Egy Kis Itália

Olaszország egy kicsit másként - életvidám hétköznapok, izgalmas utazások, ízes élet & "dolce vita" - egy magyar lány tollából, Pizzaországról.

Olasz karácsonyi hangulat, ünnepi programajánló a közeli Friuli régióból
Mercatini di Natale, karácsonyi vásárok olasz módra, Itália ötödik legkisebb régiójában

Végtelen sorokat írhatnék Nektek, a szebbnél szebb és csillogóbbnál csillogóbb és jól ismert olasz karácsonyi vásárokról, hiszen ebben az időszakban Olaszország teljes és tökéletes pompájában tündököl, minden régiójában. A jelen írásomban a Magyarországhoz legközelebbi, pöttöm Friuli régióból tudósítok most Nektek, ahol bizony 6 óra alatt itt lehettek autóval. Friuli-Venezia Giulia régióban akár tengerparton, akár a hegyek között, de kellemes UNESCO világörökség városokban, macskaköves passage-ok között, csodás Palazzo-k ölelésében is örvendhetünk a karácsony tiszteletére és kóstolhatjuk a montasio sajtból készült „FRICO” mellett a legfinomabb sütőtökös és gesztenyés falatokat, miközbenegy kellemes Ribolla Gialla-val koccintva ünnepelhetjük a varázslatos ünnepi fényeket. 2022-ben Olaszország megannyi városa bizony kitett magáért, és végre a pandémiás időszakok sokszorosan „félresikerült” karácsonyi hangulata után, most aztán itt a bőséggel, fényekkel, ízekkel halmozott hadd el hadd. Jöjjenek hát az én személyes kedvenceim, ahová mindenképpen érdemes ellátogatni! 

trieste_natale_foto_stefano_marsi_1.jpg
( Fotó: Stefano Marsi )

TRIESZT

Levegőváltozásként, az első stop nem más, mint Trieszt, ahol a tenger illata, a napsütés, és a Monarchia kellemes olaszos hangulata fogad mindenkit ünnepi hangulatban, már November 28-tól. Egészen január 3i-ig „úszhatunk” az "Natale" hangulatban. A Piazza Unita d’Italia csodáa palazzo-i és a tér teljes díszbe öltözött mivolta önmagában is tökéletes egy karácwsonyi Aperitivora. Emellett ünnepi illatban barangolhatunk a belváros utcáin, ahol hagyományos fenyőfákkal és hangulatos függőlámpákkal díszített minden részlet. A város fő ünnepi jelképe, az üstököscsillag, az idén is mindenhol ott ragyog majd, de teljességében, a tenger feletti csodás főtéren tekinthetjük meg. Az ünnepi időszakra a város, a november 28-ai fenyőállítás után, több mint 100 különleges programot, zenei, művészeti, karácsonyi eseményt alkotott.

trieste_3.jpg

A varázslatos karácsonyi hangulatot a városban a Piazza Unità d'Italia és a Piazza della Borsa között karácsonyi zene is gazdagítja, a főcímdalok hatalmas repertoárja mellett pedig a fények és a színek is magával ragadó show.-t varázsol elénk. December 1. és 8. között visszatér a hagyományos Fiera di San Nicolò ünnepi vásári forgatag, a fákkal szegélyezett XX Settembre sugárúton és a szomszédos via Muratti mentén: ahol mennyei édességek, , kézműves tárgyak, és megannyi minden vár minket, egy kihagyhatatlan trieszti találkozó keretei között, ahol San Nicolò alakja a kicsik örömére is gyakorta megjelenik. December 8. és 2023. január 2. a karácsonyi vásár hagyományos kis faházai keltik még inkább életre a történelmi központot, a Piazza Sant'Antoniótól a Piazza Ponterossóig és a Piazza della Borsáig, ahol úton útfélen gyönyörű fények kísérnek majd minket. 

trieste_boritokep_1.jpg

UDINE

Tiepolo városában legalább olyan színes program fogad minket, mint amilyeneket a tehetséges és méltán közismert freskó festő is alkotott e vidéken. Arról nem is beszélve, hogy hatalmas nagy szilveszteri szabadtéri buli is várja az idelátogatókat. Zene, színház, művészet, tánc, találkozók, felolvasások és játékok, több mint kétszáz rendezvény kerül megszervezésre, 7 db hétre való programozással. A belváros szívében lévő Piazza Matteotti téren, december 8-án 11 órától a Mikulás házának felavatásának kicsik és nagyok is örülhetnek majd. A „Mikulás Falu” gyerekeknek és családoknak szóló rendezvény elemekkel elevenedik meg szentestéig a színes Palazzokkal övezett téren. Míg pár lépéssel arrébb a Piazza Libertán, már világít a karácsonyi üstökös szépsége. 

udine_confartiginato.jpg

( Fotó: Confartiginato )

udine_today_foto.jpeg

( Fotó: Udine Today )

