Egy Kis Itália

Olaszország egy kicsit másként - életvidám hétköznapok, izgalmas utazások, ízes élet & "dolce vita" - egy magyar lány tollából, Pizzaországról.

Olasz Csodahelyek, Itália ötödik legkisebb régiójában
Decemberi kalandozások Friuli régió bájosan szép vidékein

A régió ahol élünk, picike, varázslatos, családias és megannyi hagyománnyal teli. Friuli egy sokarcú, mesés térség, melyet Magyarországról (Budapestről) már akár 6 óra alatt is elérhettek. Csodás történelmi városok, világörökség helyszínek, havas hegycsúcsok,  tavakkal szőtt völgyek, mesés teraszos dombok, gasztronómiai csúcsokat rengető borvidék, szerelmes sétákra tökéletes hosszú tengerparti homokfövenyek, villák és kastélyok, mesebeli pici, hangulatos kis olasz városok. Most egy csöppnyi ünnepi válogatást, olaszországi téli meseországot hoztam el Nektek, a nekem kedves itáliai "Csodahelyekből", gyönyörű Friuli régiónkból. Fogadjátok szeretettel.

monte_lussari_fvg.jpg

( Fotó: MOVIETEX - Mike Tessari - Monte Lussari - Tarvisio - az igazi téli Friuli Csodaország )  

SPILIMBERGO

A friuli mozaikok városa, ahol freskókkal bélelt mesés utcák, múzeumok és galériák várják az idelátogatókat. Ez a 11. századi alapítói történetekkel rendelkező városka igazi csemege az olasz kultúra, művészet és történelem kedvelőinek. A várfal, az ódon kövekkel kirakott régió utcák, a Bazilika és a megannyi kis tüneményes beszögellés, igazi mesebeli hangulatba repít minket. A vár belsejében a Torre étteremben visszacsöppenünk a középkor hangulatába, nem beszélve a várudvar belső falait díszítő freskók látványáról, amely lélegzetelállító érzetet ad. Spilimbergo utcái, templomai, piciny kis üzletei, Osteria-i annyira meseváros hangulatot adnak ennek a helynek, hogy az ember legszívesebben örökké az utcák között tekeregne. Miközben a rálátás a hegyekre és a dombvidékre, igazi megnyugtató látványt ad. A helyiek kedvesek, az apró kertjeik csodásan diszítettek és a városka minden apró részlete ünnepi hangulatban úszva rabolja el a szívünket. A Spilimbergo-i dóm előtt gyönyörű szabadtéri Betlehemet is láthatunk - természetesen a különleges színes mozaikokból készült csodák, igazi látogatói mágnesként működnek. A templom belülről is maga egy nyitott történelemkönyv. Freskóinak színes és látványa magával ragadó. Szezontól pedig függetlenül a helyi mozaik iskola is nagyon sok programot szervez kicsiknek és nagyoknak. Spilimbergo-ban pedig mindig találunk valami érdekes kiállítást, művészeti programot is. 

spilimbergo_denis_scarpante_fotografo.jpg

( Fotó: Denis Scarpante Fotografo - Mozaikok a Spilimbergo-i Dóm tövében

spilimbergo_francesco_borelli.jpg

( Fotó: Francesco Borelli - Spilimbergo utcái ünnepi fényekben ) 

spilimbergo_vivi_in_spilimbergo.jpg

( Fotó: Vivi Spilimbergo - Csodás Mozaikok a Spilimbergo-i Dóm tövében) 

spilimbergo_nadia_gregoris.jpg

(Fotó: Nadia Gregoris - téli hangulat Spilimbergo utcáin ) 

spilimbergo_adriano_drigo_1.jpg

( Fotó: Adriano Drigo - Ajándékok az égből ) 

