszkban a csodásan kecses recepciós asztalhoz lépünk, mely felett kristálycseppeket alkotó csillár lebeg - érdemes egy gyors kézfertőtlenítést is végrehajtani, melyet a kedves recepciós hölgyek is javasolni fognak. Amire csak lehet, ügyelnek és figyelnek, a kézfertőtlenítő mindenhol ott van. A belső terekben elvárt és kötelező is a maszk használat, melyet addig kell magunkon tartani, amíg mozgunk a belső térben. (Pld. ha étteremben vagyunk, amíg nem érünk az asztalhoz, addig viseljük a maszkot, az asztalnál már természetesen nem.) A szállodában a liftnél is fertőtleníthetünk, s a jelzőtáblák pedig arra kérnek minket, hogy vagy egyedül, vagy maximum családtagunkkal használjuk együtt a felvonókat. Hiszen most a "távolságtartás" az egyik legfontosabb szabály, amellyel tiszteljük meg a másikat és adjunk teret egymásnak. 

fertotlenito.jpg

iftes_kingus.jpg

liftben.jpg

Nálunk a régiónkban nagyon betartják mindenhol az új "világhelyzet" szabályait, nem is véletlen, hogy Friuli-ban semmi kiugró adatról és hullámról nem is hallottunk, mert nálunk " már az elejétől" szabálykövető és konzekvens volt minden, ahogyan most is az. Nem pánikoltunk, hanem figyeltünk egymásra (megjegyzem eddig is ezt tettük, nálunk alapjaiban nem divat pld. összefogdosni az árut a zöldségesnél és a boltokban) és ezeket a dolgokat most is betartjuk ahogy kell. A becsekkolás után lent a kis bárban természetesen nem maradhatott el gyorsan egy kis fekete elszürcsölése, mindamellett, hogy nagyon kíváncsi voltam, milyen szobánk is lesz. Mert eddig csak annyit tudtam, hogy a miénk az 524-es lakosztály lesz. S hogy milyen is egy igazi letisztult eleganciát, tisztaságot, kényelmet, nyugalmat és stílust sugárzó szoba a Hotel Laguna Palace-ban ahol azonnal otthon érzed magad, s ahol a kilátás olyan, hogy azt bizony magával akarja vinni az ember? ... Hát ilyen:) Gondoltam inkább videót készítek, úgy élethűbb. Gyertek hát most velem, az 524-es szoba színfalai mögé:

 

A tágas fürdőszoba stílusa, az első ránézésre is hívogatóan kényelmes ágy nagysága s az óriási gardrób is lenyűgözött, a FENDI fotel pedig első pillanatra lett nagy szerelem. A terasz pedig ...., nos a terasz mindent vitt, a maga félköríves hajlataival, a kényelmes nagy pihenőágyakkal és a változatos - lagúnák és tengerpart, óváros kilátással. Már tudtuk is, hol fogunk csücsülni hajnalban, hogy mindent lássunk. Szeretjük a teraszon búcsúztatni a napot egy pohár borral, s várni a hajnalt álmosan pizsamában, vagy épp csak elmerengeni a végtelen kék energiákban. (Egy jó tanács:  mivel az épület mellett alacsonyabb apartmaházak vannak, burjánzó nagy zöldekkel és szép nagy teraszokkal, sokan ide is visszatérő vendégek járnak pihenni - érdemes magasabb szintekre kérni a szobákat, hogy a kilátás tökéletes legyen! De ebben majd én segítek is Nektek!) 

kiltas_sajat_terasz.jpg

fogadas.jpg

gardrob_1.jpg

szallodai_szoba.JPG

Miután örvendezve pakoltam a gardrób széles polcain és a bekészített isteni Ribolla Gialla-val koccintottunk Seba-val, ami a térségünk finom Spumante-ja, addig az motoszkált a fejemben, hogy wellness részleg legyen vagy a tenger? Tetőterasz vagy masszázs, s persze az esti vacsora lefoglalása, s csacsogás az igazgató úrral is, mert bizony egy szálloda "nagykövetnek", sok dolga van. Utunk ide, ugyanis nem volt véletlen, mivel a Hotel Laguna Palace-t képviselni a magyar utazók felé, egy csodaszép munka és megtisztelő dolog. Főképpen öröm azt tudni, hogy különleges és egyedi árakat és csomagokat ajánlhatok majd ki Nektek, a szállodával és a helyi turisztikai hálózatunkkal való együttműködés keretében. Arról pedig nem is beszélve, hogy akik Egy kis Itália kártyával rendelkeznek majd, különleges meglepetésben is részesülnek. (A kártya kapcsán bővebb információt is nemsokára küldünk az érdeklődőknek - mivel számos partnerséget kapcsoltunk Nektek egybe ezen a nyáron, mely a jelen helyzetben kicsit lassabban ment, de nem engedtem maximalista mivoltomból - Miattatok sem:) Mert valami nagyon különlegeset szerettünk volna létrehozni. Szerintem sikerült.) A szálloda igazgatójával is, nagyon sokmindenben dolgozunk majd együtt, így folyamatosan résen leszek és igényeitek szerint is nagyon szívesen ajánlunk majd ki különleges lehetőségeket, Grado élményekkel, partnerségekkel összekapcsolva. 

