Egy Kis Itália

Olaszország egy kicsit másként - életvidám hétköznapok, izgalmas utazások, ízes élet & "dolce vita" - egy magyar lány tollából, Pizzaországról.

GRADO - FRIULI - BALATON projekt
avagy az Olasz - Magyar gasztronómia határok nélküli találkozása: halételek, tradíciók és történelem

Ahogyan az élet útjai is kifürkészhetetlenek, úgy köt össze sokunkat Friuli régiója – Magyarországgal. Megannyi határtalan barátság, szakmai diskurzus, régi gasztronómiai kapcsolatok, s a történelem szálai, mely Magyarországot bizony színes és erős hídként köti Észak Olaszország, első – keleti kis sarkához. 

balazsekal_egyutt_jo.jpg

Friuli Venezia Giulia régió, egy transzfer térség, melyen a legtöbben csak átutaznak, vagy esetleg Triesztnél megállnak, pedig az igazi Friuli csodák, pontosan ezután kezdődnek. Nem véletlen, hogy Csapody Balázsnak, a Kistücsök Étterem tulajdonosának is régóta nagy szerelem ez a vidék, ahol nemcsak egy régi szakmai, de baráti kapcsolatra is alapozva, több közös projekt született. A Kistücsök Étterem Balatonszemesen, pontosan azt a családias, otthonos, minőségi és helyi alapanyagokra támaszkodó gasztronómiai koncepciót követi, amely Friuli régióban honos. A kisgazdaságokra, helyi borászatokra és alapanyagokra épülő koncepciókat, melynek keretei között lehet jót, sőt nagyon is jót alkotni. Nem véletlen, hogy a Kistücsök Étterem több évtizedes piaci jelenléte is ezt sugallja, sikereik kapcsán pedig határ a csillagos ég. Az étterem séfje, Jahni László és csapata, fiatal tehetségeik ,mint például Pohner Ádám által -  a Bocuse d’Or –on is sikerrel képviseltették magukat. Így nemcsak a hazai, de az európai gasztronómiában is letették a névjegyüket.

zold_feher_piros_finomsag.jpg

(Photocredit: Kistücsök Étterem  - Sóska parfait, tonkababos panna cotta, eper - igazi trikolos színekben)

kistucsok.jpg

szuoercspaat.JPG

(Photocredit: Kistücsök Étterem - Bocuse D'Or sikerek)

sefjuk.jpg

(Photocredit: Kistücsök Étterem - Jahni László Séf)

Balázzsal régóta ismerjük egymást, s mivel nagyon sok mindenben egyezik az ízlésünk, mind a gasztronómiában, az Olaszország szeretetben és a turisztikai ágazat és piaci szegmens megannyi pontján, ezek a szálak az elmúlt években sok ponton kötődtek és kapcsolódtak össze. Barátilag és együttdolgozva is. A Kistücsök Étterem évek óta ugyanis remek kapcsolatot ápol Friuli régió családias hangulatú, fantasztikus Michelin csillagos éttermével, a La Subida-val, akik családi vállalkozásként azokat a tradíciókat és hagyományokat őrzik, melyek mindkettőnknek oly fontosak. A Sirk családdal és a mesés birtokkal és étteremmel, itt a Collio dombjai között, mi is évek óta együttdolgozunk, megannyi közös projektben, hirdetve a minőségi, helyi alapanyagokra épülő gasztro turizmus mintaprojektjeit. Nagy megtiszteltetés volt számomra, - a Magyar Konyha Budapesten zajlódó 2018-as konferenciáján, Balázzsal együtt és a Pannon Gasztronómiai Akadémiával együtt bemutatni ezeket az irányvonalakat, trendeket és minta projekteket. Mert igenis jó egymástól tanulni. Jó együttműködni és tapasztalatot szerezni.  Férjemmel Sebastiano-val, olasz-magyar házaspárként Friuli régióban élve, erre tettük fel az életünk. Ez a missziónk, a munkánk és a szenvedélyünk. Csodás helyi turisztikai, kultúrális, történelmi és gasztronómiai értékeket, családi vállalkozásokat kutatunk. Egyedülálló turisztikai desztinációkat, szolgáltatásokat fejlesztünk, együttműködések keretei között építve ezen lehetőségeiket, így mutatjuk be őket a nagyvilágnak. Színesítve ezeket a kooperációkat - kiváló magyar partnerekkel is. 

