Egy Kis Itália

Olaszország egy kicsit másként - életvidám hétköznapok, izgalmas utazások, ízes élet & "dolce vita" - egy magyar lány tollából, Pizzaországról.

Primavera, olasz divat, Egy kis Itália
... stílusok, minták, anyagok és formák, melyek nélkül nem kezdődhet a tavasz és a nyár!

Az elmúlt időszakban, sokszor a kandeláberekkel világított macskaköves utcákon a kirakatok fénye volt az, mely az üres tereket, sétálóutcákat, különleges melegséggel töltötték meg. A narancszónában például ezek a csöppnyi kis üzletek, nap mint nap adtak valamit a lelkünknek, hiszen még a bezárt ajtók mögött is, gondos kezek, szívvel lélekkel cserélgették a próbababákon a mesés ruhadarabokat, kiegészítőket. Esténként sokszor az jelentett kikapcsolódást, hogy a szebbnél  szebb, mindig újabb és újabb csodákat kínáló kis üzletek kínálatában elmerülve sétálgattunk. Mert még erre is figyeltek a piciny boltok, s tudták ha eljön végre a nap, amikor kinyithatnak, - minden addig "kiállított" mesés darab, gazdára találhat majd. Hiszen sokszor - sokáig nézegethettük őket. Udine pedig imádja a divatot. Melyik olasz városka nem... Több, hihetetlenül ízléses, minőségi üzlet van nálunk, melyek kirakatai apró színes boldogságmorzsák voltak sokszor az elmúlt időszakban. Így arra gondoltam, hogy a természet, s a tavasz csodás kinyíló szárnyain utazva, elrepítelek most Benneteket ide hozzánk, egy kis "terülj - terülj asztalkám" - bőséges divatutazásra. Andiamo! 

kingus_1.jpg

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de nekem sokszor már az olasz üzletek kirakataiban elmerülve, előttük sétálgatni is egy lélektöltő utazás. A különleges szabásvonalak, az apró, minőségi részletek, harmónikus kiegészítők és a színek úgy mosolyognak vissza ránk, hogy szinte öröm megállni előttük s elmerülni az olasz tavasz hozta "Moda" kavalkádjában. Sokszor elbeszélgetni az üzletek tulajdonosaival, s hagyatkozni hozzáértő, kedves segítségükre, amikor az ember vásárol. Mert valahogy Itáliában még sosem éreztem azt, hogy egy - egy ilyen kis üzletben ne foglalkoznának velünk, velem, kívánságainkkal. Ezeknek a boltoknak, valami különös lelke van, s mesés ízléssel összeválogatott hozzáértésről adnak tanúbizonyságot. Mindig lapul valami különlegesség a pultok mélyén, a polcokon, ami éppen - pont Ránk várt. Pont a mi ízlésvilágunk. S olyankor jaj nekünk. A tavasz pedig megérkezett, habos - zsabós virágokkal, selymes tapintású lágy kelmékkel, elegáns kis kiegészítőkkel. Pasztellekben, csíkosan, nagyzsebű könnyed kabátokkal, pöttyös, rojtos, kötött, fonott, raffiás, gyöngyös mikro részekkel. E szezonban pedig, az élénk színek mellett, a vidám motívumok, az etno hatás, a természet burjánzó mivolta sem hiányozhat. Ebbe a színes, vidám, felemelő kavalkádba kalauzollak most Benneteket, itt Egy kis Itáliában. Tartsatok velem. Stílusokról - stílusra lépdelünk, formák, minták, színek és nagy olasz kedvencek között. Betekintve az olasz tavasz és nyár, illatos - virágos divat irányzataiba. Megannyi szín közé, amely ebben a szezonban, az elmúlt év után, egy kicsit igazi lélekterápia is lesz. VIVA I COLORI!! minden tekintetben. 