  • December 8-án 20.00-kor visszatér a Szeplőtelen Fogantatás hagyományos koncertje a San Pietro Martire templomba Annalisa Clemente rendezésében, Mozart, Bach és Vivaldi gyönyörű, ünnepi, zenéivel.
  • december 18-án, vasárnap 17 órakor a Piazza San Giacomo-nál élő betlehemmel várja Udine városa a kedves vendégeket. 
  • December 21-én, szerdán 20.45-kor a Teatro Nuovóba érkezik a tengerentúli nagy gospel a Harlem Gospel Kórussal!!! Micsoda show lesz! 
  • December 23-án, pénteken 18 órától egy újabb kihagyhatatlan zenei eseményre kerül sor, ismét a Teatro Nuovóban, a Natale in Orchestra című koncerttel, amelyet az Audimus Orchestra és az FL Ensemble kórus tart Francesco Gioia vezényletével hallgathatunk meg. Az ingyenes belépésű koncertet Udine önkormányzata ajánlja fel a kedves hallgatóságnak. 
  • December 31-én 18.00-kor a Strauss Festival Orchester Wien év végi koncertje lesz a Teatro Nuovóban.
  • December 31-én pedig 21.30-kor a Piazza Libertà-n zenével és szórakoztató műsorral kezdődik az újév beköszöntét ünneplő újévi buli.

Az ünnepu forgatagban pedig ne felejtsünk el végigsétálni a vörös szőnyegen sem, mellyel a Viale Mercerie vár minket, a város központjában, ahol hangulatos bárok és kellemes kis üzletek forgatagában Aperitivózhatunk egyet és merülhetünk el az ünnepek csodáiban.

viale_mercerie.jpg

(Fotó: Viale Mercerie)

GRADO

Grado karácsonyi varázslata a tengerparton és az óváros mesés kis passzázsai közé érkezik meg, nem kihagyva a belső öböl csodás fényeit sem, a gyönyörű vízen úszó Betlehemmel. A több mint 2000 éves város megannyi csodás Betlehemmel, utcai zenészekkel és számos programmal kápráztat el majd minket az ünnepi időszak alatt, melyekről folyamatosan tudosítunk majd a COME TO GRADO Facebook oldalon is. Addig is egy kis ízelítő a Nap Szigetéről, ahol ilyenkor decemberben bizony kagylóból is készül megannyi "Presepe" azaz Betlehem, és az óváros mesés kis utcái között bandukolva, mindenhol karácsonyi hangulat, forraltbor illat és számos remek étterem és igazi sok finomság vár minket, ünnepi, tenger illattal fűszerezve. 

grado_3.jpg

grado_2_1.jpg

LIGNANO

Friuli régió fiatalos és modern tengerparti lokációjában, ahol megannyi bár, party és koncert vár mindenkit decemberben, a karácsonyi és ünnepi programok javarészt, december 8. és 2023. január 8. között lesznek elérhetőek. A Natale d'A-Mare ebben az évben is visszatér. A fenséges karácsonyfát a Piazza Fontana és a Viale Gorizia téren állítják fel; lesz karácsonyi fényjáték, megannyi zenés utcai program. A Villaggio del Gusto, azaz az ízek falva sem maradhat el ebben az évben sem, - számos feldíszített házzal érkezik az ünnepi fogratagban. Itt karácsonyra vásárolhatunk regionális finomságokat, kézműves termékeket és mindent ami Friuli-ban szem és szájnak ingere. De a kellemes tengerparti hangulatban a forralt bort és a forró csokoládé sem maradhat el. 

lignanoio_sono_fvg_photo.jpg

( Fotó: Friuli Promoturismo )

LAGO DI CORNINO

A karácsony varázsa – a Cornino-tó türkiz zöld vízében! 

A víz alatti karácsony a Cornino-tavon egyedülálló esemény. Varázsa és különlegessége miatt, amelyet az évek során látogatók ezrei kerestek fel, December 24-én este tér vissza ebben az évben is. E napon a tóparton celebrált szentmise és a Gyermek Jézus szobor megáldása után a Friuli Venezia Giulia Vízalatti Egyesület búvárai megmártóznak a tó jeges, kristályos vizében, hogy napvilágra hozzák onnan a Kis Jézus szobrát, és ünnepélyesen elhelyezzék a tó közepén lévő kis ágyába, mely a csodás ünnepi fényekkel megvilágított tavon halad majd előre, a búvárok által, akik a halvány visszaverődő fények közepette viszik Kis Jézust a vízen.. Amint Kis Jézus eléri a tó közepét, gyönyörű fényekkel együttesen kigyullad az üstököscsillag, hogy megünnepelje a karácsony varázsát. A mesés kompozívió ejanuár 8-ig megtekinthető a tavon, mesés fényekkel körítve. A tó maga amúgy is csodás látvány egy különleges természetvéfdelmi terület része, Friuli régiónk mesés vidékének része. 

