Egy Kis Itália

Olaszország egy kicsit másként - életvidám hétköznapok, izgalmas utazások, ízes élet & "dolce vita" - egy magyar lány tollából, Pizzaországról.

Egy Új Kezdet - a nyitás tervezett lépései Olaszországban
Összefoglaló az elkövetkező időszak várható mérföldköveiről

Megannyi találgatás, kérdés, felvetés és dátum az, mely számos ponton övezi az olaszországi belső és külső nyitás körülményeit. Egy biztos, egy több dátumból álló út áll előttünk, amelyet a nyitás öröme mentén, megannyi szabályt és körülményt figyelembe véve végigjárhatunk. S mindeközben egy dolog lesz a biztos, hogy bármi – bármikor változhat. De miért is ne tekintenénk pozitív reménysugárként a tervezett nyitásra. Vágjunk is bele, mit, hogyan, mikor és miként tervezhetünk. Azaz mik is lesznek a tervezett lépések a nyitás során Olaszországban. 

utolso_capuccino.jpg

A bűvös naptár első fontos dátuma, a jelenlegi tervek szerint április 26-a lesz. A nap, mely valószínűleg és remélhetőleg beírja magát végleg a „szabadulásunk” történelemkönyvébe. A nap, amikor a szabadtéri aktivitások végre elindulhatnak a napfényes Itáliában, - az úgynevezett „újszerű és megerősített sárga régiókban". Nagyon de nagyon várjuk már! S hogy mely térségek azok, akik jó eséllyel eme különleges sárga zóna besorolásra várakoznak? Ők nem más, mint: Abbruzzo, Calabria, Emilia - Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lazio, Lombardia, Marche, Molise, Piemonte, Umbria, Veneto, Trento & Bolzano. Természetes, hogy ugyanakkor szorítunk mindenhol - mindenkinek. S boruljon mihamarabb egész Itália, a nyár tervezetten trendi árnyalatába, az erős, dinamikus "GIALLA"-ba. 

kave_reggel.jpg

Sárga zónáról alapjaiban akkor beszélhetünk, ha 1 alatti az úgynevezett transzmissziós (A vírus terjedését jelző) mutató és az új esetszámok arányát tekintve a 100.000 lakosra jutó mutatószám pedig, 250 alatti értéket mutat. Példaként, a mi Friuli régiónk: 156 értékű és mellette pedig 0.72 a transzmissziós rátánk. Vannak akik még éppen a "határon" vannak, pld. Toszkána, ahol a transzmissziós ráta jelenpillanat 1.01, de természetesen meg kell várni majd az április 23-ai adatokat és az alapján láthatjuk pontosan hol mi is lehet / lesz a helyzet. Egy a legfontosabb, az egészségé., s hogy mindenkinek, mindenhol nagyon szorítunk. Ahogy csak lehet! Érdemes még azt is tudni, hogy 1-es transzmissziós ráta szám felett alapjaiban "narancslap" jár és 1.25 feletti mutatónál pedig piros. 

Jelenlegi állás szerint úgy tűnik, hogy Puglia, Szardínia és Val d'Aosta továbbra is piros marad. 

nonnak_logoval.jpg

A tudományos, kutatói s egészségügyi intézményi háttér Olaszországban kvázi zöld lámpát adott április 26-tól, a szabadtéren zajlódó "élet színterek" visszatérésére. A tudományos vélemények szerint, ezen irányvonal, ugyanis kevésbé fogja negatív irányba befolyásolni a transzmissziós ráta helyzetét. Draghi miniszterelnök úr azt jelezte a sajótájékoztatón, hogy: Elsőként a kültéri és szabadtéri aktivitásokon most a hangsúly, és az iskolákon. Kockázatot, de ésszerű kockázatokat vállal Olaszország, hiszen az adataink trendjei hosszútávon javultak." Spreranza nyilatkozata szerint pedig, az egészségügyi minisztérium és szervezetei által is megállapított jelenlegi általános - oszágos 0.85-ös transzmissziós ráta, s a jelentős régiós javulások vezethettek abba az irányba, hogy ezek a nyitási mérföldkövek megszülethessenek. Valamint nagyon fontos ténynek tartják, hogy amilyen dinamikus ütemben csak lehet növelje az ország az átoltottság arányát. A 80 év felettiek 80%-a már megkapta az első dózist. Ezen az úton járva Speranza szerint is egy pozítiv útvonalképet festhetünk. 

