Egy Kis Itália

Olaszország egy kicsit másként - életvidám hétköznapok, izgalmas utazások, ízes élet & "dolce vita" - egy magyar lány tollából, Pizzaországról.

Lélekemelő kávészünet - Grado csodái
... avagy virtuális, színes utazás a Nap Szigetére

Létezik egy kis paradicsomi sziget, az Észak Olasz tengerparton, Friuli régióban, Trieszt után, a Júlia Alpok hegyeinek ölelésében, a lagúnák vidékén, ahová most a képzelet repülőszőnyegén repítelek el Titeket. Reméljük, hogy hamarosan eljöhetnek azok a napok is, itt Olaszországban, hogy élőben a tengerpartunk megnyugtató szépsége mellől élő adásban közvetíthetek Nektek az Egy kis Itália Facebook oldalról. Várom már nagyon a sétákat, az óváros felettébb bájos kisházai között, a tengerillatú naplemetével töltött, megannyi színben fürdőző estéket. S eljönnek majd egyszer azok a napok is, amikor mindezen perceket, együtt mosolyoghatjuk itt végig, az Adria és a lagúnák ölelésében. Olaszosan, élevezve az életet, finoman habzó Ribolla Gialla-val koccintva a tengerparti bárokban, s elmerülve a kávé illat végtelenségében, a történelem és a tenger együttes játékában. (A legutóbbi GRADO mesémet élő adásban, itt hallgathatjátok meg.)

boritolap.jpg

(Fotó: vimado.it)

Itt nálunk, egy pici kis csodaország vár. Olaszország egyik tüneményes kis városkájában, a Budapesthez oly közeli (kb 6-7 órányi autóút), kétezer éves múlttal rendelkező Grado-ban. Egy kisvárosban, ahol egybeforr a hagyomány, az olasz élet, a dolce vita és a tenger világának szeretete. Ebben a homokföveny városkában, mely a "Nap szigete", Friuli-Venezia-Giulia régióban, amely az első olasz térség, Szlovénia után, mikor megérkezünk a napsütötte olasz földre. A mostani időszakban, az emlékeink között repülünk a lagúnák csodás világai felett, mely érzéseket nagy szeretettel hoztam el Nektek, a repülőszőnyegemről. Üljetek hát mellém és vegye kezdetét egy kis olaszos, színes virtuális utazás. ( A Grado-i mese élő adását itt tekinthetitek meg )

grado_mozaik.jpg

Grado, egy igazi szépség, egy apró gyöngyszem Észak - Olaszország színes kis ékszerdobozában. Ahol a reggelek akár kezdődhetnek a tengerparti sétányon, vagy futva a végeláthatatlan homokfövenyeken, miközben a parton hangos, élces hanggal köszönnek a helyes "salvataggio"-k, kik a biztonságunkat is felügyelve, a csíkos napernyők alatt kémlelik a part minden rezzenését. A homokban délceg sirályok lépdelnek, a tenger türkiz kék szépsége csak úgy csillog a nyugati fövenyeken, ahol a legszebb kagylókat is lelhetjük, miközben egy kicsit leülünk és megpihenünk itt a parton és kinyújtjuk a lábunk, a kék horizont felé. Itt nem is kell mást tenni, csak mélyen belélegezni az Adria friss, felüdítő szépségét, a napsütést, érezni a talpunk alatt a finom homokszemcséket, s elmerülni a távolban ringatózó halászhajók, vitorlások képében. Grado nemcsak a nap, de a nyugalom szigete is, ahol valahogy minden kis érzékünk azt suttogja majd, itt úgy minden, a helyén van. 

