Egy Kis Itália

Olaszország egy kicsit másként - életvidám hétköznapok, izgalmas utazások, ízes élet & "dolce vita" - egy magyar lány tollából, Pizzaországról.

A blog szerzőjéről

Mindig a szenvedélyem vezetett. Az életem minden pillanatában a belső hang oly erősen diktálta az ütemet, hogy kövessem "Őt", hisz abból baj nem lehet. Ez a blog oldal is úgy született, hogy a szívemre hallgattam és éreztem, meg kell osztanom azt, amit kapok az élettől, mert ezzel csak jót tehetek. A jó gondolatokra, jó érzésekre, kedves szavakra és élet "szépségekre", egyre többünknek szüksége van, lehet. 

Megosztani pillanatokat, helyeket, élményeket és perceket, hatalmas energiákkal teli emlékeket, rengeteg erőt adhatnak. Megosztani emberi, családi történeteket, utat mutatnak és továbbvezetnek. Motiválnak, mosolyt csalnak az arcunkra, szomorú pillanatok között jókedvre derítenek, de lehet, hogy szimplán csak jó érzéssel töltenek el. Emlékeztetnek arra, hogy honnan jöttünk és merre tartunk, vagy akár éppen csak a kedves szavakat, történeteket olvasva, egyszerűen csak jobban érezzük magunkat...

Szeretek adni, s úgy gondolom adni jó. Aki megtanul adni, az rengeteget kap. A legszebb dolgok pedig, az apró pillanatok, szavak, egy mosoly, egy jó szó, egy kézfogás, melyek a rohanó hétköznapokat is meg "élhetőbbé" teszik. Így, a mindennapok pillanataiból, melyek hatványozottan vesznek körbe itt ebben az Észak-Keleti Olasz meserégióban -  Friuli-ban, úgy gondoltam tovább adok azoknak, akik olvasnak engem, s akik szeretik a napfényt, a napsütötte oldalt. 

Semperger Sommariva Kinga vagyok, 46 éves, alföldi születésű, kiskunfélegyházi lány, és boldog olasz feleség.  Nemzetközi közgazdász és marketing menedzser szakon végeztem, majd tanulmányi eredményeim alapján - Kanadában és Ausztráliában ösztöndíjakkal tanultam közgazdaságtant, stratégiai kommunikációt, s később azt a területet, mely mindig is közel állt hozzám - a turizmus megannyi ágazatát. Utazásaim által fedeztem fel a világ rejtett, titkos sarkait, s jöttem rá arra, mennyire jó, ha az ember ki tudja tágítani a tudását, s vele együtt még tágabbra nyitni a szívét. Megismerni kultúrákat, átélni vidám és szomorú élethelyzetek sokaságát, segíteni, felnőni, tanulni, adni és kapni, megannyi formában - sok dolgot hozzátesz az életünkhöz. 

Aztán ahogy teltek az évek és nőttek a világ körüli kilométerek, egyre több utazási és érzés "napló" és írás született. Emlékek, melyek visszahozták a nagypapámmal töltött éveket, amikor a térdén ülve, együtt írtuk asztalánál a verseket. Ő irodalmár volt, én pedig kisgyerek és már akkor is szerettem forgatni a tollat, ahogy csak lehet. Ő pedig mindig felügyelt, szóhasználat, rímek, stílus felett. Mind a mai napig közel őrzöm a szívemhez a régi emlékeket, s sosem felejtem, honnan jövök, örülök annak ahol éppen járok és mindig nagy izgalommal tervezem és fogadom el, amerre az új utak visznek. 

Az utazás, a felfedezés és az új megismerése - mindig is lételemem volt. Büszke vagyok, hogy sosem vártam arra, s vártam el, hogy a lehetőségek az ölembe hulljanak, mindig én mentem eléjük és kerestem őket, családom szeretetének és nyitottságának támogatásával, ami persze nekik sem volt egyszerű, hogy a lány, már megint útra kel....Az sem tartott vissza, amikor 54 egyetemnek küldtem levelet Ausztráliába, mert tudtam, valahol ott a kenguruk földjén szeretnék ösztöndíjas lenni. Sikerült :) mert hittem magamban és abban amit megálmodtam. Aztán amikor Kanadában a Sziklás hegység egyik téli resort-jának írhattam marketing tervet, emlékszem a könnyeim is potyogtak, olyan boldog voltam. Mindig a cél lebegett a szemem előtt és sosem az akadály. Úgy éreztem, s azt tanultam otthon, hogy ha valamit az ember el szeretne érni, azért bár nagyon sokat kell tenni, de nincs lehetetlen. A szenvedély, pedig csak ott dübörgött folyamatosan bennem, így csak vitt és vitt előre az utamon, megannyi fantasztikus emberrel, érzéssel való találkozás közepette. 

