Egy Kis Itália

Olaszország egy kicsit másként - életvidám hétköznapok, izgalmas utazások, ízes élet & "dolce vita" - egy magyar lány tollából, Pizzaországról.

Ahol a Betlehem kagylóból készül, s ahol lenni jó ...
Grado mesés kisvárosa télen is megannyi csodával vár

Olaszországban lenni úgy általában egy különlegesen jó érzés. Annak idején mikor a családdal elkezdtünk Európában autóval utazgatni, sosem felejtem el a perceket, amikor Trieszt felett megláttuk a tengert. Azóta Olaszország ezen régiója - Friuli - lett a második otthonom, így sokkal inkább kiteljesedett számomra az olasz életélmény. Ahogy elhagyjuk Szlovéniát, és átérünk a napfényes Itáliába, s miután felhörpintettük az első feketét Triestben a kikötőben a legtöbben általában csak hasítottunk tovább az autópályán az ismertebb észak-olasz üdülőhelyek, történelmi városok irányába. Így télen például sokan Velencét vettük célba, de sokan mennek a tengerparti nagyobb üdülőhelyekre is, például Lignano-ba, vagy Jesolo, Rimini irányába, hiszen süt a nap, nincsenek is sokan és decemberben - s autóval "leszaladni" az olasz riviérára, az nem is olyan rossz ötlet. A tengerparton Aperolozni és élvezni a karácsonyi vásárok olaszos hangulatát, pasta-t enni, friss halakat, ünnepi zöld pesto-val és elmerülni a torrone-k friss mandulás illatában és a pandorok és panettone-k tökéletesen foszlós tészátjában, az egy külön kis olasz karácsonyi mesevilág érzés. 

naplemente.jpg

Egy kis ékszerdoboz, napfényes városkát hoztam most Nektek innen Északról, melyet Budapestről 6 órányira érhettek el - Szlovénián vagy akár Ausztrián keresztül is végig autópályán. Grado mint egy gyönyörű kis ékszerdoboz vár Rátok az Adria északi részén, eldugva csodás homokfövenyek és lagúnák között.

Grado vadregényes lagúnáinak egyrésze édesvízi, mely hegyekből érkező türkiz folyamok itt találkoznak a tengerrel. Grado-t egy több kilóméteres finoman szép, hosszú homokföveny öleli át, így a városka öblei a nyílt tenger felé néznek. Különleges halfajták, remekül hajózható kellemes vízi csatornák, tradícionális halász családok piciny szigetei, színes kőházak, szűk utcácskák s az olasz retro kellemes, rendezett hangulata mellett, történelem,  dolce vita és isteni tengeri éttermek várnak itt minket. Egy kisváros, amelyet csak úgy hívnak "Isola del Sole", azaz a nap szigete, mely most karácsonykor pedig a kagylókkal és tengeri csillagokkal borított Betlehemek helyszíne.

kepkeret.jpeg

karacsonyi_hangulat.jpg

Grado megannyi elnyúlt homokfövenyen elhelyezkedő kellemes nyaralóövezetekkel, elegáns "spiaggia" részekkel, cuki óvárossal, kőházakkal, kikötőkkel, kézműves boltokkal tarkított, - homokos és aprókavicsos partszakasszal büszkélkedő adriai üdülőváros. Egy elegáns kisváros, melyet annak idején még Sissi hercegnő is előszeretettel látogatott. A sárga fehér csíkos napernyők hangulata, a csipkés gallérú, színes ruhák atmoszférája Grado belvárosában szinte még mindig ott érezhető. Elegáns kis hotelek, bárok és éttermek, s kellemes termálvíze és remek klímája miatt, már a Monarchia ideje alatt is már nagyon felkapott, elegáns üdülőhelyként működött.

