Egy Kis Itália

Olaszország egy kicsit másként - életvidám hétköznapok, izgalmas utazások, ízes élet & "dolce vita" - egy magyar lány tollából, Pizzaországról.

Kalandozások Csillagvárosban
Egy újabb Friuli csoda, mely a Világörökség különleges része

Egyszer volt, hol nem volt, amikor Udine-ből az utam munka miatt éppen Grado-ba vezetett. Egy kellemes csoda folytán ráérősebbnek tűnt a nap, így nem az autópálya, hanem a rendes autóút felé vettem az irányt. Mindez akkor történt, mikor már úgy végérvényesen itt éltem Olaszország ötödik legkisebb régiójában és valami megrögzött szenvedéllyel kutattam térség és turizmusfejlesztő munkánk és projektjeink mellett is az itteni csodás és ismeretlen tájakat. Olasz családom, kollégáink megannyit mesélt a térség egyedülálló értékeiről, történelméről és különös helyeiről, sokmindent velük, férjemmel és barátokkal fedeztünk fel, sokhelyre pedig, maga a munka vitt.

Vannak olyan titkos kedvenceim is, amelyek egyszer csak ott teremtek előttem a térképen, nekem pedig ilyenkor súg a szívem. Meg kell állnom, szét kell néznem, bele kell vetnem magam a hely szellemével együtt karöltve, kamerával a kezemben, - ezekbe a csodákba. Így kerültem arra az útra, amely Udine-ből, körülbelül 20 percen belül, Friuli régió "Csillagvárosába", a Világörökség listáján is szereplő Palmanova-ba vezet ...

drone_foto_comune_di_palmanova.jpg

(Fotó: Comune di Palmanova ) 

Első, - felső ránézésre tökéletesen látszik, hogy ez a város egy frenetikus építészeti és tervezői alkotás, nem is fér kétség amellé, hogy felülről látva micsoda különleges látvány fogad minket, ha éppen "madárlátta" módon szemléljük Palmanova lenyomatát a Friuli vidéken. Sík terepen pedig, itt Olaszország ötödik legkisebb régiójában, a csodás dombok után, a tengerfelé menet - ebből a városkából úgy elsőre, sokminden nem is igazán érzékelhető. Mivel a családom, Grado-ban lévő Ügyfeleink is sokat meséltek róla, ezen a napon fogtam magam, felvértezve a fejemben már oly sokszor és részletesen átolvasott szakirodalommal, eldöntöttem, felfedezem a Csillagvárost, s annak szabályos és szabálytalan titkát. 

initalia_virgilio_foto.jpg

( Fotó: Initalia Virgillio ) 

Palmanova-ba érkezve az egyik legkülönlegesebb dolog az, hogy ennek a csodálatos alakú - pontosan 9 szögletű csillagnak, mindössze 3 bejárata van. A számok játéka is sokat jelent a város léte kapcsán - hiszen mint stratégiai és katonai központnak tervezett "építmény", minden egyes részletét gondosan tervezett tényezők övezik. A három csodás kapu közül az egyik Udine-ből érkezik, a másik Grado felé tart, a harmadik pedig Gorizia irányába néz. A lemenő nap fényében pedig csodálatos látvány a kapuk által irányított fény, a város útjai felé. A kapuknak olyan szép neve is van: Porta Udine, Porta Cividale, Porta Aquileia. Arról pedig nem is beszélve, hogy a GPS-en is milyen tökéletesen rajzolódik ki a város madárlátta, "csillag" lenyomata. 

ujak_4.jpg

porta_aquileia.jpg

( Fotó: www.instagram.com/Palmanova_Italy) 

Friuli "Csillagvárosa" azon különleges alakzatú erődítmények sorába tartozik, mely típusokból elsőként a 15. században láthattunk. Különleges vonalvezetésű vizes árkok, mesterien megtervezett bástyaállások, egyedi szögben épített dupla falszerkezetek. Palmanova azon stratégiai, katonai támaszpont város egyike, mely mivoltával a késői reneszánsz kort idézi és 1593-ban a Velencei Köztársaság ideje alatt épült. Palmanova 2017 óta a UNESCO Világörökség listáján a Velencei Védelmi célt szolgáló szárazföldi és tengeri épületek a 16-17 századból című listájára került fel. (Ezen a világörökségi listán szerepel még a Bergamo-i Erődítmény, a Peschiera del Garda erődje, Zadar Erődítménye, a Sibenik - KNIN megye St. Nikola erődje és a Kotori Erőd). 