igazgato_urral.jpg

S mialatt zakatolt az agyam, hogy miként is "kényeztessük" magunk az elkövetkező 2 naprban, az ajtón kopogtattak és érzekett egy ajándékkártya, mely szerint a wellness részlegen várnak, hogy egy lagúna masszázst kapjak, s hogy kicsit felfrissüljön a testem, s a lélek. Seba el is ment üzleti megbeszélésre közbe igazgató úrral és én pedig kispapucsban, finom puha köntösben ballagtam a tetőszint alatt lévő wellness részlegre, ahol a liftből kilépve fantasztikus látvány fogadott. Mindenkinek látnia kell, a végtelen lagúnák felett elterülő medencét, s a nagyon kényelmes nyugágyakat, s azt a szemnek is különlegesen pihentető "ambience-t", mellyel a belső tereket megalkották. Itt pedig Jessica várt, aki elvezetett az egyik szépségkuckóba, ahol a masszázságyak felett, az ablakon a lagúnák és a tengerpart mosolygott vissza rám. Alig vártam, hogy átadjam magam, egy kis lazításnak. 

spa_bejarat.jpg

 

spa_kilatasa.jpg

S márpedig ennyi év után is - Grado-ban mindig történnek csodák. Hónapok óta küzdöttem többirányú vállfájdalommal, kaptam injekciókat, jártam fizioterápiára, de a bosszús "íróbetegség" csak vissza-visszatért. Eddig. Ugyanis Jessica, aki masszázsterapeuta, valami olyan technikát alkalmazott, hogy igen: Szó szerint csodát tett. A vállam ropogott ide oda, de Jessica olyan mozdulatokkal tette helyre, hogy a 60 perc után, új testben új lélekkel, bizony új vállakkal sétáltam a medence felé, melynek partján Seba várt, s éppen napi sajtót olvasva mosolygott. Újjászülettem. Ahogy az apró kis mozaikokon könyököltem és pont a régió gyönyörű művészeti hagyományairől beszélgettünk, hogy miként és hogyan is ered innen tőlünk a mozaikművészet, mint mesterség eredete, - eközben a szállodát félkörívben átölelő ablakok felett a naplemente narancsos vonalai festették meg az eget, s észrevétlen mediterrán sikkel csücsültek le a kék horizontra. Egészen Aquileia-ig el lehetett látni, ahol a UNESCO világörökség csodás részét, a Bazilikát és annak gyönyörű mozaikpadlóját is láthatjátok majd. Aquileia nagyon sok ponton kötődés az én magyar lelkemhez is, hiszen Attila hun király megannyi története köt minket eme nevezetes helyhez. 

spa_reszleg.jpg

spa_kilatas.jpg

spa.jpg

Grado felett, valahogy azt érzi az ember, hogy megnyugszik, úgy minden. Engem mindig is elbúvölt a távolság látványa, mely itt Friuli-ban olyan változatos, hiszen egyszerre láthatjuk a hegyeket, a dombokat, a lagúnákat s a tengert, mely összhang igazi festményt varázsol elénk. Mindennap más színekben pompázva. A finom puha köntösöket magunkra véve, s az egyedi strandtáskába bepakolva, - melyet szintén a szálloda biztosít, el is indultunk a szobánk felé, ahol várt a terasz, egy pohár bor, s a "csak üljünk ki egy félórára időtöltés" érzete és nézzünk ki a fejünkből, mert ez most bizony részben nemcsak munka, de "dolce far niente" is. Annyira vártam a percet, hogy csakúgy feltegyem a lábam a fontoss puffra, hogy elmerengjek az égen felrajzolt felhő csodákba, hogy érezzük a tenger illatát és a távolban a gyönyörű Santa Eufemia templom vigyázó oltalmát. Olyan jó, hogy Grado ilyen kicsi, olyan jó, hogy nem zsúfolt, s olyan jó, hogy megőrizte minden természetes részét a város. Nincsenek elvetemült ingatlanfejlesztések, a természetes zöld területeket nem építjük be, költünk és fejlesztjük a kerékpárutakat s a természetvédelmi területeket, s bár vannak delfinjeink és megannyi csodás tengeri élőlényünk, de hagyjuk, hogy természetes közegükben éljenek itt együtt velünk. Innen a teraszról is azt kémleltem, ahogyan  hangulatosan megfér a város 60-70es évi hangulata, az ódon városrészekkel, s a modern épületekkel együtt, békességben. Pedig nálunk is vannak bizony igazi 70es évek retro "tájsebei". De zöldbe "burkoljuk" őket, vagy ha éppen "védett épületek", akkor elmeséljük Nektek, hogy miért is azok, s így a jelenlétük máris jobban " emészthetőek". 

tetok_felett_1.jpg

ilatas_a_varosra_1.jpg

S hogy gasztronómiailag mi is vár minket a Sky Étteremben, a lagúnák felett. Csodás kilátás, tiszta ízek, egyszerű, de jól érthető menü, helyi alapanyagok, nyílt konyhapult, ahol betekinthetünk az ételek elkészítésébe. Nagyon kellemes és odafigyelő kiszolgálás, kik mindenben segítenek, s elég komoly borválaszték is, melyről a kilátással együtt, szintén inkább videót csináltam Nektek, mert így élethűbb. A menü most sok helyen jóval egyszerűbb, egyszerhasználatos, újrahasznosítható papíron nyomtatott, vagy tisztítható műanyag bevonattal rendelkezik, melyet mielőtt letesznek az asztalokra, bizony fertőtlenítenek. Mi leginkább az ízekre és a különleges tengeri falatokra figyeltünk, s nem mellőzve a fenséges kilátást, s persze a naplementét sem. 