Ezt a különlegességet itt találjátok: FORGARIA NEL FRIULI – Cornino / Cornino-tó regionális természetvédelmi terület / Via Sompcornino

lago_di_cornino_val_di_arzino_news.jpg

(Fotó: Val di Arzino News )

studio_nord_sud_lago_di_cornino_presepe.jpg

( Fotó: Studió Nord Sud )

 

NÉVJEGY: Egy kis Itália - Boldogságmorzsák nap mint nap, - Olaszország, Friuli régió titkos vidékeiről 

Szerző / saját fotók: Sempeger - Sommariva Kinga. A képek / szöveg továbbközlése nem engedélyezett, csak és kizárólag a jelen linken elérhető - teljes tartalom forrásának megosztásával, vagy a szerző írásos engedélyével. Az egyéb forrásból származó fotók, minden esetben jelölve vannak. Köszönjük a megértéseteket.  

Az Egy kis Itália Facebook oldalon olaszos életképek, életérzések, mindennapi történetek érkeznek, javarészt Friuli régióból. Az Egy kis Itália YouTube csatornán kedvenc olasz családi receptek, s vidékek mutatkoznak be. Grado csodáiról a Come to Grado oldal kalauzolja a kedves régi, visszatérő és majd új vendégeinket. Akik pedig szeretik a szép fotókat, s felvételeket, szeretettel ajánlom Instagram oldalam is, melyet itt a linken, Egy kis Itália név alatt értek el. 

Az Egy kis Itália zárt csoportban a Facebook-on pedig megannyi olaszországi információt olvashattok, utazási élményeket, recepteket, programokat, napi inspirációkat. Egy kellemes közösség, ahol az Olaszországot szerető és kedvelő emberek találkoznak, amely csoportba, 3 kérdés megválaszolása után, csak és kizárólag létező profillal, adminisztrátori szűréssel, beléptetéssel lehet bekerülni, a csoport szabályzatainak elfogadása mellett. 

Szeretettel várunk Benneteket megannyi felületünkön. Emailben az egykisitalia@gmail.com címen érdeklődhettek szállások, programok iránt. 

A receptötletért köszönet az olasz családomnak és a "Ricetta Della Nonna" oldalnak is, ahonnan jómagam is sokat tanulok. 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Egy Kis Itália

Fergeteges olasz hétköznapok - egy magyar lány tollából. Mindennapi történetek Pizzaországból. Utazási élmények, felfedezések, titkos városok, reneszánsz történelem, pasta & pizza minden mennyiségben. Mesék tele szeretettel, melyet az olaszok vitalitása, életvidámság ihlet, egy lánytól - aki nyakig belecseppent a dolce vita pillanataiba. Egy blog, ahol mindig süt a nap, ahol olaszos jókedv vár. Egy oldal, ahol kötelező lassítani és elnyújtózni :) ahol az Aperol Spritz mindennapi kellék, a pizza kimondottan ajánlott és fontos eleme életünknek, s ahol a pasta elengedhetetlen boldogságelem. Egy kis Itália, ahol a déli nap serkentette ráncok, csakis a mosolytól erednek. Bouna Lettura :) <3

Friss topikok

Top 5

  1. GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről
    GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről 2019. március 05. 15:22GRADO, ......első látásra "AMORE"  Amikor az embernek van egy szívszereleme, arról mindig jó mesélni. Főleg ha ez kölcsönös. Ebben az évben és a jövő évben is Grado mesés kisvárosának vezetése és az...
  2. Vannak azok a napok...
    Vannak azok a napok... 2017. február 18. 09:29Számomra a tenger, a hullámok, a homokban való önfeledt és kitárulkozó séták, a sirályok éneke valahogy mindig olyan pozitív töltet, amire nincs magyarázat. Azt gondolom, a legjobb dolgok néha azok,...
  3. DolceVita, Grado, Olaszország  - 6 tipp útravalóként
    DolceVita, Grado, Olaszország - 6 tipp útravalóként 2022. április 14. 08:33Grado, a Nap Szigete. Egy csöppnyi homoksziget, ahol a természet, a tenger és a történelem valami különös módon varázsolja el az embert. Igazán olaszos módon, megadva a Dolce Vita számos pillantát. A...
  4. Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében
    Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében 2017. július 09. 08:51A kacifántos olasz hétköznapoknak megvan az az előnye, ha éppen fel is szeretne robbanni a ember fia a napi stressztől, és a munka adta "gyönyöröktől", elég csak kimenni az utcára, nagy levegőt venni,...
  5. Lélekemelő kávészünet - Grado csodái
    Lélekemelő kávészünet - Grado csodái 2020. április 25. 14:52Létezik egy kis paradicsomi sziget, az Észak Olasz tengerparton, Friuli régióban, Trieszt után, a Júlia Alpok hegyeinek ölelésében, a lagúnák vidékén, ahová most a képzelet repülőszőnyegén repítelek...
süti beállítások módosítása