Egy Kis Itália

Olaszország egy kicsit másként - életvidám hétköznapok, izgalmas utazások, ízes élet & "dolce vita" - egy magyar lány tollából, Pizzaországról.

Egy Kis Őszi Olasz Divat

Nézzük csak, hogyan is van az, hogy az olaszoknál szinte mindenkin, minden jól áll, a színek csak úgy repesnek az utcán, csinosan kacsint együtt a kockás és a csíkos, a szegecsek pedig körbefonják a szőrös kis zsebeket, és a piros, a lila és a narancs is együtt Aperolozik a történelmi kis utcák árkádjai alatt? Olaszországban van valami a leveőgen, ami még szebbre festi a színeket, mosolyt csal az arcunkra és ahogy betesszük a lábunkat egy kis olasz városba, elmúlik a stressz, jó a légkör, s jöhet egy mindennél feketébb espresso, főleg ha szívet - lelket simogató shoppingolásról van szó.

ciao_italian_fashion_1.jpeg

Az elmúlt időszakban, olyan igazi perpetum mobile életet éltünk és meg sem álltunk a szeptemberben megtett közel 5500 km-ig a két ország között. Így amikor végre visszaérkeztünk az én Egy kis Itáliámba, bevilágított a nagy, óriási piros lámpa a fejembe, hogy azonnal tessék menni "női kikapcsolódni", mert egyrészt mi az hogy hetek óta még csak be sem mentem egy üzletbe, s különben is a női léleknek kellenek ezek az igazán simogató percek és pillanatok, szépségek ölelésében. Így nagy olaszos lendülettel az októberi színek között, egy kellemes délután és este bele is vetettem magam az "olasz divatdzsungel" kellős közepébe, a színek labirintusába, az olasz stílus hamisíthatatlan körforgásába, itt a mi kis szuper csoda városunk kellős közepén, Udineben. 

szin_labirintus.jpeg

A vásárlós, szétnézős és felkutatós napokon, amikor úgy örül az én "női énem", szerencsés vagyok, mert a férjem is motivál, hogy ÓÓÓÓÓ. igeeeeeen, perszeeeee menjeeeek!!! .... csak utána ne kérjek segítséget egy újbóli gardrób átrendezésben. Ugyanakkor tudja, hogy milyen repeső szárnyakkal térek haza egy-egy shopping körút után, még akkor is ha csak szépeket láttam, de nem vásároltam, s különben is egy olasz nő, a gardróbban pedig mindig talál helyet egy újabb csodának, ez nem kérdés, csupán csak a képzelet erejének eredménye. Ami szépség ugyanis nem akarja hogy otthagyjuk, az gondolatban jön velünk, napokig kopogtat a szívünk ajtaján, hogy engedjük már beeeee! Biztos Nektek is volt ilyen már, hogy addig, addig ott ült a kis "gonosz" az agyunk tetején, míg esze-veszett rohamban, vissza kellett rohanni érte. Lehet, hogy napok után, de tudtuk, mikor újra megláttuk, hogy Ő bizony hozzánk tartozik.....S ezek a döntő pillanatok, kérem szépen egy igazi nőnek bizony fontosak. 

A mi kis mesebeli városunkban szuper shopping helyek vannak, a kedves kis olaszos márkáktól kezdve a nagy brandek-ig minden kis csoda úgy vonul fel Udine-ben, mintha igazi kifutónk lennénk. A divat útjának kis macskaköves utcákba végződő labirintusai önmagában csak sétálni is csoda, vásárolni pedig tökély. Még a nevében is "shopping" energiákat hordozó útról, a Via Mercatovecchio-tól indul a divat útja, s szórja szét innen stílusenergiáit, agyunk divatra vágyó féltekéjébe. Ez a hely volt annak idején a kereskedelem kapuja, itt éltek és élnek most is varázslatos kis kereskedő családok, érkezett a selyem, a bőr, a mesés kerámiák, mozaikok sora, így ennek az utcának mind a mai napig igazán csodás az atmoszférája. 

