Egy Kis Itália

Olaszország egy kicsit másként - életvidám hétköznapok, izgalmas utazások, ízes élet & "dolce vita" - egy magyar lány tollából, Pizzaországról.

DolceVita, Grado, Olaszország - 6 tipp útravalóként
Egy mesebeli tengerparti város, ahol "mindig" süt a nap és amely 6 órányi útra van Budapestről

Grado, a Nap Szigete. Egy csöppnyi homoksziget, ahol a természet, a tenger és a történelem valami különös módon varázsolja el az embert. Igazán olaszos módon, megadva a Dolce Vita számos pillantát. A hely, ahol minden egyes légzéssel nyugalmat szívunk magunkba, egy piciny kis desztináció, ahol a minket körbevevő atmoszféráért bizony különös energiák felelnek. Biztonság, tisztaság, megannyi zöld, mosolygós helyiek, kérges kezű halászlegények. Megannyi aktív természetjárási lehetőség, bringaút és hajózható lagúnautak, itt Friuli régióban, Olaszország észak-keleti csücskében, mindössze 6 órányi autóútra a magyar fővárostól, Budapestről. 20 fontos információt hoztunk el most Nektek, erről a csodálatos helyről, mely a The Guardian által 2022-ben az egyik toplistás helyet kapta, a kevésbé ismert, olasz csodahelyek rangsorán.

grado_mozaik_logo.jpg

GRADO FÖLDRAJZI ADOTTSÁGAI: Grado, kellemesen "eldugva", csodásan nyújtózkodik el, Friuli régió partszakaszán, a Trieszt utáni sziklás partok után, - kifejezetten lassan mélyülő tengerparti, Adriai partvonalán. Tökéletes gyermek és családbarát üdülőhely. A szigetre, Aquileia felől gyönyörű út vezet be a víz felett ,az északi lagúnákat átszelve. A tenger pedig a sziget déli részéről öleli körbe ezt a kis földi paradicsomot. 10 km hosszú selymes homokföveny, északról pedig a keleti és nyugati partokat is körbefonva 16 hektár lagúna veszi körbe ezt a csodálatos kis szigetet. Mely körül közel 100 apróbb "mini" sziget is honol, csodás madárvilágnak, növényvilágnak otthona adva. (Flamingók, vadlovak, felfedezhető természetvédelmi övezetek vesznek minket körbe). A Grado feletti északi lagúnavilág védett, egyedi és különleges. A sós és az édesvíz keveredése miatt, különleges halfajták is élnek ezen a vidéken. Számos járható, vízi útjelzőkkel fémjelzett hajóút is található ezen a vidéken, természetesen a nyílt tengerre is kihajózhatunk. Az apály-dagály hatása is nagyon különleges. A holdciklus változásokkal, mind a tenger és a lagúnák vízszintje is abszolút változhat. Pontosan ezt figyelembe véve nagyon érdemes a város központi és inkább nyugati részén megszállni, mivel a tengerparti részek itt a legszebbek és "vízbiztosak". Minél keletebbi részre orientálódunk - pld. a Pineta félsziget irányába, a vízállás lehet annál sekélyebb, főleg a keleti partszakaszokon, ahol a lagúnák amúgy is szépséges, sekély homokfövenyeket formálnak. Kisgyermekekkel ez a rész is szuper, hiszen itt pancsolni lehet - "forever". A vízminőség évtizedek óta (több, mint 30 éve) "BlueFlag" azaz a legtisztább, legszebb tengerpartok között van Olaszországban nyilván tartva. A városban kellemes kis belső öblök, vízi utak is elbűvölnek majd bennünket. Grado fekvése csodás, mivel innen, - a szerencsésebbek az előszezonban még akár a hósipkás Júlia Alpok hegyeit is láthatják. 