tengerpart_3.jpg

grado_belvaros_kepei.jpg

Friuli régiója nekünk magyaroknak sok szempontból érdekes, hiszen nemcsak Attila hun király masírozott itt elég sokat a térségben, s hagyott fontos léptékű történelmi emlékeket maga után, de az Osztrák - Magyar Monarchia hangulata, majd pedig az I. világháborús frontvonalakhoz kapcsolódó történések nyomait is mélyen őrzi ez a régió. A tengerparttól kb. 40 km-es körzetben UNESCO városok (pld: Aquileia, Palmanova, Cividale), valamint mesés dombvonulatok, teraszos szépségű, szinte "toszkán" táj várja az idelátogatókat. A környéken megannyi kellemes családi gazdasággal ismerkedhetünk, borászatokban kóstolhatunk igazi Friulano bort, csendes kis agriturismo-k között kerekezhetünk remek kerékpár utakon, a folyókkal, erdőkkel, patakokkal tarkított, s megannyi természeti szépségben amúgy is bővelkedő Friuli régióban. 

naplemente_3.jpg

Decemberben különösen kellemes klíma, sok napsütés, tengerpart és hófödte hegycsúcsok is várják azokat, kik erre járnak. Különleges természeti látvány Grado lagúnáiból ellátni az Alpok hegyei felé, megcsodálni a vízen szinte úszó templomszigetet Barbana-t ahol tavasszal és nyáros mesés levendulás kertek között is sétálhatunk, a lagúnák között. 

A karácsonyi hangulat ebben a tradícionális kis halászvárosban, Gradoban rendkívül gazdag. Az itt élők kultúrája és történeteik megannyi ízes és finom történetet tartogatnak nekünk, melyeket akár közös halászat, főzés keretei között hallgathatunk. Az ünnepi időszakban Grado is kicsit elcsendesül, de a karácsonyi vásár, a megannyi ünnepség, és a város különleges Betlehemeinek ilyenkor is mindenki a csodájára jár.

grado_halasyok_utcaja.jpg

Mert Gradoban nemcsak úszó Betlehemeket találhatunk, a kis Porto kékes szívének a közepén, ahol a vízi csatornák és utak felett bolondosan ünnepi narancs fényekben bukik le a nap a horizont mögé, de a kisváros - történelmi óváros részében , a piciny kőházak között bizony megannyi mesés és különleges Betlehemre lelhetünk.

A kagylóból készült ünnepi Betlehemek között a tengeri csillag fénye is felcsillan, s a kis Jézusnak készült jászolban, apró csodákból készült kis ágyikó van. Az egyik kedvenc és szerintem legszebb Betlehem, rögtön a Porto irányából a kisváros egy eldugott kis utcájának piciny terén tárul elénk, ahol nyáron színes kis lépcsőkön ülhetünk a hideg hűsítő kövön, most pedig kiterített halászhálók között gyönyörködhetünk az ünnepi hangulat igazi tengerparti meghittségében. 

betlehem_zold_kagylokkal.jpg

kagylok_betlehem_szep.jpg

A piciny utcácskák között sétálva, az ablakokban, az ajtók tövében, a kicsiny zeg - zugos utcák kövei között, mindenhonnan az az érzése van az embernek, hogy karácsonyi manók lesik a lépteinket. Óriáskagylókban pihenő szent család az egyik kis ablakban, majd pedig egy mesés faragott alakzatokból összeállított, tenger homokján pihenő Betlehem képei tűnnek fel, a szomszéd kis kőház beszögellésénél. Színek, fények, illatok. Közben a kicsiny utcák Osteria-i és Trattoria-i bensőgéges hangulatú terítékkel és finom tengeri pasta illatokkal várnak minket, a sokat sétáló turistát, kik a kellemesen friss hidegben egy hallevesre biztosan betérnek a helyiek éttermeikbe. 

kagylo_betlehem_kicsi.jpg

grado_belvaros_zold.jpg

A helyi véradók klubja felett kézzel készített kagylóképek lógnak, míg a templom tövében egy szépséges nagy Betlehemben pihennek a mesterien faragott, kézzel készült antik figurák. Az utcákon sétálva régi fotókba botlunk, melyek elénk tárják, milyen is volt itt előttünk minden, még a boldog békedidőkben. A kőfalak között végtelen erővel tör be a nap, utat nyitva ezzel a nyári emlékeknek a téli friss hidegben. Narancsos útmutatása alapján lépdelhetünk is tovább az olivafák és a színesebbnél színesebb kis házak közé, ahol az olívafák kacsintanak majd felénk. Mindeközben tökéletes fotó helyszínekre is bukkanunk, mert van kis zsalus ablak, kopottas mesebeli házfalak, élénk színek ünnepi gyűjteménye, s a decemberi nap lemenő fénye, mely a lépcsősoron csücsülő kaktuszok között igazán jól mutat. 

