Egy Kis Itália

Olaszország egy kicsit másként - életvidám hétköznapok, izgalmas utazások, ízes élet & "dolce vita" - egy magyar lány tollából, Pizzaországról.

Friuli, az "első" olasz régió - amely elrabolja a szíved
Dombok, vizek, végtelen tengerkék és narancsos naplementék ...

Hat éve történt, hogy egy új szerelem lépett az életembe. Olyan gyorsan jött, hogy szinte levegőt sem kaptam, s olyanná varázsolt, amire sosem gondoltam. Aztán mikor eljött az első olasz randevú ideje, s az én kékszemű lovagom közölte, hogy irány Friuli és irány Udine, sosem felejtem el, az arcomra kiírt "testbeszéd" üzenetet. Miszerint .... "Ugyanmáááááár kedves, drága olasz úriember!!!" .... Legyen már legalább Róma, vagy Toszkána .... Miért éppen Friuli? s Udine? valahol eldugva egy ismeretlen térségben. Jajj ne máááár ... "Olaszországot akarom, teljes egészében, nagybetűvel" ... kiáltottam magamban, - ott legbelül. Persze Ő is látta a reakciókat az arcomon, s magabiztosan mosolygott .... De akkor még mit sem sejtettem, hogy az én kékszemű lovagom, különleges meglepetéssel készül majd nekem. Mert Ő pontosan tudta, már akkor, hogy Friuli - maga lesz az én Egy kis Itáliám. Az én második szerelmem. Egy régió, melyben megannyi dolog, szépség és csoda itt van a szemünk előtt, amiért Olaszországot oly nagyon szeretjük. Arról pedig nem beszélve, hogy Budapestről, mindössze 6 óra alatt lehet itt lenni nálunk autóval, hiszen Szlovénia és Ausztria felől is Friuli-ban "landolunk" elsőként, mikor Itáliá-ba érkezünk. 

kinga_dombok.jpg

Tudjátok, amikor az ember beleszippant Friuli-ban a dombok illatába, azt hiszem egy kicsit, azonnal elcsábítja majd ez a vidék a testünket - lelkünket. Amikor a teraszos vonulatok között, a lengedező szellő borzolja a hajunk, miközben tincsekig hatol a boldogság a sok zöld, rendezett látványától, s miközben úton útfélen - történelmi apátságok integetnek a vigyázba álló ciprusok és olívafák mellett, s csodás kis kastélyok, villák mesés történetei kísérik, keresztezik majd az utunk, egyszerűen csak azt fogjuk érezni - boldogok vagyunk. Minden nagy dolog, minden erőlködés nélkül. Természetesen, csakúgy, olyan Friuli módon. Egyszerűen, kedvesen. Pontosan úgy, amilyen ez a térség. A háttérben a délceg Dolomitok pihentető, védelmező látványa terül majd el, előttünk pedig a tenger kéksége hivalkodik a maga elegáns kék palástjába öltözve, egy különleges lagúna térséggel karöltve, nagy homokfövenyes strandokkal, flamingókkal a reggeli párás ködben, megannyi apró szigettel, víziúttal átszőve, Friuli déli tengerpartjait "díszítve", ott ahol Grado, s például a gyönyörű Barbana "úszó" kis Isola-ja pihen. 

kekseg.jpg

( Grado lagúnái )

Ezt a vidéket, az ember lelke is élvezi, nemcsak a szemünk gyönyörködik benne. S mialatt a testünk, az ízlelőbimbóink is olaszos kényeztetésben vesz részt, ebben a környezetben remekül töltődik az elme. Ez a vidék,  ez az érzés, nekem pont ott kezdődik, ahogy elhagyjuk Triesztet, a nagy kikötőket és a nyüzsgő nagyvárosi életet. Friuli féltett értékei pontosan azon tájegységek lelkén pihennek, melyek mellett megannyiszor hasítunk el, az autópályán. Miközben ez a vidék, bájosan, csendesen integet, s jelzi, köszönt, hogy itt vagy. Csak sokan - sokszor ezt nem vettük eddig észre. Mert továbbszaladtunk az ismertebb régiók felé. Pedig .... Friuli érintetlensége, tisztasága, biztonsága, vízeinek türkiz kéksége, kőházainak, történelmi városkáinak megannyi bája, sosem "túlzsúfolt" mivolta, igazi kincs. Sosem felejtem el azt a pillanatot, amikor ez a Friuli hangulat elsőként átjárta a lelkem, s amióta nekünk ez a térség megad mindent, ami Olaszország nagy szótárában úgy szerepel: A "Dolce Vita". 