UDINE 

Tiepolo és Caravaggio városa, Trieszt után - Veneto régió felé haladva, Friuli régió szívében helyezkedik el. Csodaszép belvárossal rendelkező igazi elegáns olasz kisváros. Fényekkel bélelt utcái, stílusos üzletei, trattoria-i és osteria-i, már első pillanatra magukkal ragadják az olasz életérzést kedvelőket. Udine-ben mindig zakatol az élet. A gyönyörű Piazza San Giacomo/Matteotti hangulatáról nem is beszélve, ahol mindig süt a nap, reneszánsz villák mosolyognak és piros szőnyegekkel vezetnek minket a kis utcák a téli mesevilágba. Udine szebbnál szebb terei, a várost átszelő Ledra folyó által kialakított romantikus kis hidak, kertek, parkok a megannyi művészeti, archeológiai és fotógráfiai kiállítást kínáló kastély a várdombon és a Via Mercatovecchio környéke teljesen magábal ragad majd minket. A múzeumokban igazán gazdag városban, 2022. március 27-ig a Casa Cavazzi-ben frenetikus gyűjteményt tekinthettek meg az impresszionisták világából. Monet, Cezanné, Sisley, Matisse, Kupka, Kandinskij, és még sokan mások most Udine vendégei. Építészetileg a város nagy meglepetéseket kínál, az aktív kereskedelmi kapcsolatok és a Velencei Köztársaság alatt betöltött szerepe miatt, megannyi "velencei" utcarészlettel találkozhatunk. Ahogyan szűk kis utcák között kalandozva, ellenállhatatlan kirakatok, történelmi kávézók, megannyi kézműves pasticcheria is várja az idelátogatókat. A Dóm-ot ki ne hagyjátok, előtte csodálatos az óriás fenyő és az utcák felett pedig szikrázó fények várnak Benneteket. Akik őedig a habzó buborékokat szereti, mindenképpen érdemes lesz Ribolla Gialla-val koccintani, s egy jót ebédelni például az Al Capello családias atmoszférájában. 

udine_fvg_regione.jpg

( Fotó: Regione FVG - Ünnepi hangulat az Udine-i vár tövében ) 

udine_fvg_regone.jpg

(Fotó: Regione FVG - A Via MercatoVecchio mesés ünnepi fényei ) 

udine_karacsony_2.jpg

( Mesebeli piros szőnyeg vezet Udine nyüzsgő kis belvárosa felé ) 

udine_karacsony.jpg

( A városháza előtti karácsonyfa ) 

udine_magggie.jpg

( Az Udine-i Dóm előtti hatalmas nagy karácsonyfa ) 

udine_foter_1.jpg

( Udine egyik mesés főtere a Piazza San Giacomo )

GRADO

Friuli mesés homokföveny szigete, mely közel 2000 éves, bájos, tengerparto történelmi városka, így télen is várja a kedves vendégeket. A nyaranta családias hangulatú, kellemes, lassan mélyülő homokfövenyekkel rendelkező partszakasz, a hűvösebb időszakban is igazi tüneményes kis mesevilággá alakul át. Vízen lebegő betlehemek, a kőházak között tengericsillagból és kagylóból épület jászolok, megannyi fénnyel körbeölelt olajfák és tengerillat várja a kikapcsolódni vágyókat. Grado békés, boldog harmóniái a téli napok alatt is rengeteget adnak. A kellemes decemberi időnek köszönhetően ebben a különleges mikroklímában is kint ülthetünk a parton és élvezhetjük az itáliai "sole" mosolyát, elterülve előttünk az adria mélykék hullámainak látványával együtt. A parton közben megannyi kagylót gyűjthetünk, miközben elmerülünk a végtelen kékség mesés látványában. A halászok utcájának festői mivolta ilyenkor a háttérben a havas hegyekkel együtt rabolja el a szívünk. Ennek a "vízi utcának" a végén pedig a Zero Miglia étteremben isteni friss tengeri fogásokat ehetünk. Grado egy igazi 365 napos desztináció, mely ráadásul 6 órás távra van a magyar fővárostól, az első olyan kis tengerparti csodahely, ahol megannyi minden megtalálható, az észak - olasz tengerparti üdülőhelyek tömegturisztikai érzésén kívül. Mivel Grado kellemes, elegáns, tiszta, nyugalmas és mindig kiegyensúlyozott harmóniái, földrajzi adottságai is mértéket szabnak a város lehetőségeinek, mely által az ittenki kikapcsolódás értékei bizony sokkal többet jelentenek majd. A környékben megannyi csodás kirándulóhely, történelmi emlékhely, gyönyörű tájegység található. 

grado_laura_camuffo.jpg

(Fotó: Laura Camuffo - Világító olajfák Grado óvárosában ) 

kepkeret.jpeg

( Karácsonyi képkeret a Halászok utcájának belső kikötőjében ) 

grado_2_laura_camuffo.jpg

( Fotó: Laura Camuffo - Grado történelmi belvárosának egy kis kellemes részletet, olajfaliget és a Santa Eufemia templom ) 

betlehem_zold_kagylokkal.jpg

( Mesebeli kagyló Betlehemek az óváros kőházai között ) 

grado_karacsony.jpg

 ( A tél elmaradhatatlan csoda hangulata Grado-ban)

grado_csodavaros.jpg

( Mesebeli hangulat a városka kis utcái között ) 

teli_tengerpart.jpg

( A tengerpart a téli időszakban is számos szépséges kagylóval vár minket ) 