viragos_kep.jpg

1. Narancsok és citromsárgák

Maradjunk csak egy kicsit, a régiók színezésénél. Annyit beszéltünk ebben az évben a sárga és a narancssárga szerepéről, hogy ezek a vidám, nyarat idéző árnyalatok, bizony ebben a szezonban kivívták maguknak az egyik vezető divatszín szerepet. Dél-olasz vidámságot idéző mediterrán minták, narancsok, sárgák és terrakották bizony akár monocolorban is, akár fehérrel variálva is nagy divatjai lesznek a 2021-es nyárnak. Azok a gyönyörű Aquazzura topánkák pedig magukért beszélnek. Fehér nadrágkösztümmel és sárga táskákkal, fenségesek. S amennyire hódítanak ebben a szezonban az igazán nőies darabok, kecses magassarkú cipellők, csakúgy például a nyárias western csizmák, a könnyed bokacsizmák is megjelennek -azoknak kik a kényelmesebb viseletet kedvelik. Rojtokkal díszítve, akár hasított bőrből is, a földszínekkel harmonizálva. Például a harmadik képen, a jobb alsó sarokban, az az egyben narancsos ingruha, a vagány kis bokacsizmával., az egyik különös nagy kedvencem. Egyben ápol és eltakar, akár vagány rojtos övvel is variálható és hosszabb és rövidebb verziókban is kapható, nagyon nagy slágere lesz a nyárnak. 
narancs_szettek.jpg

aquazzura_cipellok_sarga.jpg

zako_etro.jpg

sarga_szettek.jpg

3. Neon árnyalatok, élénk hangulatok

Ebben a szezonban nem maradhatnak el az élénk színek sem. A nagy olasz márkák közül elsőként Valentino volt az, aki betört a neon minden árnyalatával, a pinkkel és a neonzölddel, hagyva, hogy a szemünk előtt bizony, jólesően vibráljanak ezek a színek. A cipők és kiegészítők is alapjaiban unisex darabok, remekül variálhatóak egyszínű felsőkkel és leginkább fehér vagy fekete alapdarabokkal. Ezek a színek, mint a mágnes úgy vonzzák a szemet. S bár kicsit a 80-as éveket és Nena dalait idézik, de nekem nagyon tetszenek. Vidámak, visszahozzák egy kicsit pontosan azt a korszakot, amit én személy szerint nagyon szerettem. Arról nem is beszélve, hogy a hétköznapokban a most jóleső "öltözzünk ki végre" pillanatok mellett, megmaradt egy kicsit a sportos - elegáns vonal, ami szintén nagyon kell. Nem mehetünk mindig a piacra magassarkúban, nemde? ( Na erre a kérdésre Nonna és Anyósom válaszát szerintem nem akarjátok hallani :)))) 

valentino_snickers.jpg
kek_zold_lv.jpg

vltn_neon.jpg

3. Fonott csodák, szuper BEIGE-ek, homokszínek

Az olasz nyár eleganciáját, minden évben valami könnyed, sokféleképpen variálható laza, de mégis stílusos irányvonal adja meg. Ebben az évben a beige színek, a fonott, kötött, horgolt csodák azok, amelyek a tengerparti homok meleg színeit, a macskaköves utcácskák köveinek szőtt vonalatit követik, s mesés dolgokat varázsolnak nekünk. Ezek a darabok ugyanis örök elemei lehetnek a gardróbnak. Olyan szépségeket alkottak a nyárra, Fendi műhelyében, ami igazából mindenhez hordható, farmerrel vagány, de mégis elegáns, egy fehér nadrágkosztümmel klasszikus, s a könnyed nőies vonalú nyári ruhákról pedig nem is beszélve, mindennep párosítható. A fonott, gyöngyös lapos topánkák, ETRO fantasztikus szőtt kosárka alapú táskái selyemsál megkötőkkel, a nagy szemekkel egymásba kapcsolódó BOTTEGA VENETA táskák, melyek kockalapokból állnak össze, s frenetikus mestermunkát dícsérnek, első pillanatra elrabolják a szívünket. Gyűrött, virágokat magukban hordozó beige blúzok, zsabók, gallérok, gombok és csatok, most mind itt lesznek velünk. Mely stílusosan kacifántos ruhák, blúzok szoknyák mellé, mindenképpen egyszerű vonalvezetésű, elegáns táskát válasszunk, ezt a csodás PRADA "borsa-t" példának hoztam. Mert gyönyörű!!!! 

