Olaszország egy kicsit másként - életvidám hétköznapok, izgalmas utazások, ízes élet & "dolce vita" - egy magyar lány tollából, Pizzaországról.

Egy Kis Itália

Friuli, az "első" olasz régió - amely elrabolja a szíved

Dombok és vizek ...

2020. június 23. - BellaItalia

Hat éve történt, hogy egy új szerelem lépett az életembe. Olyan gyorsan jött, hogy szinte levegőt sem kaptam, s olyanná varázsolt, amire sosem gondoltam. Aztán mikor eljött az első olasz randevú ideje, s az én kékszemű lovagom közölte, hogy irány Friuli és irány Udine, sosem felejtem el, az arcomra kiírt "testbeszéd" üzenetet. Miszerint .... "Ugyanmáááááár kedves, drága olasz úriember!!!" .... Legyen már legalább Róma, vagy Toszkána .... Miért éppen Friuli? s Udine? valahol eldugva egy ismeretlen térségben. Jajj ne máááár ... "Olaszországot akarom, teljes egészében, nagybetűvel" ... kiáltottam magamban, - ott legbelül. Persze Ő is látta a reakciókat az arcoomon, s magabiztosan mosolygott .... De akkor még mit sem sejtettem, hogy az én kékszemű lovagom, különleges meglepetéssel készül majd nekem. Mert Ő pontosan tudta, már akkor, hogy Friuli - maga lesz az én Egy kis Itáliám. Az én második szerelmem. Egy régió, melyben megannyi dolog, szépség és csoda itt van a szemünk előtt, amiért Olaszországot oly nagyon szeretjük. Arról pedig nem beszélve, hogy Budapestről, mindössze 6 óra alatt lehet itt lenni nálunk autóval, hiszen Szlovénia és Ausztria felől is Friuli-ban "landolunk" elsőként, mikor Itáliá-ba érkezünk. 

kinga_dombok.jpg

Tudjátok, amikor az ember beleszippant Friuli-ban a dombok illatába, azt hiszem egy kicsit, azonnal elcsábítja majd ez a vidék a testünket - lelkünket. Amikor a teraszos vonulatok között, a lengedező szellő borzolja a hajunk, miközben tincsekig hatol a boldogság a sok zöld, rendezett látványától, s miközben úton útfélen - történelmi apátságok integetnek a cédrusok mellett, s csodás kis kastélyok, villák mesés történetei kísérik, keresztezik majd az utunk, egyszerűen csak azt fogjuk érezni - boldogok vagyunk. Minden nagy dolog, minden erőlködés nélkül. Természetesen, csakúgy, olyan Friuli módon. Egyszerűen, kedvesen. Pontosan úgy, amilyen ez a térség. A háttérben a délceg Dolomitok pihentető, védelmező látványa terül majd el, előttünk pedig a tenger kéksége hivalkodik a maga elegáns kék palástjába öltözve, egy különleges lagúna térséggel karöltve, nagy homokfövenyes strandokkal, flamingókkal a reggeli párás ködben, megannyi apró szigettel, víziúttal átszőve, Friuli déli tengerpartjait "díszítve", ott ahol Grado, s például a gyönyörű Barbana "úszó" kis Isola-ja pihen. 

kekseg.jpg

( Grado lagúnái )

Ezt a vidéket, az ember lelke is élvezi, nemcsak a szemünk gyönyörködik benne. S mialatt a testünk, az ízlelőbimbóink is olaszos kényeztetésben vesz részt, ebben a környezetben remekül töltődik az elme. Ez a vidék,  ez az érzés, nekem pont ott kezdődik, ahogy elhagyjuk Triesztet, a nagy kikötőket és a nyüzsgő nagyvárosi életet. Friuli féltett értékei pontosan azon tájegységek lelkén pihennek, melyek mellett megannyiszor hasítunk el, az autópályán. Miközben ez a vidék, bájosan, csendesen integet, s jelzi, köszönt, hogy itt vagy. Csak sokan - sokszor ezt nem vettük eddig észre. Mert továbbszaladtunk az ismertebb régiók felé. Pedig .... Friuli érintetlensége, tisztasága, biztonsága, vízeinek türkiz kéksége, kőházainak, történelmi városkáinak megannyi bája, sosem "túlzsúfolt" mivolta, igazi kincs. Sosem felejtem el azt a pillanatot, amikor ez a Friuli hangulat elsőként átjárta a lelkem, s amióta nekünk ez a térség megad mindent, ami Olaszország nagy szótárában úgy szerepel: A "Dolce Vita". 

