Olaszország egy kicsit másként - életvidám hétköznapok, izgalmas utazások, ízes élet & "dolce vita" - egy magyar lány tollából, Pizzaországról.

Egy Kis Itália

Egy Kis Itália

Holdfényes séta a "Nap Szigetén" - Grado-ban

2020. november 27. - BellaItalia

Van egy mesebeli tengerparti kisváros, itt Friuli-Venezia Giulia régió észak-keleti csücskében, amely arcával reggelente az Adria hullámaiban fürdőzve mosolyog a napra, míg háta mögött apró szigetekkel tűzdelt lagúnás vidéke felett, a Friuli Alpok hósipkás hegyei vigyáznak e tündéri vidékre. Grado egy igazi kis ékszerdoboz, nyaranta csodás, kellemes, családias üdülőhely, tiszta, rendezett, s olyan igazán Észak-Olasz. Telente pedig kagylókból készült betlehemei és meditettrán légköre bűvöl el. 2000 éves történelmének megannyi nyoma a fotogén óvárosában minden apró kis ház repedéséből meséli nekünk, a színes történeteket. Tavasszal és ősszel is megannyi színben pompázik ez az apró "gyöngyszem", ahol buja zöld növények, leanderfák, hortenziák sokasága csavarja el a fejünket. Utcáin olívafák alatt hűsölhetünk, majd délután pedig a homokos fövenyeken a tenger simogatja a lábunk és a lelkünk, egy olyan helyen, ahol minden pillanatban érezni, hogy a "la vita é bella".

olajfa_haz_mellett.jpg

A történelem színes ecsete megannyi históriát hoz vissza az emlékezetünkbe, miközben a kellemes lagúnák menti és vízparti éttermekben csücsülve a belső öbölben, a helyiekkel folytatjuk diskurzsunk egy jó kis habzó "Ribolla Gialla" mellett. A városka halászainak "vízi" utcájában színes bárkák pihennek, s a térség legfrissebb tengeri falatai derítik fel itt lelkünket. Napközben az óvárosban a hűvös kövek között sétálhatunk magunkba szívva a festői olasz kisvárosok hangulatát, vagy éppen sikkes napernyők alatt lógathatjuk a lábunk, a megannyi strandon, Aperollal koccintva, szalmakalapban a parton. De vár minket a lagúnavilág is, ahol a kis szigetek között kalandozva, csodás madárvilágban, flamingókban gyönyörködve nézhetjük a lemenő nap fényét. Grado picike, de olyan igazi szívmelengető hely. Nem több, s nem is kevesebb, mint egy igazgyöngy. Tiszta, őszinte, lélekmegújító kisváros.

a_tenger_fenyei.jpg

templomnal_1.jpg

olajfa_elterul.jpg

Egy kellemes őszi estén arra gondoltam, hogy megvárom a holdfényes, kristálytiszta csillagos "notte"-t, előveszem a kamerám, s miután éppen már a jövő évi turisztikai projekteken dolgozva telt a napunk, kedves Grado-i partnereinkkel, - arra gondoltam, - megörökítem Nektek az őszi, holdfényes Grado-i éjszakát. Itt a Nap szigetén. Elviszlek most Benneteket magammal a bájos kis utcák közé, a tengerpartra, a sétálóutcák most csendes, de nyaranta nyüzsgő lenyomatot hagyó hangulata közé, hogy Grado, egy kicsit most így is itt lehessen Veletek. Hiszen oly sokatok szívébe írta már be magát a Nap Szigetének bája az elmúlt évek alatt. S oly sokan lettetek szerelmesek ebbe a csodás kis helybe. Sokatoknak lett Grado a nyugalom, a családi, baráti nyaralás, a négylábú családtagokkal való pihenés, harmónikus helyszíne. S megannyian már visszajáró vendégek vagytok itt nálunk, Friuli régió északkeleti kis csücskében. Mindössze 6 órányira Budapestrtől. Oly közel Magyarországhoz, s most egy kicsit mégis távol, táruljanak hát fel fotóim által - Grado éjjeli fényei, e kisváros szívünket simogató, halk, kellemes bájos momentumai. 

kis_ablakok.jpg

A kis utcákat járva a fények szinte körbeöleltek, ahogy most a csend védelmező hangja szállta meg a környéket. S bár az utca minden egyes kis szegletében vidáman rajzolódik körbe az élet, s a napsütötte emlékek, ahogy az apró kövek is vidáman idézik fel őket. A hosszú esti, reggeli sétákat, a futást a parton a tengerillattal átölelve, s a vidám hangokat, nagy olaszos nevetéseket, melyek a zeg - zugos bájos szegletekben lévő Osteria-k, Trattoria-k teraszán hirdetik az életet. S míg csak álltam és a holdfényben gyönyörködő alvó kisvároskánkat fotóztam, a  közeli távolból a tenger hangjának játéka nyugtatta a lelkem. "Andrá tutto bene" súgták a falak, én pedig valami különös örömmel, hogy éppen itt és most lehetek, kattogtattam tovább a kamera gombjait, s nem győztem betelni a Grado-i éjszaka mesés fényeivel. 