szerelem_kez_kezben.jpg

A nyitás mérföldkövei egészen július 1-ig felállításra kerültek, egy "újdonságot" is tartalmazva, mely egy úgynevezett "kártya" vagy "pass" lesz, mely a régiók közötti átjárhatóságot is biztosítja majd, valamint például adott rendezvényeken való részvételt is. Az ezen "pass"-hoz kapcsolódó és a nyitás teljes végleges programcsomagjának megannyi és apró részleteit a héten írják alá, mint új törvénycsomagot. Ez az új "decreto" tartalmazza majd az összes lépést, dátumot, mely a "normálisabb" élethez való visszatérést eredményezheti Olaszországban. 

Sokminden megmarad, a magunk és mások egészségének védelme érdekében. A maszk használata, a folyamatos kézfertőtlenítés és a távolságtartás eddigiekben megszokott elvárásai és szabályai a továbbiakban is érvényben maradnak, s a kijárási tilalom este 22.00 órája is megmarad. Party-k, összejövetelek még mindig nem rendezhetőek, csakúgy ahogyan pld. a diszkók, zenés szórakozóhelyek nyitásának dátuma sem került még fixálásra. Mindemellett a kormány még legalább 2 hónapig fent kívánja tartani az "emergency state, azaz veszélyállapot-ot" azért, hogy rugalmasan, gyorsan és kellő időben tudjanak döntéseket hozni a nyitás lépéseihez, azok felügyelete és monitoringozása kapcsán. Marad a távmunka, számos helyen a smart working, ezzel pedig párhuzamosan sokszoros és fokozott tesztelés folyik, s megannyi oltóközpont kialakítását hagyják jóvá, ahová folyamatosan veszik fel az egészségügyi személyzetet. 

szerelem_cuki_a_kutnal_logoval.jpg

Olaszország nagyon sok erőforrást, szakmai hátteret fordít a helyzet viszgálatára, elemzésére, a kontaktusok követésére, tesztelésre. Ezért csakúgy a továbbiakban is heti átfogó értékeket és tendenciákat vizsgálnak majd számos mutató alapján, a mindenkori állapot és adottság megfelelő kezeléséhez. Az új fertőzöttségi adatokat is folyamatosan vizsgálják, ahogyan eddig, is, de csakúgy és nagy figyelmet fordítva a gyógyultak számának tendenciájára is. Az egészségügyi ellátórendszer, az intenzív osztályok adatait is részletesen, folyamatosan figyelik. Természetesen az országo, régiós adatokat összevontan is mérlegelik majd. Ugyanakkor az adatok kapcsán egy másik nagyon fontos irány – a vakcinát kapott lakosság száma, s azon belül is az idősek és a kiemelten „törékenyek” figyelése is fontos feladat. Az oltási program részletes, s megannyi területet érint. Minden adatnak azon irányba kell mutatni, hogy a a transzmissziós ráta optimális szintje alatt lehessen tartani a folyamatokat. 

A régiók közötti mozgás témakörben, április 26-től az újszerű sárga térségek között szabad lesz a mozgás, de csak ezen régiók lakosai mozoghatnak szabadabban az ugyanilyen, - újszerű, új színű sárga régiókba. Ezen mozgáshoz, még társulni fog a műr előbb is említett speciális „Pass” melynek egyeztetése most van még folyamatban az EU-val is, hogy a narancs és piros zónákba is lehessen majd menni, visszatérni. Ehhez azonban. a jelenlegi egyeztetések alapján, - alá kell majd támasztani, hogy oltással rendelkező legyen az egyén, vagy negatív antigén teszttel rendelkezik az elmúlt 48 órából, vagy már átesett és meggyógyult a vírusból. Az új törvénycsomag fog rendelkezni arról is, hogy mindezt milyen úton és hogyan kell majd igazolni ezen speciális kártya segítségével, melyet hivatalos egészségügyi szervezet állíthat majd ki. 

