Egy Kis Itália

Olaszország egy kicsit másként - életvidám hétköznapok, izgalmas utazások, ízes élet & "dolce vita" - egy magyar lány tollából, Pizzaországról.

Az Olasz Nő - "huszonegyszer" (1.rész)

Az "Olasz Nő" - ahogyan én látom - egy fogalom. Kortalan arcuk, vidám mosolyuk napsütötte energiákkal "ég bele" sokszor a szívembe, ahogy elnézem őket magam körül. Stílusuk, csacsogásuk utánozhatatlan, nagy csillogó barna szemükben ott csücsül az otthon melege ... no és ahogyan a kávét a kezükben tartják, az pedig az olaszos életstílus minden apró pici részecskéjét magában hordozza. ... Régóta készülök már írni az "én" olasz nő képemről, arról, amit látok, érzékelek, az energiákról és magáról arról, hogy miért is lett egy fogalom számomra. Mert az. Az olasz nő ugyanis örök, egyedi csoda, akitől annyi, de annyi mindent tanulhatunk. Vidámságuk és energiájuk végtelen, sziporkázva szórják szét energiáikat a körülöttük lévő végtelen térben. Lássuk csak mitől is szeretjük őket. 

motoros_no.jpg

Órákon át csodálattal nézhetjük őket, belemerülve finomságuk megannyi apró momentumába. Részletekig lehetne elemezni a stílusuk, melyben utánozhatatlan eredetiség rejlik. Persze, az olívaolaj, a jázmin illata, a citrom, a déli napsütés, az olasz szerelem, a napon száradt ruhák illata, és a kertben termő bazsalikom, no és a pasta éltető ereje is számos szempontból hozzájárul ahhoz, hogy az olasz nő miért is egy különleges kategória. Mert az... Mintás szemüvegkereteikről, és remekül összeválogatott ruházatukról, ízlésükről nem is beszélve. Az olasz nő arcáról süt a "nap", gesztikulációik körbefonják a világot, mint egy nagy ölelés, és szívük, mint egy nagy fonott bevásárló kosár, mindent összegyűjtenek maguk körül. Olyan a lelkük, mint egy nagy virágos kert. S nem befolyásolja őket az időjárás, a kor és a mindennapok szürke teendője, a reggeli kávétól, és csóktól kapott szép energiáktól nap mint nap teszik a dolguk és néznek, kifejezetten, előre. Mert ez élet ettől megy bizony ELŐRE. S az olasz nőnek pedig, megannyi szerepe van ebben. Mamma-k, Nonna-k, Primadonna-k, kik végtelen energiáikkal fonják körbe Csizmaország megannyi szegletét, sokmindent köszönhetünk nekik. 

jazminok_es_napsutes.jpg

Az olasz nő szervez, közben a férjéhez hangosan és gyorsan beszél, miközben vasal, majd virágos csatokkal felszerelkeze, dús haját felkötve, a legfőbb haditerepen - a konyhában - főz, gyereket nevel, mosolyog, érces hangon, kacagva kiabál. Paradicsom és citrom mintás kötényben pizzát süt, vastag haját akárhogy variálja mindenképpen jól áll neki, s nagyon szereti a színes szemüvegkereteket. Az olasz nő nevet, mosolyog, kacag, hahotázik, mikzöben hangos testbeszéddel adja mindenki tudtára, hogy mennyi, de mennyi vitalitással rendelkezik. Amikor mérges, akkor hangosan dühöng, ha kell tányért dobál, vagy ha éppen úgy hozza az élet, hosszasan sírja ki bánatát, de minden érzelmét kifejezi és szégyen nélkül, az "asztalra" teszi bánatát. Miközben azt is tudja, egy jó és gyors PASTA mellett, a család közösen majd jól kitárgyalja bánata okát, s aztán máris jobb lesz. 

