Egy Kis Itália

Olaszország egy kicsit másként - életvidám hétköznapok, izgalmas utazások, ízes élet & "dolce vita" - egy magyar lány tollából, Pizzaországról.

Április 1-től még egyszerűbben utazhatunk Olaszországba, május 1-től pedig korlátozások nélkül!
Nem őrültség, nem bolondság, végre itt vannak a friss hírek!

Olaszország újranyit!

A várva várt első új datum – Április 1. Az egész ország fehér zónává változik, amely már azt jelzi, hogy március 31-el, megszűnik az egészségügyi vészhelyzet. Megszűnik a régiószínezés is végre, úgy tűnik minden egy kicsit egyszerűbb lesz. Április 30-ig a Green Pass különböző verziói még adott belső terekben szükséges lesznek, lehetnek. Május 1. után viszont szépen eltűnik mindez. 

bevezeto_kep.jpg

2 fogalom - amit fontos tisztázni: Mi a különbség az alap green pass és a super green pass között.

Az alap green pass, vagy negatív teszttel, vagy már 2 oltással vagy hivatalos gyógyultsági igazolással is kiváltható volt. Míg a Super Green Pass pedig csak oltással és hivatalos gyógyultsági igazolással érvényes. 2 oltás esetében 6 hónapig, 3 oltással korlátlanul. A 2 oltással rendelkezők pedig ebben az esetben a 6 hónap feletti és 9 hónapon belüli esetekben PCR teszttel is megszerezhették ezt.

Mi vár ránk április 1 – 30 között:

Április 1 és 30 között, a szabadtéri éttermi, bár helyszínekre, kültéri partyk-ra, ceremóniákra és már a hotelekbe és szálláshelyekre is alap green pass nélkül is megérkezhetünk és élvezhetjük azokat. Ápirlis 1 – 15 között, SUPER GREEN PASS szükséges még, az éttermek és bárok belső térben lévő szolgáltatásaihoz, ugyanakkor a KÜLFÖLDI TURISTÁK már április 1-től az alap / basic az EU-ban érvényes GREEN PASS-al vehetik igénybe ezt a szolgáltatást, melyet az olaszországi állampolgárok, lakosok szintén majd április 15-től ugyanilyen keretek között elérhetnek, azaz alap green pass-al. A szállodák belső tereinek igénybevételéhez, azaz a szállóvendégek szállás, reggeli, étterem és bár, vagy akár wellness szolgáltatás igényeihez  – nem lesz szükséges semmilyen Green Pass-ra április 1-től. Ezen vegyes rendelkezések pedig, - május 1-től teljeskörűen eltűnnek.

Hogyan közlekedünk majd? Buszok, vonatok, helyi és regionális járatok, repülők:

Április 1-től a helyi tömegközlekedési eszközökön nem kell már egyik típusú Green Pass sem, míg a távolsági tömegközlekedésre április 1- 30 között alap green pass kell (oltás, gyógyultsági, vagy teszt alapú). A tömegközlekedési eszközökön megmarad az FFP2 maszk. Itt is majd május 1-től várható még kedvezőbb változás. Április 1 és 30 között, repülőgépeken, hajókon szükséges lesz bemutatni az alap green pass-t, amely ugye teszttel is kiváltható. Csakúgy szükséges lesz az PPF2 maszk, mely korlátozások május 1-től várhatóan megszűnnek itt is.

velence.jpg

Események, múzeumok, stadionok, diszkók, party helyek: 

A stadionok, diszkók kapacitása kapcsán, visszatérhet a 100%-os adottság. Április 1-től a belső és külső sport stadionok kapacitásának terén visszatérhet a 100%. Április 1-30 között, a szabadtéri, kültéri stadionok, sporthelyszínek, külső téren lévő kiállítások, múzeumok, történelmi helyszínek, szabadtéri show-k kapcsán nem lesz szükséges a green pass. Ápirlis 1-30 között alap green pass kell a mozik, színházak és belső téren zajlódó party-k számára. Május 1-től itt is várhatóan eltűnnek majd a korlátozások.