terkep_sanderusmaps.jpg

( Fotó: Comune di Palmanova / Udine 20 ) 

Amikor a szűk kapukon behajtunk a városba, lehet, hogy várakoznunk kell kicsit, mert jelzőlámpa segíti irányítni a ki és bejövő forgalmat, de ettől nem kell megijedni. Ez is egy különlegessége a városnak. Palmanova úthálózata kicsit olyan, mint egy izgalmas - kerengő kis labirintus, hiszen a 9 szöglet által teremtett utcafolyamok is érdekesen kapcsolódnak egymásba. De hála istennek, Friuli módra mindenhol rendezetten és remek iránymutató útjelzők és táblák is vannak. Az utcák hangulata különleges, az épületek tökéletesen emlékeztetnek egy kicsit "az egy kapatafára épült" katonai barakokra (sokszínű falakkal azért idézik a mediterrán hangulatot) és számos ilyen létesítmény is van a falakon belül. Mind addig, amíg a csillag belseje felé haladva, a nevéből is nagyságot, előkelőséget idéző Piazza Grande-ra nem érkezünk. A tér, ahol ha körbeforog az ember, valami különös érzés lesz urrá rajta. A tér, amely az Adria gyönyörű kövezetéből készült, az Isztria-i félszigetről érkező alapanyagokból. A tér, ahol bizony, 2001-ben Sting is fantasztikus koncertet adott, mivel Palmanova eme nagy terének akusztikája, világraszólóan egyedülálló. Azóta is megannyi koncertnek ad helyet ez a tágas, eget kémlelő Piazza. 

szines_hazak_2.jpg

palmanova_este_logoval.JPG

Ennek az első látásra furcsa, katonás városnak nagyon sok apró bája és különlegessége van, nem beszélve a városról fennálló mendemondákról, melyek létrejöttének körülményeit is sokrétűen kezelik. Többen úgy vélik, hogy egy titokzatos pókháló látványa adta az ötletet a mérnököknek, kik Palmanova-t tervezték, de egy dolog tény, hogy ez a különleges városka a 16. században jött létre a Velencei Köztársaság kezdeményezésére, hogy a keletről érkező Ottománok esetleges seregeit feltartóztassa. Az építkezés stratégiai vezetője Giulio Savorgnan volt, aki a védekezési szempontból, stratégiai adottságok által is tökéletes formát tervező Vincenco Scamozzi-val dolgozott együtt. A város alapításának dátuma 1593. október 7. mely dátum a keresztyén erők győzelmére emlékezett az oszmán seregek felett a lepantó-i csatában. Semmi sem volt véletlen Palmanova életében. 

duomo_1.jpg

piazza_grande.png

(Fotó: www.instagram.com/Palmanova_Italy)

A város dómja ikonikus része a Piazza Grande-nek, ahol amúgy szállodák, kávézók és bárok váltogatják egymást. Nem mellesleg a dóm tornya tudjátok hogy miért rövidebb mint az átlagos tornyok Friuli-ban? Hiszen milyen is lehetne egy erődítmény város templom tornya, ha nem "rövidre" szabott és mértanilag pontosan úgy tervezett, hogy a városfalak mögül se kandikáljon ki, magára ezzel esetlegesen a figyelmet felhívva, ha éppen ellenség közeledne. Így az 1776-ban tudatosan "rövidre szabott" torony, 1777-ben került felszentelésre, miután az Udine-i érsekség is "befogadta" a dóm intézményét, mégha nem is lett teljes égi magasságoik tervezve az oltár feletti kupola és toronyrész. 

palmanova_este_2_logoval.jpg

piazza_grande_2.jpg

A várost fantasztikusan harsogó zöld falak és különleges mintázatú várárok veszi körbe, melyhez vízvezeték rendszer is csatlakozik az ősi időkból. Remek élmény Palmanova várfalai mellett a kijelölt helyeken piknikezni, csakúgy a merészebbek, a falak közti túrákra is elindulhatnak. Hihetetlen élmény, - tény, hogy klausztrofóbiásoknak nem kifejezetten javasolnám. mert jócskán szűk és hosszú falszakaszok vezetnek el minket a történelem réges régi időszakába Palmanova városfalainak belsejében.