subida_kert.jpg

kerekasztal.jpg

(A La Subida Étterem - Friuli Venezia Giulia régió)

la_subida_konferencia.JPG

(Magyar Konyha szakmai konferencia, ahol a Friuli régióban remekül működő helyi alapanyagok, "zéró km" konyha mintprojektjeit mutattam be a hallgatóságnak)

dombok_zold_1.JPG

(Friuli Venezia Giulia régió tájai)

Aztán az elmúlt években együtt Balázsékkal is - újabb és újabb dolgokat hoztunk létre. Elkezdődött a Kistücsök Gasztobázis építkezése az étterem mellett Balatonszemesen, melynek stratégiai partnereként a projekt felügyeletét, kommunikációját segíthetem, mely csodás szakmai kihívás - így az otthoni turizmus zsongását is élvezhetem. S nem titkolt szándék természetesen, hogy az étterem mellett épülő szálláshely, egy kicsit majd a magyar és olasz gasztronómia találkozóhelye is legyen, mely kapcsán nagyon sok közös tervünk van. Főzőprogramok, alapanyagokat bemutató szakmai rendezvények, csodás vacsoraestek, séfasztal olasz és magyar együttműködőkkel. A Kistücsök szálláshelye négycsillagos minősítéssel, 2021 májusában nyit, a projekten ezerrel dolgozunk, mert egy igazi csoda lesz, a Balaton déli részének szépséges vidékén.

balazs_hotel.JPG

(Photocredit: Kistücsök Étterem - Épül a Kistücsök Gasztrobázis)

S természetesen nem állunk meg itt, mert mindezek a projektek akkor igazán sikeresek, ha egy régión belül még több színben, ízzel jelentkeznek, és többféle vertikumát mutatják meg egy térségnek. Mindemellett tanítanak, új területeket mutatnak be és olyan alapanyagokra is felhívják a figyelmet, melyeket lehet, kevésbé használunk, pedig tradíciónk, konyhaművészeti hagyományunk részei. Így született meg, a Grado – Balaton projekt, melynek egyik legfontosabb pillére, a halfogyasztáshoz kapcsolódó szokások, ízek, receptek bemutatása. A tengeri és az édesvízi hal, mint alapanyag sokoldalú és egészséges mivoltának bemutatása, magyar és olasz gasztronómiai tradíciók szerint.

balatonszemes.jpg

(Balatonszemes csodás türkiz hullámai, fotó: FLICKR)

img-4084.JPG

(Grado-ban a gyönyörű halászok utcája és a Porto Vecchio belső öböl)

S míg a Balaton az édesvízi halak fantasztikus lelőhelye, így csodás receptek és finomságok készülnek a „Magyar Tengernél” minden évben, addig Grado – A Nap Szigete itt Friuli-ban, megannyi helyi halászcsalád csodás tradícióira építve, a lagúnák különleges vidékének gasztronómiáját mutatja be, innen Észak Olaszországból, az Adriai partjai mentén. Ez a projekt a Grado in Rete turisztikai klaszterünk, Grado Város Önkormányzata, a Kistücsök Étterem, a Magyar Turisztikai Ügynökség, valamint több magyar szakmai szervezet együttműködésével jön létre. Az első „nagy találkozás” 2020. áprilisában Grado-ban lett volna, ahol egy nagy közös főzés keretei között, olasz és magyar halételek készítéséhez kapcsolódó alapanyagok, hagyományok mutatkoztak volna be, mely után a következő lépés, egy magyarországi esemény lett volna. A két térség között ugyanis számos turisztikai és gasztronómiai közös rendezvényt, szakmai együttműködést és mintapéldák átvételét tervezzük. 