kerekpar_hortenzia.jpg

A falak mellett pihenő kétkerekűek, az Édes Élet pillanatait idézték, mikor nyáron a kikötő mellett elsuhanva, tekerünk a partok felé, kosarunkban a csíkos törülköző és az összehajtott napernyő. Miközben a kis bárból, vagy ajándéküzletből hangos "Ciao"-k szállnak, s mialatt a helyiek őszonte mosolya követi az útvonalunk. A még mindig virágzó hortenziák pedig egy pillanatra a tavaszt is idézték, amikor minden virág megállíthatatlan energiákkal nyílik és a lélek mosolya egyre szabadabban járkál az ódón falak között. A kis ablakokon keresztül csendes beszélgetések, vacsorához készülő mozdulatok, s mennyei halas fogások illata töltötte meg a szívem. Azt érteztem hirtelen, hogy nincs elég képkocka, nincs elég pillanat, amely vissza tudja adni azt a rengeteg szeretetet, melyet Grado ad. S ezek az energiák, most így a csendben pedig még inkább itt tobzódtak, hogy öleljük át őket. Megtettem. Tenyeremmel a falnak támaszkodtam, s éreztem minden rezdülést, ahogy meséltek a kövek.  

kis_elegans_kohaz.jpg

etterem_belso_udvaron.jpg

A sétám közben megérintettem minden virágot, melyek még a falakon nyújtoztak, s szépséges kőedényekben az esti csendben, s a "holdfényben" napoztak. Visszaemlékeztem az oly sokatokkal egyött átélt édes emlékekre,  a sétákra, a csajos nevetésekre, a baráti összejövetelekre, s a MonaLisa forgatására is. Mennyi de mennyi minden történt az elmúlt évek alatt. Ahogy emlékeztem, leültem egy lépcsőfokra, s csak az eget néztem. Filmként peregtek a pillanatok, amikor itt a kis tereken ettünk - ittunk Veletek, amikor itt koccintottunk, s toltuk magunk előtt a gyerekeket, ölelkeztünk, s annyit nevettünk. Amikor anyuval és a családdal megannyi útvonalon történelmi sétát tettünk....

utcareszlet_3_1.jpg

... Amikor este nagy baráti csapattal,  egy kellemes Aperitivo után, a parton letelepedtünk, s hatamasakat fürödtünk, s a lemenő nap fényében töltődve, szívtuk magunkba a tengeri levegőt. Amikor egy teljes stábbal vonultunk itt a szűk kis utcák között, mert Rúzsa Magdival videoklippet forgattunk, vagy amikor televíziós csatornákat kalauzoltam, mivel  az "acquaalta" problémáiról, s Grado csodás klímájáról, Németh Lajossal együtt számoltunk be innen, a tv nézőknek. Micsoda napok voltak. Visszatérnek.

S ahogyan a könnyeim is együtt csillogtak az égen a csillagokkal, arra gondoltam, hogy sokatokkal szeretnénk még megélni ezeket a boldog "dolcevita" pillanatokat, itt nálunk, Grado-ban, ami tudom, hogy oly sokat adott. Sokunknak. S csücsül minden ilyen emlék simogatva a lelkünket, ott, pontosan ott, a szívünk peremén. Megmosolyogtatva most minket. 

haz_toveben_olajfa_meses.jpg

Aztán ahogy bandukoltam és próbáltam a pillanatokat megőrizni, egyszerre csak a kedvenc olajfám alatt találtam magam. A kis rózsaszín ház mellett, ahol az év javarészén frenetikus szépségű óriás hortenziák állnak őrt a kőlépcsők tövében, s ahol a kis ajtó mellett mindig kint ül a kedves idős bácsi, aki csak mesél és mesél, csakúgy. Örömmel. Mert szereti ezt a várost. Érzi minden rezdülését, megsimogatja az olajfák tövét nap mint nap, s büszke arra, ahol él. Szereti a környezetét, ismeri a lagúnák összes halát - madarát, folyamatosan érdeklődik a hogy létünk felől, s miként telik a nap. Mert érdekli az, hogy hogy vagyunk. Őszintén. Hiszen büszke arra, hogy idetartozik. Minden értéket szeret, ápol és képvisel. Gondoskodik. Ápol, véd mindent, amit csak lehet, mert fontos neki, hogy más is lássa mindezt, amit a természet és a történelem áldásként idevarázsolt, az elmúlt évzsázadok alatt. 