Az első várfal megépítése, bizony nem titok és nem ámítás, 7 km kerületű és nem kevesebb, mint 30 évig tartott. A végső erőd tételes részelemei pedig a következők: 9 ravelin ( a bástyák félhold alakú része, melynek vonala a főárok vonalával esik egybe), 9 bástya, 9 lunetta (félhold alakú ablakok) és 18 cavalier ( csillagtorony végeken lévő lőállás). A város utcáit járva pedig a különleges alakzat mellett, megannyi történelmi emlékre is bukkanhatunk, ahogyan például kedvenc kávézónk és ebédelő helyünk melletti épületen (lejjebb olvasva erről is találtok infót), - Garibaldi emlékét tisztelő emléktáblát is találhatunk. Hiszen 1867. március 2-án bizony Giuseppe Garibaldi nem máshonnan, mint egy palmanova-i ház teraszáról beszélt a néphez. 

vizes_arok_1.jpg

varfal_alagut.png

( Fotó: www.instagram.com/Cecilia_Avogadro by Palmanova_Italy) 

ujak_2.jpg

uj_kepek_1.jpg

ujak_3.jpg

Pár különleges és fontos évszám még Csillagváros történetéből: A városfalak második ütemének építése, a 1658 és 1690 közötti évekre tehető és a teljes erődítmény pedig 1806 és 1813 között készült el, amikor is Napoleon irányítása alatt állt. 1815-ben a város osztrák fennhatóság alá került 1866-ig, amikor is Veneto-val és Friuli-val együtt Olaszországhoz csatolták. 1918-ig az olasz - osztrák magyar határ egyik legkeletibb városa volt és az első világháború idején pedig teljesjogú katonai övezetként is működött, ahol még a királyi hadsereg kórháza is állomásozott. 1960 óta Palmanova nemzeti műemlék. Épületeinek javarésze csodásan restaurált, felújított és gondozottan várja az idelátogatókat. Csakúgy azokat is, akik szeretik az eldugottabb, csendesebb történelmi helyszíneket, hiszen a várfalak megannyi csodát rejtenek. De sétáljunk csak tovább.... 
falakon_belul.png( Fotó: www.instagram.com/Paxxionbike )

alagut_reszek.png

( Fotó: www.instagram.com/Sunny_shots) 

Grado közelsége és a remek Friuli farmok megannyi és változatos környezete nagy segítség abban, hogy bizony Palmanova picinyke kis városkájába is van legalább egy-két olyan kiváló hely, melyet mindenképpen ki kell próbálnotok ha erre járok. A Caffetteria Torinese pontosan ez a hely. A mi helyünk. Egyszerűen minden alkalommal fantasztikus a kiszolgálás, tökéletes az Aperol és mindenféle más Spritz, az alapanyagok pedig zseniálisak. Arról nem is beszélve, hogy a kávézó teraszáról csodás kilátás nyílik a Piazza Grande-ra. Különösen a figyelmetekbe ajánlom itt a Nonnino Spritz-et és a Grillezett polipos szendvicset. Mindkettő külön-külön is de együtt is isteni. A hangulat, mindig igazán otthonos, a család fog kiszolgálni minket, mosolyogva, beszélgetve. A kávézóval, bárral egybekapcsolt éttermükben pedig a "Baccala mantecata" szinte pontosan olyan, ahogyan Nonna is készíti nálunk. ( Szárított tejszínes tokhal, mely itt egy igazi Friuli különlegesség )

bar_cafe.jpg

kingus_szendviccsel.jpg

polipos_szendvics.jpg

A város egyik különleges időszaka volt az 1600-as évek eleje, amikor is eleinte szinte senki sem szeretett volna Palmanova-ba költözni a hadi és katonai elöljárók közül sem. Ezt a régi történetek alapján, sokan azzal magyarázták, hogy valami különös bezártságot, elzártságot jelképezett számukra a hely, melyet amúgy valóban megannyi utópikus eszme alapján "alkottak" meg. Így aztán a Velencei köztársaság hozott egy döntést, miszerint olyan börtönből szabadult "fegyenceket" költöztettek be először ide, hogy élettel töltsék meg a várost, akik számára ingyenes építési telket, lakhelyet biztosítottak, hogy első lépések keretei között kezdjék meg benépesíteni a csillagvárost.

