Egy Kis Itália

Olaszország egy kicsit másként - életvidám hétköznapok, izgalmas utazások, ízes élet & "dolce vita" - egy magyar lány tollából, Pizzaországról.

14 "szeretem" pillanat Olaszországból
... annak is ötödik legkisebb régiójából

Február Itáliában. A szerelem, a farsang, a fritelle-k hónapja. Amikor a ködös téli napok között, szikrázó napsütés tör előre, színek, ízek, korabeli jelmezek, illatos kávé és koccanó poharak táncolnak a konfettikben fürdő városi tereken. Egy időszak, amikor már éled a természet, a virágillattal együtt, az utcákon szóló zene szinte előcsalogatja a tavaszt. Az időszak, amikor, igaz távolságot tartva, de kiülhetünk egy kávéra, felvehetjük a napszemüveget, s elnyújtózhatunk egy kicsit, a templom árnyékában, a téli teraszmelegítők alatt, egy friss, habos cappucino-t kortyolgatva. Pillanatok, melyek feltöltik a szívünk és lelkünk. Kibontakozó szerelem, életszeretet az olasz kisvárosokban. Momentumok, melyek bizony birizgálják a szárnyainkat, s megtöltik lelkünket a szabadság édes ízével. Ilyeneket fotóztam most Nektek, a mi csodás Friuli régiónkban, Udine, s Grado városaiban. 14 "szeretem - szerelem" pillanat, olaszországi életérzés következik.  

kislany_lufival_szerelem.jpg

#1 Kávéillatú, hűvöskés, de napos reggelek a Piazza-kon a napernyők alatt

Mert a napkezdés milyen fontos is. Kávé nélkül pedig nem indul a nap "Csizmaországban". S nemcsak a kávé, de a színes csacsogások, az önfeledt életérzés, a nap első "tavaszt" idéző sugarai bizony már áthatják ezeket a pillanatokat. S legyen akármilyen kis csípős és hűvös az idő, jól beöltözünk és mégha néha csak egy gyors espresso erejéig is, de kiülünk a térre. Hagyjuk, hogy hagy áramoljon az élet. Érkezzenek a hírek, s legyenek egy pillanat alatt, ismeretlenekből ismerősök. Mert hiszen Itáliában, kávé közben mindenkinek lesz egy jó szava a másikhoz. A kávépercek nemcsak a kis fekete illatával töltenek fel, de érzésekkel is. 

teren_kaveval_logoval.jpg

kave_percek.jpg

#2 Terülj terülj asztalkám

Furcsa dolog, de most hatalmas nagy örömnek számít, hogy végre a szépen vasalt nagy abroszokkal borított  asztalok mellett együtt csücsülhetünk, s hogy az Osteria-k, Ristorante-k, s Trattoria-k világa, hogyan is varászol el minket nap, mint nap. Ízek, illatok, beszélgetések. Kalandozások a régiónk frenetikus finomságai között. Friuli-ban a téli ízek is mosolyt csalnak az arcunkra, s miközben a "Fogolar-on" pattog a tűz, a poharakba Aperol Spritz is kerülhet, de persze csak egy remek Friulano bor után. Risotto-k, mezők szárított fűszereiből készült zöldséges frittata-k, polenták hada, s megannyi finomság áll sorba, hogy "elcsábítson" minket. De leginkább a végtelen vendégszeretet a kis családias helyek, ahová most visszaköltözött a nagybetűs élet. 

terulj_terulj_asztalkam.jpg

#3 Signora-k a téli nap alatt

Mert a beszélgetés, az érzések kifejezése az életünk fontos része. S ha mindezt közösen tesszük, főként a szabadban, az még a lelkünkre is sokszorosan jóhatással lesz. Napi pletykák, jól öltözött cukorfalat Nonna-k signora-k, előre! Éljen a szóbeszéd, a napi pletyka, az unokanevelés megannyi rejtelme és titka. Köszönjük, hogy vagytok Nekünk, s mindig megmosolyogtatjátok a napjainkat. S hogy megmutatjátok, hogyan is kell, kortalan felfogással élvezni az életet. 

nonnak_logoval.jpg

 #4 A Fiat 500-as és az olasz stílus 

Egy kisautó, ami négykeréken viszi magával előre, lendületesen az olasz életérzés minden gördülékenységét. Stílusában, színeiben, kortalan csáberejében valami olyan dolog rejlik, ami részben megmagyarázhatatlan, részben pedig, tudjuk hamisíthatatlan erővel bír. Modern verzióban, akár Gucci stílusban, de aggastyén kivitelben, retro modellben is elveszi az eszünk és valahol a szívünk mélyén, mindannyian szeretnénk egy Fiat 500-ast, igazából teljesen mindegy, milyen kiadásban is. 