esoben_is_szinesen.jpg

Április 26-a lehet végre a nap Olaszországban, amikor a bárok és éttermek teraszai, kültéri területtel rendelkező egységei megnyithatnak majd (az új sárga jogcímet megkapott régiókban). Ebédre és vacsorára is!!! S akkor most itt ne felejtsük el a 22.00-tól kezdődő kijárási tilalmat. Mely azt jelenti, hogy a konyhák a legtöbb helyen már 8-fél9 körül zárni fognak. Érdemes lesz tehát korábbi vacsora időpontokra asztalt foglalni! Az asztaloknál maximum 4 fő ülhet majd, ez a szám csak akkor növekedhet, ha az asztalnál csak és kizárólag azon személyekkel ülünk együtt, akikkel egy háztartásban is élünk. A teraszokon való „álló” fogyasztás nem lesz továbbra sem megengedett, azaz állva nem ihatunk és ehetünk majd ott, ahol amúgy le lehet ülni. De természetesen a házhozszállítás, vagy az elviteles lehetőség is működni fog a továbbiakban is, ugyanakkor cél, hogy a bárok és éttermek előtt ne alakuljanak ki álldogáló tömegek. 

Április 26-tól megengedett lesz, hogy kültéren elinduljanak a csapatsportok is. Ezáltal így már nemcsak az egyéni, hanem a csoportos sport is megengedett lesz. A foci és a kosárlabda is életre kelhet végre a szabad ég alatt. Az új sárga zónákban nyithatnak a mozik és a színházak is, szigorú helyfoglalási és maximalizált befogadó képességekkel, m2 alapján a megadott szabályok alapján. A  múzeumok, kiállítások, s a régészeti lelőhelyek is kinyithatják a kapuikat. Ami fontos, hogy sok helyen előre kell majd foglalnunk, ezt ne felejtsük el és időben tegyük meg ehhez a szükséges lépéseket, elkerülve ezzel is a sorbanállást. Hiszen mindenhol limitált létszám mehet majd be, m2 alapon nagyon szigorúan veszik majd a belső légtereken belül, az egy fedél alatt tartózkodók létszámát.

kave_percek.jpg

Május 1 lehet a dátum, amikor a stadionokban, sportcsarnokokban is megkezdődhet az élet. Szigorú szabályok és előírások szerinti élet jön e téren is, de legalább már jön, jön és jön. Az elképzelés az, hogy a zárt helyeken maximum 500 fős tömeg tartózkodhat - távolságot tartva egymás között, a megfelelő m2 adatok mellett, míg szabadtéri adottsággal rendelkező sportpályákon pedig maximum 1000 fő tartózkodhat majd. A megfelelő paraméterek (belső tér és külső terek nagyságának véglegesítése, és elvárásai egyeztetés alatt állnak, főképpen a tömeges érintkezések elkerüllésre miatt. Itt is cél a megfelelő távolságtartás biztosítása.) Jelenpillanat például külön tudományos bizottság tárgyalja és taglalja az útmutatókat, a Foro Italico Nemzetközi Tenisz Bajnokság kapcsán, mely május 8-ra lett halasztva.

Május 15-től jöhetnek a medencés és tengerparti strandokon való csobbanások is. Végre visszatérhetünk úszni a kedvenc szabadtéri strandokhoz, úszómedencénkhez. Csakúgy, ahogy a tengerparti strandok is elvileg ezen a napon nyithatnak. A strandok, amennyiben napernyőkkel és nyugágyakkal is ellátottak, megfelelő távolságtartás kell, hogy érvényben legyen, ezzel is biztosítva a nyugalmas és kellemes pihenést mindenkinek. Egy-egy napernyő között ugyanazon sorban 4,5 méternek kell lennie. A különböző sorokban lévő napernyő távolság pedig 5 méter lesz. Bőven lesz helyünk a sorok között közlekedni is. A napozóágyak, napozóhelyek pedig legalább 2 méteres távolságban kell, hogy legyenek egymástól. A strandokon lévő bárok és éttermek ugyanazon szabály szerint kell majd hogy működjenek, mint a többi nyilvános helyen lévő szabadtéri étterem, bár.