via_mercato_vecchio.jpeg

A mi kisvárosunk egy igazi kis stlusos, történelmi "divatturkáló", ahol az egyszerűbb és kedves olasz márkáktól, a csúcs brandek is ugyanúgy képviseltetik maguk. A boltok kirakata már önmagában mágnesként vonzza a sétálók szemét a divat sugárútján, ahol Fendi, Prada, Gucci csinos kis darabkái bizony szezonálisan megdobogtatják az ember szívbillentyűit.  Ráadásul az üzletekben kedvesek az eladók, szinte mindig segítenek stylist-ok is vásárolni (a nagyobb brandek üzletében), arról nem is beszélve, hogy amikor az ember, magát leginkább tramplinak képzelve, hulla fáradtan beeseik valamelyik kis ékszerdoboz üzletbe, nálunk  itt valahogy nagyon értenek ahhoz, hogy pontosan ezekben a percekben hogyan csináljanak belőlünk egy pillanat alatt csipkerózsika hercegnőt.

Kis cipellőkkel, hozzáillő kis táskával, a szezonális topánkák mesés repertoárjával, s a hozzáillő szett tökéletes összhangjával - természetesen, stílisosan változhatunk át pillanatok alatt. De azt mindenképpen meg kell jegyeznem, hogy az örök darabok folyamatosan és mindig előnyben. Azok az ikonikus és örök stílust képező szépségek, melyekből az életünkben legalább egyszer - kell egy darab. Ezek azok a csodás táskák, cipők, melyek önmagukban öltöztetnek. Feketében, pirosban, általában az alapszínek egyszerű harmónikus lecsengésében.....S miközben csak haladtam előre a csábító kirakatok között, pontosan ebben a hangulatban mosolygott rám PRADA, az ördög nélkül, vagy az ördöggel, tény, hogy megállított a látványa, egyszerű, bombasztikus szépsége. A hozzá illeszkedő most a szezon másik kedvencével, az én csak úgy hívom "csőcipőkkel", melynek kényelmes gumis textília anyag, ölelve simul a női bokára, kifejezetten kecses, hosszú lábú hölgyeknek ajánlva....nos ez a része így nekem kilőve.....na de ez a táska :) MESE...főleg nekünk, piros imádóknak....

prada_logos.jpeg

A kirakatok során tovább robogva, hogy mindenhova odaérjek, egy VLTN felirat állított meg, az ősz talán legkényelmesebb cipő modelljével, amelyek első ránézésre kicsit olyan modern űrcipőnek is tűnnek, viszont az örökké szakadt farmerdivattal, a boka felett lengedezős szélesszárú nadrágokkal, s csakúgy magában is különleges és megkapó darab. Olyan igazi városi "surranó" csak éppen a pillekönnyű darab, amelynek különös előnye, hogy ha kell, csak belebújunk, ápol és eltakar, könnyed viselet és számos verzióban a mostani ősz egyik kedvence, mert úton útfélen ilyeneken "suhannak" körülöttem a kis rakott szoknyás, színes nadrágos olasz hölgyek, persze egy VLTN - VALENTINO mellé, jár hozzá a nyakunba a sál, és kötelező Valentino kistáska is, szegecskkel, steppelt kis részletekkel, szuper csúcs kivitelben, mese minőségben. Családom női tagjai igazi vérbeli olasz "stílus ikonok" így velük elmenni szétnézni és vadászni, az egy kéééééész őrület, mert olyan szinten vannak képben az éppen aktuális divattal, a vonalakkal és formákkal, hogy azt tanítani lehetne, s az a tudományos, hozzáértő vásárlás, nos az lenyűgöző. Sokszor a legegyszerűbb ing, vagy nadrág mellé, olyan ízléssel választanak kiegészítőket, amit tényleg tanítani kellene. 

vltn.jpeg

S ahogy VALENTINO kicsit űrhajós, kicsit kifinomult "rocker", de pont ettől vagány hangulata után sodródtam tovább a szépségek útján, szembejött velem az én egyik kis őszi kedvencem, mert bizony ebben a szezonban igazi kis vadmacskásan is hódíthatunk, mert a mesés puha őszi színekkel együtt megérkeztek az ocelot minták végtelen repertoárjai, a puha kötött kardigánok, egy sima egyszerű farmerrel, s a kötelező kis "vadasan" pöttyös ballerinákkal, belecsempészve egy kis nyári szavanna hangulatot az ősz és a tél futkosó párás reggeleibe. Emlékszem még a régi ROBERTO CAVALLI kollekciókra, amelyekből kvázi kiborult elénk egy egész állatkert, pálmákkal, zebracsíkokkal és drágakövek színes árnyalataival. Nos ez a mostani egy kicsit más, játékos, puha vonalak, itt ott feltűnő minták, feketével, pirosakkal tökéletesen együttjátszó harmóniák. Hosszú fekete őszi csizmával, vagy csak egy kis kecses bokacipellővel, kis táskával, vagy nagyobbal, a lényeg, a szavannák hangulata ebben a szezonban velünk lesz. :)