grado_kohazak.jpg

( Grado )

Ez a régió egy autonóm típusú térség, archaikus elvekkel, tradíciókkal, együttműködő családi vállalkozásokkal, frenetikus mezőgazdasággal, remek alapanyagokkal, stabil gazdasággal, s megannyi "tiszta udvar-rendes ház" felségjelzésű kis családi birtokkal, agriturismo-val. Friuli-t nemcsak külön nyelvvel, de a munkát sosem szégyellő emberekkel ruházta fel a jó isten, s bármerre megyünk is ebben a különösen szép, vadregényes térségben, mindenhol elénk tárul majd egy-egy apró csoda. Itt élni, s dolgozni, - ennek a régiónak az "eldugott szépségeivel",  dolgos családjaival, egy hatalmas nagy élmény, igazi szenvedélyes kihívás, ugyanakkor értékteremtés, s boldogság is egyben. Tanulmányozni a helyi gasztronómiát, turisztikai hálózatokat és együttműködéseket építeni különleges helyszínekkel, szolgáltatókkal, az egyik legjobb munka a világon. Mert nálunk a táj, a természet, az ízek, az emberek valami különös harmónikus egységben képviselik, szeretik és vigyázzák, óvják ezt a vidéket. 

birtok.jpg

Friuli-ról megannyi TOPlistát lehetne készíteni, kedvenc történelmi helyek, legfinomabb ízek, legeldugottabb családi villák - ahol a tulajdonos fogad, piciny kis kastélyok ősi történetekkel, UNESCO emlékek sorozata, legszebb mozaik kíséretében. Külön rangsort készíthetnék még Nektek, a legjobb Alpok - Adria kerékpáros útvonalakról, ízes fehérborok és sajt párosításokról, tengerparti kis gyöngyszemekből, családi konyhák titkos receptjeinek sokaságáról, lagúnák közötti farmokról, s a Friuli családok legkedvesebb kiránduló helyeiről ....

kiskert.jpg

(Photocredit: Egy kis Itália)

S hogy mi a tervünk? Az, hogy pontosan valami ilyesmi sorrendben, Friuli-t szépen felfűzzük Nektek olyan történetek, helyszínek, élmények mögé, ahol a helyi emberek által, a mi legkedvesebb partnereink segítségével, a természet, az ízek, tradíciók és a történelem fonódik majd egybe, egy csoda együttműködés keretében. Létrehozva egy olyan közösséget, akik majd az Egy kis Itália kártya-val rendelkezve, betekintést nyerhetnek különleges élmények, helyszínek világába, a Friuli ízek kavalkádjába. Térségünk egyedi élményeit, csodás helyszíneit, újszerű keretek között szeretnénk és fogjuk Nektek bemutatni, átadni, olyan partnerekkel együtt, akiknél, s akikkel Ti is átélhetitek majd a Friuli életérzést. A kártya segítségével, ennek a térségnek a legjavát szeretnénk megmutatni Nektek, úgy, ahogy azt mi is szeretjük, nap, mint nap. Az Egy kis Itália kártya kapcsán, a részletek az Egy kis Itália Facebook oldalon hamarosan érkeznek.

eki_kartya.jpg

S akkor jöjjenek most kicsit a VIZEK és a DOMBOK, a régiónk energiái, melyeket úgy szeretünk, hogy elmondani sem tudunk. Szóljon hát pár gondolat, jöjjön pár harsány szín és árnyalat, s kalandozzunk most együtt, ezen a csodás vidéken, - Veletek. 

Friuli domborzata renkívül változatos és a csodás Júlia Alpok és a Dolomitok vonulatának tövében megannyi mesés dombvidék húzza meg magát, szépen fésült, kellemesen barázdált teraszokkal, történelmi borászatokkal, sikkes kis városkákkal, ahol mindig találkozhatunk majd az Osteria-kban az asztaloknál kártyázó bácsikkal, s csinos pöttyös bukósisakban motorozó signorak-kal is. A régiónk ezen részéről, ha meglátunk egy - egy képet, sokan azt mondják, de hát ez "Toszkána" ... pedig nem.