kagylok_a_parton.jpg

salvataggio.jpg

(Fotó: Grado G.I.T. Grado Impianti Turistici Spa Spiaggia e Terme Marine)

grado_diga_jo_kep.jpg

S amikor a napfényes reggelen kerékpárra pattanunk, mely rendkívül megszokott közlekedési eszközünk ezen kis szigeten, ahol csodás kerékpárutak várnak a partokon, a lagúnák között is, (nem is beszélve a környékeet is érintő Alpok - Adria útvonalról), s a kis kőházak felé vesszük az irányt a Centro-ban, igazi olasz filmbéli hangulat vár minket. A Santa Eufemia templom tövében elterülő óvárosban, sikkes, puha léptekkel ébredezik a repedezett falakon a mediterrán csodanövények sokasága, a színes kis ablakok mögött, megannyi dallam szűrődik ki a rádiókból, a házak előtt a kis asztalon pedig csipketerítős kis asztalkák várnak, hogy a kotyogósban készülő kávé, fehér kis porcelán csészékbe kerüljön. A piciny kis utcák között járkálva pedig, olyan mintha egy akvarel, melyen a legszebb pasztellek színvilága elevenedik meg. Grado-ban a "dolcevita" és a "dolce far niente" abszolút ismert szavak, melyek az utca kövei felett, minden kisház apró repedésében, az utcákat jelző kézzel festett kerámiatáblák és házszámok kedvességében, az óvárosi piciny kertek, kis üzletek világában, lépten . nyomon visszamosolyog ránk. Napfényben száradó ruhák lengedeznek a színes, kopottas falak előtt, templomba sietnek a sétapálcás, kalapos kisöregek, kik büszke tagjai a Lambretták és a Cinquecento-k nemzedékének, s Grado lelkes, mosolygós polgárai, hála istennek többen 100 év felettiek. Isten éltesse még őket, sokáig!

grado_belvaros.jpg

olajfak_santa_eufemia_templom.jpg

kis_templom_toveben.jpg

img-1703.JPG

grado_zoldek.jpg

grado_house_lisa12ud.jpg

(Fotó: Comune di Grado FB oldal, @isa12ud)

viragok_grado_karin_knipst.jpg

(Fotó: Comune di Grado FB oldal: @karin.knipst)

kave_3.jpg

A kávéillatú óváros piciny lelkének simogató pillanatai után, a kis belső Porto (Kikötő - Belső Öböl) felé is vehetjük az irányt, ahol reggelente igazi, csicsergős, csacsogós olasz élet fogad majd minket. Megannyi kis bár, Osteria, helyi halas üzlet, festőbácsi a parton csücsülve, s reggeli kávéjukat szürcsölve, kedves idős Signora-k ülnek a sarki kis kávézókban, rúzsos poharaikkal és nagy napszemüvegeikkel, az élet szépségeiről beszélgetve, miközben olaszos "multitaskinggal" egy csapat unokát is távvezérelnek. A kikötőben lomha turista hajók pihennek, melyekkel a lagúnák között számos utat tehetünk meg a nap folyamán, s ha az öböl partján tovább sétálunk, egy gyönyörű belső vízi út, a halászok utcájának elegáns képe tárul fel.

Káprázatos színekben, megannyi kis hajón, kérges tenyerű helyiek teszik a dolguk, idős asszonyok segítik kibontani a hálókat, miközben a sirályok alig várják, hogy valami zsákmány nekik is lepottyanjon a napi fogás fantasztikus kínálatából. Ebben a vízi utcában megannyi család él, kik szorgosan teszik nap mint nap a dolguk, a férjek éjjelente halásznak, az asszonyok pedig igazi tipikus Friuli halas csodákat varázsolnak az itt lévő éttermek asztalaira, ebéd és vacsoraidőben. Akik szerencsések, azok kellemes kis lakásokat is bérelhetnek itt az utcában, ahonnan a különleges helyi halászélet mindennapjait reggelente kávé mellől, a teraszról figyelhetik majd. 