Vacsoránk, a legfelső emeleten lévő körbe panorámás étterem egyik csodás asztalánál telt, ahol nem lehet panoráma nélküli asztalt kérni, s a látványkonyha mellett, nagyon kellemes bor és italválaszték is várja a vendégeket. Frissen mosott, vasalt, s csodásan keményített vaskos abroszok vártak minket (tudom, hogy apró részletek, de szerintem nagyon fontos), s remek menü várt minket, melyekből a tengeri ízelítő tál lett a kedvencem. Mivel nagyon szeretjük a risotto-t, azt is rendeltünk, arról el kell mondani, hogy nem a hely erőssége volt, de annál inkább a desszertek -  a csokis mousse és társai - vitték el a pálmát, a friss halas tál mellett. A risotto itt is kétszemélyre készül, mint sok már étteremben, így erre figyeljetek, mert igazán jó risotto-t nem véletlen, hogy csak duplaadagosan készítenek a legtöbb helyen Olaszországban. 

seafood.jpg

vacsi_1.jpg

csoki_mousse.jpg

Vacsora után a tengerparton sétáltunk, majd kellemesen elfáradva, szinte alig vártuk, hogy lerakjuk a fejünk azokra a nagy kényelmes párnákra, a hatalmas, ergonómikus ágyban. S mialatt a Grado-i lagúnák felett beköszöntött az éjjeli üzemmód, bizony az jutott az eszembe, hogy most nem kell majd számolnom a "báránykákat" mert bizony a hosszú nap után, remekül esett a pihenés minden téren, a minden igényt kielégítő, kényelmes szobában, ágyban. A huzatok is kellemes hűsítő anyagból készültek, igazi kiváló olasz textíliákból, melyeken érezni lehetett a minőségi munka minden apró elemét. Az álmok gyorsan előjöttek, mert nem kellett altatni minket, s a hajnal, a tengerparti hajnal is oly közel volt. S ilyenkor, nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de én alig várom az első kávét. Az első aromát, illatot, a kis feketét, vagy latte macchiato-t, amivel indul a nap. 

kave_reggel.jpg

 reggeli_kertben.jpg

 A reggeli, mosolygós Buongiorno-val indult a szálloda recepcióján, ahonnan akár belső térben is, vagy a kellemes teraszt választva tölthetjük el az ízletes reggeli perceket. Mi a virágokkal szegélyezett szabadban élveztük az előbújó napsütést, ahol külön kis menüről lehetett most rendelni a reggelit. Hiszen a távolságtartás és az érintésmentesség miatt a legtöbb alapanyag, s étel most felszolgálással érkezik a kellemes asztalokhoz. Több finomságot pedig a kedves személyzet ad át nekünk, az amúgy eddig "svédasztalos" reggeli pultról, ahol most önkiszolgálás nincs. S ezt mindenki nagyon kedvesen és normálisan be is tartja. Megjegyzem, szerintem sokkal kevesebb élelmiszerhulladék keletkezik így, hiszen nincsen és nem is láttam tányérokra halmozott - aztán pedig el nem fogyasztott reggeli "halmokat", amelyet mindig szomorúan nézek sok helyen, ahol a "gyűjtögető életmód" lép előtérbe, nem pedig a racionális, elegáns reggeli hangulat. A személyzet is nagyon kedvesen elmondott mindent és összességében remek érzés is volt, hogy a finom piritós, a frissen sült croissant-ok és megannyi finomság érkezett felszolgálva. A reggeli a szobaárakban benne is van, vannak viszont olyan különlegességek, finomságok, melyek az amúgy is bőséges választék mellett, némi felárral, külön is rendelhetőek, ínyenceknek részére. 

etterem_laguna_palace.jpg
leanderek.jpg

A kellemes reggeli után, Seba-nak dolgoznia kellett, én pedig vállamra vettem a strandtáskámat és szintén elindultam a dolgomra, letesztelni a nyugati partok csodás strandjait, beszélgetni a strandokat fenntartó kollégákkal és a partiőrséggel, hogy miként is látják a szezont, hogyan fogynak a nyugágyak és milyen óvintézkedéseket alkalmaznak a partokon a kedves vendégekre fordított figyelem érdekében. S mialatt a szálló hátsó oldalán a mesés leander fák alatt ballagtam a part felé, s igazi mediterrán virágillat csapta meg az orromat, az a gondolat kísért végig az utamon, hogy szeretek itt lenni. Pedig már sokadjára járom végig ezt a sétányt, munka miatt rohava, néha a csajokkal egy egy délutáni csobbanás erejéig, vagy éppen kedves vendégeknek megmutatva a partszakaszokat, a belső kikötő lélegzetelállító látványát, vagy éppen megbeszélésre robogva a turisztikai hálózatunk irodájába. Mely pillanatok közben, mindig ott dobog a szívemben, a Grado szeretet egy különös formája. 