grado_kohazak.jpg

( Grado )

Ez a régió egy autonóm típusú térség, archaikus elvekkel, tradíciókkal, együttműködő családi vállalkozásokkal, frenetikus mezőgazdasággal, remek alapanyagokkal, stabil gazdasággal, s megannyi "tiszta udvar-rendes ház" felségjelzésű kis családi birtokkal, agriturismo-val. Friuli-t nemcsak külön nyelvvel, de a munkát sosem szégyellő emberekkel ruházta fel a jó isten, s bármerre megyünk is ebben a különösen szép, vadregényes térségben, mindenhol elénk tárul majd egy-egy apró csoda. Itt élni, s dolgozni, - ennek a régiónak az "eldugott szépségeivel",  dolgos családjaival, egy hatalmas nagy élmény, igazi szenvedélyes kihívás, ugyanakkor értékteremtés, s boldogság is egyben. Tanulmányozni a helyi gasztronómiát, turisztikai hálózatokat és együttműködéseket építeni különleges helyszínekkel, szolgáltatókkal, az egyik legjobb munka a világon. Mert nálunk a táj, a természet, az ízek, az emberek valami különös harmónikus egységben képviselik, szeretik és vigyázzák, óvják ezt a vidéket. 

birtok.jpg

Friuli-ról megannyi TOPlistát lehetne készíteni, kedvenc történelmi helyek, legfinomabb ízek, legeldugottabb családi villák - ahol a tulajdonos fogad, piciny kis kastélyok ősi történetekkel, UNESCO emlékek sorozata, legszebb mozaik kíséretében. Külön rangsort készíthetnék még Nektek, a legjobb Alpok - Adria kerékpáros útvonalakról, ízes fehérborok és sajt párosításokról, tengerparti kis gyöngyszemekből, családi konyhák titkos receptjeinek sokaságáról, lagúnák közötti farmokról, s a Friuli családok legkedvesebb kiránduló helyeiről ....

kiskert.jpg

(Photocredit: Egy kis Itália)

S hogy mi a tervünk? Az, hogy pontosan valami ilyesmi sorrendben, Friuli-t szépen felfűzzük Nektek olyan történetek, helyszínek, élmények mögé, ahol a helyi emberek által, a mi legkedvesebb partnereink segítségével, a természet, az ízek, tradíciók és a történelem fonódik majd egybe, egy csoda együttműködés keretében. Létrehozva egy olyan közösséget, akik majd az Egy kis Itália kártya-val rendelkezve, betekintést nyerhetnek különleges élmények, helyszínek világába, a Friuli ízek kavalkádjába. Térségünk egyedi élményeit, csodás helyszíneit, újszerű keretek között szeretnénk és fogjuk Nektek bemutatni, átadni, olyan partnerekkel együtt, akiknél, s akikkel Ti is átélhetitek majd a Friuli életérzést. A kártya segítségével, ennek a térségnek a legjavát szeretnénk megmutatni Nektek, úgy, ahogy azt mi is szeretjük, nap, mint nap. Az Egy kis Itália kártya kapcsán, a részletek az Egy kis Itálua Facebook oldalon hamarosan érkeznek.

eki_kartya.jpg

S akkor jöjjenek most kicsit a VIZEK és a DOMBOK, a régiónk energiái, melyeket úgy szeretünk, hogy elmondani sem tudunk. Szóljon hát pár gondolat, jöjjön pár harsány szín és árnyalat, s kalandozzunk most együtt, ezen a csodás vidéken, - Veletek. 