landscape.jpg

Ez a mi varázslatos, érintetlen vidékünk. A dombvidék, mely Udine környékén terül el, s egyik oldalról Gorizia és annak mesés vára határolja, egészen a San Daniele-i hegyek tövéig kíséri ezt a vidéket, s a Collio borvidék szépségeit is magába foglalja. Ez a tájegység egy ponton mediterrán, s egy ponton ötvözi a havas hegyeket. Klímája fantasztikus, zöld árnyalatai pedig nemcsak harmónikusak, de végtelenül borítják be a tájat. Csodás magánbirtokok, tüneményes kastélyok és borászatok várnak itt minket, melyek felfedezésében nagy szeretettel segítünk Nektek. A dombok között gyönyörű kis templomok, kacskaringós utak, eldugott kis települések pihennek, ahol egyik helyen olíva olajat kóstolhatunk majd, a másik kis kanyarban a helyi virágmézek várnak sajtkörítéssel, természetesen remek fehérborok állnak sorba, hogy csábítsák az ízlelőbimbókat, s minden mit a dombok lelke rejt, Friuli azt a helyiek nagy szeretetével együtt, boldogan tálalja majd nekünk. A képeken látható helyszínekről, külön írások érkeznek az elkövetkező hetekben. Titkos kastélyok, családi birtokok, borászatok ölelésében kalandozunk majd tovább.

friuli_dombok.jpg

friuli_mez_es_sajt.jpg

kastely.jpg

friuli_dombok_kastely.jpg

spessa_4.jpg

friuli_dombok_2.jpg

duino.jpg

(Photocredit: @bobbasobubu - Duino Kastély) 

Friuli-t a vizek régiójának is hívják itt nálunk a helyiek. Türkiz tavak, zöld folyók, a Karniai Alpok zsáktelepüléseit körbefonó mesés színek, nagy sebességgel a tenger felé haladó fodrozódó kékek képviselik a vidéket. A Tagliamento szerteágazó folyamai ahogy a hegyekből lerohan a folyam a sík vidékre,, a Natisone folyónk vadregényes környéke, Grado mesebeli lagúnavidéke, a tenger hatalma, s a hegyekben megbújó apró tavaink változatos "kínálata", mind olyan csodahelyek, ahol az ember csak leül a partjukra, magába szívja a hegyi levegőt, vagy éppen a tenger sós illatát, s a testünk egy pillanat alatt megtelik varázzsal. A természet varázslatával, mely itt nálunk, egy pillanat alatt költözik be a lelkünkbe. Mert Friuli-ban a nyugalom energiái honolnak - rendületlenül. Cividale zöld folyója, Barcis türkiz tava, Laghi di Fusine elegáns színvonulata, csak pár apróság, amelyet itt megemlíthetek. De annyi eldugott kis szépség van még itt nálunk, melyekről, nagy örömmel a későbbiekben is mesélek. Friuli-ban a víz, az életető energia jelképe, tiszta, megbecsült és életet ad, így mindenhol szeretettel fonja körbe az életünket. 

tavak_1.jpg

tavak_3.jpg

(Karnia Alpok tóvidéke)

fusine_2.jpg

(Fusine-i tavak)

grado_tenger.jpg

(Grado nyugati partok)

tavak_2.jpg

(Lago di Barcis tava)

fusine.jpg

cividale.jpg

(Cividale del Friuli és a Natisone folyó)

grado_lagunak.jpg

(Grado Lagúnavidéke háttérben a Júlia Alpokkal)

halaszok_utcaja_kek_hegyekkel.jpg

(Grado Halászok Utcája)

A történeteket a végtelenségig tudnám folytatni, mert Friuli bár Olaszország ötödik legkisebb régiója, de tele van mesékkel, csodás vidékekkel és olyan értékekkel, amelyek azt gondolom, hogy a közeljövőben egyre inkább felértékelődnek. Mert az érintetlen, mindaz, ami nem "tömeg", a távoli, a kedves, és a helyi, az egyre többet fog érni, egyre több helyen. Nekünk eddig is nagyon nagy kincs volt mindaz, ami itt körbevesz minket és szívből örülök annak, hogy egyre többen keresik, érzik át és értik meg mindezt mit is jelent "Friuliban - LENNI". Az elmúlt időszak, sokunkat megtanított sokmindenre, s ahogy én is látom itt a mi térségünkben, az emberek még inkább elkezdtek visszatérni a természethez, a gyökereinkhez, a hagyományokhoz, a tradíciókhoz és a "Cinquecento Nemzedék" tanácsaihoz. Mert a mi öregeink a világ dolgait sokkal jobban tudják. Még inkább felértékelődött a család szerepe, az egészség mibenléte, az értékes együttlétek színtere, a nagy beszélgetések, a régi történetek, s a helyi ízek, tradíciók és értékek. Mi pedig azt szeretnénk, hogy Ti, akik majd Friuli-ban jártok, ezekben az élményekben, értékekben úgy merülhessetek el, ahogy azt mi is szeretjük tenni, itt Nálunk, - egy olyan térségben, ahol a vizek, a dombok, az ízek, a történelem, s megannyi csoda vesz majd körbe Benneteket, mesés lelkű emberekkel karöltve. 