alaszok_utcaja_szebb_kep.jpg

halaszok_utcaja_1.jpg

halaszok_utcaja_kek_hegyekkel.jpg

Grado, a fenntartható halászat egyik mintaképe, mert védett lagúnáink és megannyi minket körbevevő természeti világunk mindannyiunknak fontos. Megannyi kvóta és szabályozás, szigorú felügyelet mellett történik a halászat nálunk. Nem véletlen, hogy az itteni halászati szövetkezet, az egyik legrégibb a térségben. Hagyományiakat megannyi ponton megtekinthetjuk Grado-ban, s a lagúnák közötti kis szigeteken is. A kis vízi utcában pedig reggelente nemcsak láthatjuk a sokféle tengeri zsákmányt, de kellemes éttermekben, a vízparton ülve tálalják majd fel nekünk a helyi asszonyok, a fenséges ízeket is. Különleges kagyló és halfajtáink sokasága fontos érték, s számos étterem innen rendeli alapanyagait. Grado-ban a tengervíz és a lagúnák tisztasága egy különleges tényezővel is társul, a lagúnákba érkező hegyi folyók, patakok megannyi értékes ásványi anyaga egy külön ajándék, ahogyan az is, hogy a levegő remek hatással bír itt nálunk például, az asztmatikus betegségekre. Grado tehát nemcsak kedves és szerethető, de termálvízével és természeti adottságaival együtt, az egészség szigete is nekünk itt, Friuli régióban, ahol még az esti kék óráknak is valami egészen különleges hangulata van.

halaszok_utcaja_2.jpg

img-4103.JPG

hal_etelek.jpg

kek_este.jpg

S mikor a finom falatok, s a tengerparti nyújtózkodás után, a lelkünk esetleg arra vágyik, hogy a különleges égi szemek is vigyázzanak ránk, akkor mi itt Gradoban, mindig Barbana "úszó szigete" felé vesszük az irányt. Egy picinyke kis "Isola"-ra, ahová lehet kishajókkal, vagy akár menetrendszerinti járattal is érkezni, s ahol a mi védelmező Maddona-nk áhitata veszi körbe az eget. A szigeten lévő templom égig érő falai, nemcsak "úszó" csodaként nyújtózkodnak a tenger felett, de a távoli Júlia Alpok ölelésének sziluettjében, mesés földrajzi környezetben épültek. A szenthely falain belül megannyi hálaüzenet olvasható azoktól, kik úgy vélik, őket a Barbana-i Madonna védett meg, s oltalmazott, nehéz időszakok idején. Ez a sziget nekünk a lelki megtisztulás, felüdülés helye, ahol a sudár cédrusok között járva, a napfényes, harsogó gyepen ülve a Campanile tövében, a levendula illatú légben, a szív és a lélek összeforr, s bizony bizony még egy két könnycsepp is megjelenik az arcokon, miközben a nyugodt hullámok között, e piciny szigetről, a minket körülvevő naplementében merül el tekintetünk. 

barbana_szigete_hajoval.jpg

(Fotó: Comune di Grado FB oldal: Cristiano Peroni)

barbana_kepek.jpg

barbana_hajout.jpg

Grado-ról nagyon sokat lehetne még írni. A harsogó zöldekben dús flóra és fauna kincseiről és értékeiről, a tengerparti habok között fel felbukkanó delfinekről, a szigetet körbeölelő gyönyörű természetvédelmi területekről, ahol vadlovak játszanak a lemenő nap fényében és flamingók táncolnak önfeledten, s ahol a tengerillat, s a nyugalom és a jó energiák simogatják folyamatosan a lelkünket. Grado nekünk, kik itt élünk egy igazi kis csoda és megannyi téren mintája, a remek helyi együttműködéseknek, az összefogásnak, a természet iránti szeretetnek, melynek a közepén nálunk egy nagyon fontos tényező, a fantasztikus helyiek állnak. Ezért is vagyunk nagyon boldogok, hogy ebben a térségben, ilyen turisztikai helyszínekkel dolgozhatunk együtt, ahol mindig van munka és fejlesztenivaló, s mellette öröm és folyamatosan sok eredmény. Ahol, egy pár napos tavaszi vagy őszi kiruccanás is hatalmas élmény, s ahogy a nyári hetekből pedig sosem elég. Mert annyi a látnivaló, a szépség, nemcsak a városban, de annak környezetében is. 