Friuli domborzata renkívül változatos és a csodás Júlia Alpok és a Dolomitok vonulatának tövében megannyi mesés dombvidék húzza meg magát, szépen fésült, kellemesen barázdált teraszokkal, történelmi borászatokkal, sikkes kis városkákkal, ahol mindig találkozhatunk majd az Osteria-kban az asztaloknál kártyázó bácsikkal, s csinos pöttyös bukósisakban motorozó signorak-kal is. A régiónk ezen részéről, ha meglátunk egy - egy képet, sokan azt mondják, de hát ez "Toszkána" ... pedig nem.

landscape.jpg

Ez a mi varázslatos, érintetlen vidékünk. A dombvidék, mely Udine környékén terül el, s egyik oldalról Gorizia és annak mesés vára határolja, egészen a San Daniele-i hegyek tövéig kíséri ezt a vidéket, s a Collio borvidék szépségeit is magába foglalja. Ez a tájegység egy ponton mediterrán, s egy ponton ötvözi a havas hegyeket. Klímája fantasztikus, zöld árnyalatai pedig nemcsak harmónikusak, de végtelenül borítják be a tájat. Csodás magánbirtokok, tüneményes kastélyok és borászatok várnak itt minket, melyek felfedezésében nagy szeretettel segítünk Nektek. A dombok között gyönyörű kis templomok, kacskaringós utak, eldugott kis települések pihennek, ahol egyik helyen olíva olajat kóstolhatunk majd, a másik kis kanyarban a helyi virágmézek várnak sajtkörítéssel, természetesen remek fehérborok állnak sorba, hogy csábítsák az ízlelőbimbókat, s minden mit a dombok lelke rejt, Friuli azt a helyiek nagy szeretetével együtt, boldogan tálalja majd nekünk. A képeken látható helyszínekről, külön írások érkeznek az elkövetkező hetekben. Titkos kastélyok, családi birtokok, borászatok ölelésében kalandozunk majd tovább.

friuli_dombok.jpg

friuli_mez_es_sajt.jpg

kastely.jpg

friuli_dombok_kastely.jpg

spessa_4.jpg

friuli_dombok_2.jpg

duino.jpg

(Photocredit: @bobbasobubu - Duino Kastély) 

Friuli-t a vizek régiójának is hívják itt nálunk a helyiek. Türkiz tavak, zöld folyók, a Karniai Alpok zsáktelepüléseit körbefonó mesés színek, nagy sebességgel a tenger felé haladó fodrozódó kékek képviselik a vidéket. A Tagliamento szerteágazó folyamai ahogy a hegyekből lerohan a folyam a sík vidékre,, a Natisone folyónk vadregényes környéke, Grado mesebeli lagúnavidéke, a tenger hatalma, s a hegyekben megbújó apró tavaink változatos "kínálata", mind olyan csodahelyek, ahol az ember csak leül a partjukra, magába szívja a hegyi levegőt, vagy éppen a tenger sós illatát, s a testünk egy pillanat alatt megtelik varázzsal. A természet varázslatával, mely itt nálunk, egy pillanat alatt költözik be a lelkünkbe. Mert Friuli-ban a nyugalom energiái honolnak - rendületlenül. Cividale zöld folyója, Barcis türkiz tava, Laghi di Fusine elegáns színvonulata, csak pár apróság, amelyet itt megemlíthetek. De annyi eldugott kis szépség van még itt nálunk, melyekről, nagy örömmel a későbbiekben is mesélek. Friuli-ban a víz, az életető energia jelképe, tiszta, megbecsült és életet ad, így mindenhol szeretettel fonja körbe az életünket. 

tavak_1.jpg

tavak_3.jpg

(Karnia Alpok tóvidéke)

fusine_2.jpg

(Fusine-i tavak)

grado_tenger.jpg

(Grado nyugati partok)

tavak_2.jpg

(Lago di Barcis tava)

fusine.jpg

cividale.jpg

(Cividale del Friuli és a Natisone folyó)

grado_lagunak.jpg

(Grado Lagúnavidéke háttérben a Júlia Alpokkal)

halaszok_utcaja_kek_hegyekkel.jpg

(Grado Halászok Utcája)