teszta_del_bevezeto.jpg

Nincsenek rejtett érzelmek, kimondott érzések vannak. Belül is és kívül is. Mert ez ad teret, ez ad megújulást, ez ösztönöz új lépésekre. Az olasz nő mindig formásra rúzsozza a száját, melynek lenyomatát előszeretettel hagyja ott az Aperolos poharak narancsos csillogásán, miközben a legújabb designer táskából veszi elő púderes tükrös pipere dobozkáját és nem létező ráncait kecsesen fedi le selymes púderpamaccsal. A olasz nő kortalan, büszke és nem fél az évektől, szembenéz mindennel, legfőképpen a család minden gondja-bajával és a középpontban van, de ha kell a lehető legelegánsabban a háttérbe oson és onnan úgy koordinál, mint egy reptéri irányítótorony. Az olasz nő tervez, rendez, - vezet háztartást, autót, a gyerekekkel suli naplót miközben hajcsavarókkal a fején hangosan kiabál le a ház alatt lévő "Panificcio"ba, megrendelve másnapra a kenyeret. És persze közben kecsesen beszedi az ablakokban száradó színes ruhákat is, a színes csipeszekből egyet biztos beletűzve az otthon is sikkesen viselt blúzába. 

 teregetett_rugak.jpg

Az olasz Nő nekem - valahol egy kicsit önmagam, mert én úgy érzem, hogy ebben a végtelen sok ponton szerethető országban végre megtaláltam azt, amit mindig is kerestem, s amit ott legbelül úgy érzem, már régóta vagyok, egy kicsit olasz Nő - én sajátmagam. Ezért most szóljanak ezek a szavak értük, kiktől oly sokat merítek, s kiknek életébe besimulva, magam is egy kicsit Ők lettem, s ahol belső mosolyom végtelen folyamát és azokat az energiákat, melyek még sok sok nap munkája után is feltöltenek - nekik is köszönhetem.

Jöjjön az én 21-em, az én kis titkos listám, hogy nekem mitől is nagybetűs "NŐ", az  olasz nő, aki  egy végtelen módon szeretnivaló, példakép, s egy kellemes kortalan csoda, mely sok apró momentumában és érzésvilágában érdemes arra, hogy kövessük Őt.

1. Stílus "per sempre"

Van egy ország ahol, a nőknek jól áll a kockás nadrághoz a virágos ing, a zöld kalaphoz a narancsos sál, s a virágmintás szemüvegkerethez tökéletesen passzoló táska sem hiányzik a repertorból. Olaszországban a nők szeretik megmutatni magukat, élvezik a színeket és azt ami jól áll nekik. Nem félnek, nem burkolóznak sötétségbe, nehéz anyagokba, mert szeretik ha megakad rajtuk a szem az utcán egy mosolyal kísérve, engedve a szavaknak, mint ché bella, meraviglia, és így tovább. Olaszországban a szépség - öröm, a jól ápoltság pedig alapvető része a napoknak, a lehető legízlésesebb stílusokkal kombinálva. Itt az érzelmek a ruházaton is meglátszódnak, legyen az masni, vagy szőrme, vagy színes gombok és gyöngyök. S mindez a legtöbb esetben nem pénz kérdése, mert számos remek olyan hely, üzlet és kis helyi manufaktúra van, ahol remek árakon lehet beszerezni a stílusos darabok sokaságát. Olaszország stílus és divat kánaán, de emellett az olasz mindezek tollakkal ékeskedve, tökéletes harmoniában él a stílusával és szépérzékével.

gardrob_10.jpg

stilus.jpg

gardrob.jpg

2. Az ebédlőasztal, ami többet jelent még a gardróbnál is...

A családi asztal egy szentély. Az olasz nők, családanyák, egyik központi tere, ahol általában az asztalfőn nagyi ül, és a konyha illatos kis zeg-zugából pedig dőlnek a hangos szavak. Az asztal, mint mindennek központja, a családot és az összetartozást jelképezi, ahol a finomságok, az olasz konyha gyöngyszemei az asztalra kerülnek, így a terítéknek is mindig tökéletesnek kell lenni. Színesnek, vidámnak, jó anyagú textil terítőnek és szép, kézzel vasalt textil szalvétának, mindig van és kell, hogy legyen helye az asztalon. Ahol a mobiltelefonnak helye nincs és ha ezt  Nonna meglátja, azonnal villámokat szóró szemmel néz oda, s a telefonok azonnal eltűnnek a fehér erős textíliából készült csodás terítőről. Az asztal az olasz nő lelkénekfontos része, ahol főztjének minden íze, illata, finomsága és energiája csoportosul, s összehozza a családot.

