Egy Kis Itália

Olaszország egy kicsit másként - életvidám hétköznapok, izgalmas utazások, ízes élet & "dolce vita" - egy magyar lány tollából, Pizzaországról.

Olasz anyósom őszi szuper receptje: Sütőtökös Gnocchi

A kellemesen napsütötte októberi itáliai napok mesés hangulata, magában hordozza az új szezonális finomságok színeiben és ízeiben való bővelkedést is. Zsizseg a piactér, érkezik a friss áru és velük együtt a kiváló helyi élelemiszereket válogató csinos signora-k is. Nem fér kétség amellé, hogy itt nálunk Friuli-ban, ilyenkor októberben, az egyik leginkább közkedvelt finomság bizony a ZUCCA, azaz a sütőtök. A sárga minden "divat" színében elérhető remek alapanyag pedig nemcsak ízletes, de megannyi módon elkészíthető. Emellett igazi vitaminforrás és megannyi egyéb jótékony hatása is van. De először lássuk csak kedvenc receptem, mely olasz anyósom tollából fakad. Nálunk mostanában bizony minden sütőtökös, így arra gondoltam megosztom ezt remek "ricetta"-t Veletek is.  

sutotokos_gnocchi_2.jpg

Sütőtökös Gnocchi Füstölt Ricotta Sajt reszelékkel - Egy kis Itália recept by Olasz Anyósom: 

Az előkészítési idő: 20 perc, a főzési idő: 35 perc, konyhai nehézségi fokozat: közepes! 

Hozzávalók:

1 kg sütőtök püré / pép, azaz a sütőtök ehető "húsa'

200 gramm liszt 

2 tojás

100 gramm Grana Padano reszelve ( parmezán sajt ) 

150 gramm Ricotta Affumicata ( azaz füstölt ricotta sajt ) 

Egy kisebb kocka vaj

Csipet só és Bors

Elkészítési javaslatunk, azaz ahogyan mi csináljuk: 

A sütőtököt szétvágjuk és kimagozás után, úgy hámozzuk meg, hogy a lehető legtöbb "húsos" rész megmaradjon, majd pedig 1 cm-es szélességű szeletekre vágjuk fel. Sütőpapírra helyezzük a szeleteket, ici-picit megsózzuk őket és 160 fokon kb. 20-30 percig sütjük. Amikor a sütőtök megsült, kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni, pihenni. Majd amikor már egy kicsit meghült, a tököt egy nagyobb tálban, nagyobb villával, vagy krumplitörővel összetörjük, addig amíg szinte krémes állagot nem kapunk. Hozzáadjuk a lisztet, a tojást, a reszelt parmezánt, csipet borsot, és mindent jól elkeverünk. Sót is adhatunk még hozzá ízlés szerint, de csak csipetnyit, amennyiben a sütés előtt sózás nem lett volna elég. ( Mi itt már nem igazán szoktunk hozzáadni sót, de ízlések és pofonok )

Majd forraljunk fel vizet egy nagy edényben. (Mintha Pasta-t főznénk ki, szóval tényleg nagy edényben:) Nagy evőkanál vagy cukrász - zsák segítségével "bűvészkedjük", azaz kezdjük el beleszaggatni a tésztát a forrásban lévő vízbe. Mi a kanalat szoktuk használni, ezzel kellemesen és egyszerűen lehet "szaggatni" a tetemes kis gnocchi darabokat. Amikor pedig a gnocchi a felszínre kerül és szépen elkezd lebegni a vízen, szűrőkanállal lecsepegtetjük. Közben a vajat olvasszuk fel egy serpenyőben lassú tűzön, amíg mogyoró színű nem lesz. Majd ízlés szerint kinek olvasztott vajjal, kinek anélkül tálaljuk. (Vajjal az igazi, nagyon kellemesen aranylóvá teszi a gnocch darabokat, ezt mindig érdemes a tetejére csepegtetni majd - mármint az olvasztott vajat). Termésezetesen a tálalás mellé szórjuk meg a szépséges narancssárga kis gnocchi-kat egy nagy marék reszelt füstölt ricottával. Így lesz az igazi. Buon Apetito mindenkinek! 

sutotok_cikk.jpg

Mindemellett pedig, még pár sütőtökös gondolat, hogy miért is ér "aranyat" a Zucca, melynek isteni finom íze mellett, élettani hatásai is kiemelkedőek: 

