Egy Kis Itália

Olaszország egy kicsit másként - életvidám hétköznapok, izgalmas utazások, ízes élet & "dolce vita" - egy magyar lány tollából, Pizzaországról.

LIEVITO MADRE ... a természetes olasz élesztő, mely mosolyt csal az arcunkra

Az "Anyaélesztő", mely megannyi finomság lelkének puhaságáért felel. Igazán jó Panettone, de megannyi isteni finom kelt tészta alapú sütemény sem születik nélküle. Az "AnyaÉlesztő" számos finomság "élményfelelőse", s mivel közeleg a sütés-főzéssel teli ünnepi szezon, megosztom Veletek hogyan is készül ez a természetes élesztő típus. Mely a konyhánk "rendületlen" része lesz ebben az időszakban. Figyelem, a türelem rózsát terem, csakúgy, ahogyan a Panetto esetében is. Egy szó mint száz, ez sem ey 5 perces munkafolyamat, de az eredmény hosszútávon megannyi finomság lelkét képezi majd. 

6_panettone.jpg

Mihez is lesz szükségünk, a türelem mellett:

200 gramm lisztre, 1 kávéskanál mézre ( vagy akár cukor is lehet, de én a mézet jobban szeretem, sokkal jobb lesz az állaga), s 150 ml langyos vízre.

Miután ezt az egyveleget összekeverjük, érdemes egy tetővel rendelkező műanyagdobozba tenni, NYITOTT tetővel, mert fontos, hogy az erjedéshez a keverékünk oxigént kapjon.  Kellemes szobahőmérsékletű helyen érdemes hagyni, akár spájzban, de a lényeg, ne érje huzat, vagy nagy hőmérséklet különbség. Az első érlelési folyamat 2-3 napig tart. 

2-3 múlva a keverékünk elkezd majd "sörillattal" rendelkezni, fontos, hogy amint látjuk, hogy kérget képez, stb. a 2-3 nap letelte után válasszuk ketté a keveréket - tartsuk meg a kérges részt, s adjunk hozzá 150 ml langyos vizet, s újabb 200 gramm lisztet. Ezt az újabb adagot már zárt dobozban fogjuk tárolni, Érdemes műanyag, zárható dobozt használni. Majd újabb 2 nap múlva ismét ketté választjuk, s "megetetjük" ismét, azaz a 150 ml víz és a 200 gramm liszttel "felélesztjük". Ezekután már csak 1 nap pihenésre lesz szüksége. S készen is áll az anyaélesztő (biokovász) csodája, melyet házilag így készíthetünk el. Innentől kezdve már hátőben is tárolható lesz. 

S hogy miként ápolhatjuk a lelkét, hogy sokáig adja meg puhaságát a házilag készült édességeknek, finomságoknak, akár kalácsoknak, kisebb kenyereknek is? A titok az, hogy egy héten egyszer mindig "etetni" kell, azaz mindig ketté kell választani, mindig hozzá kell adni a 150 ml langyos vizet és a 200 gramm lisztet. Mert a minősége, frissessége, s az "élesztő" életének lüktetése ezzel táplálható.

Nagyon kellemes sütés - főzést Nektek, s várom majd az Egy kis Itália csoportba a szuper végeredményeket. 

NÉVJEGY: Egy kis Itália - Boldogságmorzsák nap mint nap, - Olaszország, Friuli régió titkos vidékeiről 

Szerző / fotók: Sempeger - Sommariva Kinga & a HOTEL LAGUNA PALACE saját fotói, melyeket a szerző a szálloda engedélyével és jóváhagyásával használt fel. A képek továbbközlése nem engedélyezett, csak és kizárólag a jelen linken elérhető - teljes tartalom forrásának megosztásával. 

Az Egy kis Itália Facebook oldalon olaszos életképek, életérzések érkeznek, javarészt Friuli régióból. Az Egy kis Itália YouTube csatornán kedvenc olasz családi receptek, csodás tájak kíséretében. A Come to Friuli oldalon - Friuli régió bájos szépségei, nevezetességeiről olvashattok, Grado csodáiról pedig a Come to Grado oldal kalauzol Benneteket. 

Az Egy kis Itália zárt csoportban pedig megannyi információt olvashattokOlaszország titkosabb vidékeiről, utazási élményekről. Emellett recepteket és programokat is megosztunk a csoportban. Egy igazán kellemes közösség van az oldalon és a csoportban is, ahol az Olaszországot szerető és kedvelő emberek találkoznak,. A csoportba csak és kizárólag a feltett kérdések megválaszolása után, csak és kizárólag létező profillal, adminisztrátori szűréssel, beléptetéssel lehet bekerülni, a csoport szabályzatainak elfogadása mellett. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Egy Kis Itália

Fergeteges olasz hétköznapok - egy magyar lány tollából. Mindennapi történetek Pizzaországból. Utazási élmények, felfedezések, titkos városok, reneszánsz történelem, pasta & pizza minden mennyiségben. Mesék tele szeretettel, melyet az olaszok vitalitása, életvidámság ihlet, egy lánytól - aki nyakig belecseppent a dolce vita pillanataiba. Egy blog, ahol mindig süt a nap, ahol olaszos jókedv vár. Egy oldal, ahol kötelező lassítani és elnyújtózni :) ahol az Aperol Spritz mindennapi kellék, a pizza kimondottan ajánlott és fontos eleme életünknek, s ahol a pasta elengedhetetlen boldogságelem. Egy kis Itália, ahol a déli nap serkentette ráncok, csakis a mosolytól erednek. Bouna Lettura :) <3

Top 5

  1. GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről
    GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről 2019. március 05. 15:22GRADO, ......első látásra "AMORE"  Amikor az embernek van egy szívszereleme, arról mindig jó mesélni. Főleg ha ez kölcsönös. Ebben az évben és a jövő évben is Grado mesés kisvárosának vezetése és az...
  2. Vannak azok a napok...
    Vannak azok a napok... 2017. február 18. 09:29Számomra a tenger, a hullámok, a homokban való önfeledt és kitárulkozó séták, a sirályok éneke valahogy mindig olyan pozitív töltet, amire nincs magyarázat. Azt gondolom, a legjobb dolgok néha azok,...
  3. Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében
    Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében 2017. július 09. 08:51A kacifántos olasz hétköznapoknak megvan az az előnye, ha éppen fel is szeretne robbanni a ember fia a napi stressztől, és a munka adta "gyönyöröktől", elég csak kimenni az utcára, nagy levegőt venni,...
  4. Treviso Titkai ...
    Treviso Titkai ... 2016. november 03. 21:50Egy igazi finomságot, különlegességet ígértem Nektek ma estére. Finomabbat mint egy édes „siciliana cannoli”, édesebbet, mint egy titkos panna cotta recept. Amennyiben éppen arra gondoltatok, hogy ma...
  5. Így utazhatunk karanténmentesen Olaszországba, május 17-től
    Így utazhatunk karanténmentesen Olaszországba, május 17-től 2021. május 17. 14:25Ciao a tutti! Igyekeztem közérthető információk segítségével összefoglalni Nektek, hogy az új, 2021. május 16-án az olasz egészségügyi miniszter által aláírt rendeletek keretei kapcsán, hogyan is...

Friss topikok

süti beállítások módosítása