teritek.jpg

teritek_3.jpg

3. ...és akkor jöjjön a gardrób

Az olasz nő imád öltözködni, leginkább és elsőként a maga örömére, mert szereti a szépet, a finomat, a mívest, a puhát a stílusosat, a színeset és az egyedülállót. Aztán azért is, hogy a férjével, szerelmével, vagy partnerével mindig frissen és decensen jelenjen meg, harmadrészt pedig azért, mert Olasz....és a vérében van a diat, amihez tagadhatatlanul, és oly módon értenek, mellyel maximum a franciák vetekszenek. Gardróbjában mindig megtalálhatóak a nagy olasz márkák, csakúgy, ahogyan a kisebb, kevesek által ismert kézműves brandek is, mert az olasz nő szereti a helyit, ami ott készül a közelében, szereti ha ismeri ki készítette, mikor, miből és hogyan, mert így még közelebb érzi magához azt, amit magán hord. S amit jó érzés látni egy olasz mő gardróbjában az az, hogy nem csak az XXS méretű ruhák lógnak a fogasokról. Mert Olaszországban nő a nő, akár vékony, akár telt, akár karcsú, akár duci, de lényében, lelkében nő. A jelszó pedig öltözködés kapcsán mindig az, hogy a kevesebb több. Az olasz nő gardróbja nincs csúrig tele, viszont minden darab beszélni tudna, s a kötelező alap darabok nélkül nem is létezne az ország, mint divathatalom. Az öltözködés alap darabjai pedig általában a jó minőségű, egyszínű, remek vonaló darabok, melyekhez fantasztikus kiegészítőket, cipőket, táskákat, kabát kitűzőt és még sok sok csodát használnak.

gardrob_5.jpg

4. Pasta = fatto in casa

A házilag készült dolgoknál nincs is jobb, sőt az olasz nő háztartásának kötelező eleme, hogy a nagy események "pasta" csodái, így például a karácsonyi 2000 db tortellini is, az mindig fatti in casa...s nemcsak ezért mert finomabb. Sokkal fontosabb indok, hogy az ilyen nagy hadd el hadd tésztakészítő folyamatoknál, az egész család jelen lesz. Van akit a kíváncsiság hajt, van akit a kóstolás vágya, van aki imádja készíteni a tölteléket és van, aki csak egyszerűen szeret elveszni a nagy konyhai színtér tökéletes tésztakészítő mámorában. A házilag készült és kézzel készült finomságok a gondoskodás olyan formái, amikor a családtagjainknak a legjobbat szeretnénk adni, melybe a mi munkánk által a szívünk is belekerül. Az olaszoknál pedig az evés = boldogság és ha mindehhez hozzájárul a család női tagjainak szíve lelke, nos ott garantált, hogy finomságok kerülnek az asztalra. 

tortellini_fatto_di_casa.jpg

pasta_fatto.jpg

pasta_casa.jpg

5. Virágok, kertek, akikkel beszélgetni kell

Nagyon sokszor megfigyeltem már, hogy az olasz nők szeretnek beszélgetni a növényeikkel. Rendszeresen gondozzák őket, simogatják, metszik és boldogan mutogatják is őket, hiszen nincs olyan ház, ablak, terasz, kert ahonnan ne csüngne, lógna, függne valami szépség, minek színeiben és illatában mindenki gyönyörködik. A növények az olasz nő környezetének apró életető, lüktető energiái. Olyan kiegészítők, melyeknek lelke van, melyekkel jó törődni, s melyek színükkel és szépségükkel meghálálják a törődést. Élni hagyni, szeretni, gondoskodni, ez mind megmutatkozik abban is, hogyan bánnak a természettel és a növényekkel. No és a színekről nem is beszélve, melyek a virágok, növények és kaspók által körbeveszik a nőket az aurájukat és a családot. Nem lehet vacsora asztal, friss virág nélkül, ahogyan a citromfát sem lehet csakúgy meglocsolni, az aznapi történetek elmesélése nélkül. A rügyező magnóliafák utcára földre szirmairól pedig nem is beszélve, melyeket finom szednek össze, hogy a szirmokat bevigyék a házba és illatukat még akkor is megőrizzék. Nincs ablak virág nélkül, ahogyan nincs nőnapon vacsora asztal mimóza virág nélkül sem, melyet ilyenkor mindig a férfiak visznek a nőknek, szeretetük jeléül. 