flamingok_3.jpg

GRADO NEMCSAK EGY TENGERPART: Ez a mesés kis sziget mindazonáltal, hogy számos tengerparti szakasszal rendelkezik kicsiknek és nagyoknak is nyújt könnyed tengerparti kikapcsolódást, csakúgy bőséges történelmi látnivalókat, frenetikus halászati hagyományokat, számos Friuli tradíciót fog össze. A belső öbölből elindulva, már kora hajnaltól a halászok "vízi utcájában", szorgos munkálkodásban gyönyörködhetünk, ahol is a hét legtöbb napján különleges tengeri falatok érkeznek, melyeket a helyiek büszkén meg is mutatnak az erre sétálóknak. A halászok vízi utcájának jobb oldalán a Via RIva Dandolon két klassz halas étterem is van, a mi kedvencünk az utolsó az Osteria Zero Miglia. A szezonban ebbe az étterembe mindig foglalni kell.

grado_nyitokep.jpg

A város legrégebbi része, a Santa Eufemia templom vonzáskörzetében található. A csodálatos mozaikokkal rendelkező templom mellett a keresztelő kápolna és amögött "eldugva" különleges és archaikus kőgyűjtemény is vár minket. A pici kőházak között sétálva az óváros részeiben megannyi történetet mesélnek a "falak". Mi pedig, akik a helyi turisztikai hálózatot vezetjük a várossal és térség turisztikai szolgáltatóival, szálláshelyeivel együtt, folyamatos és tematikus sétára is invitáljuk a kedves idelátogatókat. A tengerpartokon a szerencsések még delfineket is láthatnak, a DIGA sétány kezdetén érdemes kicsücsülni naplementekor vagy kora reggel, mert a víz felett egy különleges delfincsoport - fémszobor is jelzi, hol bukkanhatnak fel ezek a szépségek. A városnak remek termálvize is van, mely több szállodában is megtalálható, ahogyan a Spiaggia Git belvárosi homokföveny szakaszon, a tengerre néző termálfürdő és annak kezelései is, egész évben felüdülést nyújtanak. A Habsburgok 1892 óta "királyi üdülőhelyként" élvezték Grado-t, annak különlegesen jóhatású, ásványokkal teli vízei miatt.

Grado körül, a lagúnavilágot is magába ölelve, közel 40 km hosszú kerékpárút található, páratlan szépségű területeket összefogva. A kerékpárút része az Alpok-Adria kerékpár útszakasznak is. Számos helyen bérelhető kerékpár a városban, ahogyan kishajó is, a Riva Scaramuzza úton, a körforgalomnál, az onnan induló kishíd tövében, ahonnan annak másik oldalán a menetrendszerinti járatok indulnak, a gyönyörű szent helyünkre, a lagúnák felett lebegő Barbana szigetre. A nyugalom földjére. Amit érezni kell, ha erre jártok felénk. A Barbana szigetekre tartó hajók menetrendjét itt találjátok.

templom_1.jpg

grado_6.jpg

2_barbana.jpg

grado_1.JPG

grado_1_2.jpg

GRADO ATMOSZFÉRÁJA: Ez a csöppnyi kis tengerparti lokáció egy igazán családias, gyermek és kutyusbarát város. Észak-olasz rendezettséggel, tisztasággal, precizitással és abszolút biztonságos hangulattal, tökéletesen elhozva a dolcevita - apró boldogságmorzsákat is, mindazok pihenésébe, akik erre felénk látogatnak. Grado-ban az elmúlt 20 évben a rendőrség nemhogy autólopást, de még autófeltörést sem regisztrált, ahogyan a tengerpartok is rendkívül biztonságosak és nagyon jól szervezetten felügyeltek. A strandokon végig "parti őrség" felügyeli a rendet és a fizetős és szabadstrandokon is megannyi szolgáltatást válogathatunk kedvünk szerint. A szezon elején a kutyusok még kedvükre rohangálhatnak a homokfövenyes partokon, majd a szezon beindulásával, külön (fizetős) kutyásstrandok is várják a négylábú családtagokat és megannyi zöld terület, csodás kis öblök, a keleti partszakaszokon. A város tökéletes lehetőséget biztosít a mozgásukban korlátozottak számára is. A tengerparti részek és az egész város - teljeskörűen akadálymentesített. Sőt, a tengerbe való bejutás lehetőségét is külön kiskocsik biztosítják azoknak, kiknek erre különös igénye van.