vegyes_kepek.jpg

(Fotók: Drone felvétel - Fabio Pappalettera, Madarak: Margitta Thomman képe, valamint a Riserva Natureale Della Valle Cavanata természetvédelmi terület fotói, Delfines kép: Paolo Omenetto természetfotós)

zold_grado.jpg

naplemente_4.jpg

tengerpart_2_1.jpg

naplementek.jpg

Ez az év, most más lesz mint a többi. Időt kaptunk nagyon sok dologhoz, hogy még inkább fejleszteni tudjuk azokat a lehetőségeket és infrastruktúrákat, szolgáltatásokat, amiket olyan nagyon sokan szerettek itt nálunk. Például azt, hogy a tengerpartjaink mozgásorlátozottak részére is megközelíthetőek, hogy Ők is élvezhetik nálunk a tengert, olyan kiskocsikon, melyeket be lehet tolni a vízbe is, hogy megannyi gyermekjátszótér, zöld felület, mini golf, családi piknik parkok, golfpályák vannak a lagúnák között, s számos kutyabarát tengerparti csobbanási lehetőségünk is van, mivel Grado, igazi kutya és családbarát hely. Most arra fókuszálunk, hogy minél több fantasztikus dologgal várjunk majd vissza Benneteket, így például a termálvízre épülő projektek fejlesztése is reméljük hamarosan továbbléphet. S amikor már majd lehet erre felénk jönni, - hiszen az első, autóval elérhető, mindig is tömegturizmustól mentes, kellemes, családias és biztonságos olasz kisrégió voltunk és vagyunk, úgy annál nagyobb szeretettel várjuk a látogatókat.

img-8160.JPG

disabled_person.jpg

( Fotó: Il Piccolo - @antonioboemo )

img-4091.JPG

tengerpart_naplemente.jpg

S egy nagyon fontos érték még, ami nálunk a hely "szellemét" adja. A helyiek, a tüneményes, kedves "GRAISANI" emberek, akik nélkül Grado is csak egy szép hely lenne, a sok közül. Nálunk az emberei és helyi értékek hagyományőzrése egy nagyon fontos, aktív része a mindennapi életnek. Nagyon sok a kézműves és művész a városban, akiknek portékáikat a kis házak közötti udvarok között csodálhatjuk, akiknek gallériái mindig is nyitott ajtókkal működnek.  S a helyi klub élet is zseniális. A tengerészek és a véradók helyi kis közösségeinek piciny kis összejöveteli helyei vannak az óvárosban, ahol mindig remek hangulat fogad minket. De van Nonna klub a tengerparton, ahol a gyernekfelügyeletbe az idősek is besegítenek, s csodás a naplementében zajlódó jóga órák sokasága is, mely a nyugati fövenyeken, sokrétű energiák töltik a lelkünket, helyi jóga oktatók jóvoltából. A sok kis családi szálláshely, a piciny kis éttermek, bárok is, mind emberléptűek, nincs túlzás, nincs sok, de nekünk így sokkal értékesebb. Elegáns, monarchiabeli villák, 60-70es évekbeli olasz retro hangulat, tündéri több száz éves kőházak, melyek olyan harmóniában megférnek egymás mellett. S az épített közeghez kapcsolódik a történelem sok meséje, tradíciók és hagyományok gyülekezete, mely mind mind ott száll a kis utcák között, emberi léptékkel, kedvesen, olyan igazi, hamisítatlan "GRADO" hangulatban. 