mimoza_csokor.jpg

csodas_kert.jpg

gardrob_2.jpg

6. Az olasz nő lelke, a színek birodalma

Színek nélkül az olasz nő nem is lenne nő. Nagy loboncos sötét hajukban a színes hajpánt, vagy valamilyen bődületesen klassz színes masni mosolyog, arcukon terreakottás vagy kellemes rózsaszínes pír, szájukon pedig valami kis kellemesen csillogó fény,vagy élénk szín, ami tökéletesen illeszkedik aznapi sziluettjéhez. Azt figyeltem meg, hogy a korral együtt a rúzs színe is intenzíven változik és hogy a sok kellemes korú elegáns asszony, milyen stílusosan viseli az élénkebb színű rúzsokat, pírt és az archoz tökéletesen illeszkedő szemüvegkereteket, ékszert, és egyéb kiegészítőket. Minden olasz nőn van valami formabontó, valami ami nem hétköznapi, és valami, ami miatt biztosan ránézünk. Ez sokszor már önnmagában a szemük, amely az olasz nő egyik legszebb ékszere, de ahogyan "be vannak csomagolva" a színekbe, abból tanulni lehetne. S önmagában a színek mellé még társulnak az anyagok minőségei, a textliák mintázatai, a szőrmék és a kiegészítők teljes hada, melyek egymás mellett a legnagyobb harmóniban rendezőnek össze, viselőjük lelkével, bájával és szépségével. Ehhez amúgy meg kell jegyezzem, hogy egy hatalmas nagy segítség az a végtelen széleskörű választék is, amit az olasz "mini brandek" lehetősége kínál, hiszen a jól ismert nagy márkák mellett megannyi helyi, szuper klassz kis olasz designer márkák léteznek, és igazából az olasz nőnek megvan az a korlátlan lehetősége, hogy szépérzékének minden apró részescskéjével bevonzza mindezt a széles kínálatot. 

szinek_2.jpg

7. A család apraja - nagyja

Egy olasz nőt sok dolog miatt lehet boldognak látni, de az tény, hogy akkor a legboldogabb, ha a családjával lehet. A család egy olyan mágnes és erő, ami az olaszoknál a legfontosabb színtér arra, hogy hová tartozunk, honnan jöttünk és merre megyünk. S az olasz nő olyan okosan irányít, vezényel a háttérből, megbújva osztja a pillantásokat, mindenki érti és lesi a testbeszédét, hiszen a Mamma mindig tudja hogy mit miért és hogyan kell csinálni. Nem véletlen, hogy az olasz nőre a férje felnéz, megpaskolja a csipőjét és alig várja főztjének minden rejtéjét. Az olasz nő fürdik a családi energiákban, élvezi ahogyan több térben egyszerre irányíthat, s egyúttal könnyedén leveheti a lábáról a családtagokat, a csinos kis kötényében mosolygó szép szemeivel és az asztalra kerülő finom falatokkal. Az olasz nőnél nincs kérdés, mindent tudni akar, így vagy úgy, előbb vagy utóbb úgyis megtudja amit akar, és megkapja amit akar, ezért a legjobb ha már az elejétől jóban vagyunk vele, mert számára a család szent és sérthetetlen és ha valami zavart észlel a térben a legnagyobb szirénák szólalnak meg a fejében és azonnal többszörös védekező mechanizmust épít fel, véd mint egy anyatigris, küzd mint egy oroszlán és simítja meg a fejed búbját mint egy kedves nővér. Az olasz nő nem kérdez, csak mondja a magáét - mert már szinte a kérdés előtt tudja a választ, olvas a gesztusokban, a szemünkben és a lelkünkben, mert hihetetelen remek érzéke van ehhez. 