grado_1.jpg

Szeretek itt lenni. Akár így, akár úgy. S miközben leértem a nyugati partokra, ahol szabadstrandok és napernyős - nyugágyas strandok váltogatják egymást, a nap úgy kisütött, hogy bizony égetve cirógatta az arcom, így alig vártam, hogy lepakoljak és csobbanjak egyet, a biztonságos távolságban lévő napernyők és nyugágyak között. Ahol még a parti őrség is segített abban, hogy mit hova lehet lepakolni és jó érzés volt ÉREZNI, hogy mindenki figyel a másikra. A nyugágyakat folyamatosan tisztították, a bárokban szólt a zene, s minden egyes vendég után azonnal mosták le az asztalokat és a székeket. Őszintén le a kalappal Grado előtt, mert maximális figyelmet érzékeltem minden lépten és nyomon, a Nap Szigetén.....ahol ezen a nyáron számomra a legnagyobb "veszélyt" a szemfüles, mindenre figyelő sirályok jelentették, akik bizony mialatt mi bemegyünk a hullámok közé, Ők szépen, érdeklődően kipakolják a táskánk a parton - s mint egy kártyaasztalnál, megteszik a téteket. :) Nyilván hatalmasakat kacagtunk rajtuk, de a parti kávézóban ülve, a kis falatokra érdemes figyelni, mert egy pillanat alatt szélsebesen repülnek alá, csapnak le és viszik el "Rodolfói" ügyességgel azt, ami nekik megtetszik. Ettől függetlenül persze, minden évszakban kívánunk Nektek csodás Grado napokat, bármikor is jártok erre felénk, legyen az ősz, tél tavasz, vagy nyár - mi vagyunk és leszünk, hogy a legszebb helyi élményeket vihessétek majd haza, a kagylók mellett. 

part_napernyok.jpg

tenger_1.jpg

nyugati_partok_siraly.jpg

NÉVJEGY: Egy kis Itália - Boldogságmorzsák nap mint nap, - Olaszország, Friuli régió titkos vidékeiről 

Szerző / fotók: Sempeger - Sommariva Kinga & a HOTEL LAGUNA PALACE saját fotói, melyeket a szerző a szálloda engedélyével és jóváhagyásával használt fel. A képek továbbközlése nem engedélyezett, csak és kizárólag a jelen linken elérhető - teljes tartalom forrásának megosztásával. 

Az Egy kis Itália Facebook oldalon olaszos életképek, életérzések érkeznek, javarészt Friuli régióból. Az Egy kis Itália YouTube csatornán kedvenc olasz családi receptek, csodás tájak kíséretében. A Come to Friuli oldalon - Friuli régió bájos szépségei, nevezetességeiről olvashattok, Grado csodáiról pedig a Come to Grado oldal kalauzol Benneteket. 

Az Egy kis Itália zárt csoportban pedig megannyi információt olvashattokOlaszország titkosabb vidékeiről, utazási élményekről. Emellett recepteket és programokat is megosztunk a csoportban. Egy igazán kellemes közösség van az oldalon és a csoportban is, ahol az Olaszországot szerető és kedvelő emberek találkoznak,. A csoportba csak és kizárólag a feltett kérdések megválaszolása után, csak és kizárólag létező profillal, adminisztrátori szűréssel, beléptetéssel lehet bekerülni, a csoport szabályzatainak elfogadása mellett. 

 

La Subida - egy mesebeli olasz családi fészek

... ahol a Sirk család, tündöklő női energiák, Friuli ízek, a dombok kedvessége, s a Ribolla Gialla illata ölel át

A kellemesen lankás dombok mindenféle zöld árnyalatai között, egy kis sárga Vespa-n közeledett Alessandro, a La Subida Michelin csillagos étterem séfje, mögötte pedig mosolyogva Josko Sirk ült, ennek a csodahelynek a megálmodója, a Subida jól ismert, jókedvű "házigazdája". Régi családi barátaink Ők, akikhez megannyiszor, mikor visszatérünk, különleges érzések kerítenek hatalmukba. Sokmindenben egyre rezdülünk, a táj és a természet szeretetünk is nagyon egyforma. A főztjük pedig olyan, amiben elmerülni jó, ahogy a családi birtok csodái közé megérkezve is mindig azt érezzük "otthon vagyunk". A La Subida egy igazi "Alíz Csodaország" akikkel különös szövetség a miénk, a Friuli dombok között, s ahol a mostani írásomban, a család hölgy tagjaival ültünk le az eperfák alá, s a habos tejes kávé mellett, melyhez mindig friss virágok is érkeznek, beszélgettünk az elmúlt időszak érzéseiről. De előtte, míg a gondolataikat tolmácsolom, egy kis virtuális sétára viszlek itt Benneteket, ezen a csodabirtokon. 