ocelot_kardigan.jpeg

ocelot_cipello.jpeg

kirakat_ocelot.jpeg

parducmintas_piros.jpeg

Mióta félig, de annál jelentősebb mértékben olasz lettem, s azt hiszem erről már írtam is Nektek, ruhabeszerzési filozófiát váltottam, s a kevesebb -több lett az elvem. A mi nagyink ezt is megmondta: "Kislányom egy igazi olasz nőnek 4 dolog biztosan van a gardrób szekrényében": egy kis fekete felső, egy elegáns táska, egy hozzá illó cipő, egy luxus sál, a többit pedig már a stílusod hozzáadja".... S ha megnézitek a legtöbb olasz nőt, ez tényleg így van. Van egy stabil elegáns, jó alap és ahhoz van hozzágondolva, stílusosan hozzáválogatva minden.

Színek, kitűzők, kiegészítők, smink. Ezek mellett már csak egy dolog az állandó, a sikkes és elegáns mosoly, s a szuper szemüvegek. A táska és a cipő, az bizony örök, hallhatatlan, minőségi és hosszú éveken keresztül időtálló darab. Ahogy a sálak ölelő finomsága, harmónikus színeik is elrepítenek mindig az olasz nők olyan titkos, szép, meleg lelkű világba. Valahol ezt a hangulatot idézte fel nekem divatkörutam közben a Place Vendom butik hangulata, ahol a kabátok fazonja mesés, elegáns és örök, olyan kis olaszosan - franciás. S hogy a fehér szín is milyen csodás....csak így magában.....alatta pedig kifejezetten műszőrme van. Erre is felfigyeltem, az eredeti szőrme hála istennek a legtöbb divatcégnél, már múló "vihar"..... Majd pedig a fejnélküli manöken hölgyek után MAX MARA világa fogadott, ahol fantasztikus vonalak kísérik az ezévi kabátokat, a pulóverek könnyedsége lenyűgöző és akik szeretik a nagy kámzsa nyakú pulóvereket, a lehelletnyi fodros szoknyákat, a kar részen zsinórozott pulóvereket, nekik ez biztosan tetszeni fog. MAX MARA eleganciája gyönyörű, az ezévi darabjaik egyszerűek, nemesek és önmagukban öltöztetnek. Fehér, szürke kombinációkkal tekerték el a fejem, letisztult vonalaikkal együtt. 

feherek.jpeg

max_mara.jpeg

S miközben csak róttam a város szebbnél szebb boltjait és végigbeszélgettem mindenkivel mindenhol legalább 10-15 percet, hogy micsoda tavaszias az idő, hogy milyen kiwi érkezett a zöldségeshez és hogy a hegyi sajtokat áruló kisboltban újabb sajtcsoda érkezett, s miközben pár kávé is lecsusszant, természetesen mindez egekig lökte bennem az adrenalint, így egy gyors üzenetben gyorsan haza is jeleztem az uramnak, hogy addig turnézok ma a városban, amíg be nem zárnak az üzletek, mert rendkívül módon élveztem a sok színes, puha őszi lüktető energia létezését körülöttem, magamon, felprobálva és hát egyes daraboknak első látásra szerelmet vallva, megígértem, hogy haza is viszem őket. A kellemesen jeges shakerato mellett vigyorogva ült az egyik új piros szerzeményen, egy szuper piros TRUSSARDI kistáska, amihez egy "testvérkét" is adtak, ami pedig rózsaszín szövetekkel átszőtt CHANEL típusú táskácska:) Jajj, amikor az ember egy legyet üthet két csapásra, nos az igazi nagy boldogság:) 

