Olaszország egy kicsit másként - életvidám hétköznapok, izgalmas utazások, ízes élet & "dolce vita" - egy magyar lány tollából, Pizzaországról.

Egy Kis Itália

Tavasz, Udine, Észak-Olaszország

2020. április 08. - BellaItalia

Miközben mi most leginkább az ablakokban, vagy a kertben ülve csodáljuk a tavasz színpompás vonulását az orrunk előtt, addig bizony a primavera határtalanul stílusosan és végtelen olaszos eleganciában járkál fel s alá, az olasz kisvárosok, most érintetlen macskakövein. Elhoztam most Nektek Őt, a színes, meleg szellővel bélelt, mindenhol rügyet bontó, mosolygós tavasz üditő pillanatait, - tavalyi archív fotók keretei között. Biztos vagyok benne, hogy most is leginkább ilyen gyönyörű, sőt sok helyen valószínű még zöldebb is, s érintetlenebb. Sétáljatok hát velem Udine piciny utcáin, történelmi kis terein, szépséges városfalai, s tüneményes épületei, freskói között, ahol a színek, a tavasz harmóniája, s minden mi ezt a csodás évszakot jelenti, ott van, figyel ránk, még a repedt házfalak közül is, s szebbé teszi a napjaink. Mert a tavasz nem vár, beoson most az ablakon, száll jobbra, s kering balra, átölel egy pillanatra, hogy mosolyt csaljon a négy fal között is sápadt arcunkra. 

Kalandra fel, lépdeljünk együtt a csodásan harsogó zöld parkok között, az antik szökőkutakkal díszített kis passzázsokon, ahol milyen jó is leülni egy kávéval a kezünkben, s levenni egy könyvet a szabadtérben elhelyezett könyvespolcról, a történelmi árkádok alatt, ahol minden tavaszi estén kis koncert szólt. Aztán felsétálni a várhoz, ahonnan látni a várost körbe ölelő Júlia Alpok mesés vonulatait, a mosolygós antik cserepes háztetőket, melyeken megannyi virág roskadozik, s andalogni, a várkapu előtti mini botanikus kertben, ahol családok piknikeznek, s a molett kacsák masíroznak, a közelben lévő kis Panificcio elé, hol mindennap pár morzsát kapnak a pékmestertől.

Udine egy harsogó zöld sziget, egy gyönyörű történelmi mesékkel bélelt város, Friuli Venezia Giulia régióban, melynek lelkén mélyen Tiepolo freskók ragyognak, a múzeumokban pedig féltett kincsek, s ahol minden tavasszal roskadoznak az illattól a patak partok és a kertek. Megannyi kis türkiz folyam és patak szeli át és szegélyezi a városkát, melynek partjaira kiülni olyan finom dolog, mert a város ütemesen dobogó lelkének az a szó, hogy "ÉLNI", rendkívül fontos dolog. Ehhez társul megannyi tér, szín és hangulat, s dobbanó érzés, melyeket most adjanak vissza ezek a képek, a városközpontról, a tereinkről, a parkok zöldjeiből, a piciny utcák kedvességéből. S legyen most mindez csak egy töredéke annak, amennyi szépség nálunk van, mert Udine bár egy kedves kisváros, sokan nem is igazán ismerik, pedig minden Olaszországba utazónak - útba esik.

Talán pont ez is az egyik nagy előnyünk, hogy egy  "transzfer" régió vagyunk, ezért valahogy itt Friuli-ban minden megmaradt, olyan igazán emberi módon és érintetlenül kedves "olasznak". S ha majd egyszer úgy alakul, hogy ennek a mostani helyzetnek vége lesz, már alig várom, hogy egy újabb sétára hívjalak Benneteket, megmutatva a történelmi emlékeinket, a gyönyörű velencei hangulatú tereinket, a megannyi szépséges kis templomot, szökőkutat, kávézót és Piazza-kkal teli "centro storico-t". A folyókkal tűzdelt városkapukat és kicsiny hidakat, a mesés hangulatú, ízes Osteria-kat, az elhagyott hangulatú 63as számú ház virágba borult kapuját, s mindazt, amiért ezt a várost, olyan nagyon, de nagyon szeretni lehet. De addig is, meséljenek most a képek, a virágok, a színek és a TAVASZ, nagybetűvel, s megannyi szeretettel, innen tőlünk, Friuli-ból: 

hajtasok.jpg

a_voros_haz.jpg

feher_virag.jpg

viragos_park.jpg

csoda_1.jpg

a_konyves_park.jpg

az_ablakban_logo_viragok.jpg

udine_viragvasar.jpg

patak.jpg

magnoliak_a_haz_elott.jpg

sarga_orgonsakkal.jpg

 zold.jpg

magnolia_fa.jpg

zolecske_szomseszd.jpg

a_63as_szamu_haz.jpg

A képek archív felvételek 2019. tavaszán készültek. 

NÉVJEGY: Egy kis Itália - Boldogságmorzsák nap mint nap, - Olaszország titkos vidékeiről 

Szerző / fotók: Sempeger - Sommariva Kinga ( valamint a szerző saját Instagram oldalának a Littlebit_of_Italy-nak képei, s egyéb megjelölt képek is)

Az Egy kis Itália Facebook oldalon mindennapi életképek érkeznek. Az Egy kis Itália YouTube csatornán családunk kedvenc receptjei és megannyi finomság érkezik, csodás tájak kíséretében. 

Az Egy kis Itália zárt csoportban pedig megannyi pozitív információt, csodás képeket, utazási élményeket,  recepteket, igazi virtuális kis Olaszországot videókat osztunk meg. ( Hamarosan érkezik a weboldal is )

Köszönöm, hogy itt vagytok a blogon, amennyiben szeretitek Olaszország mesés tájait, akkor ezeket az oldalakat is szeretni fogjátok: Come to Grado - Come to Friuli - Grado in Rete - Come to the Dolomites

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.