vespa_fiuk.jpg

harom_gracia.jpg

subida_kave.jpg

A puhán bársonyos, harsogó zöld domboldalak csendben figyeltek, míg a birtok lovai önfeledten szaladgáltak a karámban, s a családi ház földszintjén, ahol a természet találkozik a frenetikus helyi olasz gasztronómiával, a Subida "első látásra szerelem" étterme van. Éppen rézedényben, halkan ropogott az illatos tűz felett a polenta, régi receptkönyvek figyeltek a polcokon, miközben a frenetikus vidéki reggeli illata csábított egyre beljebb. Frissen vágott mezei virágok sokszínű illata keltette életre a belső terek meghitt olasz otthon érzetét, s az élre vasalt fehér abroszokon mosolygó kerámia vázák ölelték át a hely szellemét... Különös, ősi olasz családi energiák találkoznak itt, ahol annyi a múltbéli történet és a jövőbeni terv. Nekünk a hely, ahová mindig jó visszatérni. A hely, ahol mindig azt érezzük, hogy hazaértünk. A hely, ahol annyi családi esemény, megannyi nevetés, sok tanulás, gasztronómiai élmény, közös nagy főzések, csodaprogramok valósultak már meg, mely ott legbelül boldog nagybetűkkel írják be szívünkbe az örök emléküket. 

collio_videke.jpg

a_termeszet_az_etteremeben.jpg

reggeli.jpg

la_subida_asztal.jpg

A La Subida-ban a vidéki "vintage", autentikus, bájos csecsebecséit, - gondos figyelem és fegyelem kíséri, s valahogy azt érezni, hogy minden a helyén van, pontosan olyan érzetek között, ahogy az a nagykönyvben is szerepel. A kulináris élvezetek, a szemünket elkápráztató apró szépségelemek, itt minden apró részletben megtalálható, egymásra ható energiák között. A Sirk család egy igazi többgenerációs, az életet sok ízében szerető "grande famiglia", akik története nemcsak izgalmas sorsokkal van tele, de a szívük is olyan nagyon a helyén van. Olyan igazán Friuli módon, csordultig tele a szőlőszemek mosolyával, a birtok virágjainak illatával, s mindez olyan természetesen, ahogy a kis családi birtokot szegélyező, kellemesen hullámzó teraszos dombok átszövik a tájat a Via Subida körül, itt Cormons-ban. 

birtok_hangulat.jpg

belso_etterem.jpg

vintage_chic.jpg

falatok.jpg

Ahogy megismertük őket, barátok lettünk, hiszen régóta jóban voltak már a családjaink is. Az én apósom Edi Sommariva és Josko Sirk is igazi elvetemült olasz "gasztro forradalmárok", akik az ízekért, a helyi alapanyagokért, a tradíciókért, s ezek megőrzéséért, mindent, amit csak lehet megtesznek, elkövetnek, helyi, regionális és olasz nemzeti szinteken is. Közös a célunk, hogy ezek az igazi értékek, sok generációnak láthatóak, érezhetőek, és átélhetőek legyenek még. Az olasz családok mesés múltjából fakadó tradíciók, a régi olasz élet és a vidéket idéző ízek, a zamatos vendégszeretet, amelyet a vér örökít és a szellemiség, a La Subida falai között ott honolnak. A birtok minden egyes szegletében minden jegyében, színében, illatában és ízében száz százalékosan vannak jelen, s még talán egy kicsivel többet is. 

sirk_family.jpg

splendida-famiglia-centrata_1.png

A Subida élmény ugyanis örök. Felejthetetlen. S olyan energiákat ötvöz, amiért oda és vissza leszünk, mert ezen a helyen egy a legfontosabb: MI magunk és az igazi "Dolce far niente". Mert itt valahogy tényleg azt érezzük, hogy a természet, a helyi ízek, a szálláshely kedvessége, valami különösen ölel át minket. Miközben a fák között megbújó erdei lakokból, reggel a dombok között ébredünk, az erdő óriás páfrányai között antik kádakban fürödhetünk, s a frenetikus ízek mellett, a térség szőlőjéből készült ecet - ACETO is egy új utat nyit meg a gasztroélvezetek labirintusában. Ugyanis teljesen új aromákat, ízpárosításokat fedezhetünk fel, a ház Michelin csillagos konyhájának jóvoltából is. Arról nem is beszélve, hogy remek, exkluzív programokon is részt vehetünk, mint a családi ecetüzem megtekintése, romantikus piknik a dombok között, s egyedi igény szerint még közös főzésekre is van lehetőség az étterem séfjeivel. Így gondolom nem árulok el titkot, s nem véletlen, hogy a La Subida is az Egy kis Itália Kártya partnerség - exkluzív, kiemelt partnere lett. Nagy örömünkre, óriási büszkeség velük együtt is, hogy csodás és egyedi dolgokat alkotunk bizony Nektek. 


hatso_kis_haz.jpg

etelek_etterem.jpg

kadban_furdunk.jpg

piknik_kosar.jpg

A Subida történetek mostani első részében, arról beszélgettem a ház asszonyaival, hogy miként is telt családjuk életében az elmúlt időszak. Hogyan élték meg Ők, kiknek születésük óta, több generáción át, a saját házuk falai között az igazi családias vendéglátás az életük, s a zsigereikben is oly erőkkel dübörög a tenni akarás, hogy azt nemcsak jó látni, de érezni is nagyszerű. Kíváncsi voltam arra is, hogy mit is jelent Tanja-nak például a La Subida, mint hely, mint szellemiség, melyről Josko Sirk lánya, így nyilatkozott: 