fiat_500.jpg

#5 Szerelem, család, öröm, gyerekek, - emberi érzések

Február nálunk is az "AMORE"  hónapja. S ahogyan a nap is egyre inkább előretör az égen, az érzések s mi magunk is úgy bontakozunk ki szépen. Mint a tavaszi virágok, úgy kelnek életre az érzések, egyre inkább szélesebb színtéren, kedvesen magukhoz ölelve minket, romantikus pillanataikkal. Szerelmespárok beszélgetnek a szabad ég alatt, a szökökút tövében, fiú várja virágcsokorral a szerelmét, a Piazza mellett. Gyerekek rohangálnak színes jelmezekben, s beöltözött szülők felügyelik őket, babakocsikkal, maszkban, ahogy kell. S az olasz apukák? Akik olyan nagy szeretettel vesznek részt mindezekben. Kibontakozó érzelmek, végre a szabad ég alatt .... E témában több képet is hoztam Nektek, remélem nem baj. 

szerelem_cuki_a_kutnal_logoval.jpg

kisgyerek_lufival_szivecske_cuki.jpg

szerelem_kez_kezben.jpg

 #6 Azok a narancsos poharak, s a délutáni Aperitivo

Nálunk mindennek megvan a helye. Az édes reggeliké, a nyugodt ebédeké, s a délutáni Aperitivo-é is. S igen, mellette még megy a munka is, hosszas órákon keresztül, sőt családot menedzselünk, utazunk, keresztül kasul a régióban amerre csak lehet. De egy napsütötte délutánon, amikor éppen felcsönget egy jóbarát az irodánál. Akkor bizony Aperitivo-val ünnepeljük a viszontlátást. S hogy Campari, vagy Hugo koktél, vagy Aperol Spritz kerül a poharakba, az már mindenkinek magad döntése, a lényeg. Szánjunk időt pár nyugalmas pillanatra és egy ízes jó beszélgetésre.  

aperol_logo.jpg

#7 Kutyaszeretet

A mi kis régiónkban a négylábú szőrös ebek bizony igazi családtagok. Alapjaiban életünk színtereinek abszolút részesei. Ahová csak lehet jönnek velünk. Étterembe, hosszú útra, dombok és hegyek közé csavarogni, családi és baráti  összejövetelekre, tárgyalásra, hajózni, ruhát venni, cipőt próbálni, sajtos üzletbe, piacra, s a könyvesboltba is. Naná. Nekik is kell egy kis kultúra :). Több kedvenc képet hoztam most Nektek, egyik a kedvenc könyvesboltom "kutyája" a másik kis hetyke foltos jack russell "félvér", pedig a mi örökbefogadott családtagunk. Maggie, az nagy utazó, aki most már nagyon de nagyon "olaszkutya" lett. 

konyvesbolt_kutya.jpg

kutyaszeretet.jpg

 maggie.jpg

#8 A tenger téli látványa

Egy szóval: lenyűgöző. A téli csendben a tengert hallgatni, valami olyasféle megnyugvást ad, ami egyben lélektöltő, s valószínű, hogy megannyi boldogsághormont is termel. Az erő és a nyugalom jelképe. Egy olyan kettősségé, amelytől új energiák teremnek. Naplementében, esőben, viharosan, megtépázva, hihetetlen csendben elnyújtózva, akár sötét felhőkkel, akár játékos bárányfelhőkkel játszadozva a horizonton. A tenger ősenergiái feltöltenek. Mindenkor. 

tenger_telen.jpg

#9 Az olasz kisvárosok szűk kis utcáinak "akvarell" színvilága

.... amelynek már puszta látványa, a nap bármely pontjában felvidítja a lelket. S legyen akármilyen kis szűk, autóval is akár megközelíthetetlen a csöppnyi kis viale, annál bájosabb annál kedvesebb. S ahogy az ablakok mögött zajlik az élet. Kiszöknek az illatok, miközben a friss pasta fő, s régi olasz slágerek tekeregnek a falak között. Meglátni ezen kis utcákból a kék eget külön öröm, miközben a házak színeiek kontrasztja között, a roskadozó zöldek csábítják el a lelkünk. Sokszor a legcukibb kis pékségek, boltok, üzletek és éttermek is ilyen eldugott kis helyeken vannak. Imádjuk felfedezni őket. Fotózni pedig, külön hatalmas nagy öröm ezeket a kis színes szegleteket. 

