Egy Kis Itália

Olaszország egy kicsit másként - életvidám hétköznapok, izgalmas utazások, ízes élet & "dolce vita" - egy magyar lány tollából, Pizzaországról.

Április 1-től még egyszerűbben utazhatunk Olaszországba, május 1-től pedig korlátozások nélkül!
Nem őrültség, nem bolondság, végre itt vannak a friss hírek!

Olaszország újranyit!

A várva várt első új datum – Április 1. Az egész ország fehér zónává változik, amely már azt jelzi, hogy március 31-el, megszűnik az egészségügyi vészhelyzet. Megszűnik a régiószínezés is végre, úgy tűnik minden egy kicsit egyszerűbb lesz. Április 30-ig a Green Pass különböző verziói még adott belső terekben szükséges lesznek, lehetnek. Május 1. után viszont szépen eltűnik mindez. 

bevezeto_kep.jpg

2 fogalom - amit fontos tisztázni: Mi a különbség az alap green pass és a super green pass között.

Az alap green pass, vagy negatív teszttel, vagy már 2 oltással vagy hivatalos gyógyultsági igazolással is kiváltható volt. Míg a Super Green Pass pedig csak oltással és hivatalos gyógyultsági igazolással érvényes. 2 oltás esetében 6 hónapig, 3 oltással korlátlanul. A 2 oltással rendelkezők pedig ebben az esetben a 6 hónap feletti és 9 hónapon belüli esetekben PCR teszttel is megszerezhették ezt.

Mi vár ránk április 1 – 30 között:

Április 1 és 30 között, a szabadtéri éttermi, bár helyszínekre, kültéri partyk-ra, ceremóniákra és már a hotelekbe és szálláshelyekre is alap green pass nélkül is megérkezhetünk és élvezhetjük azokat. Ápirlis 1 – 15 között, SUPER GREEN PASS szükséges még, az éttermek és bárok belső térben lévő szolgáltatásaihoz, ugyanakkor a KÜLFÖLDI TURISTÁK már április 1-től az alap / basic az EU-ban érvényes GREEN PASS-al vehetik igénybe ezt a szolgáltatást, melyet az olaszországi állampolgárok, lakosok szintén majd április 15-től ugyanilyen keretek között elérhetnek, azaz alap green pass-al. A szállodák belső tereinek igénybevételéhez, azaz a szállóvendégek szállás, reggeli, étterem és bár, vagy akár wellness szolgáltatás igényeihez  – nem lesz szükséges semmilyen Green Pass-ra április 1-től. Ezen vegyes rendelkezések pedig, - május 1-től teljeskörűen eltűnnek.

Hogyan közlekedünk majd? Buszok, vonatok, helyi és regionális járatok, repülők:

Április 1-től a helyi tömegközlekedési eszközökön nem kell már egyik típusú Green Pass sem, míg a távolsági tömegközlekedésre április 1- 30 között alap green pass kell (oltás, gyógyultsági, vagy teszt alapú). A tömegközlekedési eszközökön megmarad az FFP2 maszk. Itt is majd május 1-től várható még kedvezőbb változás. Április 1 és 30 között, repülőgépeken, hajókon szükséges lesz bemutatni az alap green pass-t, amely ugye teszttel is kiváltható. Csakúgy szükséges lesz az PPF2 maszk, mely korlátozások május 1-től várhatóan megszűnnek itt is.

velence.jpg

Események, múzeumok, stadionok, diszkók, party helyek: 

A stadionok, diszkók kapacitása kapcsán, visszatérhet a 100%-os adottság. Április 1-től a belső és külső sport stadionok kapacitásának terén visszatérhet a 100%. Április 1-30 között, a szabadtéri, kültéri stadionok, sporthelyszínek, külső téren lévő kiállítások, múzeumok, történelmi helyszínek, szabadtéri show-k kapcsán nem lesz szükséges a green pass. Ápirlis 1-30 között alap green pass kell a mozik, színházak és belső téren zajlódó party-k számára. Május 1-től itt is várhatóan eltűnnek majd a korlátozások.