kave_es_taska.jpeg

A finomaságok után felfrissülve szembe jött velem a szerelem, a LOVE, az AMORE minden színe, a lilák, a puha rózsaszínek, nagy szőrős zsebekkel, fekete alapon pink szerelem felirattal, szuper kékekkel szegélyezve a kirakat fényeit, olyan igazán elbűvölő stílusban. Tudtam, hogy ezen az utcán folytatom az utam, de egy kicsit még gyönyörködtem, a kabát - pulóver - kabát hármas nemcsak szuper viselet, de a kabát mellény által az alatta lévő pulcsi színenként cserélhető, igazi szupercsoda, mert igen, visszamentem másnap és meg kellett néznem, tapogatnom, szeretgetnem, mert Ő ilyen első látásra szerelem lett, de aznap este sajnos vagy nem, a szerelem angyalkák csakúgy köröztek a fejem felett:) s nyilaikkal keservesen lövöldöztek. A színes csodák utcájában, PINKO, MIU MIU, és DOLCE & GABBANA is képviseltette magát, virágokkal, eleganciával, halcsont minták kavalkádjával, bájosan megpihenve az árkádok szépséges boltjainak kirakataiban.

love_szinek.jpeg

pinko.jpeg

dg.jpeg

Majd az est fényében a távolban egy kis tavaszias rét hangulata jelent meg, így érkeztem el TWIN SET világába, ahol konkrétan egy nagy masnival keretezve, Szinyei Merse Pál szinte majális hangulata fogadott, a kis csipkés pulóverek, virágok, kellemes nagy garbók finom tapintásával, hozzá illeszkedő csipke cipellők, csizmák, felöltők, kistáskák társaságában. Tényleg olyan hangulat volt, hogy úgy leültem volna a kis kockás plédre a sok szépség közé és csak néztem volna őket sokáig, hogy feltöltődjek virágos energiáikból. A rakott szoknyák, a bőszárú hosszú nadrágok, melyek számos csillogós, sima és mintás verzióban léptek le a festményről, a kirakatbabák keskeny csipőjén "riszálták" magukat meghozva az őszi tavaszt Udine belvárosában. Tetszetősen, kedvesen, hamvas elegancia keretei között.

twin_set.jpeg

rozsaszin_cipok.jpeg

Majd a kis zeg-zugos cipőboltokkal teli utcába vitt a lábam, ahol a sarkon éppen finom gesztenye sült a közel 18 fokban így este. Kellemes őszi szellő fújt, családok sétálgattak, én közben lebonyolítottam pár barátnős, barátos "phonecall-t", elsétáltam az éppen felújítás alatt lévő irodánk előtt, s megérkeztem egy kicsit "szőrmeországba", oda ahol kötelezően műszőr a divat, de az nagyon, festve, színezve, minden verzióban, s a piros, fekete kis kecses új formájú nőies topánkákkal különösen jól mutattak a kirakatban. Ezek az új kis lekerekített szélű bokacsizmák a szezon igazi tündéri cipellői, rengeteg mindenhez hordhatóak, elegánsak, visszafogottak. Íme egy kis válogatás azokból a darabokból, melyeken az én szemeim a leginkább megakadtak. 

szoros_fekete_cipok.jpeg

Aztán a cipőutca kellemesen narancsos, sárgás fényei között, pasta illat szűrődött át a falakon és az ég szikrázó vörös fénybe köszöntötte a hűvös naplementét, én még elszaladtam egy pillantást vetni a legkényelmesebb modellek irányába, ahol ezeket a kedves darabokat találtam, TWIN SET kínálatából, s eldöntöttem, hogy nekem egy ilyen "holdjáró" beszerzése valószínű kötelezővé válik, mert remek kényelmes darab lesz a nagy őszi rohangálás kellős közepén. Igen....a masnis, Ő lett egy kisebb szerelem, s mivel létezik belőle olyan is, amelyik nem ér fel a bokáig, már tudtam az nekem sokkal előnyösebb lenne. Ami különlegesen tetszik ezekben a könnyeb kényelmes topánkákban, hogy talpuk normális, nem 80as évek diszkócipő feeling és "moonwalker" csoda, hanem egy kellees városi rohangálós darab. Ugyanakkor a lapostalpú tornacipők is hódítanak ebben a szezonban, vastagabb talppal és leginkább bőszárú nadrágokkal, aminek még az is jól áll, ha vele az őszi szél játszadozik.