apraja_nagyja.jpg

 8. A stílusos kétkerekű

A városi közlekedésben a kerékpár, a kisrobogó az olasz nő tökéletes kelléke, melyen haját fújja a szél, klassz színes kendőkkel utazik az átkötött homlok és robog a kis fonott kosár a járgány orrában, az aznap reggel a piacon beszerzett frissességekkel. A kétkerekű konkrétan történelmi viszonyban van az olasz nőkkel, mert olyan jó rájuk felpattanni, és ami pedig pláne, hogy kedvünk szerint lehet őket cicomázni. S egy kétkerekű ezt pedig hogy szereti, amikor virágos kosarat dobunk az orrára, pöttyös bukósisakot teszünk a fejünkre, és miközben a szomszédasszonynak kiabálunk az alattunk robogó, vagy ütemesen tekert kerekeken, élvezzük a városi száguládást. A stílusos két keréknél már csak egy ami jobb, a kis Fiat 500as stílusos, kuckós mivolta, melyről még sokat mesélek majd.

kismotor_jo_1.jpg

viragos_bicikli.jpg

9. A mindennapi kávé mágia és beszélgetős jó energiák

Sokan kérdezik tőlem is, hogy mitől van annyi vitalitás a családomban, hogyan bírja az anyósom, és nagyi a mindennapok sok sok teendőit, mellett mindig szuperül néznek ki és a nagynénik is, akik dolgoznak és robognak ide meg oda, mindig olyanok mintha a Vanity fair címlap fotózására készülődnének....( a következő írásban őket is bemutatom majd! :) Egyrészt a kávé, egy olyan napi motor és energiabomba, amitől mindig csillog a szemük és a kávé nemcsak önmagában mint a kis fekete. A kávé egy szeánsz, minden egyes alkalommal, kapcsolatteremtő, beszélgetős, elgondolkodtatós, csacsogós perceket varázsol mindenki életébe. Az olasz nő ezt oly stílusosan, általában társasággal teszi, ami irígylésre méltóan kecses, feltöltő és valahol utánozhatatlan. Nem beszélve az olasz kávé remek minőségéről, de beszélve annak szocializációs energiáiról, mely jelentősen hozzájárul az olasz nők nyitottságához, hiszen a kávé társaságban jó, a sarki kis bárban, becsücsülve, napi sajtót olvasva, barátokkal, kollégákkal összefutva, beszélgetve a gyerekekről, suli előtt, után, vagy akár közben mikor várnak rájuk. A kávé egy szépség komplex is, mert nevetőssé varázsolja a percet, mit vele töltünk. 

kave.jpg

10. A tenger illata

Az olasz nő egyik legfontosabb parfüme, a tenger illata. A sós viz lehellete, a lengedező Pineta fenyvesek nyugtató szuszogása, s a tiszta levegő mindent elsöprő nyugalma. Az olasz nő, amikor csak teheti kimegy a tengerpartra, leül egy jó könyvvel akár egyedül, akár karonfogva és becsomagolva a csipet csapatot, gyerekeket és unokát, de a tenger az egyik lételeme. A szél mely kimossa az agyból a mindennapokat, a nap amely mosolyt csal és a boldogsághormon készletünket növeli ahogyan kell, s a homokban való végtelen szaladgálás, mely a szabadság létének egyik nagyon fontos alapeleme. A tenger íze, fénye, és kéksége elengehetetlen szezonális kellék, akár legyen tél, nyár vagy ősz, vagy csodás sirályoktól zengő bongó tavasz, az olasz nő mesés bőrének az alapszínét a nap, és a tenger finomsága adja meg együtt. S teszi azt mindig mosolygóssá.

tenger_1.jpg

tenger_szine.jpg

A történeteket azt hiszem a végtelenségig tudnám folytatni....s mivel az olasz nő megérdemli, mindenképpen lesz még folytatás.