szuk_kis_szines_utcak.jpg

viragos_kishazak.jpg

#10 Élénk színek még a téli napokon is

Eshet az eső, lehetnek szürkék a reggelek, s ázhatunk akár csatakossá is, egy dolog biztos. Ebben az időszakban is szeretjük a színeket. Elűzünk mindent, ami fekete, fehér vagy szürke, s ha csak lehet a színek vidámságával burkoljuk be a napokat. Színes cipellők, színes kistáskák és rikító színű esernyők elő hát Veletek! 

esoben_is_szinesen.jpg

#11 A Pizza varázsa

Amely igaz dél Olaszországban a legjobb, de ha utunkba akad bárhol egy igazi nápolyi, vagy akár "pizza romana" finomságot kínáló kis üzlet, azonnal engedjünk a csábításnak és az ízlelőbimbóink hívogatásának. Mert a Pizza egyszerűen jólesik a szívnek, léleknek. Nem beszélve a hangulatról, mely körbeöleli, mely a kedvünket is felüdíti. Hiszen minden ilyen helyen lesz majd valaki, aki viccesen kiszolgál, aki megnevettet, akit nézhetünk hogyan is "repteti" a levegőben a megkelt, nyújtás alatt álló tészta "szépséget". A pizza kell, nélküle nem Itália, Itália, egy dolog csak a lényeg, az igazi Pizza egyszerű, kevés, de remek minőségű alapanyaggal díszeleg. 

pizza_1.jpg

#12 A mediterrán kék ég csodája

Amivel azt gondolom nem lehet betelni. Sem a napsütés arcot cirógató finomságával az antik házak között, sem pedig a csodás felhőrajzolatok mediterrán vonulatával a téli hónapok egén, leginkább reggel. Mert az olasz égnek van egy olyan kékje, ami olyan igazán "azzurro" ami máshol nincsen. Mert az ég nálunk nemcsak kék, de együtt jár egy olyan hangulattal, amiben úszik reggelente a kávéillat, s mely alatt morajlik az élet. Készülődik a piactér, a bárok pakolják ki a kis székeket és asztalokat. Szól a harmónika, s ejtőzik a szívünk a pillanatokban. Az olasz ég hangulatot teremt. Olyat, amiben jó elveszni, érzeni, hogy a játékos felhőket is megérintjük szinte. Az ég alatt pedig vár minket a #dolcevita. 

kek_eg_udine_szuper.jpg

#13 A templomtornyok mögött megbújó naplemente színharmóniája

Van abban valami különösen megnyugtató és jó érzés, hogy az olasz városkákban, isten háza gyakorta kerül az utunkba. Mindenhol ott vannak a mesés, égbe nyúló kecses, ősi templomtornyok, a szemtelen galambok. S bár a jó isten útjai kifürkészhetetlenek, szeretet, védelmező keze Olaszországban a macskaköves utcák, a zajos piacterek része, s tárt karokkal vár, ha éppen csendre vágyunk, vagy imádkozni szeretnénk. A templomtornyok mögött lemenő nap fénye pedig egy különös bájjal bír. Nagyon szeretem fotózni ezeket a pillanatokat. 

naplemente_6.jpg

#14 A Piazza-k közösséget formáló varázsa

Olaszországban minden kisvároska kedves kis utcája egyszer csak egy Piazza-ba torkollik majd. A terekbe, ahol zajlik az élet, ahol kis ezüst tálcákon érkezik a kávé és az Aperitivo. Ahol mindannyiunkat magába olvaszt a "dolce far niente", s ahol kötelező leülni egy jó kis feketére. A terek, ahol ismeretlenekből lesznek pillanatok alatt az ismerősök, ahol az ablakokból zene szól, s bár a téren is biztos játszik majd eg gitáros, harmónikás, vagy énekel egy signora, a lényeg, a bájos zűrzavar, tökéletes összhangja. Olaszországnak van valami olyan ereje, ami egybegyűjti ezeket az érzéseket, s a Piazza-k hangulatában elfeledjük a gondokat. Marad a mosoly, a nevetés, a kávé és egy jó beszélgetés. Ami most úgy kell, nagyon kell. Vigyázva, óvatosan, de olyan nagyon jólesik a léleknek. 

piazza_life.jpg

NÉVJEGY: Egy kis Itália - Boldogságmorzsák nap mint nap, - Olaszország, Friuli régió titkos vidékeiről 

Szerző / saját fotók: Sempeger - Sommariva Kinga. A képek és a szöveg továbbközlése nem engedélyezett, csak és kizárólag a jelen linken elérhető - teljes tartalom forrásának megosztásával, vagy a szerző írásos engedélyével.