fendi_fonott.jpg

beige-ek.jpg

horgolt_jimmy_choo.jpg

etro_taska_1.jpg

beige_csoda_taska.jpg

beige_bluz.jpg

prada_pink.jpg

4. Égszínkék pöttyök, orgonalila ruhácskák, tavaszt hozó pasztell színek

A primavera Olaszországban nem is lenne igazi tavasz, ha nem lenne benne játék, mosoly, rakoncátlan, huncut apró részletek. Pöttyök, csíkok, csipkék, vonalak, nagy csatos pasztell papucsok és egyszerű vonalú táskák. Orgonalila, rózsaszín, égszínkék és halvány árnyalatok. Kislányos báj, de tökéletes megjelenés. Könnyed színek, melyek a napbarnított bőr mellé tökéletesek. Fehérrel kombinálva a szezon hatalmas sikerei lesznek, hiszen oly sokféleképpen variálhatóak. Az orgonalila árnyalatai pedig pont most, mikor ez a csoda éppen nagy iramban nyílikl mindenhol, különösen jól esik a szemünknek. Van akiknek a lila kifejezetten jól áll, van akiket kicsit sápaszt, érdemes mindig ezeket a színeket felpróbálni, s különösen a pöttyös dolgokat, melyek a vékony magas hölgyeken, csodásan állnak majd. A sok különleges csipke betét és a zsabók megannyi vonalata kapcsán arra figyeljünk majd, hogy amennyiben keretezni szeretnénk optikailag ezeket a ruhadarabokat - érdemes mindenképpen egyszínű könnyed zakót, vagy akár egy stólát választani. S hagyjuk a mintákat és a színeket magukban tobzódni. Az ilyen szettekhez kevés kiegészítő kell, hiszen ezek a darabok magukért beszélnek. 

pottyok_kekek.jpg
rozsaszin_topankak.jpg

lilak.jpg

lila_pottyok.jpg

5. Horgolt csodák, rojtos kardigánok, etno minták, virágok

Bohókás hippi stílus, kócos rojtok, s a szívárvány minden színe. Ezek a horgolt kardigánok is most a szezon nagy kedvencei lesznek. Megannyi színben pompázva sem mi aki hordjuk, sem akik társaságában leszünk, nem fog unatkozni, mert ezek a színek mindenhol, mindenkit jókedvre késztetnek. A rojtok, a bojtok pedig most nagy erőkkel "élvezkednek" mert ez a szezon bizony róluk is szól, elmaradhatatlanul. Etno mintákban, csíkos kivitelben, poncsóban, vagy éppen nagyzsebes kardigán formátumban, övvel vagy öv nélkül, ezernyi módon jön majd velünk szemben e tavaszon és nyáron. Nagyon figyeljünk majd oda, hogy ezeknél a bohókás daraboknál, mit mivel variálunk, mert a színekbe, formákba bizony jócskán belegabalyodhatunk. S ahogyan az élénk színek is hódítanak e téren, csakúgy a terra, földszínek, a barnák és narancsok árnyalatai is várnak majd minket kardigán formában ebben a szezonban. Fehér táskával, egyszínű dolgokkal érdemes majd kiegészítőket hordanunk melléjük, s az oly sokak által kedvelt "sneaker" típusú kényemes fazonú, utcaibb sportos cipővel is nagyon jól kijönnek majd egymással. 

rojtos_kardigan.jpg
rojtos_kekes_csikos.jpg
ayama_es_valentino.jpg

6. A Farmer és az örök kékek

Gardróbunk archaikus és örök darabja a farmer is kicsit átalakul ebben a szezonban. Egyrészt az eddigi szűkebb szárú verziókat abszolút felváltják a bővebb szárú, rövidebb fazonok, valamint a rojtos, szaggatott verziók is széleskörben hódítanak majd. De a legújabb irányzat a "patchwork". A darabokból művészileg megalkotott farmerzakók és nadrágok, melyek "nyomokban" tartalmazhatnak nemcsak farmer anyagokat, de színes virágos mintákat, egy kis ocelot vonulatot, vagy éppen nagy gombokat, gyöngyöket, s flittereket és csatokat. A farmer ezen a nyáron a maga extravagáns mivoltában születik újra, sima egyszerű, fehér T-shirt-el kiegészítve, teret adva a farmer "art" teljeskörű művészetének. Természetesen az örök kék alatt megbújnak majd a virágos, vidám darabok is és bizony van az az olaszos összhang, amikor a patchwork zakó mellé még a virágos kisruha is illik majd. Ebben pedig DOLCE & GABBANA igazi mester, akiknek az e nyári kollekciója külön mesét is érdemel, mert lenyűgöző darabokat alkottak. 