Az pedig, hogy mi érkezik még a következő részben, röviden elárulom. Az olasz nőről kisegényt lehetne írni, de mindenképpen mesélnem kell még az "il marito" és a nő rendkívül fontos kapcsolatáról, arról, hogy Velence és a Florián miért játszik fontos szerepet az olasz Nő életében, hogy a divatnagyvárások kulisszatitkai az olasz nő melyik lelki kispolcán helyezkedik el és hogy mitől is Gucci a Gucci és Prada a Prada. Jön még sok gondolat arról, hogy az olasz nőnek miért fontos a hegyi levegő, a frissebbnél frissebb alanyagok, s a család minden apraja - nagyja, akiket imád elkáprázatni főztjével, mosolyával és szíve lelke minden apró bájával. Mesélnem kell még az olasz nő "rohanás" faktoráról, a mozzarella, pomodoro és olíva olaj gyors hármasáról, a narancsról és a citromról, az édességekről, és a mosolyról, és a soha el nem múló olaszos érzelmekről, az életető és kortalan energiákról, - középpontjában a szerelemről. 

Olaszosan, és nőcisen, a 2. rész is hamarosan következik, itt a blog.hu oldalon és az Egy kis Itália Facebook oldalon is.

(A fényképeket és a tartalmat szerzői jogok védik. Mind a fotók és a szöveges tartalom Semperger - Sommariva Kinga tulajdona és alkotásai. Így a képek és a tartalom egészének, vagy akár annak csak részleteinek továbbközlése, megosztása csak és kizárólag az eredeti forrás és link megnevezésével, vagy a szerzőtől kért írásos beleegyezés után történhet. Köszönjük a megértést, A Szerző)

 

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Erzsébet Kiss 2018.03.08. 09:54:08

Csodálatos stílúsod van! / Bocs. a hosszú ú-ért, de nincs rövid párja jelenleg. /
Rendkívül hatásos módon adtad vissza az olasz életérzést, amely egyedi és útánozhatatlan..... , és a lényeg csak álmodni lehet róla!!!

Egy Kis Itália

Fergeteges olasz hétköznapok - egy magyar lány tollából. Mindennapi történetek Pizzaországból. Utazási élmények, felfedezések, titkos városok, reneszánsz történelem, pasta & pizza minden mennyiségben. Mesék tele szeretettel, melyet az olaszok vitalitása, életvidámság ihlet, egy lánytól - aki nyakig belecseppent a dolce vita pillanataiba. Egy blog, ahol mindig süt a nap, ahol olaszos jókedv vár. Egy oldal, ahol kötelező lassítani és elnyújtózni :) ahol az Aperol Spritz mindennapi kellék, a pizza kimondottan ajánlott és fontos eleme életünknek, s ahol a pasta elengedhetetlen boldogságelem. Egy kis Itália, ahol a déli nap serkentette ráncok, csakis a mosolytól erednek. Bouna Lettura :) <3

Friss topikok

Top 5

  1. GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről
    GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről 2019. március 05. 15:22GRADO, ......első látásra "AMORE"  Amikor az embernek van egy szívszereleme, arról mindig jó mesélni. Főleg ha ez kölcsönös. Ebben az évben és a jövő évben is Grado mesés kisvárosának vezetése és az...
  2. Vannak azok a napok...
    Vannak azok a napok... 2017. február 18. 09:29Számomra a tenger, a hullámok, a homokban való önfeledt és kitárulkozó séták, a sirályok éneke valahogy mindig olyan pozitív töltet, amire nincs magyarázat. Azt gondolom, a legjobb dolgok néha azok,...
  3. DolceVita, Grado, Olaszország  - 6 tipp útravalóként
    DolceVita, Grado, Olaszország - 6 tipp útravalóként 2022. április 14. 08:33Grado, a Nap Szigete. Egy csöppnyi homoksziget, ahol a természet, a tenger és a történelem valami különös módon varázsolja el az embert. Igazán olaszos módon, megadva a Dolce Vita számos pillantát. A...
  4. Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében
    Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében 2017. július 09. 08:51A kacifántos olasz hétköznapoknak megvan az az előnye, ha éppen fel is szeretne robbanni a ember fia a napi stressztől, és a munka adta "gyönyöröktől", elég csak kimenni az utcára, nagy levegőt venni,...
  5. Lélekemelő kávészünet - Grado csodái
    Lélekemelő kávészünet - Grado csodái 2020. április 25. 14:52Létezik egy kis paradicsomi sziget, az Észak Olasz tengerparton, Friuli régióban, Trieszt után, a Júlia Alpok hegyeinek ölelésében, a lagúnák vidékén, ahová most a képzelet repülőszőnyegén repítelek...
süti beállítások módosítása