grado_zold_parkok.jpg

kezmuves_kis_hazak.jpg

A "Nap szigete", a jó harmóniák helye, amelyet átérezni, látni kell és magunkba szippantani, ahogy csak lehet. Ahová most, mikor ezek a sorok íródnak, gondolatban utazunk, de tudjuk, hogy egyszer, hamarosan, megtölti az élet a kis macskaköves sikátorokat, s a tengerpart napernyői alatt újra visszatér az önfeledt, gyermeki kacaj. Köszönjük azoknak, kik olyan nagyon sokan voltatok nálunk az elmúlt években, s folyamatosan visszatérő vendégei vagytok e kisvárosnak. Boldogok vagyunk és hálásak, hogy mi akik nagyon szeretjük a munkánk, ebben a csodálatos térségben fejleszthetjük Grado turizmusát. A tavaly indított magyar - olasz projektünk keretében egy év alatt sikerült 30%-al megnövelnünk a magyar látogatók számát itt a Nap Szigetén, így tudjuk, a szorgalmas munka mindig meghozza gyümölcsét. Megannyian jöttetek el, s tértetek vissza hozzánk és mesélitek nekünk és külditek még most is csodás emlékeiteket, amely nagyon jóleső érzés nekünk. A Grado-ban lévő csapatunkkal, partnereinkkel, mi itt leszünk, tervezünk, fejlesztünk, megyünk előre, s várjuk ezt a mostani új köntösbe öltözött "szezont" is, hogy mi is sül ki belőle. :) De itt leszünk. A Grado in Rete turisztikai hálózatunk csapata dolgozik, tervez és fejleszt, amit csak lehet, miközben most oldalainkon virtuálisan utazhattok velünk. Így amilyen gyakran csak lehet, be is jelentkezünk majd, hogy lássátok, hogyan is zajlódik nálunk az élet.

grado_in_rete_csapat.jpg

Addig is szeretettel üdvözlünk Benneteket, kitartást és jó egészséget kívánunk, s gyertek velünk most virtuális utazások, fotók és videók keretében, Grado mesék között, ide a lagúnák közötti mesés világba. A kép alatt nagyon sok klassz információs linket adunk meg - és egy meglepetés is vár Benneteket. Azoknak hoztuk, akik még nem ismernék Grado-t, a mi "Isolankat"....Készült ugyanis nálunk egy videoklip .... tavaly .... egy csodálatos magyar énekesnő által, mely fantasztikus sikert aratott. Görgessetek csak a kép alá ...

 

grado_in_rete_klaszter.jpg

Magyar nyelvű információs oldal: Come to Grado Facebook oldal

Helyi turisztikai hálózatunk: Grado in Rete Facebook oldal 

Instagram oldalunk: https://www.instagram.com/come_to_grado/ 

A tervezgetős, emlékezős napok kávézós pillanatai mellé pedig, szóljon most Rúzsa Magdolna, Mona Lisa dala, amely itt Grado-ban készült. Tavaly (2019) áprilisban forgattunk, a gyönyörű történelmi falak között, a homokfövenyeinken, hajózva a lagúnákon. "Per sempre" hálásak leszünk ezért a videoklipért, Rúzsa Magdinak, menedzserének és teljes csapatának. Fantasztikus napok voltak ezek, a forgatás emlékei pedig mindig itt maradnak velünk. GRAZIE MILLE ! Gyertek most a zene szárnyán is velünk - Grado-ba. Amint lehet pedig, élőben is nagy szeretettel várunk Benneteket! 

FONTOS MEGJEGYZÉS: Az írásban található fotók, archív képek. A cikk 2020. április 25-én íródott, amikor is éppen arra várunk hogy egyszer csak május 4-e legyen itt Olaszországban és egy kicsit "szabadabbá" váljanak a kimozdulási lehetőségeink, s már ne csak a ház körül futhassunk és sétálhassunk a kutyánkkal, hanem hogy már a munkánk miatt is, végre újra ott lehessünk, a Nap Szigetén, s a régiónk megannyi szépséges vidékén, hogy onnan elsőként élő adásokban bejelentkezzünk, majd pedig a várva várt személyes találkozók is létrejöhessenek egy finom kávé, vagy Aperol mellett a tengerparton, vagy a kisházak között csücsülve. 