sudar_ponty.jpg

(Photocredit: Kistücsök Étterem, Sudár ponty medvehagymás parajfőzelékkel és tojással)

kikoto_etterem.jpg

(Grado, Halászok utcája Étterem)

hal_etelek.jpg

Természetesen, ami most késik, az nem múlik, s minden résztvevő alig várja, hogy az életben is elindulhassanak ezek az ízes, színes együttműködések, nemcsak a szakmabeliek, hanem az utazóközönség örömére is, mindkét országban. Hiszen ki Magyarországról, a gyönyörű Grado-ba érkezik – javarészt a Balaton partja mellett suhan el, ahol bizony nagyon érdemes lesz majd megállni a Kistücsök Étteremnél, főként, ha jövőre már akár ott is lehet aludni. Majd pedig tovább folytatni az utat a Magyar Tenger mellől, Észak - Kelet Olaszország csodás, családias csücskébe, ahol a magyar történelem oly sok szála mellett, Grado szépségei várják majd az utazókat, remek tengeri alapanyagokkal, ízes finomságokkal. Mindkét régió különlegességei, megannyi közös gasztronómiai élmény keretei között lesznek elérhetőek, mindkét turisztikai régióban, ezzel is promótálva az együttműködő térségeket. 

boritolap.jpg

(Photocredit: Comune di Grado, drón felvétel)

barbana_hajout.jpg

kezmuves_kis_hazak.jpg

satellite_image_of_lake_balaton.jpg

(Forrás: Wikipedia: A Balaton Satellite képe)

balatonszemes_sokadik.jpg

(Photocredit: Wikimedia)

balatonszemes_kep_foto.jpg

(Photocredit: Balatonszemes 8636, A kikötő madártávlatból)

Célunk, hogy ezt a két desztinációt, megannyi szálon kössük össze. A hal alapanyagok után, a helyi zöldségek, húsok, fűszerek, sajtok, s a remek borok is a projekt részesei lesznek. Azt szeretnénk, hogy e két desztináció kapcsán szülessen sok olyan együttműködés, mely Attila hun király nyomdokai mellett, a világháborúk történetei és a Monarchia kapcsán is, még több új és új közös szálon fonódik majd össze, s tölti meg azok életét, kik szeretik a frenetikus, ízes, stílusos magyar konyhát és az tiszta, üde, családias olasz gasztronómiát.

kistucsok_hideg_izelito.jpg

(Photocredit: Kistücsök Étterem, hideg ízelítők a Balaton vidékéről)

apetiser.jpg

(Friuli ízek egy tálon)

Grado – Balaton projekt, munkára fel, mert sok – sok minden vár még ránk, s addig is, mivel most fizikailag még egy kicsit nem főzhetünk együtt, virtuálisan osztjuk meg e két csodás turisztikai és gasztronómiai desztináció finomságait, két recept keretei között. Jahni László séf, a Kistücsök Étteremből egy csodás harcsa paprikást hozott el nekünk túros csuszával, míg Grado-ból pedig a „capesante” azaz a szent jakab kagyló egy isteni receptje készült el a mi konyhánkban, a helyiek halászcsaládok tradíciói szerint.

 

Fogadjátok szeretettel a finomságokat és reméljük hamarosan – együtt Grado-ban főzünk majd a Halászok utcájában, s a csodás kis Casoni-k között, melyek a lagúnákban lévő szigeteken lévő tradicionális kis kunyhók. Aztán pedig gyönyörű Balaton, a Te asztalod mellett kóstoljuk végig a balatoni borokat és készülnek az olasz – magyar közös falatok. Non vedo l’ora. ( alig várjuk már)

Köszönjük a Kistücsök Étteremnek, a hazai és az olaszországi résztvevőknek, Balázsnak és csapatának, hogy ez a projekt is elindulhatott és létrejöhetett, s már alig várjuk a közös főzést és minden további együttműködő lépést. 