"A Subida nekem a családi fészek, a hely ahol születtünk, ahonnan eredünk. Az otthon, melyet imádunk és szeretünk, s melynek érzéseit osztjuk meg a vendégeinkkel is, kik betérnek hozzánk. A La Subida egyszóval: a NAGYBETŰS életünk, a családi generációink útját kísérő karizmatikus hely, amiért a mi szívünk folyamatosan dobog, s amelynek védelmét, óvó energiáit és biztonságát mindig is érezzük - éreztük. A hely, ahol minden apró részletben, melyet a vendégeink elé is tárunk, benne van a szívünk - lelkünk. Ahol a tűz körül együtt ülünk, együtt főzünk, a ahol a Polenta minden apró kis részelemében is benne van a családi történetünk." 

hortenzia.jpg

13873109_1312095585482462_8784744844874893640_n.png

 

polenta_1.jpg

Amikor az érzésekre tértünk rá, hogy milyen gondolatok kavarogtak bennük, mialatt egy olyan időszak jött az életünkbe, mellyel eddig senki sem számolt, Tanja és édesanyja Loredana, finom bodzaszörpöt kanalaztak friss citrom szeletekkel, a fák lombjai alatt a kertben, s így folytatták: "Azt gondoljuk, hogy egy ponton olyan időszakot éltünk - élünk most meg, amely bekerül a történelem könyvekbe. Valami véget ért, mellyel egy új út épül, a maga problémáival, ugyanakkor lehetőségeivel is együtt. Mi mindig előre tekintünk - a múlt erőiből építkezünk - mindig vannak terveink. Ez a mostani időszak sokminden próbája volt, hogy miként lehet egy izolált környezetben úgy élni, - hogy abból mégis megoldásokkal, újszerű dolgokkal lépjünk ki, egy új világba. Bár nekünk ezen időszak alatt is itt volt a Subida, s nagyon sokmindent kaptunk a helytől. Nekünk sokmindenben reményt is adott ez az időszak, mert rájöttünk, mennyi új dologra, kihívásra is alkalmasak vagyunk, így együtt családilag. Vannak bozony dolgok, amit ez a helyzet sem tudott elvenni. A bennünk rejlő energiákat, a családunk összetartását, a munka szeretetét, s a csapatunk lelkesedését az iránt, amit csinálunk. Legyen bármilyen új körülmény. Amikor vannak célok, azok felé haladunk s nem is nézünk másfelé."

michelin_csapat.jpg

"Az idő is sokmindenben segített. Rengeteget beszélgettünk, s látjuk, hogy ezzel a helyzettel együtt kell alakulnunk nekünk is. Új igények alakultak ki, új értékek lesznek, még értékesebbek. Ezekkel együtt pedig új prioritások kerülnek az asztalra. A biztonság, a kevésbé zsúfolt helyek, a tágas terek, a tisztaság, az odafigyelés, a természet adta végtelen zöld helyszínek, - mind olyan értékek lesznek a jövőben, melyek megerősödnek.

Szerencsések vagyunk, mert Friuli régió, s a mi kis "fészkünk", ezeket a dolgokat tartotta mindig is szem előtt. Az új célokhoz, új "utakat építünk", melyeken csak is kizárólag meghatározott koncepcióval és céllal lehet elindulni. Különben sokmindent veszíthetünk. Az "átalakulás" egyik különleges folyamata volt, amikor Michelin csillagos étteremként, berendezkedtünk arra, - teljesen új típusú tevékenységként, hogy az elegáns, de mégis, helyi "Subidás"  ízeket például húsvétkor is házhozszállítottuk, ami végül nagy sikert aratott. Így egy kisebb menüválasztékkal, a "bezárt" időszakban is a megérkeztek a kedvenc ízek vendégeink asztalára."

hazhozszallitas.jpg

gitini.jpg

"Az, hogy a gasztronómia hogyan fog kinézni a jövőben és milyen változásokon megyünk keresztül, ahhoz előbb meg kell értenünk a magunk emberi transzformációit is ebben az új helyzetben. Az éttermek üzemeltetése, a vendéglátás, az éttermi világ folyamatai sokrétű BIZALMON alapulnak. Akik leülnek nálunk az asztalainkhoz, azok megbíznak minket nagyon sok dologgal. Ránk bízzák részben az egészségüket, az étkezésüket, ránk szentelik az idejüket, figyelmüket. A vendéglátás egy különleges érzékekkel megáldott terület, melyen belül, a dolgok mérhetőségét a jövőben, egyre inkább befolyásolja majd megannyi apró részlet, amelyekre még jobban oda kell figyelnünk, a fogadtatástól, a terek, atmoszféra kialakításán át sokmindenre."

Miközben a konyhában a rézedények között néztük az új szezonális finomságok előkészületeit, s a "csillagos" menü részleteiben merültünk el, a vázákba éppen friss virágok érkeztek a ház mögötti mezőkről, a tűzhelyen pedig ropogós farönkok készültek arra, hogy igazi polenta készülhessen a kis füstös nyári melegben. Anyák, asszonyok, gyerekes családanyák Ők mindketten, egy csodás generációt képviselnek. Hirtelen pattant ki a kérdés belőlem, hogy nőként, anyaként, - családi vállalkozást és a La Subida csapatát vezetve, milyen kihívásokat tartogat most nekik az élet? Loredana, Josko Sirk feleségének mosolygós szeme felcsillant, s így válaszolt ...