 

NÉVJEGY: Egy kis Itália - Boldogságmorzsák nap mint nap, - Olaszország titkos vidékeiről 

Szerző / fotók: Sempeger - Sommariva Kinga ( valamint a szerző saját Instagram oldalának a Littlebit_of_Italy-nak képei, s egyéb megjelölt képek is)

Az Egy kis Itália Facebook oldalon mindennapi életképek érkeznek. Az Egy kis Itália YouTube csatornán családunk kedvenc receptjei és megannyi finomság érkezik, csodás tájak kíséretében. 

Az Egy kis Itália zárt csoportban pedig megannyi pozitív információt olvashattok, utazási élményeket, recepteket, programokat. Egy kellemes közösség, ahol az Olaszországot szerető és kedvelő emberek találkoznak, olasz s ahová kérdések megválaszolása, után, adminisztrátori beléptetéssel lehet bekerülni. 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Egy Kis Itália

Fergeteges olasz hétköznapok - egy magyar lány tollából. Mindennapi történetek Pizzaországból. Utazási élmények, felfedezések, titkos városok, reneszánsz történelem, pasta & pizza minden mennyiségben. Mesék tele szeretettel, melyet az olaszok vitalitása, életvidámság ihlet, egy lánytól - aki nyakig belecseppent a dolce vita pillanataiba. Egy blog, ahol mindig süt a nap, ahol olaszos jókedv vár. Egy oldal, ahol kötelező lassítani és elnyújtózni :) ahol az Aperol Spritz mindennapi kellék, a pizza kimondottan ajánlott és fontos eleme életünknek, s ahol a pasta elengedhetetlen boldogságelem. Egy kis Itália, ahol a déli nap serkentette ráncok, csakis a mosolytól erednek. Bouna Lettura :) <3

Friss topikok

Top 5

  1. GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről
    GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről 2019. március 05. 15:22GRADO, ......első látásra "AMORE"  Amikor az embernek van egy szívszereleme, arról mindig jó mesélni. Főleg ha ez kölcsönös. Ebben az évben és a jövő évben is Grado mesés kisvárosának vezetése és az...
  2. Vannak azok a napok...
    Vannak azok a napok... 2017. február 18. 09:29Számomra a tenger, a hullámok, a homokban való önfeledt és kitárulkozó séták, a sirályok éneke valahogy mindig olyan pozitív töltet, amire nincs magyarázat. Azt gondolom, a legjobb dolgok néha azok,...
  3. DolceVita, Grado, Olaszország  - 6 tipp útravalóként
    DolceVita, Grado, Olaszország - 6 tipp útravalóként 2022. április 14. 08:33Grado, a Nap Szigete. Egy csöppnyi homoksziget, ahol a természet, a tenger és a történelem valami különös módon varázsolja el az embert. Igazán olaszos módon, megadva a Dolce Vita számos pillantát. A...
  4. Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében
    Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében 2017. július 09. 08:51A kacifántos olasz hétköznapoknak megvan az az előnye, ha éppen fel is szeretne robbanni a ember fia a napi stressztől, és a munka adta "gyönyöröktől", elég csak kimenni az utcára, nagy levegőt venni,...
  5. Lélekemelő kávészünet - Grado csodái
    Lélekemelő kávészünet - Grado csodái 2020. április 25. 14:52Létezik egy kis paradicsomi sziget, az Észak Olasz tengerparton, Friuli régióban, Trieszt után, a Júlia Alpok hegyeinek ölelésében, a lagúnák vidékén, ahová most a képzelet repülőszőnyegén repítelek...
süti beállítások módosítása