kis_belso_udvar_haziko.jpg

S tény. Grado tele van "értékkel". Természeti, történelmi és emberi értékekkel. Védett lagúnáinkban például megannyi értékes halfaj és csodás tengeri étek lapul, melyet itt megkóstolva még az is tengeri étel "szerelmes" lesz, aki eddig kevésbé akart hallani a tengeri herkentyűk felől. A szigetvilágunkban frenetikus eldugott madárleseken falmingókat és megannyi vízimadarat láthatunk, ahogy a naplementében sokszor a vadlovakban is gyönyörködhetünk. Barbana mesés, szent úszó templomának szigetén a levendula illat rabol el, és meghitt csendben Madonnához imádkozhatunk, míg a megannyi templomban csodás történelmi mozaikokban gyönyörködhetünk. A parton az elegáns villák között, Sissi lábnyoma kísér minket, s a Monarchia végtelen elegáns nyugalmának lenyomatai között sétálhatunk. Grado-nak sok ezer története van. Folyamatosan gyűjtöm őket, hogy nyaranta, mikor oly sokan itt vagytok, elmesélhessem majd őket Nektek. ... Majd miközben ezek a gondolatok futottak át a fejemben, a "kézművesek" városrészéhez értem, s felnéztem az égre, ahol bizony a Santa Eufemia templom kecses tornya mosolygott le rám, tetején pedig a vidám Mihály Arkangyal üdvözölt. 

templom_toveben.jpg

santa_eufemia_templom.jpg

Az égbe nyúló tornyok alatt a 6. század egyedülálló mozaikjai pihennek, felidézve a múltal, s megannyi történelmi emléket. Tornyának stabil vaskos falai alatt, a padlózaton apró repedések futnak, melyek a réges régi apróbb földrengéseket idézik, s bár vonalaik mélyek és vaskosak, a hely szépségéből mit sem veszít. Sőt csak különlegesebbé teszé és újabb történeteket ad, melyekről a falak is mesélni tudnának. Ez a hely Grado-ban az élet, a születés, az öröm, a rizzsel tele szórt házasságok, boldog keresztelők, s emellett az örök nyugalom helye is. Ahol az egész élet pillanatok alatt körbefut. A hely, ahol a történelmi falak alatt ki belép, nyugalomra talál, s az ódon mennyezet alatt ülve, megszűnik a nap mint nap ránk nehezedő ütemes rohanás és az idő nyomása. Grado lelkében nyugalom van. Évezredek óta. Mélységes, kiegyensúlyozott, szép nyugalom. Csak hagyni kell, hogy legyen úrrá rajtunk, a hely maga. S azonnal jön az érzés, ami aztán nem múlik el. S egy kicsit, jólesően el is rabol minket. 

templomnal.jpg

Majd a nyugalmas templom tövéből, a kis téren át, kiléptem a sétálóutca fényei alá, ahol a magnóliafák mosolyogtak vissza rám, s a kandeláberek esti fénye alatt több kis étterem szépen terített asztalainál többen ültek, beszélgettek, falatoztak a helyiek. Rendezetten, távolságot tartva, de mégis együtt, hiszen akkor még lehetett az éttermekben ülni, egy finom Friulano mellett, miközben az isteni "spahetti alle vongole" mosolygott vissza ránk a kerámia tányérok színes bűvöletében. 

setaloutcak.jpg

Aztán egyszer csak elfordultam jobbra, a "cuki házak" közé, én csak így hívom ezt a részt, mert olyan az egész, mintha Jancsi és Juliska morzsáit követnénk, s így egy pillanat alatt, a "mézeskalács" házikók között találva magunkat, csak ámul és bámul az ember. Tengeri csillagok, óriás kagylók, színes kis ablakok, s mindent befutó ősi növények, melyek alatt ki - ki kandikálnak a sárga téglák, melyek felett kellemes sárgás fényben pislognak a kandeláberek. A házikó, amely alatt decemberben eddig mindig a legszebb Betlehem készült, s melynek mindig a csodájára járunk minden évben. Megannyi színes kis kagylóból készül a jászol, ahol a tenger homokjai képezik a  "júdeai" tájat, s ahol színes kagylótestben érkeznek a picinyke pásztorok, angyalok és Apostolok. Évente megannyi Betlehem készül Grado-ban csodás kezek munkája által, ahol ennek a szokásnak is számos története van, de decemberben erről is beszámolok, s elrepítelek Benneteket ide, hogy mindezt majd láthassátok. 