mi_ketten_2_1.jpg

NÉVJEGY: Egy kis Itália - Boldogságmorzsák nap mint nap, - Olaszország, Friuli régió titkos vidékeiről 

Szerző / fotók: Sempeger - Sommariva Kinga ( valamint a szerző saját Instagram oldalának a Littlebit_of_Italy-nak képei, s egyéb megjelölt képek is)

Turisztikai és gasztronómiai együttműködések, desztinációmenedzsment Olaszország - Magyarország között: @VisionandMissionItaly

Az Egy kis Itália Facebook oldalon olaszos életképek, életérzések érkeznek, javarészt Friuli régióból. Az Egy kis Itália YouTube csatornán kedvenc olasz családi receptek, csodás tájak kíséretében. A Come to Friuli oldalon - Friuli régió bájos szépségei, nevezetességei érkeznek. Grado csodáiról pedig a Come to Grado oldal kalauzol most Benneteket, - virtuálisan. 

Az Egy kis Itália zárt csoportban pedig megannyi pozitív információt olvashattok, utazási élményeket, recepteket, programokat. Egy kellemes közösség, ahol az Olaszországot szerető és kedvelő emberek találkoznak, olasz s ahová minden kérdés megválaszolása után, csak és kizárólag létező profillal, adminisztrátori szűréssel, beléptetéssel lehet bekerülni, a csoport szabályzatainak elfogadása mellett. 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Egy Kis Itália

Fergeteges olasz hétköznapok - egy magyar lány tollából. Mindennapi történetek Pizzaországból. Utazási élmények, felfedezések, titkos városok, reneszánsz történelem, pasta & pizza minden mennyiségben. Mesék tele szeretettel, melyet az olaszok vitalitása, életvidámság ihlet, egy lánytól - aki nyakig belecseppent a dolce vita pillanataiba. Egy blog, ahol mindig süt a nap, ahol olaszos jókedv vár. Egy oldal, ahol kötelező lassítani és elnyújtózni :) ahol az Aperol Spritz mindennapi kellék, a pizza kimondottan ajánlott és fontos eleme életünknek, s ahol a pasta elengedhetetlen boldogságelem. Egy kis Itália, ahol a déli nap serkentette ráncok, csakis a mosolytól erednek. Bouna Lettura :) <3

Friss topikok

Top 5

  1. GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről
    GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről 2019. március 05. 15:22GRADO, ......első látásra "AMORE"  Amikor az embernek van egy szívszereleme, arról mindig jó mesélni. Főleg ha ez kölcsönös. Ebben az évben és a jövő évben is Grado mesés kisvárosának vezetése és az...
  2. Vannak azok a napok...
    Vannak azok a napok... 2017. február 18. 09:29Számomra a tenger, a hullámok, a homokban való önfeledt és kitárulkozó séták, a sirályok éneke valahogy mindig olyan pozitív töltet, amire nincs magyarázat. Azt gondolom, a legjobb dolgok néha azok,...
  3. DolceVita, Grado, Olaszország  - 6 tipp útravalóként
    DolceVita, Grado, Olaszország - 6 tipp útravalóként 2022. április 14. 08:33Grado, a Nap Szigete. Egy csöppnyi homoksziget, ahol a természet, a tenger és a történelem valami különös módon varázsolja el az embert. Igazán olaszos módon, megadva a Dolce Vita számos pillantát. A...
  4. Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében
    Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében 2017. július 09. 08:51A kacifántos olasz hétköznapoknak megvan az az előnye, ha éppen fel is szeretne robbanni a ember fia a napi stressztől, és a munka adta "gyönyöröktől", elég csak kimenni az utcára, nagy levegőt venni,...
  5. Lélekemelő kávészünet - Grado csodái
    Lélekemelő kávészünet - Grado csodái 2020. április 25. 14:52Létezik egy kis paradicsomi sziget, az Észak Olasz tengerparton, Friuli régióban, Trieszt után, a Júlia Alpok hegyeinek ölelésében, a lagúnák vidékén, ahová most a képzelet repülőszőnyegén repítelek...
süti beállítások módosítása