A történeteket a végtelenségig tudnám folytatni, mert Friuli bár Olaszország ötödik legkisebb régiója, de tele van mesékkel, csodás vidékekkel és olyan értékekkel, amelyek azt gondolom, hogy a közeljövőben egyre inkább felértékelődnek. Mert az érintetlen, mindaz, ami nem "tömeg", a távoli, a kedves, és a helyi, az egyre többet fog érni, egyre több helyen. Nekünk eddig is nagyon nagy kincs volt mindaz, ami itt körbevesz minket és szívből örülök annak, hogy egyre többen keresik, érzik át és értik meg mindezt mit is jelent "Friuliban - LENNI". Az elmúlt időszak, sokunkat megtanított sokmindenre, s ahogy én is látom itt a mi térségünkben, az emberek még inkább elkezdtek visszatérni a természethez, a gyökereinkhez, a hagyományokhoz, a tradíciókhoz és a "Cinquecento Nemzedék" tanácsaihoz. Mert a mi öregeink a világ dolgait sokkal jobban tudják. Még inkább felértékelődött a család szerepe, az egészség mibenléte, az értékes együttlétek színtere, a nagy beszélgetések, a régi történetek, s a helyi ízek, tradíciók és értékek. Mi pedig azt szeretnénk, hogy Ti, akik majd Friuli-ban jártok, ezekben az élményekben, értékekben úgy merülhessetek el, ahogy azt mi is szeretjük tenni, itt Nálunk, - egy olyan térségben, ahol a vizek, a dombok, az ízek, a történelem, s megannyi csoda vesz majd körbe Benneteket, mesés lelkű emberekkel karöltve. 

mi_ketten_2_1.jpg

NÉVJEGY: Egy kis Itália - Boldogságmorzsák nap mint nap, - Olaszország, Friuli régió titkos vidékeiről 

Szerző / fotók: Sempeger - Sommariva Kinga ( valamint a szerző saját Instagram oldalának a Littlebit_of_Italy-nak képei, s egyéb megjelölt képek is)

Turisztikai és gasztronómiai együttműködések, desztinációmenedzsment Olaszország - Magyarország között: @VisionandMissionItaly

Az Egy kis Itália Facebook oldalon olaszos életképek, életérzések érkeznek, javarészt Friuli régióból. Az Egy kis Itália YouTube csatornán kedvenc olasz családi receptek, csodás tájak kíséretében. A Come to Friuli oldalon - Friuli régió bájos szépségei, nevezetességei érkeznek. Grado csodáiról pedig a Come to Grado oldal kalauzol most Benneteket, - virtuálisan. 

Az Egy kis Itália zárt csoportban pedig megannyi pozitív információt olvashattok, utazási élményeket, recepteket, programokat. Egy kellemes közösség, ahol az Olaszországot szerető és kedvelő emberek találkoznak, olasz s ahová minden kérdés megválaszolása után, csak és kizárólag létező profillal, adminisztrátori szűréssel, beléptetéssel lehet bekerülni, a csoport szabályzatainak elfogadása mellett. 

 

GRADO - FRIULI - BALATON projekt

avagy az Olasz - Magyar gasztronómia határok nélküli találkozása: halételek, tradíciók és történelem

Ahogyan az élet útjai is kifürkészhetetlenek, úgy köt össze sokunkat Friuli régiója – Magyarországgal. Megannyi határtalan barátság, szakmai diskurzus, régi gasztronómiai kapcsolatok, s a történelem szálai, mely Magyarországot bizony színes és erős hídként köti Észak Olaszország, első – keleti kis sarkához. 