tenger_telen_1.jpg

S hogy mi is a terv június 1 től? Például az éttermek belső tereinek nyitása, de elsőként csak ebédre. A protokoll e téren bővítrésre került, s várhatóan legalább 2 méternek kell például lennie az asztalok között. A felszolgáló, kiszolgáló személyzetnek és mindenkinek aki az étteremben dolgozik kötelező marad a maszk viselet, csakúgy, ahogyan a vendégeknek is mindaddig, amíg az asztalnál nem ülnek majd és majd étkeznek. De ahogyan felkelünk majd az asztaltól és például mosdóba megyünk, a maszkot újra fel kell vennünk. 

pizza_1.jpg

Június 1 lehet a "boldog" dátum a konditermek számára is. Számos fontos szabály figyelembe vételével. Ahogyan pld. majd időpontot kell foglalni, akár az órákra, akár a személyes edzésekre is. S természetesen az öltözőkben is megfelelő szabályokat kell majd betartani. Az új szabályzat és protokoll előírja, hogy miként kell fertőtlenítenítést biztosítani a zuhanyzó személyek után és hogyan lehet majd használni a "közös" mosdókat. Ahogyan az is előírás lesz, hogy pld. a saját személyes dolgainkat műanyag zárt csomagban kell majd elhelyeznünk az öltözőszekrényekben például. 

Az utolsó dátum pedig július 1 az olasz újranyitási kalendáriumban. Ettől a naptól kedzve elvileg már vásárokon, konferenciákon is részt vehetünk, természetesen a szabályozott belső terekre, külső terekre is érvényes előírások szerint. Ugyanakkor egyre több olyan eseményre is fel kell felkészülnünk "lélekben is", ahová pld., csak a különleges belépővel, kártyával, oltottságot alátámasztó "védettségi" dokumentummal mehetünk majd be, vagy vehetünk részt.

piazza_life.jpg

A jelenlegi április 30-ig érvényben lévő, Magyarországról történő olaszországi beutazással kapcsolatos feltételeket, angolul nyelven is - innen tölthetitek le. Amennyiben a beutazási körülmények változnak, - reméljük hamarosan igen, azt hivatalosan mindig érdemes itt ezen az oldalon lekövetni. S természetesen mellé érdemes figyelembe venni, hogy a Magyarországra való visszautazás, beutazás szabályai is éppen hogyan alakulnak. (A turisztikai célú, valamint az egyéb célú utazások tekintetében is.) 

Egy szó mint száz, nagyon sokminden rajtunk múlik. Hogyan és miként figyelünk magunkra, s másokra. Sokkal felelősebbnek lennünk magunkért és másokért is. Csak így mehetünk, igazán, nagyobb erőkkel és dinamikusan előre. Ezúton is kívánunk mindenkinek nagyon jó egészséget, szabadabb, vidám napokat, s reméljük, hogy minden országban, egyre inkább haladunk, haladhatunk az erőt és jó energiákat adó fény felé. 

Cikk adatainak forrásai:

Olaszországi egészségügyi minisztérium oldala

A Corriere.it újság informatív cikke, a miniszterelnöki sajtótájékoztató alapján: https://www.corriere.it/cronache/21_aprile_16/riaprono-ristoranti-all-aperto-palestre-stadi-scuole-ecco-tutte-18246b5c-9ed9-11eb-a475-be5cae54c7bb.shtml

NÉVJEGY: Egy kis Itália - Boldogságmorzsák nap mint nap, - Olaszország, Friuli régió titkos vidékeiről 

Szerző / saját fotók: Sempeger - Sommariva Kinga. A képek és a szöveg továbbközlése nem engedélyezett, csak és kizárólag a jelen linken elérhető - teljes tartalom forrásának megosztásával, vagy a szerző írásos engedélyével. Amennyiben a fotók külső forrásból kerültek az írásomba, minden alkalommal feltüntetem a hiteles - hivatalos forrásokat. 