PORDENONE

Friuli régiónk észak keleti részén megbújva van egy másik nagy kedvencem. Pordenone-ban nemcsak a Noncello folyó romantikus kis partszakaszai miatt rabolja majd el a szívünk, de a városkába sétálgatva tényleg olyan érzésünk lesz, hogy sehová sem rohangál az idő. Sőt. A mostani ünnepi fényekkel és díszekkel igazi időutazásban lesz részünk. Ennek a csodálatos kisvárosnak a története a római korig nyúlik vissza, amikor is a mezőgazdaságban és nemesi villákban gazdag " e" vidéken már bőségesen termelték a sok sok vidéki finomságot eleink. A városi címet 1314-ben érdemelte ki Pordenone, hiszen már akkor is virágzó hátteret tartott fent és stratégiai szerepet töltött be a régió folyami kereskedelmében. A városka építészetében megannyi velencei elemet fedezünk majd fel szintén, ahogyan a Monarchia is megannyi lenyomatot hagyott a város kultúrájában és történelmi lenyomataiban. A II. világháború után pedig innen indult világhódító útjára a Zanussi család jól ismert tevékenysége, ahogyan a várost erősítő vízi kereskedelem mellett a vasútvonal és a határvédelmi szerep is jelentős mértékben növelte a város szerepét. Pordenone végtelenül gazdak, villákban, Palazzok-ban, csodálatos árkádos kis sétálóutcákban, gyönyörű templomokban és múzeumokban is, melyek mellett eldugott kis csatornákat is találunk, csodás kis zöld "passage-okkal". Arról nem is beszélve, hogy a belvárosi utcákon sétálva több olyan kis üzletet is találunk, ahol házilag készült mennyei friss tészták kaphatóak. Egyes kis műhelyekbe pedig az utcáról is be bekukkanthatunk, mert látványműhely által még élvezetessebbé teszik a vásárlást. Pordenone-t látni kell. Mesehely! 

pordenone_fvg_regiona.jpg

(Fotó: FVG Regione - Pordenone főtere igazán olaszos kisvárosi hangulatban ) 

pordenone_fvg_regione_2.jpg

 ( Fotó: Regione FVG - Pordenone mesés hangulata ) 

pordenone_fvg_regione_3.jpg

( Fotó: Regione FVG - Pordenone karácsonyfája ) 

LAGHI DI FUSINE

Akik igazi téli meseországra vágynak, nekik sem kell sokat keresgélni Friuli varázslatos vidékein. A Tarvisio feletti Fusine-i tavak dupla csodával várnak Benneteket. Igazi Holle Anyó vidék, a téli hótündér lehelletével átszőve, ahol percről percre születnek a téli mesék. Csodálatos napfelkelték, naplementék, igazi makulátlan fehér javas táj, jeges lehellet és szikrázó türkizek várnak itt minket. Igen, minden pontosan ilyen szép, mint itt a képeken. Egyik sem túlzás, nem ámítás, nincsenek filterek, a Fusine-t tavak tényleg ilyenek. Olyanok a képek és a fotók is, mintha festmények lennének. Pedig nem. Ez tényleg ilyen csodás. A tavak körül mesés sétát tehetünk, magunkba szippanthatjuk a hegyi levegő frissességét, éles finomságát, lélektisztító erejét. Az alsó tónál kis menedékhely is vár minket csodás kilátással, kandallóval, rum punccsal és persze a Friuli hegyekben kihagyhatatlan "Bombardino-val". Egy egésznapos kirándulásra több mint tökéletes, mert örökre beírja magát ez az élmény a legszebb téli emlékek közé. A közelben pedig Tarvisio sípályáin utána átadhatjuk magunkat a téli sportok örömeinek is. Megannyi kellemes kis szálláshely vár a közelben Benneteket. 

laghi_di_fusine_sandro_olivo_instagram.jpg

( Fotó: Sandro Olivo IG - Hókirálynő birodalma légi felvétel alapján ... tényleg ilyenek a színek ) 

oscar_buzzi.jpg

( Fotó: Oscar Buzzi - Téli meseország kék órában ) 

laghi_di_fusine_anna_pina_vicini.jpg

 ( Fotó: Anna Vina Pina Vicini - A nyugalmas havas táj a Fusine-i tavaknál ) 

alexandra_volpe.jpg

( Fotó: Alexandra Volpe - Mesebeli táj ) 