Üzletek, uszodák és egyéb helyszínek:

Április 1-30 között nem kell már green pass az üzletek, fodrászatok, borbélyok, kozmetikusok, központi hivatalok, bankok használatához sem, ahogyan a kültréri szabadidős sporttevékenységet biztosító helyszínekhez sem. A Spa-k, wellness szolgáltatást biztosító helyek, fesztiválok és vásárok, a kisgyermekek oktatási centrumai, kölyökklubok sem igénylik ezt. Április 1 – 30 között super green pass kell még: a konditermek, uszodák, belső terekben történő tömeges sportoláshoz is ( öltözők igénybevételéhez ). Csakúgy super green pass kell, a játéktermek, casino-k használatához is. De május 1-től itt is megszűnik majd elvileg minden korlátozás.

naplemente_7.jpg

Maszkhasználatról úgy általánosságban: 

Kültéren marad a maszk nélküliség, bár a tömegekkel zsúfolt helyen javasolt a maszk használata. Ugyanakkor a maszk, minden beltéri helyszínen április 30-ig egyelőre biztosan megmarad. (itt a műtős maszkra gondolnak) A Tömegközlekedési eszközökön PPF2es maszk kötelező, ahogyan a repülőn is például a fent már leírt információk kapcsán. Az FFP2-es kategória maszk viselete azoban még megmarad a belső terekben zajlódó koncertek, stadionokban történő sportesemények, mozik és színházak, kabinos zárt felvonók és sí liftek keretei között, így érdemes magunkkal hozni április végéig minden téren.

A nagyon mosolygós dátumnak, tehát május 1 tűnik, amikortól is szinte minden covid járványügyi intézkedés megszűnni látszik majd. A Green pass kötelezettsége pedig csak a kórházi, egészségügyi közegben marad fent, egészen 2022. Dec. 31-ig biztosan. 

Szóval huhh .... végre ! Szabadabb lesz minden. Cin- Cin! 

Beutazási infók FRISSÍTVE: 

Az Olaszországba való beutazás szabályait frissítették és egyszerűsítették. Ezek a rendelkezések 2022. április 30-ig maradnak hatályban. (2022. március 29-i rendelet)

Olaszországba való belépéskor az utazóknak a törvény szerint:

 • Indulás előtt ki kell tölteni az EUPLF adatlapot
 • rendelkezni kell az alap COVID-19 zöld tanúsítványok valamelyikével, mely vagy alátámasztja az oltási sorozat befejezését ( 2 db érvényes vagy 3 oltással rendelkezve) vagy gyógyulási jogosultságot támaszt alá vagy megfelelő negatív teszt eredménnyel rendelkezik a beutazó. ( Negatív teszt eredményt fel lehet tölteni az EESZT rendszerbe és azáltal is lehet Green Pass jogosultságot kérni ) 

Hivatalosan itt találtok meg mindent angolul az olasz egészségügyi minisztérium oldalán, ahol mindent folyamatosan és elég jól érthetően tesznek közzé - Forrás:  https://www.salute.gov.it/portale/nuovocoronavirus/dettaglioContenutiNuovoCoronavirus.jsp?lingua=english&id=5412&area=nuovoCoronavirus&menu=vuoto

FONTOS! Tekintettel arra, hogy a járványügyi helyzet eddig is csak és kizárólag folyamatosan változott és annak körülményei is, kérünk MINDEN KEDVES UTAZÓT, hogy az Olaszolrszágba való beutazás előtt, legyenek kedvesek a magyarországi KONZULI SZOLGÁLAT OLDALÁT is megtekinteni, ahol minden esetben a legfrissebb hivatalos infók is fent vannak! 

És még egy JÓ TANÁCS: Töltsétek le a VERIFICA 19 nevű APP-ot, mely az olasz egészségügyi minisztérium által kialakított applikáció - mellyel Olaszországban leolvassák a SUPER és Alap Green Pass-ok QR kódját. Április végéig még adott helyekhez ez alapján biztosan érdemes előzetesen  ellenőrizni hogy minden rendben van e. Az APP színei alapján: Zöld - minden rendben, Narancssárga - valószínű hogy kiegészítő PCR tesztre van szükség Piros - az olaszországi rendeletek szerint nem érvényes - nem megfelelő a Green Pass.

Azért úgy összességében huhh .... na végre ! Sokkal szabadabb lesz minden. Cin- Cin és remek utat Nektek! ���❤️

idosek_1.jpg

A cikk forrása a CORRIERE.IT összefoglaló cikkei és anyagai, ANSA HÍRÜGYNÖKSÉG megjelent hírei és az új DECRETO kapcsán kiadott olaszországi közlemények anyagai. 

https://www.corriere.it/cronache/22_marzo_18/nuovo-decreto-green-pass-covid-riaperture-1-aprile-maggio-49295376-a639-11ec-b9d0-9b9e3bb8f215.shtml

https://www.ansa.it/english/news/2022/03/17/covid-end-almost-all-curbs-economy-reopens-draghi_c7739e4d-a2cd-49f3-aa4f-02fbc5b0b331.html

Tekintettel arra, hogy a járványügyi helyzet eddig is csak és kizárólag folyamatosan változott és annak körülményei is, kérünk MINDEN KEDVES UTAZÓT, hogy az Olaszolrszágba való beutazás előtt, legyenek kedvesek a magyarországi KONZULI SZOLGÁLAT OLDALÁT is megtekinteni, ahol minden esetben a legfrissebb hivatalos infók is fent vannak! 