viragos_haziko.jpg

A csupa virág mézeskalács házikó után pedig, a porcelánfestők háza előtt álltam meg, s ekkorra már Seba is megérkezett, aki látva rajtam a "még mindig nem csináltam meg minden képet, amit szeretnék" mosolyt, a kezembe nyomott egy mini Gubana-t ( friuli édesség ), azzal a gondolattal, hogy márpedig az "alkotónak" is kell némi étek, így egy percre pihenjek már meg. Közben megnéztem a lépésszámlálót, ami ekkor 19500 felett járt, s belegondoltam, atyaég, hányféle, kedves, színes és szövevényes csoda útvonala van a mi csöppnyi Gradonk-nak. S mialatt a kövirózsák falakat átöltelő csokrait fotóztam és a megannyi színes kerámiát, különös érzés kerített hatalmába. Olyan volt az egész, mint amikor a "dejavu" pillanat elrabol, s szinte láttam magam itt rohangálni ezeken a kicsiny utcákon kislányként, majd nagy kalapban sok év múlva. Valahol azt éreztem, én egy kicsit idetartozom. 

kingus_kis_haznal.jpg

Seba még rohant tovább, mert megbeszélései voltak, s bennem pedig ott volt még egy hiányérzet, amit ki nem hagyhatok, ha itt járok a holdfényes "Nap szigetén", a hely, ahol mindig üzenek oda fentre, és mindazoknak, kik bár oly közel vannak, de mégsem lehetnek most itt velem. Így aztán szapora léptekkel, megfejelve a 19500 lépést, a kis utcák narancsos, sárgás fénye alatt, elindultam. A helyre, mely nem maradhatott ki ma sem, s sosem. A szűk utcácskákban fentről a holdfény kísért, s halkan dúdoltam egy nyári dallamot, így vettem az irányt Grado egyik legrégebbi háza felé. 

utcareszlet_2.jpg

utcareszlet.jpg

Az ajándékboltot megvilágító kandeláberek fényében, a sirályos kis hűtőmágnesek mosolyogtak vissza a kirakat vaskos üvege mögül, s egy kirakodó vásáros, színes bicikli pihent az ajtóban, a megannyi csecse-becsét felügyelve az esti párás homályban. Ahogyan a hold egyre magasabbra ért a horizonton, az utcákat a tengeri fuvallatok járták át. 

S mikor itt a kis bolt mellett, az "egyszemélyes" kis szeglet felé fordultam, a kis sikátorban "elveszve" érkeztem meg oda, ahol mindig elidőzök. Megtapintom a kőfalakat, végighőzom a kezem a virágosládák kagylós borításán, s ahol nyatanta csak ülök a lépcsőn egy könyvvel a kezemben, vagy éppen a templom tövében lévő kellemes étteremben ülünk, s "éljük meg a pillanatoka". A kék ablakos ház, mely mögött egy nyitott történelem könyv van, s melynek tövében az aggastyán kistemplom felügyeli a környéket. A hely, ahol meg megállok, nekidőlök a falaknak és imádkozva az eget bámulom. Most is ezt tettem, s kértem sokmindent, áldást, egészséget, békét és nyugalmat. S hogy térjen már vissza mihamarabb az a régi, mozgalmas, harmónikus "édes élet".

regi_haziko_templomnal.jpg

NÉVJEGY: Egy kis Itália - Boldogságmorzsák nap mint nap, - Olaszország, Friuli régió titkos vidékeiről 

Szerző / fotók: Sempeger - Sommariva Kinga. A képek továbbközlése nem engedélyezett, csak és kizárólag a jelen linken elérhető - teljes tartalom forrásának megosztásával, vagy a szerző írásos engedélyével. 

 

Az Egy kis Itália Facebook oldalon olaszos életképek, életérzések, mindennapi történetek érkeznek, javarészt Friuli régióból. Az Egy kis Itália YouTube csatornán kedvenc olasz családi receptek, s vidékek mutatkoznak be. A Come to Friuli oldalon - Friuli régió bájos szépségei, nevezetességei tölthetnek Benneteket, míg Grado csodáiról pedig a Come to Grado oldal kalauzolja a kedves régi, visszatérő és majd új vendégeinket. Akik pedig szeretik a szép fotókat, s felvételeket, szeretettel ajánlom Instagram oldalam is, melyet itt a linken, Egy kis Itália név alatt értek el. 

Az Egy kis Itália zárt csoportban a Facebook-on pedig megannyi olaszországi információt olvashattok, utazási élményeket, recepteket, programokat, napi inspirációkat. Egy kellemes közösség, ahol az Olaszországot szerető és kedvelő emberek találkoznak, amely csoportba, 3 kérdés megválaszolása után, csak és kizárólag létező profillal, adminisztrátori szűréssel, beléptetéssel lehet bekerülni, a csoport szabályzatainak elfogadása mellett. 

