Egy Kis Itália

Olaszország egy kicsit másként - életvidám hétköznapok, izgalmas utazások, ízes élet & "dolce vita" - egy magyar lány tollából, Pizzaországról.

UDINE startra készen ... elsők között a vészhelyzet után

A mi kisvárosunk Udine, ahol élünk, most az amerikai Fobes magazinban szerepelt. Ez a kedves, élhető, polgári olasz kisváros, mely a gyönyörű Friuli-Venezia-Giulia régióban található, Szlovénia után Olaszországba érkezve, az első térség. Sokan csak átutazóként "ismerik" a mi vidékünket, de hála istennek az utóbbi években már egyre többen megálltak itt nálunk és rácsodálkoztak a régiónk eldugott, mesés szépségeire, fantasztikus vidékeire, igazi olasz autentikus családi vendéglátására, tiszta ízeire, s a hegyek, tengerpartok kellemes atmoszférájára (pld: Grado, Lignano), ahogy a teraszos dombok közötti történelmi villák és kastélyok varázslatos hangulatára. A mostani helyzet után, pedig az egyik legjobb hírünk, hogy Udine városa, ahol élünk, startra készen áll az újranyitásra, - a vészhelyzet után, méghozzá az elsők között, országosan. 

friuli_2.jpg

dombok_zold.JPG

Most már nemcsak a megannyi történelmi, természeti és kultúrális örökségünk az, amelyről beszélhetünk a világnak, de a koronavírus elleni harc egyik "sikeres" országos alappillére is lett a mi városunk, - Udine, Friuli régióban. Ugyanis, ez a tüneményes, élhető, csupa zöld, biztonságos és rendkívül szerethető "cittá", most e területen is megmutatta jól koordinált működését, a helyi szervezetek, intézmények szervezettségét, remek kommunikációját s azt a megannyi összefogást is, amelyet nagyon sok más olasz városban és térségben is tapasztalni lehetett az elmúlt időszakban. Mert Olaszországban, - akármilyen helyzet is adódott az életünkben, megannyi régióban, megannyi területen és ágazatban, olyan erővel fogtak össze a civil polgárok, a szervezetek, a vállalkozások, a tartományi és városi vezetők, és szinte mindenki, amelyről nagyon sok tekintetben példát lehet venni. 

templom_muasik.JPG

Az április 22-én a helyi UdineToday.it -ben megjelent, valamint kapcsolódó írások szerint is, az amerikai Forbes magazin Udine-t is azon pár olasz város közé helyezte, emeli ki, ahol az újraindítás könnyebb lesz. A magazin által közzétett tanulmány szerint, melyet az Ernst & Young készített, Olaszországban, a második fázis állapotában történő előrahaladás, újranyitás terén, Udine városa az elsők között szerepel. Mind a fertőzések számának lecsökkentésében, mind pedig a remekül koordinált és megfelelő szervezeti és infrastruktúrális háttérrel rendelkezve, a város számos érdemet mutatott fel ebben a helyzetben is. 

setaloutca.JPG

Az amerikai Forbes magazin szerint ugyanis, Udine az egyik legjobban "alkalmazkodó" és stabil város, amely alapvetően gyorsan fog tudni talpraállni, újrakezdeni az úgynevezett második fázisban. A tanulmányt,  az Ernst & Young nemzetközi tanácsadó cég több pillérre alapozva készítette el, amelyben vizsgálta az egészségügyi, a gazdasági, s a társadalmi tényezőket, valamint a fertőzési adatokat is. Az ez alapján készült elemzés tartalmazza azt, hogy mely városok lehetnek az elsők, amelyek relatíve gyorsabban készenállnak az újraindulásra a vészhelyzet utáni állapotból. A Forbes által közölt cikkben, Udine mellett ebben a kategóriában található még: Cagliari, Bari, Lecce, Siena, Pisa, Pordenone (mely szintén Friuli tartományban található) - valamint Cosenza, Perugia, Potenza, Livorno és Sassari is. 