Aztán 40 évesen egy váratlan, de annál mélyebb magánéleti válság után, teljesen újragondoltam az életem, s a talpra állás után, ismét belevágtam az újba és ismeretlenbe. Az értékrendem közben átalakult. Sikeres vállalkozónőként, pályafutásomat turizmus ágazatban kezdtem még anno, majd a média iparban folytatva  - végül az Európai Uniós projektek sokoldalúságában leltem meg. Az elmúlt 16 évben több mint 2500 sikeres projektet menedzseltünk, felügyeltem, - szuper emberekkel,  segítettem ezen beruházások előrehaladását, fenntartását, s a projektek kommunikációját, - bemutatva ezen eredmények jótékony és hasznos hatását a társadalom részére is. Elnyertem megannyi díjat, az Év vállalkozójától, az Ernst&Young üzleti Oscar "Jövő ígérete" üzleti díjon át, beválasztottak a TOP 25 legsikeresebb női vállalkozó közé Magyarországon, s nagyon sok elismerést kaptam, melyek mind vittek előre, s építették az utam, vele együtt építve és fejlesztve engem is, s mindazokat, kikkel együtt ment előre az életem. Aztán, amikor minden megváltozott, 40 évesen egy válaszút elé kerültem. Sikeres EU-s projektmenedzserként, több vállalkozást, projektet vezetve, az élet feladta a nagy leckét. Belevágok-e újra az ismeretlenbe egy új szerelem szárnyán, s az egész életem felforgatva, teljesen új életet kezdek, vagy a szeretett munkám mókuskerekének ritmusában haladok előre, a megszokott életem kikövezett útján, megmaradva talán örök "szingliként"...

Döntöttem. Belevágtam abba, aminek akkor még nem tudtam mi lesz a vége, de ugyanazt az energiát, szenvedélyt és erőt éreztem magamban, mikor annak idején elindultam Kanadába egy ösztöndíjjal, majd Ausztráliába továbbtanulni. Újra 22 évesnek éreztem magam. S amikor megláttam Őt, aki ma már a férjem, kérdés sem volt, Irány Észak Olaszország, Irány Udine, Irány Friuli régió. Igen, első látásra szerelem volt Ő is és a régió is ahol él - élünk. Már az első napon, mikor megérkeztem ide tudtam, nekem itt dolgom van és Olaszország lesz az a hely, ahol végre kiteljesedhetek. Mindehhez nagy elhatározás, döntések sorozata, több év logisztikája, és a "határtalan" szeretet állapotának elfogadása kellett, magam részéről, a barátaimtól, cégtársamtól és családom részéről is, akik úgy engedtek el az utamra, hogy tudták - tudtam, mindig velem vannak. Ez mind a mai napig is hihetetlen energiát ad, mindamellett, hogy lett egy frenetikusan szerethető, végtelen módon szórakoztató és nagyon, de nagyon olasz családom is. <3 

Az életem apró történeteit, érzéseit és pillanatait örökítem meg a blogon keresztül. Emellett végre elkezdhettem fotózni, amit már oly régi vágyam volt, s ehhez Olaszország megannyi lehetőséget és megörökítendő pillanatot is nyújt. Az olasz mindennapok apró kis rezdüléseit, boldogságmorzsákat elevenítek meg az írásaim, a bennük lévő érzések és képek által. A megannyi élményt, az utazásokat, az olasz emberek színes életszeretetét, a hatalmas nagy csevegéseket Nonna-val, a közös főzéseket anyósommal, az olasz városok macskaköveinek zenéjét, a kötelező déli harangszóval együttes koccintásokat, a barátaink, családunk Olaszország szeretetét és mindazokat az színes érzéseket, mely minket ide - Csizmaországhoz köt. 