Szeretettel várunk Benneteket megannyi felületünkön. 

 

Egy kis Itália "éléskamrája" .... tradícionális, kézműves olasz alapanyagok most már online is!

Utazzatok most velünk Cormons-ba, ahol az Alimentari Tomadin delikátesz üzlettel való együttműködésünk finomságai közé kalauzolunk Benneteket!

Azok a kis sarki üzletek Olaszországban, a piciny Piazza-k melletti macskaköves utcák rengetegében, ahol már szinte távolról "elrabolnak" minket az illatok, s a megfoghatatlan atmoszféra, ami akár 50m2-en is képes elhozni mindazt ami Itália, s mindazt, amit az olasz gasztronómia iránt fogékonyak (mi is) oly nagyon de nagyon szeretünk ebben a csodás országban. Az ízek harmóniáit, a változatos alapanyagokat, a csodás olasz "dolce vita" finomságokat. Amikor megismertük Leila-t, minden olyan első látásra "szerelem" lett. Az üzlete, a szenvedélye, a családi története, és minden, amely egybefonódó ízes történetek alapján, az útjaink összekapcsolódtak. Szinte egy pillanat alatt. Nem is volt kérdés, hogy vele együtt valósítjuk meg az egyik projektünk, közös nagy álmunk, mely nem volt más, mint,  hogy a csodás, minőségi, s abszolút "kis-szériás" olasz alapanyagok, akár online - Hozzátok is eljuthassanak. Összeválogatva, a legjobbat személyesen kínálva, gondosan, alapos szakértelemmel övezve és megannyi évtized családi tradíciói és hagyományai alapján összegyűjtve, tényleg a legjobbaktól, Itália, s Friuli szerte. 

kinga_kezdpkep.jpg

Az úgy kezdődött, hogy két éve elindult egy fantasztikus projektünk, amiben Friuli régió alapanyagait, ízeit, hagyományait, ételeit, sajtjait, sonkáit, fűszereit, s megannyi különleges és tradícionális és történelmi receptjeit kutatva, s kapcsolataink révén ismertük meg Leila-t, akinek szeretete a régiónk iránt, s tudása az alapanyagok terén egy pillanat alatt költözött be a szívünkben lévő kispolcra. Megannyi partnerrel, éttermekkel,  szakácsokkal, élelmiszeripari beszállítókkal együttműködve, családi kis farmokkal együtt megismerkedve, kezdtük el magunk köré gyűjteni a legrégebbi, térségi gasztronómiai, családi, több generációs vállalkozásait. A Friuli Alpok sajtosait Carnia vidékéről, a legjobb San Daniele sonkákat, a Collio dombvidékünk olívaolajait, s Olaszország kulináris vidékének frenetikus dolgait, s azokat a családi márkákat, amik méltón ma is fémjelzik, az olasz minőség és a tradíciók védjegyeit. Ez volt az egyik legfontosabb számunkra, ahogyan Leila-nak is, hogy csak és kizárólag olyan termékek legyenek összefogva ezen a platformon, amely mögött nem multinacionális cégek és nagyvállalatok állnak, hanem a tüneményes, helyi, olasz családi cégek. Azok az igazi, tüneményes kis gazdaságok, manufaktúrák. Akikkel folyamatában megismerkedtetünk majd Benneteket is. Hiszen velük együtt, nagyon sok remek programmal készülünk jövőre, ha már utazni is lehet. 

olajak.jpg

Leila jelenlegi üzlete, az 1980-as években indult, melynek hátterében édeasanyukájának családja, Nonna-k és Nonno-k is álltak, s mivel Leila anyukája Marisa, rendkívül aktív tagja volt a Cormons és környéki Mezőgazdasági Szövetkezetnek, ismerve minden gazdálkodó családot, termelőt, farmert, elkezdte őket felkeresni és termékeiket a kis családi üzletbe forgalmazni. Megannyi kulináris titkot is összegyűjtve, a tészták, sajtok, s mindenféle szószok, lekvárok készítéséről, igazi kis gasztrobirodalmat hoztak létre. A tradícionális finomságokról még majd sokat olvashattok, mivel a későbbiekben is sokat fogom faggatni Őt. Hosszas évek munkája, gyűjtése adta össze azt a megannyi kapcsolatot, gasztronómiai értéket, amelyet a TOMADIN családi kisüzlet falai közé varázsoltak évről - évre Cormons történelmi bájos kis városkájában, egy mesés villa tövében (Udine-től 20 percre). Szenvedéllyel és lelkesedéssel lettek a régió egyik kiemelkedő minőségű élelmiszer kereskedelmi gócpontja. Végtelen nagy szeretettel és örömmel kapcsolódtunk mi is hozzájuk, hogy az a csoda, amit Ők is megalkottak, kicsiben és nagyban, minél több helyre eljuthasson, s az olasz finomságok szíve-lelke Hozzátok is kedves olvasóim házhoz érkezhessenek. 