A partszakaszokon, főleg a Spiaggia GIT strandokon van külön baby beach, programokka, nagy családi pihenőhelyekkel. A városban megannyi játszótér van végig a partszakasz mentén, és rengeteg zöld park található. Az óváros kis utcái kellemes, árnyékos és zeg-zugos hangulatot nyújtanak, számos kis étteremmel, üzlettel, bárral, kávézóval és Osteria-val megadva kellőképpen a dolce vita hangulatot. A legszebb kagylókat a nyugati partokon lévő strandok "nyújtják" és itt, a Costa Azzurra-n a legszebb a naplemente is. Míg a napfelkeltét, a város keletibb részén lévő, sekélypartos Pineta félszigeten várhatjuk és gyönyörködhetünk benne. Grado egy alapjaiban csednesebb kisváros. Nálunk nagy bulihelyek és hangos disco-k nem igazán vannak, természetesen a fiataloknak lent a tengerparti strandokon lévő "beach party-k" is nagy kedvenceik (nyugati partokon főképpen), ahogyan a Porto Mandriaccho csodás kis belsőöböl partján lévő bárok és éttermek is megannyi este során élőzenével és koncertettel szórakoztatják az itt pihenőket. A Gradod. körbeölelő lagúnavilág fantasztikus golf pályáknak, kikötőknek is otthont ad és nagyon sokan szeretnek itt KITE-ozni is, mert a Pineta félsziget előtti partszakasz kifejezetten alkalmas erre. 

kutya.jpg

belso_obol.jpg

viragoik.jpg

parti_seta_2.jpg

2_1.jpg

GRADO PARTSZAKASZAI: Tegyünk hát egy gyors és villámfelfedezést a Grado-i strandokon is. Nyugatról indulunk, a VIA MILANO úttal párhuzamos Costa Azzurra, azaz nyugati strandok partjaitól. Ebben az övezetben található a csodálatos Hotel Laguna Palace szálló (kedves partnerünk) és megannyi remek apartman is, melyek mindig az elsők között kelnek el a nyári szezonra, heti bérlési lehetőség alapján. A nyugati partokon nagyon klassz napernyős és nyugágyas fizetős strandrészek is megtalálhatóak, büfével, játszóterekkel, és mindennel amire szükségünk van a nyaraláshoz, még felfújt vízi játékok és baldachinos nyugágyak is vannak itt. Csakúgy szabadstrand is. Ez az egyik legszebb és kedvelt partszakasza Grado-nak. Amennyiben innen haladunk tovább a Lungomare tengerparti sétányon, a DIGA-n, a hullámtörő kövek felett, egyszer csak eljutunk a sétány végéhez, ( a sétányon rengeteg hotel, apartmanok és kávézók, éttermek is vannak!) és innen kezdődik, a Grand Hotel Astoria és a csúnya kinézetű, de annál szebb kilátást nyújtó ZIPSER nevű épület után, a Spiaggia GIT belvárosi nagy homokfövenystrand, amely egészen Grado kertvárosának keleti végéig, a Viale del Sole út végégig fut.

