Az "Anyaélesztő", mely megannyi finomság lelkének puhaságáért felel. Igazán jó Panettone, de megannyi isteni finom kelt tészta alapú sütemény sem születik nélküle. Az "AnyaÉlesztő" számos finomság "élményfelelőse", s mivel közeleg a sütés-főzéssel teli ünnepi szezon, megosztom Veletek hogyan is készül ez a természetes élesztő típus. Mely a konyhánk "rendületlen" része lesz ebben az időszakban. Figyelem, a türelem rózsát terem, csakúgy, ahogyan a Panetto esetében is. Egy szó mint száz, ez sem ey 5 perces munkafolyamat, de az eredmény hosszútávon megannyi finomság lelkét képezi majd.
Mihez is lesz szükségünk, a türelem mellett:
200 gramm lisztre, 1 kávéskanál mézre ( vagy akár cukor is lehet, de én a mézet jobban szeretem, sokkal jobb lesz az állaga), s 150 ml langyos vízre.
Miután ezt az egyveleget összekeverjük, érdemes egy tetővel rendelkező műanyagdobozba tenni, NYITOTT tetővel, mert fontos, hogy az erjedéshez a keverékünk oxigént kapjon. Kellemes szobahőmérsékletű helyen érdemes hagyni, akár spájzban, de a lényeg, ne érje huzat, vagy nagy hőmérséklet különbség. Az első érlelési folyamat 2-3 napig tart.
2-3 múlva a keverékünk elkezd majd "sörillattal" rendelkezni, fontos, hogy amint látjuk, hogy kérget képez, stb. a 2-3 nap letelte után válasszuk ketté a keveréket - tartsuk meg a kérges részt, s adjunk hozzá 150 ml langyos vizet, s újabb 200 gramm lisztet. Ezt az újabb adagot már zárt dobozban fogjuk tárolni, Érdemes műanyag, zárható dobozt használni. Majd újabb 2 nap múlva ismét ketté választjuk, s "megetetjük" ismét, azaz a 150 ml víz és a 200 gramm liszttel "felélesztjük". Ezekután már csak 1 nap pihenésre lesz szüksége. S készen is áll az anyaélesztő (biokovász) csodája, melyet házilag így készíthetünk el. Innentől kezdve már hátőben is tárolható lesz.
S hogy miként ápolhatjuk a lelkét, hogy sokáig adja meg puhaságát a házilag készült édességeknek, finomságoknak, akár kalácsoknak, kisebb kenyereknek is? A titok az, hogy egy héten egyszer mindig "etetni" kell, azaz mindig ketté kell választani, mindig hozzá kell adni a 150 ml langyos vizet és a 200 gramm lisztet. Mert a minősége, frissessége, s az "élesztő" életének lüktetése ezzel táplálható.
Nagyon kellemes sütés - főzést Nektek, s várom majd az Egy kis Itália csoportba a szuper végeredményeket.
NÉVJEGY: Egy kis Itália - Boldogságmorzsák nap mint nap, - Olaszország, Friuli régió titkos vidékeiről
Szerző / fotók: Sempeger - Sommariva Kinga & a HOTEL LAGUNA PALACE saját fotói, melyeket a szerző a szálloda engedélyével és jóváhagyásával használt fel. A képek továbbközlése nem engedélyezett, csak és kizárólag a jelen linken elérhető - teljes tartalom forrásának megosztásával.
Az Egy kis Itália Facebook oldalon olaszos életképek, életérzések érkeznek, javarészt Friuli régióból. Az Egy kis Itália YouTube csatornán kedvenc olasz családi receptek, csodás tájak kíséretében. A Come to Friuli oldalon - Friuli régió bájos szépségei, nevezetességeiről olvashattok, Grado csodáiról pedig a Come to Grado oldal kalauzol Benneteket.
Az Egy kis Itália zárt csoportban pedig megannyi információt olvashattokOlaszország titkosabb vidékeiről, utazási élményekről. Emellett recepteket és programokat is megosztunk a csoportban. Egy igazán kellemes közösség van az oldalon és a csoportban is, ahol az Olaszországot szerető és kedvelő emberek találkoznak,. A csoportba csak és kizárólag a feltett kérdések megválaszolása után, csak és kizárólag létező profillal, adminisztrátori szűréssel, beléptetéssel lehet bekerülni, a csoport szabályzatainak elfogadása mellett.
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.