Olaszországban szeretjük édesen kezdeni a reggelt. Az itt élők azt vallják, így biztos mosolyogva indul majd a nap. A finom, bájos sütik, egy jó kis fekete kávé és egy kedves csevej pedig megadják a mindennapok olaszos és dinamikus alap lendületet. A dolcevita pedig máris mellék szegődik. Egy pillanat alatt. Egy olyan finomságot hoztam el Nektek ( jönnek még továbbiak is! ), mellyel már biztosan többször találkoztatok és melynek elkészítése önmagában is öröm. Ráadásul ez a finomság nem más, mint egy igazi olasz nemzeti édesség, amit így ősszel, a párás reggelek közepette, bizony remek dolog majszolni egy kis Caffe Latte mellett. Ma, az Egy kis Itália konyhatitkaim közül érkezzen a "CROSTATA" receptje és története. Napokon belül pedig jön a folytatás is!
A CROSTATA TÖRTÉNETE
Mint minden sütinek és édességnek Olaszországban, számos hagyománya, meséje van. Nem tudni pontosan, hogy a Crostata hol és mikor "született", de úgy tűnik, hogy története a kereszténység előtti időszakra vezethető vissza. Nagyon érdekes, hogy eredete a sós, esetlegesen töltött pitékhez kanyarodik vissza. Majd később, a 11. század Velencéjében, egy közel keleti recept látott napvilágot, amely a sós dolgok helyett, nádcukrot tüntetett fel az összetevők listáján. A ma ismert Crostata "feltalálójának" sokan, a San Gregorio Armeno kolostorból származó apácát nevezték ki, aki már annak idején is több verzióban készítette el ezt a finomságot. A "crostata" szó alapvetően pitét jelent, maga a szó, az 1612-es évektől kezdte el meghódítani Itáliát, amikor már szótárban is emlegették a nevét. A crostata, ma már igazi nemzeti édessége Olaszországnak. Ilyenkor ősszel és télen szinte mindenhol fellelhető. Ami még nagyon érdekes, hogy a szó a latin crustata szóból származik, mely a "crustare" ( beborítani ) és a crusta ( kéreg ) szavak összevonásából áll össze.
A CROSTATA RECEPT, ALAPANYAGOK ÉS ELKÉSZÍTÉS
A crostata elkészítése könnyű és úgy érdemes számolni, hogy maximum egy jó 45 percet vesz igénybe, a sütése ( 180 fokon ) kb. 30 perc és utána mindenképpen érdemes pihentetni, mielőtt szeletelni fogjuk! Ezek pedig lesznek a hozzávalók:
300 g 00-ás ( finoman őrölt ) liszt
150 g cukor ( szoktam az ősrégi receptekhez alkalmazkodva fehér cukor helyett barnacukorral csinálni, úgy is finom )
100 g hideg vaj ( mindenképpen vaj! Semmiképpen sem margarin !!!!)
1 tojás ( nagyobb méretű ha lehet )
1 tojássárgája ( az egy tojás mellett kell még plusszban )
1 teáskanál sütőpor ( ez lehet egy fél élesztő is szétmorzsolva, az még jobb ! )
1 csipet só
1 kisebb kanál kifacsart citrom
1 üveg kedvenc ízű lekvár
ÍGY KÉSZÍTSD EL A CROSTATA:-T:
Nagy keverőtálba tedd bele a lisztet, a sütőport ( vagy élesztőt ), a sót és a cukrot, és jól keverd el, dolgozd át akár kézzel is. Ezután a vajat én mindig apróra darabolom, kisebb kockákra és miközben dolgozom a vajjal, arra figyelek, hogy kicsit megolvadjon, puhává váljon és úgy adom hozzá a tálban lévő keverékhez. Sokáig szoktam nyomkodni. Kézzel szoktam mindig átgyúrni ezt a keveréket és miután jól összedolgoztam, a közepén kialakítok egy kis "lyukat" és ide teszem be a tojást és külön a plusz tojás sárgáját. Majd újra jól összegyúrom, addig amíg szinte ragadós nem lesz a tészta. Utána nagyon fontos, hogy ha kellemes ragadós állagú lett, akkor formálok belőle egy golyót, becsomagolom műanyag fóliába és beteszem kb. egy 30 percre a hűtőbe pihenni, ez nagyon fontos része a tészta előkészítésének. Amikor lejárt a "pihenési" idő, egyharmadát veszem ki a tésztának, azt visszateszem pihentetni és a kétharmad részt pedig sütőpapírra terítem. Akkor jó a tésztám, ha kb. 3 vagy 4 mm vastagságú és kb egy kb. 30 cm átmérőjű korongot kell kapjunk. Ilyenkor a papírral együtt szoktam beleemelni a standard 24 cm átmérőjű, 3 cm magas bordázott szélű kerek sütőtepsibe ( amiben a gyümölcstörták alapját is szoktuk sütni ). A széleket eldolgozom, hogy pontosan és klassszul passzoljon a tepsibe. Amikor beillesztettük, akkor megszurkáljuk villával a tésztát!!! Ez is nagyon fontos, sokkal jobban fog levegőzni sütés közben. Majd a villákkal szurkált felszínen szépen elkenjük a lekvárt, vagy bármely olyan tölteléket amilyen Crostata-t szeretnénk. Az igazi és hagyományos baracklekvárral, vagy eperlekvárral készül itt nálunk, de nagyon sokan meggylekvárral készítik, vagy fekete szeder és áfonya lekvár keverékével. Számos verzió létezik már, van ahol még csokoládés darabok is kerülnek a lekvárba.