A strand kiindulási pontjánál, kedves partnerszállónk, a Grand Hotel Astoria tövében található egy nagyon szép kis park, Pineta fákkal és a nagy Grado mozaikkal, fotókerettel is és amúgy innen indul a város belső kis öble felé a sétálóutca is. A Spiaggia Git egy több km hosszú strand, fizetős és ide mindenképpen érdemes már előre helyeket foglalni. A szállodák is erre külön csomagokat tudnak kínálni, vagy a strand oldalán az E-BEACH felületen érdemes helyeket igényelni, mert nagyon gyorsan meg szokott telni. Számos zónája van, minél keletebb felé megyünk, annál sekélyebb a partszakasz. Ez a strand foglalja magába, de külön belépőzónába tartozik a mini Aquapark is, mely a Viale Sole úton a TERME apartmanház légvonalában van. A Spiaggia GIT strand vége után indul a LIDO DI FIDO szuper klassz kutyásstrand, trénerekkel, kutyás napágyakkal, kutya zuhannyal, boxokkal és mindenféle játékkal a négylábú kedvencek részére is. Innen még tovább haladva kelet felé, szabadstrandok, majd KITE-os paradicsom következik. Homokföveny szigetek, az AL BOSCO apartmanház és Camping partszakasza (mindketten kedves partnereink) és ahogyan megyünk tovább megérkezünk PINETA félsziget zónájába is, ahol szintén számos szabad és fizetős strandrész lesz, csakúgy egy másik kutyás stranddal karöltve. A SPIAGGIA di SNOOPY itt található. Valamint számos további strandszakasz, játszótér és szépséges parkos szakasz. Innen még tovább haladva az üdülőfalvak területei jönnek, ahol a vízállás már nagyon sekély. A természet vadregényes és nagyon szép, szálláshelynek tökéletes ez a rész is, csak itt úgy készüljünk, hogy úszni nem igazán lehet. Itt helyezkednek el a CA LAGUNA üdülőfalu szálláshelyei, valamint a szuper TENUTA PRIMERO kikötő és resort is, ahol modern mobilházak várják a pihenni kívánokat. 

grado_it_lido_di_fido.jpg

grado_2.jpg

baby_beaxh.jpg

nyugati_partok_strandok.jpg

kagylok.jpg

tengerpart_5.jpg

ÍGY KERESS SZÁLLÁST: Amennyiben szeretnéd ezt a csodás kis helyet meglátogatni, készülj arra, hogy húsvéttól kezdve, Grado-ban bizony nagyon beindul az élet. Az óvárosban lévő csodás kis kőházakban is lehet lakni, sok Ügynökség kiadja ott a kis lakásokat az olajfák töbében, de ezekhez általában nincsen parkolási lehetőség. Grado-ban pedig célszerű a nyári szezonra mindenképpen olyan szállást keresni, amelynél adottság a parkolási lehetőség, vagy legalábbis az apartman, szálláshely közel van szabadparkolóhoz ( fehér vonallal festett helyek, lehet időkorlát!) vagy a kék vonalakkal festett helyeken lehet napi jeggyel parkolni majd, mely általában 6 EUR költséget jelent / nap. Több apartmanhoz és szállodai szobához is a szállodák biztosítanak kerékpárokat. A sárga vonalakra semmiképp se álljunk, azok fenntartott helyek. Az óvárosban, a nyugati partokon és a város központjában, nagyon sok szép 3-4 csillagos szálló is van, csakúgy számos apartmanhotel is.

Az apartmanszállók javarészt a RIVA SCARAMUZZA úton vannak végig, melyek az északi lagúnákra néznek, míg a szállodák közül több van közel a tengerparton. Közvetlenül vízparti szállás - szálloda Grado.ban nincs, hiszen a strandok és a tengerparti sétány húzódik végig a partszakaszon. De nagyon sok szállónak van foglalt partszakasza, ahol külön igény esetén lehet szuper helyeket bérelni. Csakúgy, ahogyan az apartmanokat kiadó Ügynökségek is rendelkeznek "beach package" csomagokkal melyeket kedvezményesebben értékesítenek az apartmanok mellé. A városban megannyi szép régi villában is foglalhatunk szállást, ahogyan kifelé haladva a városból a Citta Giardno környékén nagyon sok szép parkkal és még több zölddel találkozva igazi családias apartmanok és kis családi szállók vannak. A városban camping nincs, azok csak kijjebb a keletibb részek felé lesznek. A Pineta félsziget egy külön része Grado.nak, ahol régebbi házak vannak, soknak nagyon szép kilátása van a tengerre, ez a rész kedvezőbb árfekvésű, itt a strandok kicsit már sekélyebbek és a lagúnákhoz is nagyon közel vannak. Mindig érdemes a térképen először megnézni, hogy tengerre, vagy a lagúnákra esik a hely, amit kinéztünk magunknak és mi a Come to Grado oldalon is azért vagyunk, hogy magyar nyelven segítsünk Nektek mindenben (kedvezményes szállás lehetőségekben, apartmanok, ingatlanok és helyi információk kapcsán)