A városnak az erődítmény szerepe mellett, sokminden más utópikus szerepet is szántak, mivel a régió rendkívül erős kereskedelmi szálakra épült, Palmanova pedig pont ezen útvonalakon volt, önellátó virágzó gazdaságot és kereskedelmi jogokat is magáének tudhatott. Számos tárolóhellyel, térrel rendelkezve. Megannyi vízi csatornához közel, Aquileia városától sem messze, a tenger vonzáskörzetében. Mind a város alakzata, a kialakított terek is és az energiák, az utak összekapcsolását és pezsgését, áramlását szimbolizálták. 

palmanova-italian-traditions-2.png

( Brossúra Fotó: Comune di Palmanova ) 

A kereskedelmi pezsgés ma már modern köntösben is megtalálható, hiszen a város mellett épült meg Friuli egyik remek kis mini outletje a Palmanova Village Outlet. Ahogyan Palmanova-ban a Piazza Grande csodás piactere a térségnek és megannyi eseménynek, rendezvénynek is kiváló helyszínt ad. A városban rendkívül érdekes gyűjteménnyel rendelkezik a világháborúkat idéző történeti múzeum a Museo della Grande Guerra e della Fortezza di Palmanova. Amikor nyáron éppen Grado-ban vagytok, Palmanova remekül megközelíthető, autóval 15 perc, de végig kerékpárúton is kellemesen letekerhető. Nagyon szépséges, sík helyen jön végig az Alpok - Adria kerékpárútvonal azon része, mely a tengerpartot ( Grado-t ) Palmanova-val köti össze- Azok a különleges energiák, amelyek pedig itt érezhetőek, azt hiszem ezzel a képpel tökéletesen szemléltethetőek:

explore_italy.jpg

( Fotó: www.instagram.com/exploring.italy ) 

Palmanova karácsonyi programjairól a régió megannyi klassz eseményével és karácsonyi vásárával együtt hamarosan következő írásomban is olvashattok. A várostól nem messzire található Outletben pedig tényleg igazi "kincseket" találhattok. Többek között MOSCHINO, Alberta Ferretti, ICEBERG és számos márka üzletei között is böngészhetünk, de az olasz kávékedvelők is örülhetnek, hiszen a BIALETTI is külön nagy választékkal várja a kedves betérőket. Megannyi  kis bár és étterem is van és karácsonykor igazán csodás hangulatba öltözik ez az emberi léptékkel megáldott Outlet. Azt pedig továbbre se felejtsétek, hogy Friuli régió az első, belépő kis térség Itáliába, ha éppen Szlovénia felől autópályán jönnétek és mindösszesen 6 óra alatt itt lehettek Budapestről. (Többszörösen letesztelve az út időtartama:) Szeretettel vár Benneteket Olaszország ezen csodás kis régiója, megannyi apró csodával, kellemes élhető környezetével, szépségeivel, festői tájaival, remek alapanyagaival és tündéri családi vállalkozásaival. Ci vediamo presto. 

udine_today_kepe_palmanova_outlet.jpg

( Fotó: Udine Today ) 

foto_bkd3apbw4_village_slider_image_-main-.jpg

(Fotó: Palmanova Outlet ) 

pla_aniva_karacsony.jpg

 NÉVJEGY: Egy kis Itália - Boldogságmorzsák nap mint nap, - Olaszország, Friuli régió titkos vidékeiről 

Szerző / saját fotók: Sempeger - Sommariva Kinga. A képek / szöveg továbbközlése nem engedélyezett, csak és kizárólag a jelen linken elérhető - teljes tartalom forrásának megosztásával, vagy a szerző írásos engedélyével. Az egyéb forrásból származó fotók, minden esetben jelölve vannak. Köszönjük a megértéseteket.  