balazsekal_egyutt_jo.jpg

Friuli Venezia Giulia régió, egy transzfer térség, melyen a legtöbben csak átutaznak, vagy esetleg Triesztnél megállnak, pedig az igazi Friuli csodák, pontosan ezután kezdődnek. Nem véletlen, hogy Csapody Balázsnak, a Kistücsök Étterem tulajdonosának is régóta nagy szerelem ez a vidék, ahol nemcsak egy régi szakmai, de baráti kapcsolatra is alapozva, több közös projekt született. A Kistücsök Étterem Balatonszemesen, pontosan azt a családias, otthonos, minőségi és helyi alapanyagokra támaszkodó gasztronómiai koncepciót követi, amely Friuli régióban honos. A kisgazdaságokra, helyi borászatokra és alapanyagokra épülő koncepciókat, melynek keretei között lehet jót, sőt nagyon is jót alkotni. Nem véletlen, hogy a Kistücsök Étterem több évtizedes piaci jelenléte is ezt sugallja, sikereik kapcsán pedig határ a csillagos ég. Az étterem séfje, Jahni László és csapata, fiatal tehetségeik ,mint például Pohner Ádám által -  a Bocuse d’Or –on is sikerrel képviseltették magukat. Így nemcsak a hazai, de az európai gasztronómiában is letették a névjegyüket.

zold_feher_piros_finomsag.jpg

(Photocredit: Kistücsök Étterem  - Sóska parfait, tonkababos panna cotta, eper - igazi trikolos színekben)

kistucsok.jpg

szuoercspaat.JPG

(Photocredit: Kistücsök Étterem - Bocuse D'Or sikerek)

sefjuk.jpg

(Photocredit: Kistücsök Étterem - Jahni László Séf)

Balázzsal régóta ismerjük egymást, s mivel nagyon sok mindenben egyezik az ízlésünk, mind a gasztronómiában, az Olaszország szeretetben és a turisztikai ágazat és piaci szegmens megannyi pontján, ezek a szálak az elmúlt években sok ponton kötődtek és kapcsolódtak össze. Barátilag és együttdolgozva is. A Kistücsök Étterem évek óta ugyanis remek kapcsolatot ápol Friuli régió családias hangulatú, fantasztikus Michelin csillagos éttermével, a La Subida-val, akik családi vállalkozásként azokat a tradíciókat és hagyományokat őrzik, melyek mindkettőnknek oly fontosak. A Sirk családdal és a mesés birtokkal és étteremmel, itt a Collio dombjai között, mi is évek óta együttdolgozunk, megannyi közös projektben, hirdetve a minőségi, helyi alapanyagokra épülő gasztro turizmus mintaprojektjeit. Nagy megtiszteltetés volt számomra, - a Magyar Konyha Budapesten zajlódó 2018-as konferenciáján, Balázzsal együtt és a Pannon Gasztronómiai Akadémiával együtt bemutatni ezeket az irányvonalakat, trendeket és minta projekteket. Mert igenis jó egymástól tanulni. Jó együttműködni és tapasztalatot szerezni.  Férjemmel Sebastiano-val, olasz-magyar házaspárként Friuli régióban élve, erre tettük fel az életünk. Ez a missziónk, a munkánk és a szenvedélyünk. Csodás helyi turisztikai, kultúrális, történelmi és gasztronómiai értékeket, családi vállalkozásokat kutatunk. Egyedülálló turisztikai desztinációkat, szolgáltatásokat fejlesztünk, együttműködések keretei között építve ezen lehetőségeiket, így mutatjuk be őket a nagyvilágnak. Színesítve ezeket a kooperációkat - kiváló magyar partnerekkel is. 

subida_kert.jpg

kerekasztal.jpg

(A La Subida Étterem - Friuli Venezia Giulia régió)

la_subida_konferencia.JPG

(Magyar Konyha szakmai konferencia, ahol a Friuli régióban remekül működő helyi alapanyagok, "zéró km" konyha mintprojektjeit mutattam be a hallgatóságnak)

dombok_zold_1.JPG

(Friuli Venezia Giulia régió tájai)