Írjatok nekünk nyugodtan ha kérdésetek van itt: egykisitalia@gmail.com 

vitorlasok.jpg

esti_hgrado.jpg

GRADO KÖRNYÉKI LÁTNIVALÓK: Igaz, hogy Grado éjjel nappal gyönyörű, de a környék már mintegy 30 km-es körzetben is megannyi csodát kínál, amennyiben pedig továbbmegyünk, egyre inkább rá fogunk jönni, hogy Friuli.ba bizony vissza kell jönni, mert "csodarégió" úgy, ahogy van. Grado előtt található AQUILEIA városa, melyhez Attila hun király neve sem véletlenül fűződik, sőt a Bazilika alatti kis altemplomba lesétálva, ahol mesés freskókban gyönyörködhetünk, még hátrafelé nyilazó hunokat is láthatunk az oltár jobb alsó sarkában. AQUILEIA -ban a Bazlikia a UNESCO Világörökség része, a mozaikpadló egyedülálló a világon és a Bazilika mögötti sétány és régi romváros is csodálatos látványt és élményt nyújt a történelem, régészet kedvelőinek. Nagyon érdekes gyűjteménnyel rendelkezik a helyi múzeum is. AQUILEIA után PALMANOVA városába is érdemes elmennünk, hiszen ez a különleges csillagformájú város is a UNESCO világörökség része, és megannyi történet fűződik hozzá, melyeket egy korábbi írásomban el is olvashattok. A város nagyon különleges és a városfalak, a folyómedrek körül sétálni egy hatalmasat, egyedülálló élmény. Amennyiben Trieszt irányába indulunk el, mindenkinek nagy szeretettel szoktuk javasolni, a fenséges sziklaszirteken álló DUINO-i KASTÉLYT, mert gyönyörű, a RILKE sétányról nem is beszélve. Ahogyan SISTIANA sziklás öblei alatt is különlegesen rejtőzködik a mega yachtokkal és félelmetesen gyönyörű hajókkal teli különleges PORTOPICCOLO öble, mely egy modern építészeti alkotásként, a sziklafalakba vályva vált Friuli régiónk luxuskikötőjévé, zseniális BEACH club-al és éttermekkel. Portopiccolo és Trieszt között pedig a csodálatos MIRAMARE kastély is vár Benneteket, ahol nekem személyes kedvenc a park, mely csodás kilátással kápráztat el mindenkit. Grado-ból, mindenképpen szoktam javasolni, hogy UDINE-be mindenképpen menjetek el, nemcsak azért mert Tiepolo városa, hanem azért is, mert a belvárosa, a kisfolyók, a paloták és villák sora, valamint a Velence-i hangulatot idéző elegancia csodás ebben a városban is. Főleg a Piazza Liberta és a Piazza San Giacomo környéke. S ha már Udine-ben vagytok CIVIDALE DEL FRIULI se maradjon ki, mely gyönyörű természeti környezetben van, a NATISONE türkiz folyó által kettészelt sziklaszirteken állva, a longobárd kultúrát idézve, Julis Ceasar által alapított település, kihagyhatatlan Friuli csoda! 

A lista még folyt. köv, mert rengeteg minden van! Következő írásomban a FRIULI TOP 10 helyet ismertetem meg Veletek, amelyet semmiképpen sem hagynék ki, ha eljöttök erre Felénk, ebbe a csodálatos régióba. 

foter_1.jpg

explore_italy.jpg

cividale_del_friuli_unesco_walk.jpg

aquileia.jpg

portopiccolo.jpg

NÉVJEGY: Egy kis Itália - Boldogságmorzsák nap mint nap, - Olaszország, Friuli régió titkos vidékeiről 

Szerző / saját fotók: Sempeger - Sommariva Kinga. A képek / szöveg továbbközlése nem engedélyezett, csak és kizárólag a jelen linken elérhető - teljes tartalom forrásának megosztásával, vagy a szerző írásos engedélyével. Az egyéb forrásból származó fotók, minden esetben jelölve vannak. Köszönjük a megértéseteket.  