Az Egy kis Itália Facebook oldalon olaszos életképek, életérzések, mindennapi történetek érkeznek, javarészt Friuli régióból. Az Egy kis Itália YouTube csatornán kedvenc olasz családi receptek, s vidékek mutatkoznak be. A Come to Friuli oldalon - Friuli régió bájos szépségei, nevezetességei tölthetnek Benneteket, míg Grado csodáiról pedig a Come to Grado oldal kalauzolja a kedves régi, visszatérő és majd új vendégeinket. Akik pedig szeretik a szép fotókat, s felvételeket, szeretettel ajánlom Instagram oldalam is, melyet itt a linken, Egy kis Itália név alatt értek el. 

Az Egy kis Itália zárt csoportban a Facebook-on pedig megannyi olaszországi információt olvashattok, utazási élményeket, recepteket, programokat, napi inspirációkat. Egy kellemes közösség, ahol az Olaszországot szerető és kedvelő emberek találkoznak, amely csoportba, 3 kérdés megválaszolása után, csak és kizárólag létező profillal, adminisztrátori szűréssel, beléptetéssel lehet bekerülni, a csoport szabályzatainak elfogadása mellett. 

Szeretettel várunk Benneteket megannyi felületünkön. 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Egy Kis Itália

Fergeteges olasz hétköznapok - egy magyar lány tollából. Mindennapi történetek Pizzaországból. Utazási élmények, felfedezések, titkos városok, reneszánsz történelem, pasta & pizza minden mennyiségben. Mesék tele szeretettel, melyet az olaszok vitalitása, életvidámság ihlet, egy lánytól - aki nyakig belecseppent a dolce vita pillanataiba. Egy blog, ahol mindig süt a nap, ahol olaszos jókedv vár. Egy oldal, ahol kötelező lassítani és elnyújtózni :) ahol az Aperol Spritz mindennapi kellék, a pizza kimondottan ajánlott és fontos eleme életünknek, s ahol a pasta elengedhetetlen boldogságelem. Egy kis Itália, ahol a déli nap serkentette ráncok, csakis a mosolytól erednek. Bouna Lettura :) <3

Friss topikok

Top 5

  1. GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről
    GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről 2019. március 05. 15:22GRADO, ......első látásra "AMORE"  Amikor az embernek van egy szívszereleme, arról mindig jó mesélni. Főleg ha ez kölcsönös. Ebben az évben és a jövő évben is Grado mesés kisvárosának vezetése és az...
  2. Vannak azok a napok...
    Vannak azok a napok... 2017. február 18. 09:29Számomra a tenger, a hullámok, a homokban való önfeledt és kitárulkozó séták, a sirályok éneke valahogy mindig olyan pozitív töltet, amire nincs magyarázat. Azt gondolom, a legjobb dolgok néha azok,...
  3. DolceVita, Grado, Olaszország  - 6 tipp útravalóként
    DolceVita, Grado, Olaszország - 6 tipp útravalóként 2022. április 14. 08:33Grado, a Nap Szigete. Egy csöppnyi homoksziget, ahol a természet, a tenger és a történelem valami különös módon varázsolja el az embert. Igazán olaszos módon, megadva a Dolce Vita számos pillantát. A...
  4. Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében
    Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében 2017. július 09. 08:51A kacifántos olasz hétköznapoknak megvan az az előnye, ha éppen fel is szeretne robbanni a ember fia a napi stressztől, és a munka adta "gyönyöröktől", elég csak kimenni az utcára, nagy levegőt venni,...
  5. Lélekemelő kávészünet - Grado csodái
    Lélekemelő kávészünet - Grado csodái 2020. április 25. 14:52Létezik egy kis paradicsomi sziget, az Észak Olasz tengerparton, Friuli régióban, Trieszt után, a Júlia Alpok hegyeinek ölelésében, a lagúnák vidékén, ahová most a képzelet repülőszőnyegén repítelek...
süti beállítások módosítása