apetiser_1.jpg

Elsődleges célunk, Friuli régió, a gyönyörű Collio dombvidék, s a hegyek mesés kulináris termékeinek promótálása és értékesítése, s ezen termékek bemutatása Nektek, mely mellett Olaszország számos vidékeiről is érkeznek folyamatosan a különleges ízek. Az online shop mellett ugyanis, megannyi életérzés, ízes történet is érkezik majd, hogy a sok szép színes üveg, s csomagolt alapanyag lelke, fantasztikus ételek között is visszaköszönhessenek majd. Az édességekről pedig nem is beszéle, melyekből ugyanúgy széles választékkal érkezünk. ( Ezek éppen most vannak feltöltés alatt az ünnepi kollekció keretei között )

leila_es_anyukaja.jpg

Kézműves sonkák, hegyvidékek tiszta sajtjai, a dombok frenetikus lankái között lévő virágos mezők mézei, illatos lekvárok, a La Subida mesés ecete, mely tényleg egy csoda, s a dombvidékünk olíva olaja, melyben benne van Friuli minden éltető ereje ... A tradícionális Gubana, mesés kézműves Panetto-nék, az igazi Bronte-i pisztácia krém, frenetikus, s az igazi risotto rizs, lisztek, s kézműves tészták sokasága. Megannyi mindennel érkezünk, mert a legjobbakból válogathattok majd. Semmi mű, s semmi olyan termék nem lesz, amit a nagyipar sokasága tömegében gyárt, csakis olyan termékeket szeretnénk elhozni Nektek, melyek minden részecskéjében természetessen lüktet az itáliai életérzés minden eleme. Mely alapanyagok mellé érkeznek folyamatosan helyi receptek és olasz kulináris csodák, hiszen oly régóta kutatjuk már mindezt, s már éppen itt volt az ideje, hogy minél többen elmerülhessetek benne. 

gubana_1.jpg

Az ALIMENTARI TOMADIN üzletet ONLINE (lejjebb csatolom a linkeket, is csak kérlek minden részletet olvassatok át, köszönöm!) - azaz Egy kis Itália "éléskamráját" két nyelven érhetitek majd el: olaszul és angolul. Javaslom az angol oldalt használni! Az első rendelés előtt IGÉNYELJETEK EGY KIS ITÁLIA KÁRTYÁT! (egykisitalia@gmail.com)

Akik már rendelkeznek Egy kis Itália kártyával, s az angol nyelvű oldalfül alatt rendelnek, amennyiben a kártya adatait (név és kódszám) a megjegyzések rovatban megadjátok pontokat gyűjtötök majd, s kedvezményben részesülhettek, vagy meglepetés ajándékot kaphattok. Az Egy kis Itália kártya tulajdonosok részére egyedi promóciós időszakok és kedvezmények is elérhetőek lesznek! 

Akik pedig most fogtok rendelni online,  - kérjetek ELŐRE ! Egy kis Itália kártyát (egykisitalia@gmail.com) , melyet mindenkinek az első rendeléssel együtt meg is küldünk ajándékba, s mely kártyával, már az első vásárlásnál kedvezményben vagy ajándékban részesültök. Időszakonként különböző kedvezmények is érkeznek, melyről azok, akik Egy kis Itália kártyával rendelkeznek, információt kaphatnak előre. Az EGY KIS ITÁLIA kártyát a későbbiekben itt Friuli régióban megannyi egyéb dologhoz tudjátok majd használni, szálláspartnerek, éttermi partnereink, utazási élmények kapcsán, különleges élményekre is feljogosít majd stb. Ezekről a hamarosan folyamatosan számolunk be Nektek. A kártya összefoglalóját is szívesen elküldjük Nektek - a héttől már ez is készen áll, írjatok az egykisitalia@gmail.com email címre. 

Írjatok nekünk, amennyiben szeretnétek Egy kis Itália Kártyát, hiszen akik ilyen kártyával rendelkeznek - egy VIP Klubhoz is tartoznak majd. 

egy_kis_italia_kartya.jpg

"Egy kis Itália éléskamra FAQ" - azaz az online rendelés kapcsán pár fontos, hasznos tudnivaló, a leggyakoribb kérdések kapcsán segítve Nektek:

Az Egy kis Itália Éléskamra és az Alimenteri Tomadin webshop ONLINE elérhetőségei pedig itt találahtóak: aaaaaa úgy örülök, hogy végre megmutathatom Nektek! 