Aztán az elmúlt években együtt Balázsékkal is - újabb és újabb dolgokat hoztunk létre. Elkezdődött a Kistücsök Gasztobázis építkezése az étterem mellett Balatonszemesen, melynek stratégiai partnereként a projekt felügyeletét, kommunikációját segíthetem, mely csodás szakmai kihívás - így az otthoni turizmus zsongását is élvezhetem. S nem titkolt szándék természetesen, hogy az étterem mellett épülő szálláshely, egy kicsit majd a magyar és olasz gasztronómia találkozóhelye is legyen, mely kapcsán nagyon sok közös tervünk van. Főzőprogramok, alapanyagokat bemutató szakmai rendezvények, csodás vacsoraestek, séfasztal olasz és magyar együttműködőkkel. A Kistücsök szálláshelye négycsillagos minősítéssel, 2021 májusában nyit, a projekten ezerrel dolgozunk, mert egy igazi csoda lesz, a Balaton déli részének szépséges vidékén.

balazs_hotel.JPG

(Photocredit: Kistücsök Étterem - Épül a Kistücsök Gasztrobázis)

S természetesen nem állunk meg itt, mert mindezek a projektek akkor igazán sikeresek, ha egy régión belül még több színben, ízzel jelentkeznek, és többféle vertikumát mutatják meg egy térségnek. Mindemellett tanítanak, új területeket mutatnak be és olyan alapanyagokra is felhívják a figyelmet, melyeket lehet, kevésbé használunk, pedig tradíciónk, konyhaművészeti hagyományunk részei. Így született meg, a Grado – Balaton projekt, melynek egyik legfontosabb pillére, a halfogyasztáshoz kapcsolódó szokások, ízek, receptek bemutatása. A tengeri és az édesvízi hal, mint alapanyag sokoldalú és egészséges mivoltának bemutatása, magyar és olasz gasztronómiai tradíciók szerint.

balatonszemes.jpg

(Balatonszemes csodás türkiz hullámai, fotó: FLICKR)

img-4084.JPG

(Grado-ban a gyönyörű halászok utcája és a Porto Vecchio belső öböl)

S míg a Balaton az édesvízi halak fantasztikus lelőhelye, így csodás receptek és finomságok készülnek a „Magyar Tengernél” minden évben, addig Grado – A Nap Szigete itt Friuli-ban, megannyi helyi halászcsalád csodás tradícióira építve, a lagúnák különleges vidékének gasztronómiáját mutatja be, innen Észak Olaszországból, az Adriai partjai mentén. Ez a projekt a Grado in Rete turisztikai klaszterünk, Grado Város Önkormányzata, a Kistücsök Étterem, a Magyar Turisztikai Ügynökség, valamint több magyar szakmai szervezet együttműködésével jön létre. Az első „nagy találkozás” 2020. áprilisában Grado-ban lett volna, ahol egy nagy közös főzés keretei között, olasz és magyar halételek készítéséhez kapcsolódó alapanyagok, hagyományok mutatkoztak volna be, mely után a következő lépés, egy magyarországi esemény lett volna. A két térség között ugyanis számos turisztikai és gasztronómiai közös rendezvényt, szakmai együttműködést és mintapéldák átvételét tervezzük. 

sudar_ponty.jpg

(Photocredit: Kistücsök Étterem, Sudár ponty medvehagymás parajfőzelékkel és tojással)

kikoto_etterem.jpg

(Grado, Halászok utcája Étterem)

hal_etelek.jpg

Természetesen, ami most késik, az nem múlik, s minden résztvevő alig várja, hogy az életben is elindulhassanak ezek az ízes, színes együttműködések, nemcsak a szakmabeliek, hanem az utazóközönség örömére is, mindkét országban. Hiszen ki Magyarországról, a gyönyörű Grado-ba érkezik – javarészt a Balaton partja mellett suhan el, ahol bizony nagyon érdemes lesz majd megállni a Kistücsök Étteremnél, főként, ha jövőre már akár ott is lehet aludni. Majd pedig tovább folytatni az utat a Magyar Tenger mellől, Észak - Kelet Olaszország csodás, családias csücskébe, ahol a magyar történelem oly sok szála mellett, Grado szépségei várják majd az utazókat, remek tengeri alapanyagokkal, ízes finomságokkal. Mindkét régió különlegességei, megannyi közös gasztronómiai élmény keretei között lesznek elérhetőek, mindkét turisztikai régióban, ezzel is promótálva az együttműködő térségeket. 