kenyelmes_cipok.jpeg

Aztán ahogy a naplemente átváltott forró narancsból, hűvös kékre, még egy kellemes együttes ragadta meg figyelmem a fények együttes hatására. Egy csodaszép égszínkék kashmír kabát, hozzá frenetikus színes szőrös táskával, szürke szövetnadrággal, és egy nagyon vagány bakancs kooprodukciójában. S igen....az ősz és a tél a színek játéka, amikor a szürke, a fehér és a fekete remek alapot teremtenek ahhoz, hogy játsszunk a sok szép élénk csodával , engedjük be őket a mindennapokba, hogy a színek vibrálása, kellemes puhaságuk töltse be a mindennapok perceit is sok mosollyal, ha már csak ránézünk és ha viseljük őket. Nagyon szép kellemes őszi napokat kívánok Nektek, hamarosan újabb stílus beszámolóval jelentkezem az olasz Nők világából, mert egy 2. résszel még tartozom Nektek, melyről szintén oly szívesen írok. 

kek_szoros.jpeg

(Photocredit & Copyright: A szöveg és a képek az Egy kis Itália blog szerzőjének: Semperger Sommariva Kingának szerzői jogtulajdonába tartoznak. Az oldalon saját fotók és a szerző képei találhatóak. A kép/képek és a szöveg további felhasználása csak és kizárólag a szerző engedélyével, beleegyezésével, vagy a jelen forrás hivatalos megjelölése mellett, teljes tartalomként osztható meg, közölhető tovább. Köszönjük a szerzői jogok tiszteletben tartását!)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Egy Kis Itália

Fergeteges olasz hétköznapok - egy magyar lány tollából. Mindennapi történetek Pizzaországból. Utazási élmények, felfedezések, titkos városok, reneszánsz történelem, pasta & pizza minden mennyiségben. Mesék tele szeretettel, melyet az olaszok vitalitása, életvidámság ihlet, egy lánytól - aki nyakig belecseppent a dolce vita pillanataiba. Egy blog, ahol mindig süt a nap, ahol olaszos jókedv vár. Egy oldal, ahol kötelező lassítani és elnyújtózni :) ahol az Aperol Spritz mindennapi kellék, a pizza kimondottan ajánlott és fontos eleme életünknek, s ahol a pasta elengedhetetlen boldogságelem. Egy kis Itália, ahol a déli nap serkentette ráncok, csakis a mosolytól erednek. Bouna Lettura :) <3

Friss topikok

Top 5

  1. GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről
    GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről 2019. március 05. 15:22GRADO, ......első látásra "AMORE"  Amikor az embernek van egy szívszereleme, arról mindig jó mesélni. Főleg ha ez kölcsönös. Ebben az évben és a jövő évben is Grado mesés kisvárosának vezetése és az...
  2. Vannak azok a napok...
    Vannak azok a napok... 2017. február 18. 09:29Számomra a tenger, a hullámok, a homokban való önfeledt és kitárulkozó séták, a sirályok éneke valahogy mindig olyan pozitív töltet, amire nincs magyarázat. Azt gondolom, a legjobb dolgok néha azok,...
  3. DolceVita, Grado, Olaszország  - 6 tipp útravalóként
    DolceVita, Grado, Olaszország - 6 tipp útravalóként 2022. április 14. 08:33Grado, a Nap Szigete. Egy csöppnyi homoksziget, ahol a természet, a tenger és a történelem valami különös módon varázsolja el az embert. Igazán olaszos módon, megadva a Dolce Vita számos pillantát. A...
  4. Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében
    Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében 2017. július 09. 08:51A kacifántos olasz hétköznapoknak megvan az az előnye, ha éppen fel is szeretne robbanni a ember fia a napi stressztől, és a munka adta "gyönyöröktől", elég csak kimenni az utcára, nagy levegőt venni,...
  5. Lélekemelő kávészünet - Grado csodái
    Lélekemelő kávészünet - Grado csodái 2020. április 25. 14:52Létezik egy kis paradicsomi sziget, az Észak Olasz tengerparton, Friuli régióban, Trieszt után, a Júlia Alpok hegyeinek ölelésében, a lagúnák vidékén, ahová most a képzelet repülőszőnyegén repítelek...
süti beállítások módosítása