Üzletek, uszodák és egyéb helyszínek:

Április 1-30 között nem kell már green pass az üzletek, fodrászatok, borbélyok, kozmetikusok, központi hivatalok, bankok használatához sem, ahogyan a kültréri szabadidős sporttevékenységet biztosító helyszínekhez sem. A Spa-k, wellness szolgáltatást biztosító helyek, fesztiválok és vásárok, a kisgyermekek oktatási centrumai, kölyökklubok sem igénylik ezt. Április 1 – 30 között super green pass kell még: a konditermek, uszodák, belső terekben történő tömeges sportoláshoz is ( öltözők igénybevételéhez ). Csakúgy super green pass kell, a játéktermek, casino-k használatához is. De május 1-től itt is megszűnik majd elvileg minden korlátozás.

naplemente_7.jpg

Maszkhasználatról úgy általánosságban: 

Kültéren marad a maszk nélküliség, bár a tömegekkel zsúfolt helyen javasolt a maszk használata. Ugyanakkor a maszk, minden beltéri helyszínen április 30-ig egyelőre biztosan megmarad. (itt a műtős maszkra gondolnak) A Tömegközlekedési eszközökön PPF2es maszk kötelező, ahogyan a repülőn is például a fent már leírt információk kapcsán. Az FFP2-es kategória maszk viselete azoban még megmarad a belső terekben zajlódó koncertek, stadionokban történő sportesemények, mozik és színházak, kabinos zárt felvonók és sí liftek keretei között, így érdemes magunkkal hozni április végéig minden téren.

A nagyon mosolygós dátumnak, tehát május 1 tűnik, amikortól is szinte minden covid járványügyi intézkedés megszűnni látszik majd. A Green pass kötelezettsége pedig csak a kórházi, egészségügyi közegben marad fent, egészen 2022. Dec. 31-ig biztosan. 

Szóval huhh .... végre ! Szabadabb lesz minden. Cin- Cin! 

Beutazási infók FRISSÍTVE: 

Az Olaszországba való beutazás szabályait frissítették és egyszerűsítették. Ezek a rendelkezések 2022. április 30-ig maradnak hatályban. (2022. március 29-i rendelet)

Olaszországba való belépéskor az utazóknak a törvény szerint:

 • Indulás előtt ki kell tölteni az EUPLF adatlapot
 • rendelkezni kell az alap COVID-19 zöld tanúsítványok valamelyikével, mely vagy alátámasztja az oltási sorozat befejezését ( 2 db érvényes vagy 3 oltással rendelkezve) vagy gyógyulási jogosultságot támaszt alá vagy megfelelő negatív teszt eredménnyel rendelkezik a beutazó. ( Negatív teszt eredményt fel lehet tölteni az EESZT rendszerbe és azáltal is lehet Green Pass jogosultságot kérni ) 

Hivatalosan itt találtok meg mindent angolul az olasz egészségügyi minisztérium oldalán, ahol mindent folyamatosan és elég jól érthetően tesznek közzé - Forrás:  https://www.salute.gov.it/portale/nuovocoronavirus/dettaglioContenutiNuovoCoronavirus.jsp?lingua=english&id=5412&area=nuovoCoronavirus&menu=vuoto

FONTOS! Tekintettel arra, hogy a járványügyi helyzet eddig is csak és kizárólag folyamatosan változott és annak körülményei is, kérünk MINDEN KEDVES UTAZÓT, hogy az Olaszolrszágba való beutazás előtt, legyenek kedvesek a magyarországi KONZULI SZOLGÁLAT OLDALÁT is megtekinteni, ahol minden esetben a legfrissebb hivatalos infók is fent vannak! 

És még egy JÓ TANÁCS: Töltsétek le a VERIFICA 19 nevű APP-ot, mely az olasz egészségügyi minisztérium által kialakított applikáció - mellyel Olaszországban leolvassák a SUPER és Alap Green Pass-ok QR kódját. Április végéig még adott helyekhez ez alapján biztosan érdemes előzetesen  ellenőrizni hogy minden rendben van e. Az APP színei alapján: Zöld - minden rendben, Narancssárga - valószínű hogy kiegészítő PCR tesztre van szükség Piros - az olaszországi rendeletek szerint nem érvényes - nem megfelelő a Green Pass.

Azért úgy összességében huhh .... na végre ! Sokkal szabadabb lesz minden. Cin- Cin és remek utat Nektek! ���❤️

idosek_1.jpg

A cikk forrása a CORRIERE.IT összefoglaló cikkei és anyagai, ANSA HÍRÜGYNÖKSÉG megjelent hírei és az új DECRETO kapcsán kiadott olaszországi közlemények anyagai. 

https://www.corriere.it/cronache/22_marzo_18/nuovo-decreto-green-pass-covid-riaperture-1-aprile-maggio-49295376-a639-11ec-b9d0-9b9e3bb8f215.shtml

https://www.ansa.it/english/news/2022/03/17/covid-end-almost-all-curbs-economy-reopens-draghi_c7739e4d-a2cd-49f3-aa4f-02fbc5b0b331.html

Tekintettel arra, hogy a járványügyi helyzet eddig is csak és kizárólag folyamatosan változott és annak körülményei is, kérünk MINDEN KEDVES UTAZÓT, hogy az Olaszolrszágba való beutazás előtt, legyenek kedvesek a magyarországi KONZULI SZOLGÁLAT OLDALÁT is megtekinteni, ahol minden esetben a legfrissebb hivatalos infók is fent vannak! 