  • Önmagában már a színe egy jótékony "színterápia"
  • Rendkívül magas az antioxidáns tartalma, telis tele van alfa és béta karotinokkal
  • A sütőtökben lévő béta karotin, A-vitaminná válik. mely javítja immunrendszerünk és segíti az őszi / téli időszakban legyőzni a fertőzéseket. Valamint javítja a látásunkat is, hiszen mind a béta-karotin és az A vitamin ebben is jelentős szerepet tölt be
  • Nagyon magas a C-vitamin tartalma
  • Tele van karotinokkal, mely remek hatással lesz a bőrödre ( szuper őszi arcmaszk is készíthető belőle!)
  • Nagyon alacsony a kalóriatartalma, fogyókúrához is remekül használható

NÉVJEGY: Egy kis Itália - Boldogságmorzsák nap mint nap, - Olaszország, Friuli régió titkos vidékeiről 

Szerző / saját fotók: Sempeger - Sommariva Kinga. A képek / szöveg továbbközlése nem engedélyezett, csak és kizárólag a jelen linken elérhető - teljes tartalom forrásának megosztásával, vagy a szerző írásos engedélyével. Az egyéb forrásból származó fotók, minden esetben jelölve vannak. 

Az Egy kis Itália Facebook oldalon olaszos életképek, életérzések, mindennapi történetek érkeznek, javarészt Friuli régióból. Az Egy kis Itália YouTube csatornán kedvenc olasz családi receptek, s vidékek mutatkoznak be. A Come to Friuli oldalon - Friuli régió bájos szépségei, nevezetességei tölthetnek Benneteket, míg Grado csodáiról pedig a Come to Grado oldal kalauzolja a kedves régi, visszatérő és majd új vendégeinket. Akik pedig szeretik a szép fotókat, s felvételeket, szeretettel ajánlom Instagram oldalam is, melyet itt a linken, Egy kis Itália név alatt értek el.

Az Egy kis Itália zárt csoportban a Facebook-on pedig megannyi olaszországi információt olvashattok, utazási élményeket, recepteket, programokat, napi inspirációkat. Egy kellemes közösség, ahol az Olaszországot szerető és kedvelő emberek találkoznak, amely csoportba, 3 kérdés megválaszolása után, csak és kizárólag létező profillal, adminisztrátori szűréssel, beléptetéssel lehet bekerülni, a csoport szabályzatainak elfogadása mellett. 

Szeretettel várunk Benneteket megannyi felületünkön! 

 

 

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Egy Kis Itália

Fergeteges olasz hétköznapok - egy magyar lány tollából. Mindennapi történetek Pizzaországból. Utazási élmények, felfedezések, titkos városok, reneszánsz történelem, pasta & pizza minden mennyiségben. Mesék tele szeretettel, melyet az olaszok vitalitása, életvidámság ihlet, egy lánytól - aki nyakig belecseppent a dolce vita pillanataiba. Egy blog, ahol mindig süt a nap, ahol olaszos jókedv vár. Egy oldal, ahol kötelező lassítani és elnyújtózni :) ahol az Aperol Spritz mindennapi kellék, a pizza kimondottan ajánlott és fontos eleme életünknek, s ahol a pasta elengedhetetlen boldogságelem. Egy kis Itália, ahol a déli nap serkentette ráncok, csakis a mosolytól erednek. Bouna Lettura :) <3

Friss topikok

Top 5

  1. GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről
    GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről 2019. március 05. 15:22GRADO, ......első látásra "AMORE"  Amikor az embernek van egy szívszereleme, arról mindig jó mesélni. Főleg ha ez kölcsönös. Ebben az évben és a jövő évben is Grado mesés kisvárosának vezetése és az...
  2. Vannak azok a napok...
    Vannak azok a napok... 2017. február 18. 09:29Számomra a tenger, a hullámok, a homokban való önfeledt és kitárulkozó séták, a sirályok éneke valahogy mindig olyan pozitív töltet, amire nincs magyarázat. Azt gondolom, a legjobb dolgok néha azok,...
  3. Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében
    Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében 2017. július 09. 08:51A kacifántos olasz hétköznapoknak megvan az az előnye, ha éppen fel is szeretne robbanni a ember fia a napi stressztől, és a munka adta "gyönyöröktől", elég csak kimenni az utcára, nagy levegőt venni,...
  4. Treviso Titkai ...
    Treviso Titkai ... 2016. november 03. 21:50Egy igazi finomságot, különlegességet ígértem Nektek ma estére. Finomabbat mint egy édes „siciliana cannoli”, édesebbet, mint egy titkos panna cotta recept. Amennyiben éppen arra gondoltatok, hogy ma...
  5. Így utazhatunk karanténmentesen Olaszországba, május 17-től
    Így utazhatunk karanténmentesen Olaszországba, május 17-től 2021. május 17. 14:25Ciao a tutti! Igyekeztem közérthető információk segítségével összefoglalni Nektek, hogy az új, 2021. május 16-án az olasz egészségügyi miniszter által aláírt rendeletek keretei kapcsán, hogyan is...
süti beállítások módosítása