la_subida_finomsagok.jpg

"Drága Kingám, egy Nő, aki népes családot menedzsel, sokmindenre képes. Olyan energiákat kapunk, amikkel ha megtanulunk bánni - sokat kaphatunk az élettől. A vállalkozásban is úgy dolgozunk, mint ahogy otthon. Olyan ez mint a takaró, amely mindig rövidebb, mint ameddig szeretnénk nyújtózkodni, - közben nagyot nevet, - hiszen munka mindig van - s lesz is, csak kérdés melyik végét és hogy fogjuk meg ... Azt gondolom ugyanakkor, hogy nagyon eljött az ideje, hogy kicsit úgy megváltozzon a világ, s mi emberek is máshogy éljünk. Csendesebben, békésebben, jobban figyelve magunkra, a belső hangokra, másokra. Friuli-ban ehhez remek adottságot kapunk a környezettől is hála istennek. Boldog vagyok, hogy mi itt élünk, mert ez a vidék csoda ... sok ponton a maga nemében. Igazi tágas, nyugalom szigete. Ezt az érzést adjuk át, ahogy csak tudjuk a vendégeinknek. Valahol ez  nemcsak munka, de óriási szenvedély is nekünk."

uj_haziko.jpg

kis_erdei_haziko.jpg

Amikor felsétáltunk velük a családi dombok közé, ahol az út másik felén, egy nagyon kellemes kis útszéli OSTERIA is várja a betérőket, majd mögötte egy csodavilág tárul fel. Hortenziák, levendulák, harsogó zöldek közötti meseházak, melyek különböző stílusban "kényeztetik" a vendégeket. Üvegfalú házak náznek büszkén a természet és az erdő felé, nagy franciágyak mellett beépített kádak kényeztető látványa fogad minket. A kényelmes családi rezidenciákkal együtt - piciny, vidéki, vintage stílusú házak, végtelen összhangban terülnek el a tájba kapaszkodva, medencével egybekötve, igazi buja, Friuli növényzettel betakarva. Varázslatos zöldekkel, teret hagyva mindenre, de legfőképpen a táj belélegzésére, ami itt mélyen behatol a zsigereinkbe. 

bosco_haziko.jpg

medence.jpg

country_hazacska.jpg

nonna_haza.jpg

subida_hazak.jpg

Annyi csoda nőtt ki itt a földből az elmúlt évek alatt, a megannyi munka gyümölcseként, pedig mi is gyakorta visszajáró vendégek vagyunk - mindig csodálkozunk azon, hogy mennyi, de mennyi energia van bennük. Így nem várhatott tovább a kérdés, hogy a jelen időszak, hogyan érintette a fejlesztéseket, a folyamatos álmokból szőtt újabb és újabb beruházásokat, terveket, ötleteket. A kérdésemre Tanja válaszolt, aki a Subida kreatív motorja is, s az elképzelések összefogója. "Most, hogy több új házunk lett, elkezdtünk dolgozni a zöld felületek, a parkosítás még szebbé tételén, hogy vendégeink olyan környezetben tudjanak pihenni, ahol a természet lágy ölén - még inkább tágas terek keretei között, otthon érezhetik magukat. Ahogy mi is szeretjük. Nekünk a zöld - a tér - s a természet, egy különös építőelemünk, ez minden házban és az épített környezetben is visszaköszön. Emellett pedig egy olyan kis üzletet is elkezdtünk létrehozni, ahol a saját termékeink is megvásárolhatóak lesznek majd, de ezt a beruházást most leállítottuk, mert van egy sokkal fontosabb dolog most ennél. Az új igények és a vendégeink."

vendegek.jpg

(Archív fotó: @VisionandMissionItaly)

szeretet.jpg

"Most rájuk kell leginkább figyelnünk és azokra az igényekre, melyek új dolgok kialakítását eredményezték. Az új időszak egyedi igényeit kell most még jobban kiszolgálnunk. Változtatnunk kellett. Sokmindenen. Olyan szolgáltatásokat teremtettünk, mellyel minden kedves vendégünk, - nagyobb biztonságban érezheti magát. Csodás reggeli szelekciónk, kis kosarakba készítve, a házakhoz kiszállításra is kerül - amennyiben valaki nem szeretne a nagy családi házban kialakított, jelenpillanatban felszolgált reggelin résztvenni. Csakúgy privát piknik csomagokat készítettünk, melyekkel fantasztikus ebéd élmény valósítható meg a dombjaink között, elegánsan megterítve, privát kilátással. Sandro a séfünk, aki a férjem - nevet fel hangosan Tanja. - "Te tudod Kinga, mi egy igazi nagy olasz család vagyunk, s így is dolgozunk együtt. Igény esetén csodás privát főzéseket is tart a vendégeknek. Emellett a wellness házaink, az erdei fürdő és a könyvtár is, most mind mind úgy került kialakításra, hogy megfelelő teret, makulátlan tisztaságot, folyamatosan felügylet biztonságot és ugyanakkor szabadságot is adjon a vendégeknek, itt a természet lágy ölén, nálunk Friuli-ban. Úgy érezzük, hogy ezek most olyan új értékek, mely által a  pihenés új, talán végre "igazibb" értéket kap, s közelebb is hozza egy kicsit az emberekhez, a természet energiáit."