Ehhez a csodás régióhoz, ahol élünk, nemcsak az itteni élet szeretete, de a munkánk is ideköt. Visszatérve a "gyökereimhez", itt Észak Olaszországban a férjemmel, s családunk tagjaival együtt - egy turisztikai tanácsadó cégben dolgozunk. Titkos, eldugott és kevésbé ismert turisztikai helyszíneket fedezünk fel, és segítjük őket élettel megtölteni, segítünk partnerségeket alkotni. Nagy turisztikai hálózatokat vezetünk, a tengerpartokon, - egyik szerelem projektünk a Grado-ban, a szálláshelyek 70%-át összefogó hálózatunk, mely mellett a várossal is számos ponton együttműködünk. De csodás projektjeink futnak a Júlia Alpok és a Dolomitok hegyvidékei között, csakúgy a történelmi villákban, borászatokban gazdag, mesés Friuli dombok térségében. Hozzánk tartozik Friuli régió legnagyobb édesvízi és tengeri kikötőinek hálózata is, akikkel szintén több projekten dolgozunk együtt. De nem hiányoznak a repertoárból a történelmi, vagy pld. UNESCO helyszínek, gasztronómiai útvonalak,  különleges villák, kastélyok sem.

Olyan "kincseket" keresünk, melyek kevésbé ismertek, hogy megmutassuk őket a nagyvilágnak. Célunk, hogy olyan együttműködő hálózatokat építsünk, s olyan együttműködések szülessenek, melyek által ezen picit "elfeledett" térségek szereplői újat, teljesebbet és még vonzóbbat tudjanak teremteni, az odalátogatóknak. Friuli Venezia Giulia régiónk pedig bővelkedik az ilyen apró, érintetlen csodákban. Számos ponton segítjük a helyi családi vállalkozásokat a turizmusban, gasztronómiában, így sok, több generációs családdal is együttdolgozunk, akik csodás élelmiszer manufaktúrák, kis családi agriturismo-k, magánvillák, melyek csodás helyszínei lehetnek, akár egy esküvőnek, akár családi eseményeknek, de pld. közös nagy főzéseknek is.  

Rengeteget segítünk a térségünkbe utazó magyar turistáknak, partnereinkkel együtt fantasztikus programokat, különleges helyeket mutatunk meg, s csodás élményeket fűzünk fel a turisztikai együttműködéseink mentén. Mert hiszünk abban, hogy egy desztinációt innovatív módon is be lehet mutatni, mely módszereink alapján egy - két év alatt kimagasló eredményeket hoztunk már több projektünkben. Hiszünk abban, hogy ha azt adjuk Olaszországból, amiért olyan sokan szeretjók Itáliát, - az emberi, autentikus arcát, s az életérzést, - úgy egyre többen szeretnétek majd ezt átélni, akár velünk együtt, itt ebben a csodás térségben. 

Itt a Blog.hu oldalon a hosszabb írásaim olvashatjátok, míg az Egy kis Itália nevű Facebook oldalon pedig napi történeteket osztok meg, saját fotóimmal illusztrálva mindezt, hogy a mindennapok pillanataiban is legyen mindig egy kis történet, mely az olasz életérzést adja át Nektek. Emellett sokat írok a Carrie magazinnak, valamint számos olaszországi turisztikai helyszín, s projekt kommunikációja fémjelzi a nevem, nevünk, hiszen mi is egy családi vállalkozás vagyunk. 

Ahol tehát megtaláltok engem, minket: 

Az Egy kis Itália Facebook oldalon mindennapi életképek érkeznek.

Az Egy kis Itália zárt csoportban megannyi pozitív információt, csodás képeket, utazási élményeket,  recepteket, igazi virtuális kis Olaszországot videókat osztunk meg. ( Hamarosan érkezik a weboldal is )

Köszönöm, hogy itt vagytok a blogon, s amennyiben szeretitek Olaszország mesés tájait, akkor ezeket az oldalakat is szeretni fogjátok: Come to Grado - Come to Friuli - Grado in Rete - Come to the Dolomites, valamint a Négylábú Kalandok Egy kis Itáliában is, ahol Maggie kutyánk kalandjait követhetitek. 