NÉVJEGY: Egy kis Itália - Boldogságmorzsák nap mint nap, - Olaszország, Friuli régió titkos vidékeiről 

Szerző / saját fotók: Sempeger - Sommariva Kinga. A képek / szöveg továbbközlése nem engedélyezett, csak és kizárólag a jelen linken elérhető - teljes tartalom forrásának megosztásával, vagy a szerző írásos engedélyével. Az egyéb forrásból származó fotók, minden esetben jelölve vannak. Köszönjük a megértéseteket.  

Az Egy kis Itália Facebook oldalon olaszos életképek, életérzések, mindennapi történetek érkeznek, javarészt Friuli régióból. Az Egy kis Itália YouTube csatornán kedvenc olasz családi receptek, s vidékek mutatkoznak be. A Come to Friuli oldalon - Friuli régió bájos szépségei, nevezetességei tölthetnek Benneteket, míg Grado csodáiról pedig a Come to Grado oldal kalauzolja a kedves régi, visszatérő és majd új vendégeinket. Akik pedig szeretik a szép fotókat, s felvételeket, szeretettel ajánlom Instagram oldalam is, melyet itt a linken, Egy kis Itália név alatt értek el. 

Az Egy kis Itália zárt csoportban a Facebook-on pedig megannyi olaszországi információt olvashattok, utazási élményeket, recepteket, programokat, napi inspirációkat. Egy kellemes közösség, ahol az Olaszországot szerető és kedvelő emberek találkoznak, amely csoportba, 3 kérdés megválaszolása után, csak és kizárólag létező profillal, adminisztrátori szűréssel, beléptetéssel lehet bekerülni, a csoport szabályzatainak elfogadása mellett. 

Szeretettel várunk Benneteket megannyi felületünkön. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Egy Kis Itália

Fergeteges olasz hétköznapok - egy magyar lány tollából. Mindennapi történetek Pizzaországból. Utazási élmények, felfedezések, titkos városok, reneszánsz történelem, pasta & pizza minden mennyiségben. Mesék tele szeretettel, melyet az olaszok vitalitása, életvidámság ihlet, egy lánytól - aki nyakig belecseppent a dolce vita pillanataiba. Egy blog, ahol mindig süt a nap, ahol olaszos jókedv vár. Egy oldal, ahol kötelező lassítani és elnyújtózni :) ahol az Aperol Spritz mindennapi kellék, a pizza kimondottan ajánlott és fontos eleme életünknek, s ahol a pasta elengedhetetlen boldogságelem. Egy kis Itália, ahol a déli nap serkentette ráncok, csakis a mosolytól erednek. Bouna Lettura :) <3

Friss topikok

Top 5

 1. GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről
  GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről 2019. március 05. 15:22GRADO, ......első látásra "AMORE"  Amikor az embernek van egy szívszereleme, arról mindig jó mesélni. Főleg ha ez kölcsönös. Ebben az évben és a jövő évben is Grado mesés kisvárosának vezetése és az...
 2. Vannak azok a napok...
  Vannak azok a napok... 2017. február 18. 09:29Számomra a tenger, a hullámok, a homokban való önfeledt és kitárulkozó séták, a sirályok éneke valahogy mindig olyan pozitív töltet, amire nincs magyarázat. Azt gondolom, a legjobb dolgok néha azok,...
 3. Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében
  Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében 2017. július 09. 08:51A kacifántos olasz hétköznapoknak megvan az az előnye, ha éppen fel is szeretne robbanni a ember fia a napi stressztől, és a munka adta "gyönyöröktől", elég csak kimenni az utcára, nagy levegőt venni,...
 4. Treviso Titkai ...
  Treviso Titkai ... 2016. november 03. 21:50Egy igazi finomságot, különlegességet ígértem Nektek ma estére. Finomabbat mint egy édes „siciliana cannoli”, édesebbet, mint egy titkos panna cotta recept. Amennyiben éppen arra gondoltatok, hogy ma...
 5. Így utazhatunk karanténmentesen Olaszországba, május 17-től
  Így utazhatunk karanténmentesen Olaszországba, május 17-től 2021. május 17. 14:25Ciao a tutti! Igyekeztem közérthető információk segítségével összefoglalni Nektek, hogy az új, 2021. május 16-án az olasz egészségügyi miniszter által aláírt rendeletek keretei kapcsán, hogyan is...
süti beállítások módosítása