A cikkben lévő szakmai, tengerbiológiai tartalom forrása: Istituto Nazionale di Oceanografia e di Geofisica Sperimentale

Az Egy kis Itália Facebook oldalon olaszos életképek, életérzések, mindennapi történetek érkeznek, javarészt Friuli régióból. Az Egy kis Itália YouTube csatornán kedvenc olasz családi receptek, s csoda kis vidékek mutatkoznak be. A Come to Friuli oldalon - Friuli régió bájos szépségei, nevezetességei tölthetnek Benneteket, míg Grado csodáiról pedig a Come to Grado oldal kalauzolja a kedves régi, visszatérő és majd új vendégeinket. Akik pedig szeretik a szép fotókat, s felvételeket, szeretettel ajánlom Instagram oldalam is, melyet itt a linken, Egy kis Itália név alatt értek el. 

Az Egy kis Itália zárt csoportban a Facebook-on pedig megannyi olaszországi információt olvashattok, utazási élményeket, recepteket, programokat, napi inspirációkat. Egy kellemes közösség, ahol az Olaszországot szerető és kedvelő emberek találkoznak, amely csoportba, 3 kérdés megválaszolása után, csak és kizárólag létező profillal, adminisztrátori szűréssel, beléptetéssel lehet bekerülni, a csoport szabályzatainak elfogadása mellett. 

Olaszos nagy szeretettel várunk Benneteket megannyi felületünkön! 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Egy Kis Itália

Fergeteges olasz hétköznapok - egy magyar lány tollából. Mindennapi történetek Pizzaországból. Utazási élmények, felfedezések, titkos városok, reneszánsz történelem, pasta & pizza minden mennyiségben. Mesék tele szeretettel, melyet az olaszok vitalitása, életvidámság ihlet, egy lánytól - aki nyakig belecseppent a dolce vita pillanataiba. Egy blog, ahol mindig süt a nap, ahol olaszos jókedv vár. Egy oldal, ahol kötelező lassítani és elnyújtózni :) ahol az Aperol Spritz mindennapi kellék, a pizza kimondottan ajánlott és fontos eleme életünknek, s ahol a pasta elengedhetetlen boldogságelem. Egy kis Itália, ahol a déli nap serkentette ráncok, csakis a mosolytól erednek. Bouna Lettura :) <3

Friss topikok

Top 5

  1. GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről
    GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről 2019. március 05. 15:22GRADO, ......első látásra "AMORE"  Amikor az embernek van egy szívszereleme, arról mindig jó mesélni. Főleg ha ez kölcsönös. Ebben az évben és a jövő évben is Grado mesés kisvárosának vezetése és az...
  2. Vannak azok a napok...
    Vannak azok a napok... 2017. február 18. 09:29Számomra a tenger, a hullámok, a homokban való önfeledt és kitárulkozó séták, a sirályok éneke valahogy mindig olyan pozitív töltet, amire nincs magyarázat. Azt gondolom, a legjobb dolgok néha azok,...
  3. DolceVita, Grado, Olaszország  - 6 tipp útravalóként
    DolceVita, Grado, Olaszország - 6 tipp útravalóként 2022. április 14. 08:33Grado, a Nap Szigete. Egy csöppnyi homoksziget, ahol a természet, a tenger és a történelem valami különös módon varázsolja el az embert. Igazán olaszos módon, megadva a Dolce Vita számos pillantát. A...
  4. Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében
    Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében 2017. július 09. 08:51A kacifántos olasz hétköznapoknak megvan az az előnye, ha éppen fel is szeretne robbanni a ember fia a napi stressztől, és a munka adta "gyönyöröktől", elég csak kimenni az utcára, nagy levegőt venni,...
  5. Lélekemelő kávészünet - Grado csodái
    Lélekemelő kávészünet - Grado csodái 2020. április 25. 14:52Létezik egy kis paradicsomi sziget, az Észak Olasz tengerparton, Friuli régióban, Trieszt után, a Júlia Alpok hegyeinek ölelésében, a lagúnák vidékén, ahová most a képzelet repülőszőnyegén repítelek...
süti beállítások módosítása