Emellett nagyon büszke vagyok arra, hogy a Genovai-i, Helan Cosmesi di Laboratorio nevű, természetes szépségtermékeket gyártó többgenerációs olasz családi - kozmetikai vállalkozás, magyarországi képviseletének lehetek, a kommunikációs és marketing segítsége, szövegírója, online felületeiken, a Helan Biokozmetikumok Itáliából Facebook oldalon. Amennyiben igazi természetes olasz szépségre vágytok, kukkantsatok be hozzánk, nem fogtok csalódni. 

Amennyiben tehát egy kis espresso-ra, vagy pasta-ra vágytok bolondulásig, vagy éppen Nonna bölcseletei hiányoznak, vagy anyósom olaszos konyhatitkai, tartsatok velem - velünk a napfény országába, Itáliába. Nagycsaládos utazások, olasz divat, Dolce & Vita csoda tájak és megannyi mosoly, napsütés és sok sok finomság vár majd Benneteket, melyet az oldal és további felületeink idevarázsolnak. Nap, mint nap öntöm sorokba az érzést, szavakba és pillanatokba az olasz mindennapokat, hogy mindennek Ti is részesei lehessetek, amikor éppen nem együtt Aperolo-zunk, vagy koccintunk valamelyik történelmi kis Piazza-n, azt árkádok árnyékában, mosolyogva, beszélgetve, Insieme. Köszönöm, hogy itt vagytok: <3 Szeretettel Kinga 

kinga_2.jpg

Egy Kis Itália

Fergeteges olasz hétköznapok - egy magyar lány tollából. Mindennapi történetek Pizzaországból. Utazási élmények, felfedezések, titkos városok, reneszánsz történelem, pasta & pizza minden mennyiségben. Mesék tele szeretettel, melyet az olaszok vitalitása, életvidámság ihlet, egy lánytól - aki nyakig belecseppent a dolce vita pillanataiba. Egy blog, ahol mindig süt a nap, ahol olaszos jókedv vár. Egy oldal, ahol kötelező lassítani és elnyújtózni :) ahol az Aperol Spritz mindennapi kellék, a pizza kimondottan ajánlott és fontos eleme életünknek, s ahol a pasta elengedhetetlen boldogságelem. Egy kis Itália, ahol a déli nap serkentette ráncok, csakis a mosolytól erednek. Bouna Lettura :) <3

Friss topikok

Top 5

 1. GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről
  GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről 2019. március 05. 15:22GRADO, ......első látásra "AMORE"  Amikor az embernek van egy szívszereleme, arról mindig jó mesélni. Főleg ha ez kölcsönös. Ebben az évben és a jövő évben is Grado mesés kisvárosának vezetése és az...
 2. Vannak azok a napok...
  Vannak azok a napok... 2017. február 18. 09:29Számomra a tenger, a hullámok, a homokban való önfeledt és kitárulkozó séták, a sirályok éneke valahogy mindig olyan pozitív töltet, amire nincs magyarázat. Azt gondolom, a legjobb dolgok néha azok,...
 3. DolceVita, Grado, Olaszország - 6 tipp útravalóként
  DolceVita, Grado, Olaszország - 6 tipp útravalóként 2022. április 14. 08:33Grado, a Nap Szigete. Egy csöppnyi homoksziget, ahol a természet, a tenger és a történelem valami különös módon varázsolja el az embert. Igazán olaszos módon, megadva a Dolce Vita számos pillantát. A...
 4. Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében
  Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében 2017. július 09. 08:51A kacifántos olasz hétköznapoknak megvan az az előnye, ha éppen fel is szeretne robbanni a ember fia a napi stressztől, és a munka adta "gyönyöröktől", elég csak kimenni az utcára, nagy levegőt venni,...
 5. Lélekemelő kávészünet - Grado csodái
  Lélekemelő kávészünet - Grado csodái 2020. április 25. 14:52Létezik egy kis paradicsomi sziget, az Észak Olasz tengerparton, Friuli régióban, Trieszt után, a Júlia Alpok hegyeinek ölelésében, a lagúnák vidékén, ahová most a képzelet repülőszőnyegén repítelek...
süti beállítások módosítása