A maradék omlós tésztát kivesszük a hűtőből ( ez lesz az egyharmad ) és kinyújtjuk. Azután pedig vagy gurulós pizzaszeletelővel szoktam kb. 2 cm.es csíkokra vágni, de ha nagyon profik akarunk lenni, akkor fogazott pogácsaszaggatóval vágjuk fel szépen, és akkor legalább olyan kis "pörge" lesz a széle, mint amilyen tepsiben sütöttök ki Crostata "Őnagyságát". A csíkok elhelyezését mindenkinek a saját kreativitására bízom, van akik még körbe körbe is rátekerik nemcsak keresztbe, ez már mindenki maga ízlése szerint zajlik. Sokan csillag alakzatban öltöztetik fel a crostata-t, de vannak akik pld. 3 nagy csíkot készítenek és azt teszik rá a felszínre, mintha egy régi lovaskocsi kerék lenne a mintázat.
Majd a crostata-t, légkeveréses sütőben 180 fokon, 30 percen keresztül sütjük. Amikor a tészta felülete elkezd aranybarnává válni, akkor kivesszük a sütőből és hagyjuk a formában kihülni!!!!! Majd amikor kihűlt vesszük ki a formából és tálaljuk. Voiláááá :) ezt a szépséget olasz anyósommal készítettük.
RICETTA DELLLA NONNA TIPP:
Így készíthetsz még inkább omlósabb crostata tésztát -- pár tipp azoknak, akik omlósabb tésztát szeretnétek:
250 gramm 00-ás lisztet használjatok ebben az esetben és adjatok hozzá 30 gramm kukoricakeményítőt, a cukor legyen csak 100 gramm és a vaj mennyiségét viszont növelkétek meg 20 grammal. Ami fontos, hogy a kukoricakeményítőt a folyamat legelején adjuk hozzá a keverékhez, a liszttel és cukorral együtt.
BUON APETITO!!!
( ez például egy csokis és narancslekváros crostata, aminek a tetjére csak három nagyobb tészta csíkot tettünk, (kerékszerűen) nem rácsoztam, a csokit pedig a legvégén kell csak rátenni a sütés közben, isteni ez is !!!! )
NÉVJEGY: Egy kis Itália - Boldogságmorzsák nap mint nap, - Olaszország, Friuli régió titkos vidékeiről
Szerző / saját fotók: Sempeger - Sommariva Kinga. A képek / szöveg továbbközlése nem engedélyezett, csak és kizárólag a jelen linken elérhető - teljes tartalom forrásának megosztásával, vagy a szerző írásos engedélyével. Az egyéb forrásból származó fotók, minden esetben jelölve vannak. Köszönjük a megértéseteket.
Az Egy kis Itália Facebook oldalon olaszos életképek, életérzések, mindennapi történetek érkeznek, javarészt Friuli régióból. Az Egy kis Itália YouTube csatornán kedvenc olasz családi receptek, s vidékek mutatkoznak be. Grado csodáiról a Come to Grado oldal kalauzolja a kedves régi, visszatérő és majd új vendégeinket. Akik pedig szeretik a szép fotókat, s felvételeket, szeretettel ajánlom Instagram oldalam is, melyet itt a linken, Egy kis Itália név alatt értek el.
Az Egy kis Itália zárt csoportban a Facebook-on pedig megannyi olaszországi információt olvashattok, utazási élményeket, recepteket, programokat, napi inspirációkat. Egy kellemes közösség, ahol az Olaszországot szerető és kedvelő emberek találkoznak, amely csoportba, 3 kérdés megválaszolása után, csak és kizárólag létező profillal, adminisztrátori szűréssel, beléptetéssel lehet bekerülni, a csoport szabályzatainak elfogadása mellett.
Szeretettel várunk Benneteket megannyi felületünkön. Emailben az egykisitalia@gmail.com címen érdeklődhettek szállások, programok iránt.
A receptötletért köszönet az olasz családomnak és a "Ricetta Della Nonna" oldalnak is, ahonnan jómagam is sokat tanulok.
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.