Angol nyelvű főoldal itt klikk

Az üzlet áruválasztékának egyes menüpontjai pedig itt érhetőek el angol nyelven 

A saját kedvenceim pedig itt a Special Selection alatt

Karácsonyi válogatásunk linkje

Egyéb fontos információk! Kérlek Benneteket, hogy rendelés előtt olvassátok el, nagyon sok hasznos tudnivalót foglaltunk itt Nektek össze: 

- Az oldalon ha beléptek a SHOP felületére ( Welcome to Our Shop alatt ) - utána fentről lefelé haladva találtok majd Special Selection meüpontot ( ahol Egy kis Itália kedvencei lesznek ) , majd alatta külön menüpontban érkeznek a sajtok, szalámik, tészták, rizsfélék, grissini-k, édességek, stb. 

- A friss élelmiszerek közül jelenpillanat sonkafajtákat, szalámikat, sajtokat is tud az üzlet szállítani Nektek, mivel mindent frissen vákumozva készítenek össze, teljesen levegőmentesen, így az élelmiszerek állaga nem romlik meg. A folyamatot az üzletben készítik elő, speciális szeletelő, vákumozó és fóliázó géppel, élelmiszerhigiéniai mindennemű feltételnek megfelelve. Például szalámi kóstoló csomagot is rendelhettek, többféle nagyságban, vákumozva. Ahogy sajtokat is. A lényeg, hogy amikor a vákumozott élelmiszer megérkezik, ha kinyitjátok akkor utána természetesen hűtőben érdemes tárolni. 

- Az online felület hátterében az Alimentari Tomadin SAS élelmiszeripari - családi vállalkozás áll, akik stratégiai , üzleti partnereink. Az Egy kis Itália oldal, valamint a Vision and Mission SAS turisztikai és gasztronómai tanácsadó vállalkozás kizárólagos partnersége segít abban, hogy az üzlet által képviselt fantasztikusa termékek és finomságok, Magyarországra is eljuthatnak majd. 

- Jelenpillanat az online felületet folyamatosan töltjük. Az üzlet fizikai kínálata természetesen sokkal nagyobb, mint amit most egyelőre online láttok majd. Jelenpillanat alapvető élelmiszerek, sajtok, sonkák, tészták, risotto rizsek, szószok, olívaolajok, stb. találhatóak meg, de folyamatosan bővül az online kínálat is. Alapjaiban igyekszünk minden egyedi kívánságot is teljesíteni, élelmiszerek, beszerzendő alapanyagok kapcsán. Akár nagyobb mennyiségben is. Természetesen ilyenkor az árakat is és a szállítást is egyedileg kell majd egyeztetni. 

- Egyedi kívánságokat is nagyon szívesen teljesítünk. Heti egy-két alkalommal az Egy kis Itália oldalról be is jelentkezem majd mindenféle újdonságokkal, folyamatosan érkeznek majd receptek is a különleges és szuper alapanyagokkal. Az Egy kis Itália oldalon pedig írhattok is akár messengerben, akár az egykisitalia@gmail.com email címre, is ha bármilyen egyedi kívánságotok van. Igyekszünk mindent beszerezni, amit csak lehet.

- Az árucikkek rendelésekor, számos dolog kapcsán lesz majd választási esélyetek. Pld. a sajtoknál hány hónapos érlelésű legyen a sajt, hány grammos darabokat szeretnétek stb. Amennyiben ezek kapcsán segítsünk, ajánljunk, csak írjatok és nagyon szívesen tesszük. 

- A rendelés pénzneme euró-ban kerül összegzésre, a fizetés pedig PAYPAL segítségével, vagy pedig banki átutalással történhez az üzlet részére direktben. 

- A szállítást az üzlet szerződéses partnere az SDA.iT bonyolítja, aki hivatalos logisztikai, szállítási partnere a boltnak. A rendelés után, minden csomaghoz kód is tartozik majd, mely alapján lekövethetitek a csomag érkezését. A szállítás Magyarországra az eddigi tapasztalataink alapján 8-10 általában. 

- A szállítás díja jelenpillanat FIX összegben került meghatározásra, mivel így egészen 10 kg nagyságrendig is tudtok rendelni, a szállítási összeg 24 Euró. Egyedi kérések és egyedi csomagok esetében természetesen ezt is egyeztetjük. A cél csak az, hogy amennyiben csak lehet, inkább több árucikk rendelését adjátok le egyben, akár többen is tudtok egy nagyobb csomagot rendelni, mert így ár-érték arányban ez az egyik legkedvezőbb. Minden esetben ha egyedi kérésetek lesz, a csomagdíjakat a szállítóval egyeztetjük és jelezzük is Nektek.  