Az Egy kis Itália Facebook oldalon olaszos életképek, életérzések, mindennapi történetek érkeznek, javarészt Friuli régióból. Az Egy kis Itália YouTube csatornán kedvenc olasz családi receptek, s vidékek mutatkoznak be. A Come to Friuli oldalon - Friuli régió bájos szépségei, nevezetességei tölthetnek Benneteket, míg Grado csodáiról pedig a Come to Grado oldal kalauzolja a kedves régi, visszatérő és majd új vendégeinket. Akik pedig szeretik a szép fotókat, s felvételeket, szeretettel ajánlom Instagram oldalam is, melyet itt a linken, Egy kis Itália név alatt értek el. 

Az Egy kis Itália zárt csoportban a Facebook-on pedig megannyi olaszországi információt olvashattok, utazási élményeket, recepteket, programokat, napi inspirációkat. Egy kellemes közösség, ahol az Olaszországot szerető és kedvelő emberek találkoznak, amely csoportba, 3 kérdés megválaszolása után, csak és kizárólag létező profillal, adminisztrátori szűréssel, beléptetéssel lehet bekerülni, a csoport szabályzatainak elfogadása mellett. 

Szeretettel várunk Benneteket megannyi felületünkön. 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Egy Kis Itália

Fergeteges olasz hétköznapok - egy magyar lány tollából. Mindennapi történetek Pizzaországból. Utazási élmények, felfedezések, titkos városok, reneszánsz történelem, pasta & pizza minden mennyiségben. Mesék tele szeretettel, melyet az olaszok vitalitása, életvidámság ihlet, egy lánytól - aki nyakig belecseppent a dolce vita pillanataiba. Egy blog, ahol mindig süt a nap, ahol olaszos jókedv vár. Egy oldal, ahol kötelező lassítani és elnyújtózni :) ahol az Aperol Spritz mindennapi kellék, a pizza kimondottan ajánlott és fontos eleme életünknek, s ahol a pasta elengedhetetlen boldogságelem. Egy kis Itália, ahol a déli nap serkentette ráncok, csakis a mosolytól erednek. Bouna Lettura :) <3

Friss topikok

Top 5

  1. GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről
    GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről 2019. március 05. 15:22GRADO, ......első látásra "AMORE"  Amikor az embernek van egy szívszereleme, arról mindig jó mesélni. Főleg ha ez kölcsönös. Ebben az évben és a jövő évben is Grado mesés kisvárosának vezetése és az...
  2. Vannak azok a napok...
    Vannak azok a napok... 2017. február 18. 09:29Számomra a tenger, a hullámok, a homokban való önfeledt és kitárulkozó séták, a sirályok éneke valahogy mindig olyan pozitív töltet, amire nincs magyarázat. Azt gondolom, a legjobb dolgok néha azok,...
  3. DolceVita, Grado, Olaszország  - 6 tipp útravalóként
    DolceVita, Grado, Olaszország - 6 tipp útravalóként 2022. április 14. 08:33Grado, a Nap Szigete. Egy csöppnyi homoksziget, ahol a természet, a tenger és a történelem valami különös módon varázsolja el az embert. Igazán olaszos módon, megadva a Dolce Vita számos pillantát. A...
  4. Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében
    Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében 2017. július 09. 08:51A kacifántos olasz hétköznapoknak megvan az az előnye, ha éppen fel is szeretne robbanni a ember fia a napi stressztől, és a munka adta "gyönyöröktől", elég csak kimenni az utcára, nagy levegőt venni,...
  5. Lélekemelő kávészünet - Grado csodái
    Lélekemelő kávészünet - Grado csodái 2020. április 25. 14:52Létezik egy kis paradicsomi sziget, az Észak Olasz tengerparton, Friuli régióban, Trieszt után, a Júlia Alpok hegyeinek ölelésében, a lagúnák vidékén, ahová most a képzelet repülőszőnyegén repítelek...
süti beállítások módosítása