NÉVJEGY: Egy kis Itália - Boldogságmorzsák nap mint nap, - Olaszország, Friuli régió titkos vidékeiről 

Szerző / saját fotók: Sempeger - Sommariva Kinga. A képek / szöveg továbbközlése nem engedélyezett, csak és kizárólag a jelen linken elérhető - teljes tartalom forrásának megosztásával, vagy a szerző írásos engedélyével. Az egyéb forrásból származó fotók, minden esetben jelölve vannak. Köszönjük a megértéseteket.  

Az Egy kis Itália Facebook oldalon olaszos életképek, életérzések, mindennapi történetek érkeznek, javarészt Friuli régióból. Az Egy kis Itália YouTube csatornán kedvenc olasz családi receptek, s vidékek mutatkoznak be. A Come to Friuli oldalon - Friuli régió bájos szépségei, nevezetességei tölthetnek Benneteket, míg Grado csodáiról pedig a Come to Grado oldal kalauzolja a kedves régi, visszatérő és majd új vendégeinket. Akik pedig szeretik a szép fotókat, s felvételeket, szeretettel ajánlom Instagram oldalam is, melyet itt a linken, Egy kis Itália név alatt értek el. 

Az Egy kis Itália zárt csoportban a Facebook-on pedig megannyi olaszországi információt olvashattok, utazási élményeket, recepteket, programokat, napi inspirációkat. Egy kellemes közösség, ahol az Olaszországot szerető és kedvelő emberek találkoznak, amely csoportba, 3 kérdés megválaszolása után, csak és kizárólag létező profillal, adminisztrátori szűréssel, beléptetéssel lehet bekerülni, a csoport szabályzatainak elfogadása mellett. 

Szeretettel várunk Benneteket megannyi felületünkön. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Egy Kis Itália

Fergeteges olasz hétköznapok - egy magyar lány tollából. Mindennapi történetek Pizzaországból. Utazási élmények, felfedezések, titkos városok, reneszánsz történelem, pasta & pizza minden mennyiségben. Mesék tele szeretettel, melyet az olaszok vitalitása, életvidámság ihlet, egy lánytól - aki nyakig belecseppent a dolce vita pillanataiba. Egy blog, ahol mindig süt a nap, ahol olaszos jókedv vár. Egy oldal, ahol kötelező lassítani és elnyújtózni :) ahol az Aperol Spritz mindennapi kellék, a pizza kimondottan ajánlott és fontos eleme életünknek, s ahol a pasta elengedhetetlen boldogságelem. Egy kis Itália, ahol a déli nap serkentette ráncok, csakis a mosolytól erednek. Bouna Lettura :) <3

Friss topikok

Top 5

 1. GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről
  GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről 2019. március 05. 15:22GRADO, ......első látásra "AMORE"  Amikor az embernek van egy szívszereleme, arról mindig jó mesélni. Főleg ha ez kölcsönös. Ebben az évben és a jövő évben is Grado mesés kisvárosának vezetése és az...
 2. Vannak azok a napok...
  Vannak azok a napok... 2017. február 18. 09:29Számomra a tenger, a hullámok, a homokban való önfeledt és kitárulkozó séták, a sirályok éneke valahogy mindig olyan pozitív töltet, amire nincs magyarázat. Azt gondolom, a legjobb dolgok néha azok,...
 3. DolceVita, Grado, Olaszország - 6 tipp útravalóként
  DolceVita, Grado, Olaszország - 6 tipp útravalóként 2022. április 14. 08:33Grado, a Nap Szigete. Egy csöppnyi homoksziget, ahol a természet, a tenger és a történelem valami különös módon varázsolja el az embert. Igazán olaszos módon, megadva a Dolce Vita számos pillantát. A...
 4. Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében
  Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében 2017. július 09. 08:51A kacifántos olasz hétköznapoknak megvan az az előnye, ha éppen fel is szeretne robbanni a ember fia a napi stressztől, és a munka adta "gyönyöröktől", elég csak kimenni az utcára, nagy levegőt venni,...
 5. Lélekemelő kávészünet - Grado csodái
  Lélekemelő kávészünet - Grado csodái 2020. április 25. 14:52Létezik egy kis paradicsomi sziget, az Észak Olasz tengerparton, Friuli régióban, Trieszt után, a Júlia Alpok hegyeinek ölelésében, a lagúnák vidékén, ahová most a képzelet repülőszőnyegén repítelek...
süti beállítások módosítása