FRIULI - JÚLIA ALPOK HEGYVIDÉKE

A mesebeli képek segítségével összeállított téli utazásból, nem hagyhattam ki a Friuli hegyek egyéb más csodáit sem. A Júlia Alpok nálunk, a Carnia-i hegyvidék ugyanis bőven kínál havas, pihe - puha hóba ugrálós, szánkózós, hóember építős, nagy sálakban sétálgatós és a mesés hegyek látványában való elmerülést. A táj nálunk ilyenkor is nemhogy mesés, de tényleg lélegzetelállító. Türkiz tavak, félig megfagyott vízesések, hatalmas jégcsapok, hegyi alagutak, barlangok, jéghideg kékek, az anyatermészet festői ecsetvonásaival rajzolt mesebeli vidékek. Friuli-ban annyi, de annyi minden van, amit felfedezni bizony nagy szívdobbanásokkal jár a léleknek. Mert amikor a testünk - lelkünk befogadja ezen szépségek látványait, bizony repkednek a boldogsághormonok. Repkednek bizony. Kicsiknek és nagyoknak, négylábú családtagjainknak is kínál ez a táj megannyi élményt és szépséget. Így aztán hoztam még Nektek pár különleges hegyi szépséget. 

lago_del_predil_photo_ele_sca_ig.jpg

 (Fotó: Ele_SCA_ IG - A Predil Tó csodája Friuli-ban) 

piancavallo_photo_walking_mochi_instagram.jpg

(Fotó: Walking Mochi IG - Négylábú kedvencekkel Piancavallo csodás hegyei között )

monte_forno_photo_fvg_insta_1.jpg

(Fotó : FVG Instagram - Monte Forno csodás fenyvesei között sétálgatva ) 

 jegcsapokkal_teli_ut_ek_and_more.jpg

( Fotó: EK and MORE - Jégcsapokkal szőtt út - Sauris felé haladva a hegyek eldugott kis útjain ) 

sauris_hegyek_fvg_hegyek_1.jpg

( Fotó: Sauris di Sotto - mesebeli víztározó a hegyek "fogságában" Sauris felső kis falucska tövében )

ugovizza_italy_monte_acomizza.jpg

( Fotó: Ugovizza.Italy - A végtelen havas horizont Monte ACOMIZZA csodás lejtőin )

POFFABRO

A csodahelyek egyik utolsó mostani helyszíne pedig egy igazi téli mesevilág lesz. Egy pöttöm kis falvacska, az Udine feletti hegyekben. Borgok és mini falvak között haladva, a kések városa (Maniago) felett egy igazi kis tüneményes városka szíve dobog megannyi apró örömmel teli a Friuli hegyekben. Antik kőépületek, megannyi csodás kézműves, kézzel készült utca dekoráció, gyönyörűen feldíszített kertek és gerendás alpesi házikók. Poffabro egy olyan kis tenyérnyi település, ahol a kőutcák között elveszni kötelező ilyenkor. Ez a kisváros bizony a megannyi természetes alapanyagból készült gyönyörű Betlehemei-ről híres. Poffabro a téli, ünnepi időszakban egy igazi télimesévé alakul és szó szerint elvarázsol minket. Mert hogy, minden kis utcában, minden kis ablakban, minden kis utcarészletben találni fogunk valami meglepetést. A helyi almás süti pedig és az isteni almalé szegődik majd édes kísérőnként ebben a csöppnyi kis hegyi faluban, ahol a levegő tisztasága és a kilátás is önmagáért beszél. Poffabro minden részlete pedig észrevétlen bájjal beírja majd magát szívünk emlékkönyvébe. Igen, nyáron is vissza akarunk majd térni ide. A hegyek felett a naplemente ugyanis, az valami olyan csoda, amit persze az ember pulóverben is szívesen csodál, de egy rövidujjúban ülve, a hegyi réteken, a kőházak felett, no az bizony egy újabb csodás élmény. Poffabro pedig, igazi csodákat teremtő hely. Bizony, itt a helyetek! 

poffabbro_1.jpg

poffabro_8.jpg

(Fotó: FVG Promoturismo - Poffabro picinyke kis utcái között sétálgatva )

poffabbro_6_1.jpg

poffabbro_2.jpg

poffabro_3.jpg

NÉVJEGY: Egy kis Itália - Boldogságmorzsák nap mint nap, - Olaszország, Friuli régió titkos vidékeiről 

Szerző / saját fotók: Sempeger - Sommariva Kinga. A képek / szöveg továbbközlése nem engedélyezett, csak és kizárólag a jelen linken elérhető - teljes tartalom forrásának megosztásával, vagy a szerző írásos engedélyével. Az egyéb forrásból származó fotók, minden esetben jelölve vannak. Köszönjük a megértéseteket.  