szines_hazak_meses.JPG

A felmérés szerint az olasz városok körülbelül  20 %-nak viszont lesz nehéz az újrakezdés, a már ismert és vizsgált faktorok szerint. A tanulmány a városokat több kategóriába sorolja. Az első az úgynevezett "könnyű újraindítás" kategória - ide tartozik Udine is és az előzetesen felsorolt városok. Emellett a tanulmány, a "lassú újraindítási" kategóriába sorolja a következő városokat: Velence, Torinó, Milánó, Bergamo és Brescia. S végül az elemzők kialakítottak egy úgynevezett "kritikus újraindítás" kategóriát is, ahol azon városokat vizsgálják, amelyeknél a magas fertőzöttségi mutatók mellett, a helyi infrastruktúrák, a gazdasági ellenállóképesség is másmilyen szintű alkalmazkodást mutat. 

villa_zold.jpg

udine_foter_ebed.jpg

Mi eddig is nagyon bíztunk abban, hogy a mi szépséges régiónk mihamarabb felgyógyul, s hogy hamarosan folytathatjuk, igaz új keretek között, de a régi életünk. Ma, április 22-én a Föld napján, ennél jobb hírt nem is kaphattunk volna. Udine-ben ma reggel már arról is beszélnek a helyi idősek, hogy biztos, a mi hatalmas szép hegyeink, a hullámzó teraszos dombjaink, a zöld tavaink és folyóink, s a minket körbevevő természet gyógyító energiái is sokat segítettek ebben a helyzetben. S hogy ez így van e vagy sem, azt persze nem tudhatjuk, de  azt kívánom, hogy gyógyuljon fel mihamarabb a "világ", s hogy mindenhol, minél gyorsabban visszatérhessünk a régi, de valahol mégis új "kerékvágásba". Térjen vissza az életünkbe az a tavasz, melyet mostanában, leginkább csak az ablakokból néztünk, rácsodálkozva az évszak minden apró szépségére. 

tavasz.jpg

Nagyon várjuk már, hogy végre újra a régi élet üteme szerint az utcákra léphessünk, ne csak élelmiszerért sietve, vagy a kutyát 5 percre levíve, vagy most egy hete már végre reggel egy gyorsat kocogva, hanem úgy rendesen, az élet rendje, módja szerint. S bár a falak most visszafogtak minket, de az utcákon az emberek maszkban, s kesztyűben is beszélgetnek, mindenki megkérdezi a másikat hogy van, s igaz távolságot tartva, most a mosolyunk még nem látszik, de a szemük, hangjuk annál jobban csillog. Mert a remény velünk van, s fogja a kezünk. S most már kivárjuk, nem élünk vissza helyzettel és ahogyan eddig sem tettük itt nálunk, ezentúl is fegyelmezetten és szabálykövetően, együtt - egymásért, magunkra és egymásra vigyázva tesszük majd a dolgunk. De reméljük, hogy végre egy kicsit már olaszosan, szabadabban fellélegezve élhetjük hamarosan az életünk. Úgy várjuk. Annyira, nagyon, itt van már az ideje. Hálásak is vagyunk érte, hogy eljöhetnek végre ezek a napok. Hajrá Friuli, Forza Udine és drága Itália, mindenhol, minden régiód, gyógyuljon hamar! S nemcsak itt nálunk Itáliában, hanem mindenhol kerek e világon. Gyógyulj Világ, Gyógyulj ember, mert annyi, de annyi dolgunk van még együtt. 

1_kep_collio_dombjai.jpg

A cikk tartalmi háttér forrása: udinetoday.it, ahol az amerikai Forbes-ban megjelent EY tanulmányról írtak.

http://www.udinetoday.it/cronaca/indagine-forbes-fase-due-ripartenza-capoluoghi-italiani-udine.html?fbclid=IwAR0Kf0Hpnnpmkg-z8HKBpdqx0lcUHt-5zW_jzV2BKDNBYRbVo3s5A9WGnY4

Az írásban található képek ARCHÍV fotók. 