- Expressz csomagküldés is lehetséges, ez esetben a szállítási árakat egyeztetni kell, amennyiben ilyen igény merülne fel, kérlek ezt előre jelezzétek. 

- Szállítani Európán belül elvileg bárhová tudnak, sőt Európán kívül is, melyet mindent le kell egyeztetnünk és lekérdezzük Nektek nagyon szívesen előre a díjakat.  Az Európán kívülre szállítandó élelmiszereket is egyeztetjük majd, az adott országok szabályai szerint. (Van ahová csak dobozos, konzerv készítményt lehet pld. küldeni.)

- Ajándékcsomagokat is össze tudunk állítani Nektek, amennyiben jeleztek egy adott összeghatárt, s termék irányt, nagyon szépséges csomagokat készít az üzlet és megannyi helyre érkezik már most ilyen szépséges ajándék. Ezeket köszönjük ha emailben vagy üzenetben egyeztetjük. 

Igyekszünk minden kérés, kérdés kapcsán gyorsan segíteni Nektek! Kellett egy kis idő az elinduláshoz így online is, hiszen amúgy Olaszországban és nagyobb éttermeknek már Európában is szállít az üzlet több helyre, fantasztikus Friuli élelmiszereket és alapanyagokat, ahol a rendeléseket alapjaiban egyediként kezeltük. Melyre természetesen a továbbiakban is van lehetőség. Csak írjatok nyugodtan, ha különleges igényetek lenne. Igyekszünk mindenben segíteni Nektek Leila-val együtt. A továbbiakban még pár különleges finomságról olvashattok, kívánunk Nektek kellemes böngészést az oldalon, s várunk minden kedves érdeklődést, kérdést. 


kinga_es_leila.jpg

Hoztam Nektek pár fotót még az üzlet fizikai kínálatából, ahol megannyi íz, illat, hangulat s mesés finomság vár majd Benneteket, reméljük mihamarabb személyesen is, hiszen nemcsak remek alapanyagismereteket szerezhettek itt, de Leila-val, s velünk együtt frenetikus kóstoló programokban is részt vehettek majd. Ahol ízpárosítások, mesés családi történetek, s olasz élelmiszeripari márkák bemutatkozása mellett, helyi Friuli meséket is hallgathatunk majd. Imádom ezeket a programokat, s már alig várom, hogy jövőre újraindulhassanak. Veletek. 

sajtok.jpg

Isteni sajtok....

tesztak.jpg

Megannyi pasta ....

nocciola_krem.jpg

S a természetes mogyoróból készült, isteni krémek, amelyek letehetetlenek.... 

edesseg_1.jpg

Folyamatosan érkeznek az ünnepi olasz édességek is .... 

Megannyi, megannyi finomság vár még Benneteket és folyamatosan jelentkezem majd "éléskamra" hírekkel, ahogyan azokat töltjük is fel a felületre. Most pedig szeretném megköszönni, Seba mellett, még Leila és Giulia hatalmas nagy segítségét, akik nélkül mindez nem jöhetett volna létre. Nagyon sokat dolgoztunk ennek az egésznek a hátterén, s biztosan nem tökéletes még minden, de nagyon igyekszünk minden tettünkkel azért, hogy minél több olaszos finomság és mesés élmény kerülhessen az asztalokra most ebben a kicsit "bezártabb" helyzetben is. Aztán pedig reméljük, hogy személyesen is sokatokkal együttkóstolhatunk Egy kis Itália éléskamrájában, az Alimentari Tomadin üzletében Cormonsban, vagy éppen mesés helyszíneken. De már élőben, megölelve egymást, s élvezve azt, hogy itt Egy kis Itáliában, Friuli-ban lehetünk. 

csajok.jpg

Amennyiben bármilyen segítségre van szükségetek, vagy kérdésetek, egyedi rendelésetek lenne vagy nem tudtok eligazodni az oldalakon, nagy szeretettel segítünk Nektek, kérlek írjatok vagy az egykisitalia@gmail.com email címre, vagy pedig az Egy kis Itália oldalon messengerben.

Hamarosan pedig érkeznek minden héten a gasztronómiai, kulináris bejelentkezések is, hogy így is még közelebb kerülhessen hozzátok Itália megannyi finomsága. <3 Nagyon szépen köszönjük az érdeklődésetek. 

NÉVJEGY / SZERZŐ / FOTÓK: Egy kis Itália - Boldogságmorzsák nap mint nap, - Olaszország, Friuli régió titkos vidékeiről

 

 

 

 

süti beállítások módosítása