dg_farmer.jpg
dg_farmer_taska.jpg
kingus_kekek.jpg

7. Az éledő és éltető természet

Flora és fauna. Burjánzó zöldek, élénk színű virágcsokrok, pasztellek és rikító zöldek, sárgák, pirosak, lilák és kékek. A természet minden energiájával robban be ezen a nyáron, elhozva a szemet gyönyörködtető árnyalatokat szépen, sorban. Hatalmas virágok, levelek, cserjék, s szinte 3 dimenziós erdők kelnek életre, azért, hogy igazán jó energiákkal lássanak el minket. Egy - egy ilyen vidám, mosolygós darab, különösen elbűvöl majd minket és a kedvünket sem szegheti semmi sem igazán. GUCCI fantasztikus kollekciója Ken Scott designer - virág kollekciójára épülve. Ki maga csodákat tervezett, 1918-ban született Indiana-ban, s a 70es évek különleges világát idézve - most a Gucci új kollekciójának megálmodója, "virágkertésze" lett. Elképzelhetetlen színek keltek újra életre, vibrálóan örvendeztetve a szívünket és lelkünket. Egy dolog a lényeg, ez a nyár a természeté, minden téren. Jöhetnek a zöldek, a sárgák, a narancsok, a kékek, mindenféle növényzet, vadregényes virágoskert. Nincs határ, nincsen szabály, a lényeg, hogy mi magunk jól érezzük magunkat benne. Egy szó, mint száz, bizony éljen a töménytelen FlowerPower!

gucci_flower.jpg
flower_power.jpg

zold_csoda.jpg

gucci_viragok.jpg

8. S az örök Fehér, mindenek felett

A szezon egyik fő, varázslatos alapszíne a fehér lesz. Megannyi vonalvezetéssel, könnyed anyagokból, táskákban és tornacipőkben is bővelkedve. Könnyed vászon nyári ruhaként, egyszerá ingblúz verzióban, csodás kis gombokkal, kellemes kivágásokkal, s a lényeg, minőségi anyagokból, textíliákból. Melyek jólesnek a bőrünknek. Mivel annyi szín és annyi minta érkezik ezen a nyáron, fontos, hogy a fehér pontosan azt adja nekünk, amiben nagyon fontos szerepe lesz. Az alapokat. Minden alá hordhatjuk, megannyi mindennel variálhatjuk és tökéletesen segít minket majd abban, hogy "keretezzük", a sok színt, vonalat, s ugyanakkor fiatalítsuk magunkat. Mert a fehérnek megannyi előnye is van a hátránya mellett. Remekül áll nyáron, a napbarnított arc mellé, mint ahogyan sápaszthat is minket, ha az arcbőrünk színe halványabb. De a fehér zakók, a vászoncipők, a szuper nagy shopper vászontáskák, az egyszerű kis fodros ujjú blúzocskák bizony nagyon előnyös és fontos darabjai lesznek a szezonnak. Nagy szeretettel ajánlom majd őket. S persze ne felejtsük egy csodás nyári lenge fehér vászonruha mellé, kötelező lesz ezen a nyáron a nagy szalmakalap. Amúgy is, de most nyáron a szalmakalap is reneszánszát éli, a tengerhez kötődő csodás mintákkal, sálakkal és fonott táskákkal együtt. 

feher_mindenek_felett.jpg 
feherek.jpg

9. Olaszos kiegészítők

Kiegészítők nélkül az olaszok azt hiszem nem is léteznének. Minden ruha, szett mellé, tökéletes harmóniát teremtenek pár apró gyöngysorral, karkötőkkel, fejpánttal, vagy éppen egy kendővel. De a kistáskákat is szívesen díszítik táskadísszel, amelyből most a strasszos dolgok nagyon hódítani fognak, csakúgy ahogy a cipőcskéken is visszatért a "cipőklipsz" nagy, flitteres csatokkal, színes gombokkal, rojtos, masnis kiegészítőkkel. Zöldes, narancsos, sárgás sálak, hajbavaló hajgumik, s díszes csatok, nyakláncokkal, fülbevalókkal összepárosítva, s persze mindehhez a kollekcióhoz illő neszeszerek, melyek terén ETRO gyönyörű tavaszi és nyári darabokat alkotott. A szemüveg elmaradhatatlan, akár napszemüveg, akár rendes, az olaszok egyik jellegzetes arc karakterét sok esetben a szemüvegkeret határozza meg, s azt kell mondjam én még nem láttan olyan olaszt, akinek rosszul állt volna a szemüveg. Nagykeretek jönnek mennek, színes, vékony, arany, fémes hatások, s vele együtt bohókás virágok gyülekezete. S ezen a nyáron hölgyeim, bizony az övtáskák szupermodern, stílusos vonalvezetésű darabjai is visszatérnek. Csodás színekben. FENDI övtáskái egyszerűen fenségesek, nem hagyhattam ki a mostani válogatásból őket sem. Kellemes színkavalkádot, csodás böngészést, töltődést nektek az olasz divat mesés darabjai által. 

kis_fonott_kek_taska.jpg

etro_kiegeszitok.jpg

kiegeszitok_szemuveg.jpg

 etro_sargak.jpg

dg_szemuveg.jpg

fendi_kistaska.jpg

 

NÉVJEGY: Egy kis Itália - Boldogságmorzsák nap mint nap, - Olaszország, Friuli régió titkos vidékeiről 

Szerző / saját fotók: Sempeger - Sommariva Kinga. A képek / szöveg továbbközlése nem engedélyezett, csak és kizárólag a jelen linken elérhető - teljes tartalom forrásának megosztásával, vagy a szerző írásos engedélyével. Az egyéb forrásból származó fotók, minden esetben jelölve vannak. 