 

NÉVJEGY: Egy kis Itália - Boldogságmorzsák nap mint nap, - Olaszország, Friuli régió titkos vidékeiről 

Szerző / fotók: Sempeger - Sommariva Kinga ( valamint a szerző saját Instagram oldalának a Littlebit_of_Italy-nak képei, s egyéb megjelölt képek is)

Turisztikai és gasztronómiai együttműködések, desztinációmenedzsment Olaszország - Magyarország között: @VisionandMissionItaly

Az Egy kis Itália Facebook oldalon olaszos életképek, életérzések érkeznek, javarészt Friuli régióból. Az Egy kis Itália YouTube csatornán kedvenc olasz családi receptek, csodás tájak kíséretében. A Come to Friuli oldalon - Friuli régió bájos szépségei, nevezetességei érkeznek. Grado csodáiról pedig a Come to Grado oldal kalauzol most Benneteket, - virtuálisan. 

Az Egy kis Itália zárt csoportban pedig megannyi pozitív információt olvashattok, utazási élményeket, recepteket, programokat. Egy kellemes közösség, ahol az Olaszországot szerető és kedvelő emberek találkoznak, olasz s ahová minden kérdés megválaszolása után, csak és kizárólag létező profillal, adminisztrátori szűréssel, beléptetéssel lehet bekerülni, a csoport szabályzatainak elfogadása mellett. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Egy Kis Itália

Fergeteges olasz hétköznapok - egy magyar lány tollából. Mindennapi történetek Pizzaországból. Utazási élmények, felfedezések, titkos városok, reneszánsz történelem, pasta & pizza minden mennyiségben. Mesék tele szeretettel, melyet az olaszok vitalitása, életvidámság ihlet, egy lánytól - aki nyakig belecseppent a dolce vita pillanataiba. Egy blog, ahol mindig süt a nap, ahol olaszos jókedv vár. Egy oldal, ahol kötelező lassítani és elnyújtózni :) ahol az Aperol Spritz mindennapi kellék, a pizza kimondottan ajánlott és fontos eleme életünknek, s ahol a pasta elengedhetetlen boldogságelem. Egy kis Itália, ahol a déli nap serkentette ráncok, csakis a mosolytól erednek. Bouna Lettura :) <3

Friss topikok

Top 5

  1. GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről
    GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről 2019. március 05. 15:22GRADO, ......első látásra "AMORE"  Amikor az embernek van egy szívszereleme, arról mindig jó mesélni. Főleg ha ez kölcsönös. Ebben az évben és a jövő évben is Grado mesés kisvárosának vezetése és az...
  2. Vannak azok a napok...
    Vannak azok a napok... 2017. február 18. 09:29Számomra a tenger, a hullámok, a homokban való önfeledt és kitárulkozó séták, a sirályok éneke valahogy mindig olyan pozitív töltet, amire nincs magyarázat. Azt gondolom, a legjobb dolgok néha azok,...
  3. DolceVita, Grado, Olaszország  - 6 tipp útravalóként
    DolceVita, Grado, Olaszország - 6 tipp útravalóként 2022. április 14. 08:33Grado, a Nap Szigete. Egy csöppnyi homoksziget, ahol a természet, a tenger és a történelem valami különös módon varázsolja el az embert. Igazán olaszos módon, megadva a Dolce Vita számos pillantát. A...
  4. Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében
    Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében 2017. július 09. 08:51A kacifántos olasz hétköznapoknak megvan az az előnye, ha éppen fel is szeretne robbanni a ember fia a napi stressztől, és a munka adta "gyönyöröktől", elég csak kimenni az utcára, nagy levegőt venni,...
  5. Lélekemelő kávészünet - Grado csodái
    Lélekemelő kávészünet - Grado csodái 2020. április 25. 14:52Létezik egy kis paradicsomi sziget, az Észak Olasz tengerparton, Friuli régióban, Trieszt után, a Júlia Alpok hegyeinek ölelésében, a lagúnák vidékén, ahová most a képzelet repülőszőnyegén repítelek...
süti beállítások módosítása