boritolap.jpg

(Photocredit: Comune di Grado, drón felvétel)

barbana_hajout.jpg

kezmuves_kis_hazak.jpg

satellite_image_of_lake_balaton.jpg

(Forrás: Wikipedia: A Balaton Satellite képe)

balatonszemes_sokadik.jpg

(Photocredit: Wikimedia)

balatonszemes_kep_foto.jpg

(Photocredit: Balatonszemes 8636, A kikötő madártávlatból)

Célunk, hogy ezt a két desztinációt, megannyi szálon kössük össze. A hal alapanyagok után, a helyi zöldségek, húsok, fűszerek, sajtok, s a remek borok is a projekt részesei lesznek. Azt szeretnénk, hogy e két desztináció kapcsán szülessen sok olyan együttműködés, mely Attila hun király nyomdokai mellett, a világháborúk történetei és a Monarchia kapcsán is, még több új és új közös szálon fonódik majd össze, s tölti meg azok életét, kik szeretik a frenetikus, ízes, stílusos magyar konyhát és az tiszta, üde, családias olasz gasztronómiát.

kistucsok_hideg_izelito.jpg

(Photocredit: Kistücsök Étterem, hideg ízelítők a Balaton vidékéről)

apetiser.jpg

(Friuli ízek egy tálon)

Grado – Balaton projekt, munkára fel, mert sok – sok minden vár még ránk, s addig is, mivel most fizikailag még egy kicsit nem főzhetünk együtt, virtuálisan osztjuk meg e két csodás turisztikai és gasztronómiai desztináció finomságait, két recept keretei között. Jahni László séf, a Kistücsök Étteremből egy csodás harcsa paprikást hozott el nekünk túros csuszával, míg Grado-ból pedig a „capesante” azaz a szent jakab kagyló egy isteni receptje készült el a mi konyhánkban, a helyiek halászcsaládok tradíciói szerint.

 

Fogadjátok szeretettel a finomságokat és reméljük hamarosan – együtt Grado-ban főzünk majd a Halászok utcájában, s a csodás kis Casoni-k között, melyek a lagúnákban lévő szigeteken lévő tradicionális kis kunyhók. Aztán pedig gyönyörű Balaton, a Te asztalod mellett kóstoljuk végig a balatoni borokat és készülnek az olasz – magyar közös falatok. Non vedo l’ora. ( alig várjuk már)

Köszönjük a Kistücsök Étteremnek, a hazai és az olaszországi résztvevőknek, Balázsnak és csapatának, hogy ez a projekt is elindulhatott és létrejöhetett, s már alig várjuk a közös főzést és minden további együttműködő lépést. 

 

NÉVJEGY: Egy kis Itália - Boldogságmorzsák nap mint nap, - Olaszország, Friuli régió titkos vidékeiről 

Szerző / fotók: Sempeger - Sommariva Kinga ( valamint a szerző saját Instagram oldalának a Littlebit_of_Italy-nak képei, s egyéb megjelölt képek is)

Turisztikai és gasztronómiai együttműködések, desztinációmenedzsment Olaszország - Magyarország között: @VisionandMissionItaly

Az Egy kis Itália Facebook oldalon olaszos életképek, életérzések érkeznek, javarészt Friuli régióból. Az Egy kis Itália YouTube csatornán kedvenc olasz családi receptek, csodás tájak kíséretében. A Come to Friuli oldalon - Friuli régió bájos szépségei, nevezetességei érkeznek. Grado csodáiról pedig a Come to Grado oldal kalauzol most Benneteket, - virtuálisan. 

Az Egy kis Itália zárt csoportban pedig megannyi pozitív információt olvashattok, utazási élményeket, recepteket, programokat. Egy kellemes közösség, ahol az Olaszországot szerető és kedvelő emberek találkoznak, olasz s ahová minden kérdés megválaszolása után, csak és kizárólag létező profillal, adminisztrátori szűréssel, beléptetéssel lehet bekerülni, a csoport szabályzatainak elfogadása mellett.