Az Egy kis Itália Facebook oldalon olaszos életképek, életérzések, mindennapi történetek érkeznek, javarészt Friuli régióból. Az Egy kis Itália YouTube csatornán kedvenc olasz családi receptek, s vidékek mutatkoznak be. Grado csodáiról a Come to Grado oldal kalauzolja a kedves régi, visszatérő és majd új vendégeinket. Akik pedig szeretik a szép fotókat, s felvételeket, szeretettel ajánlom Instagram oldalam is, melyet itt a linken, Egy kis Itália név alatt értek el. 

Az Egy kis Itália zárt csoportban a Facebook-on pedig megannyi olaszországi információt olvashattok, utazási élményeket, recepteket, programokat, napi inspirációkat. Egy kellemes közösség, ahol az Olaszországot szerető és kedvelő emberek találkoznak, amely csoportba, 3 kérdés megválaszolása után, csak és kizárólag létező profillal, adminisztrátori szűréssel, beléptetéssel lehet bekerülni, a csoport szabályzatainak elfogadása mellett. 

Szeretettel várunk Benneteket megannyi felületünkön. Emailben az egykisitalia@gmail.com címen érdeklődhettek szállások, programok iránt. 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Egy Kis Itália

Fergeteges olasz hétköznapok - egy magyar lány tollából. Mindennapi történetek Pizzaországból. Utazási élmények, felfedezések, titkos városok, reneszánsz történelem, pasta & pizza minden mennyiségben. Mesék tele szeretettel, melyet az olaszok vitalitása, életvidámság ihlet, egy lánytól - aki nyakig belecseppent a dolce vita pillanataiba. Egy blog, ahol mindig süt a nap, ahol olaszos jókedv vár. Egy oldal, ahol kötelező lassítani és elnyújtózni :) ahol az Aperol Spritz mindennapi kellék, a pizza kimondottan ajánlott és fontos eleme életünknek, s ahol a pasta elengedhetetlen boldogságelem. Egy kis Itália, ahol a déli nap serkentette ráncok, csakis a mosolytól erednek. Bouna Lettura :) <3

Friss topikok

Top 5

  1. GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről
    GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről 2019. március 05. 15:22GRADO, ......első látásra "AMORE"  Amikor az embernek van egy szívszereleme, arról mindig jó mesélni. Főleg ha ez kölcsönös. Ebben az évben és a jövő évben is Grado mesés kisvárosának vezetése és az...
  2. Vannak azok a napok...
    Vannak azok a napok... 2017. február 18. 09:29Számomra a tenger, a hullámok, a homokban való önfeledt és kitárulkozó séták, a sirályok éneke valahogy mindig olyan pozitív töltet, amire nincs magyarázat. Azt gondolom, a legjobb dolgok néha azok,...
  3. DolceVita, Grado, Olaszország  - 6 tipp útravalóként
    DolceVita, Grado, Olaszország - 6 tipp útravalóként 2022. április 14. 08:33Grado, a Nap Szigete. Egy csöppnyi homoksziget, ahol a természet, a tenger és a történelem valami különös módon varázsolja el az embert. Igazán olaszos módon, megadva a Dolce Vita számos pillantát. A...
  4. Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében
    Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében 2017. július 09. 08:51A kacifántos olasz hétköznapoknak megvan az az előnye, ha éppen fel is szeretne robbanni a ember fia a napi stressztől, és a munka adta "gyönyöröktől", elég csak kimenni az utcára, nagy levegőt venni,...
  5. Lélekemelő kávészünet - Grado csodái
    Lélekemelő kávészünet - Grado csodái 2020. április 25. 14:52Létezik egy kis paradicsomi sziget, az Észak Olasz tengerparton, Friuli régióban, Trieszt után, a Júlia Alpok hegyeinek ölelésében, a lagúnák vidékén, ahová most a képzelet repülőszőnyegén repítelek...
süti beállítások módosítása