Az Egy kis Itália Facebook oldalon olaszos életképek, életérzések, mindennapi történetek érkeznek, javarészt Friuli régióból. Az Egy kis Itália YouTube csatornán kedvenc olasz családi receptek, s vidékek mutatkoznak be. A Come to Friuli oldalon - Friuli régió bájos szépségei, nevezetességei tölthetnek Benneteket, míg Grado csodáiról pedig a Come to Grado oldal kalauzolja a kedves régi, visszatérő és majd új vendégeinket. Akik pedig szeretik a szép fotókat, s felvételeket, szeretettel ajánlom Instagram oldalam is, melyet itt a linken, Egy kis Itália név alatt értek el. 

Az Egy kis Itália zárt csoportban a Facebook-on pedig megannyi olaszországi információt olvashattok, utazási élményeket, recepteket, programokat, napi inspirációkat. Egy kellemes közösség, ahol az Olaszországot szerető és kedvelő emberek találkoznak, amely csoportba, 3 kérdés megválaszolása után, csak és kizárólag létező profillal, adminisztrátori szűréssel, beléptetéssel lehet bekerülni, a csoport szabályzatainak elfogadása mellett. 

Szeretettel várunk Benneteket megannyi felületünkön. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Egy Kis Itália

Fergeteges olasz hétköznapok - egy magyar lány tollából. Mindennapi történetek Pizzaországból. Utazási élmények, felfedezések, titkos városok, reneszánsz történelem, pasta & pizza minden mennyiségben. Mesék tele szeretettel, melyet az olaszok vitalitása, életvidámság ihlet, egy lánytól - aki nyakig belecseppent a dolce vita pillanataiba. Egy blog, ahol mindig süt a nap, ahol olaszos jókedv vár. Egy oldal, ahol kötelező lassítani és elnyújtózni :) ahol az Aperol Spritz mindennapi kellék, a pizza kimondottan ajánlott és fontos eleme életünknek, s ahol a pasta elengedhetetlen boldogságelem. Egy kis Itália, ahol a déli nap serkentette ráncok, csakis a mosolytól erednek. Bouna Lettura :) <3

Friss topikok

Top 5

  1. GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről
    GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről 2019. március 05. 15:22GRADO, ......első látásra "AMORE"  Amikor az embernek van egy szívszereleme, arról mindig jó mesélni. Főleg ha ez kölcsönös. Ebben az évben és a jövő évben is Grado mesés kisvárosának vezetése és az...
  2. Vannak azok a napok...
    Vannak azok a napok... 2017. február 18. 09:29Számomra a tenger, a hullámok, a homokban való önfeledt és kitárulkozó séták, a sirályok éneke valahogy mindig olyan pozitív töltet, amire nincs magyarázat. Azt gondolom, a legjobb dolgok néha azok,...
  3. DolceVita, Grado, Olaszország  - 6 tipp útravalóként
    DolceVita, Grado, Olaszország - 6 tipp útravalóként 2022. április 14. 08:33Grado, a Nap Szigete. Egy csöppnyi homoksziget, ahol a természet, a tenger és a történelem valami különös módon varázsolja el az embert. Igazán olaszos módon, megadva a Dolce Vita számos pillantát. A...
  4. Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében
    Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében 2017. július 09. 08:51A kacifántos olasz hétköznapoknak megvan az az előnye, ha éppen fel is szeretne robbanni a ember fia a napi stressztől, és a munka adta "gyönyöröktől", elég csak kimenni az utcára, nagy levegőt venni,...
  5. Lélekemelő kávészünet - Grado csodái
    Lélekemelő kávészünet - Grado csodái 2020. április 25. 14:52Létezik egy kis paradicsomi sziget, az Észak Olasz tengerparton, Friuli régióban, Trieszt után, a Júlia Alpok hegyeinek ölelésében, a lagúnák vidékén, ahová most a képzelet repülőszőnyegén repítelek...
süti beállítások módosítása