Az Egy kis Itália Facebook oldalon olaszos életképek, életérzések, mindennapi történetek érkeznek, javarészt Friuli régióból. Az Egy kis Itália YouTube csatornán kedvenc olasz családi receptek, s vidékek mutatkoznak be. A Come to Friuli oldalon - Friuli régió bájos szépségei, nevezetességei tölthetnek Benneteket, míg Grado csodáiról pedig a Come to Grado oldal kalauzolja a kedves régi, visszatérő és majd új vendégeinket. Akik pedig szeretik a szép fotókat, s felvételeket, szeretettel ajánlom Instagram oldalam is, melyet itt a linken, Egy kis Itália név alatt értek el. 

Az Egy kis Itália zárt csoportban a Facebook-on pedig megannyi olaszországi információt olvashattok, utazási élményeket, recepteket, programokat, napi inspirációkat. Egy kellemes közösség, ahol az Olaszországot szerető és kedvelő emberek találkoznak, amely csoportba, 3 kérdés megválaszolása után, csak és kizárólag létező profillal, adminisztrátori szűréssel, beléptetéssel lehet bekerülni, a csoport szabályzatainak elfogadása mellett. 

Szeretettel várunk Benneteket megannyi felületünkön. 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Egy Kis Itália

Fergeteges olasz hétköznapok - egy magyar lány tollából. Mindennapi történetek Pizzaországból. Utazási élmények, felfedezések, titkos városok, reneszánsz történelem, pasta & pizza minden mennyiségben. Mesék tele szeretettel, melyet az olaszok vitalitása, életvidámság ihlet, egy lánytól - aki nyakig belecseppent a dolce vita pillanataiba. Egy blog, ahol mindig süt a nap, ahol olaszos jókedv vár. Egy oldal, ahol kötelező lassítani és elnyújtózni :) ahol az Aperol Spritz mindennapi kellék, a pizza kimondottan ajánlott és fontos eleme életünknek, s ahol a pasta elengedhetetlen boldogságelem. Egy kis Itália, ahol a déli nap serkentette ráncok, csakis a mosolytól erednek. Bouna Lettura :) <3

Friss topikok

Top 5

  1. GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről
    GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről 2019. március 05. 15:22GRADO, ......első látásra "AMORE"  Amikor az embernek van egy szívszereleme, arról mindig jó mesélni. Főleg ha ez kölcsönös. Ebben az évben és a jövő évben is Grado mesés kisvárosának vezetése és az...
  2. Vannak azok a napok...
    Vannak azok a napok... 2017. február 18. 09:29Számomra a tenger, a hullámok, a homokban való önfeledt és kitárulkozó séták, a sirályok éneke valahogy mindig olyan pozitív töltet, amire nincs magyarázat. Azt gondolom, a legjobb dolgok néha azok,...
  3. DolceVita, Grado, Olaszország  - 6 tipp útravalóként
    DolceVita, Grado, Olaszország - 6 tipp útravalóként 2022. április 14. 08:33Grado, a Nap Szigete. Egy csöppnyi homoksziget, ahol a természet, a tenger és a történelem valami különös módon varázsolja el az embert. Igazán olaszos módon, megadva a Dolce Vita számos pillantát. A...
  4. Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében
    Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében 2017. július 09. 08:51A kacifántos olasz hétköznapoknak megvan az az előnye, ha éppen fel is szeretne robbanni a ember fia a napi stressztől, és a munka adta "gyönyöröktől", elég csak kimenni az utcára, nagy levegőt venni,...
  5. Lélekemelő kávészünet - Grado csodái
    Lélekemelő kávészünet - Grado csodái 2020. április 25. 14:52Létezik egy kis paradicsomi sziget, az Észak Olasz tengerparton, Friuli régióban, Trieszt után, a Júlia Alpok hegyeinek ölelésében, a lagúnák vidékén, ahová most a képzelet repülőszőnyegén repítelek...
süti beállítások módosítása