------------------------

NÉVJEGY: Egy kis Itália - Boldogságmorzsák nap mint nap, - Olaszország titkos vidékeiről 

Szerző / fotók: Sempeger - Sommariva Kinga ( valamint a szerző saját Instagram oldalának a Littlebit_of_Italy-nak képei, s egyéb megjelölt képek is)

Az Egy kis Itália Facebook oldalon mindennapi életképek érkeznek. Az Egy kis Itália YouTube csatornán  kedvenc olasz receptjeink és megannyi finomság található, csodás tájak kíséretében. 

Az Egy kis Itália zárt csoportban pedig megannyi pozitív információt, csodás képeket, utazási élményeket,  recepteket, igazi virtuális kis Olaszországot videókat osztunk meg. 

Köszönöm, hogy itt vagytok a blogon, s amennyiben szeretitek Olaszország mesés tájait, akkor ezeket az oldalakat is szeretni fogjátok: Come to Grado - Come to Friuli - Grado in Rete Várlak itt is Benneteket szeretettel! 

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Egy Kis Itália

Fergeteges olasz hétköznapok - egy magyar lány tollából. Mindennapi történetek Pizzaországból. Utazási élmények, felfedezések, titkos városok, reneszánsz történelem, pasta & pizza minden mennyiségben. Mesék tele szeretettel, melyet az olaszok vitalitása, életvidámság ihlet, egy lánytól - aki nyakig belecseppent a dolce vita pillanataiba. Egy blog, ahol mindig süt a nap, ahol olaszos jókedv vár. Egy oldal, ahol kötelező lassítani és elnyújtózni :) ahol az Aperol Spritz mindennapi kellék, a pizza kimondottan ajánlott és fontos eleme életünknek, s ahol a pasta elengedhetetlen boldogságelem. Egy kis Itália, ahol a déli nap serkentette ráncok, csakis a mosolytól erednek. Bouna Lettura :) <3

Top 5

 1. GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről
  GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről 2019. március 05. 15:22GRADO, ......első látásra "AMORE"  Amikor az embernek van egy szívszereleme, arról mindig jó mesélni. Főleg ha ez kölcsönös. Ebben az évben és a jövő évben is Grado mesés kisvárosának vezetése és az...
 2. Vannak azok a napok...
  Vannak azok a napok... 2017. február 18. 09:29Számomra a tenger, a hullámok, a homokban való önfeledt és kitárulkozó séták, a sirályok éneke valahogy mindig olyan pozitív töltet, amire nincs magyarázat. Azt gondolom, a legjobb dolgok néha azok,...
 3. Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében
  Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében 2017. július 09. 08:51A kacifántos olasz hétköznapoknak megvan az az előnye, ha éppen fel is szeretne robbanni a ember fia a napi stressztől, és a munka adta "gyönyöröktől", elég csak kimenni az utcára, nagy levegőt venni,...
 4. Treviso Titkai ...
  Treviso Titkai ... 2016. november 03. 21:50Egy igazi finomságot, különlegességet ígértem Nektek ma estére. Finomabbat mint egy édes „siciliana cannoli”, édesebbet, mint egy titkos panna cotta recept. Amennyiben éppen arra gondoltatok, hogy ma...
 5. Így utazhatunk karanténmentesen Olaszországba, május 17-től
  Így utazhatunk karanténmentesen Olaszországba, május 17-től 2021. május 17. 14:25Ciao a tutti! Igyekeztem közérthető információk segítségével összefoglalni Nektek, hogy az új, 2021. május 16-án az olasz egészségügyi miniszter által aláírt rendeletek keretei kapcsán, hogyan is...

Friss topikok

süti beállítások módosítása