A kellemesen napsütötte októberi itáliai napok mesés hangulata, magában hordozza az új szezonális finomságok színeiben és ízeiben való bővelkedést is. Zsizseg a piactér, érkezik a friss áru és velük együtt a kiváló helyi élelemiszereket válogató csinos signora-k is. Nem fér kétség amellé, hogy itt nálunk Friuli-ban, ilyenkor októberben, az egyik leginkább közkedvelt finomság bizony a ZUCCA, azaz a sütőtök. A sárga minden "divat" színében elérhető remek alapanyag pedig nemcsak ízletes, de megannyi módon elkészíthető. Emellett igazi vitaminforrás és megannyi egyéb jótékony hatása is van. De először lássuk csak kedvenc receptem, mely olasz anyósom tollából fakad. Nálunk mostanában bizony minden sütőtökös, így arra gondoltam megosztom ezt remek "ricetta"-t Veletek is.
Sütőtökös Gnocchi Füstölt Ricotta Sajt reszelékkel - Egy kis Itália recept by Olasz Anyósom:
Az előkészítési idő: 20 perc, a főzési idő: 35 perc, konyhai nehézségi fokozat: közepes!
Hozzávalók:
1 kg sütőtök püré / pép, azaz a sütőtök ehető "húsa'
200 gramm liszt
2 tojás
100 gramm Grana Padano reszelve ( parmezán sajt )
150 gramm Ricotta Affumicata ( azaz füstölt ricotta sajt )
Egy kisebb kocka vaj
Csipet só és Bors
Elkészítési javaslatunk, azaz ahogyan mi csináljuk:
A sütőtököt szétvágjuk és kimagozás után, úgy hámozzuk meg, hogy a lehető legtöbb "húsos" rész megmaradjon, majd pedig 1 cm-es szélességű szeletekre vágjuk fel. Sütőpapírra helyezzük a szeleteket, ici-picit megsózzuk őket és 160 fokon kb. 20-30 percig sütjük. Amikor a sütőtök megsült, kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni, pihenni. Majd amikor már egy kicsit meghült, a tököt egy nagyobb tálban, nagyobb villával, vagy krumplitörővel összetörjük, addig amíg szinte krémes állagot nem kapunk. Hozzáadjuk a lisztet, a tojást, a reszelt parmezánt, csipet borsot, és mindent jól elkeverünk. Sót is adhatunk még hozzá ízlés szerint, de csak csipetnyit, amennyiben a sütés előtt sózás nem lett volna elég. ( Mi itt már nem igazán szoktunk hozzáadni sót, de ízlések és pofonok )
Majd forraljunk fel vizet egy nagy edényben. (Mintha Pasta-t főznénk ki, szóval tényleg nagy edényben:) Nagy evőkanál vagy cukrász - zsák segítségével "bűvészkedjük", azaz kezdjük el beleszaggatni a tésztát a forrásban lévő vízbe. Mi a kanalat szoktuk használni, ezzel kellemesen és egyszerűen lehet "szaggatni" a tetemes kis gnocchi darabokat. Amikor pedig a gnocchi a felszínre kerül és szépen elkezd lebegni a vízen, szűrőkanállal lecsepegtetjük. Közben a vajat olvasszuk fel egy serpenyőben lassú tűzön, amíg mogyoró színű nem lesz. Majd ízlés szerint kinek olvasztott vajjal, kinek anélkül tálaljuk. (Vajjal az igazi, nagyon kellemesen aranylóvá teszi a gnocch darabokat, ezt mindig érdemes a tetejére csepegtetni majd - mármint az olvasztott vajat). Termésezetesen a tálalás mellé szórjuk meg a szépséges narancssárga kis gnocchi-kat egy nagy marék reszelt füstölt ricottával. Így lesz az igazi. Buon Apetito mindenkinek!
Mindemellett pedig, még pár sütőtökös gondolat, hogy miért is ér "aranyat" a Zucca, melynek isteni finom íze mellett, élettani hatásai is kiemelkedőek:
- Önmagában már a színe egy jótékony "színterápia"
- Rendkívül magas az antioxidáns tartalma, telis tele van alfa és béta karotinokkal
- A sütőtökben lévő béta karotin, A-vitaminná válik. mely javítja immunrendszerünk és segíti az őszi / téli időszakban legyőzni a fertőzéseket. Valamint javítja a látásunkat is, hiszen mind a béta-karotin és az A vitamin ebben is jelentős szerepet tölt be
- Nagyon magas a C-vitamin tartalma
- Tele van karotinokkal, mely remek hatással lesz a bőrödre ( szuper őszi arcmaszk is készíthető belőle!)
- Nagyon alacsony a kalóriatartalma, fogyókúrához is remekül használható
NÉVJEGY: Egy kis Itália - Boldogságmorzsák nap mint nap, - Olaszország, Friuli régió titkos vidékeiről
Szerző / saját fotók: Sempeger - Sommariva Kinga. A képek / szöveg továbbközlése nem engedélyezett, csak és kizárólag a jelen linken elérhető - teljes tartalom forrásának megosztásával, vagy a szerző írásos engedélyével. Az egyéb forrásból származó fotók, minden esetben jelölve vannak.
Az Egy kis Itália Facebook oldalon olaszos életképek, életérzések, mindennapi történetek érkeznek, javarészt Friuli régióból. Az Egy kis Itália YouTube csatornán kedvenc olasz családi receptek, s vidékek mutatkoznak be. A Come to Friuli oldalon - Friuli régió bájos szépségei, nevezetességei tölthetnek Benneteket, míg Grado csodáiról pedig a Come to Grado oldal kalauzolja a kedves régi, visszatérő és majd új vendégeinket. Akik pedig szeretik a szép fotókat, s felvételeket, szeretettel ajánlom Instagram oldalam is, melyet itt a linken, Egy kis Itália név alatt értek el.
Az Egy kis Itália zárt csoportban a Facebook-on pedig megannyi olaszországi információt olvashattok, utazási élményeket, recepteket, programokat, napi inspirációkat. Egy kellemes közösség, ahol az Olaszországot szerető és kedvelő emberek találkoznak, amely csoportba, 3 kérdés megválaszolása után, csak és kizárólag létező profillal, adminisztrátori szűréssel, beléptetéssel lehet bekerülni, a csoport szabályzatainak elfogadása mellett.
Szeretettel várunk Benneteket megannyi felületünkön!
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.