termeszetes_piknik.jpg

bosci_haziko_2.jpg

piknik_a_szabadban.jpg

Akármerre nézünk ezen a helyen, megannyi stílus, szépségelem találkozik, különleges s egyedi bútorok, a természet energiái, fa alapanyagok, kövek, kézzel horgolt ősi textíliák, bőrök, s remek vásznak, mediterrán színek, tágas terek vesznek körbe minket. Ki dönti el, hogy mindez hogyan és miként nézzen ki? Külön felel valaki a külső és belső hangulatokért a design-ért, interiorért - kérdeztem őket, a kertben sétálva. Loredana fordult felém, a kezében egy csokor virággal, jelezve, hogy szeretne Ő válaszolni a kérdésre: "Nekünk ez a hely az otthonunk. Úgy rendeztük be, ahogy mi is élünk. Beleszőttük a természet minden szépségét. A famunkákat a férjem Josko tervezi és koordinálja, helyi mesterekel dolgozunk, ez nekünk fontos. Ez a vidék nekünk annyi jót adott már, így mi is visszaadunk neki. Annak idején - a mi asztalunk volt a vendégek asztala, még egy privát konyhánk sem volt, mikor elkezdtünk dolgozni a koncepción, hogy mi leszünk a környék családi "vendéglátóhelye". Így amink van, azt most is megosztjuk a vendégekkel. Az apró részleteket pedig mi nők "teremtjük". Mindennap friss virág kerül mindenhová, ahogy az ódon családi csipketerítőknek is megvan a helye. Így pontosan azt tudjuk adni a vendégeknek is, ahogy mi is élünk itt. A vidék és a családi otthon őszinte tiszta szeretetét, szépségét." 

asztalok_1.jpg

countra_feeling.jpg

A záró kérdés nem lehetett más, minthogy nekik milyen ételek a kedvenceik, mi az amitől számukra, kik egy Michelin csillagos éttermet is vezetnek, "elégedettséget kiáltanak" az ízlelőbimbók? Együtt, végtelen összhangban válaszoltak, annyira édesek voltak: "Olyat szeretünk főzni is, amit mi is szeretünk. Egyszerű, tiszta vidéki ízeket kínálunk, leginkább helyi alapanyagokból, mert imádjuk azt enni, amit ez a föld ad. Annyit dolgoztunk érte, folyamatosan tápláljuk, s fedezünk fel mindig új különlegességeket. Nagyon fontos az, hogy olyat együnk, ami tele van érzelmekkel, aminek története van, ami kötődik a "földjeink" értékeihez, s amiről tudunk mesélni a vendégeinknek. Szem előtt tartjuk, hogy a modern világ gasztronómiai elvárásai úgy találkozhassanak nálunk a tradíciókkal, hogy a hely szellemét, és az autentikus ízeket is egybefonhassuk az asztalokon. Nálunk az evés is élmény, méghozzá nagyon fontos tapasztalás, íz-utazás a vidékünk harmóniái között. Nem véletlen, hogy francia pezsgő sincs nálunk, csak a vidék borai - azok illenek ugyanis a helyi ízekhez. Szeretjük a régió dinamikus energiáit, melyek harmóniát teremtenek. A jó, egyszerű dolgokban hiszünk, s abban, hogy az értékek amelyeket örökültünk, s melyek körbevesznek minket, azt osszuk meg, a legőszíntébb módon, a családi fészkünkbe betérő, s minket megtisztelő vendégekkel. Boldogok vagyunk itt, s örülünk, ha ezt az életérzést adhatjuk tovább." 

subida_etelek.jpg

finomsagok.jpg

NÉVJEGY: Egy kis Itália - Boldogságmorzsák nap mint nap, - Olaszország, Friuli régió titkos vidékeiről 

Szerző / fotók: Sempeger - Sommariva Kinga & a LA SUBIDA saját fotói, melyeket a szerző a LA SUBIDA engedélyével és jóváhagyásával használ. A képek továbbközlése nem engedélyezett, csak és kizárólag a jelen linken elérhető - teljes tartalom forrásának megosztásával. 

A cikk a LA SUBIDA családi birtok és az EGY KIS ITÁLIA koncepcióhoz tartozó exkluzív EGY KIS ITÁLIA KÁRTYA közös együttműködésében jött létre. A kártyáról bővebb információ az egykisitalia@gmail.com email címen kérhető. 

A LA SUBIDA magyarországi baráti és partner étterme a KISTÜCSÖK ÉTTEREM mely szintén, az Egy kis Itália magyarországi stratégiai és együttműködő partnere, ahol a jövőben olaszos élményekkel is készülünk a kedves vendégeknek. 

Az Egy kis Itália Facebook oldalon olaszos életképek, életérzések érkeznek, javarészt Friuli régióból. Az Egy kis Itália YouTube csatornán kedvenc olasz családi receptek, csodás tájak kíséretében. A Come to Friuli oldalon - Friuli régió bájos szépségei, nevezetességei érkeznek. Grado csodáiról pedig a Come to Grado oldal kalauzol most Benneteket, - virtuálisan. 

Az Egy kis Itália zárt csoportban pedig megannyi pozitív információt olvashattok, utazási élményeket, recepteket, programokat. Egy kellemes közösség, ahol az Olaszországot szerető és kedvelő emberek találkoznak, olasz s ahová minden kérdés megválaszolása után, csak és kizárólag létező profillal, adminisztrátori szűréssel, beléptetéssel lehet bekerülni, a csoport szabályzatainak elfogadása mellett.