mozaikok_ablakban.jpg

nagz_betlehem_belvaros.jpg

amikor_a_nap_betor.jpg

olajfaval.jpg

Az óváros belső kis dobbanó szívében a piciny házak között, a díszítés látványa már önmagáért beszél. A zöld zsalus ablakok, a piros falon mászó mikulások, s a miniaturizált városközpont tényleg olyan, mintha egy Grimm mesében járnánk. Egy óriás hajóskapirtány sapka alatt, egy újabb Betlehemre lelünk, melyet a helyi halászok szépítettek éppen abban a percben is, mikor odaértünk. Kérges férfi kezek dolgoztak szorgosan, miközben markáns férfi hangok cikáztak a kis téren jobbra balra. Egyikük a hátteret jelentő halászhálót rögzítette, míg a másik a figurákat igazgatta, a harmadik, a mellette lévő karácsonyfa díszeit rakta rendbe. S ahogy annak Gradoban történnie kell, érkezett egy kis kerékpár, melyről egy kedves hölgy röppent le éppen és megkínálta a dolgos urakat egy kis ünnepi szalvétába és dobozkába csomagolt finomsággal. Úgy szeretem itt a helyieket, dobbant meg a szívem, s miközben a kis kerékpár továbbtekert és természetesen a mosolygós hölgy nekünk is integetett, a halászok boldog karácsonyt kívántak, s miután jeleztek, hogy elkészült a mű, büszkén mosolyogtak, miközben nálam pedig csak kattogott a fényképezőgép, s végtelen mosoly ült ki az arcomra.

grado_betlehem_halasyok.jpg

pirosba_oltoyott_hayak.jpg

A nap végén a mesés Portoban köszöntünk el Grado-tól ahol a hajók között egy szép vízen úszó Betlehem fénye világítja be és vigyázza ezt a szeretnivaló kisvárost. A széna, szalma illata között báránykák, lovak, királyok, Mária és József alakja állta körbe az üres kis jászolt....S hogy miért is üres? Mert Gradoban, minden pontosan úgy történik, ahogy az a nagykönyvben meg van írva, ahogy december 25én, éjfélt üt az óra, már reggel arra kelhetünk, hogy a helyi templom közösségei, kora reggel kis jézust már el is helyezték minden egyes kis Betlehembe, oda, ahol minden ilyen napon nekünk - minden évben megszületik, hogy meghozza a legszebb Ünnepet. Boldog Karácsonyt kívánok Nektek :) 

Grado kapcsán további csodákat, - az úszó Betlehem videóját, - s egyéb sok információt, fotót és mesés videót találtok a következő magyar nyelvű információs oldalon: www.facebook.com/CometoGrado 

 (Photocredit & Copyright: A szöveg és a képek - kivéve melyek külön jelölve vannak - az Egy kis Itália blog szerzőjének: Semperger Sommariva Kingának szerzői jogtulajdonába tartoznak. Az oldalon saját fotók és a szerző képei találhatóak. A kép/képek és a szöveg további felhasználása csak és kizárólag a szerző engedélyével, beleegyezésével, vagy a jelen forrás hivatalos megjelölése mellett, teljes tartalomként osztható meg, közölhető tovább. Köszönjük a szerzői jogok tiszteletben tartását!)

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Egy Kis Itália

Fergeteges olasz hétköznapok - egy magyar lány tollából. Mindennapi történetek Pizzaországból. Utazási élmények, felfedezések, titkos városok, reneszánsz történelem, pasta & pizza minden mennyiségben. Mesék tele szeretettel, melyet az olaszok vitalitása, életvidámság ihlet, egy lánytól - aki nyakig belecseppent a dolce vita pillanataiba. Egy blog, ahol mindig süt a nap, ahol olaszos jókedv vár. Egy oldal, ahol kötelező lassítani és elnyújtózni :) ahol az Aperol Spritz mindennapi kellék, a pizza kimondottan ajánlott és fontos eleme életünknek, s ahol a pasta elengedhetetlen boldogságelem. Egy kis Itália, ahol a déli nap serkentette ráncok, csakis a mosolytól erednek. Bouna Lettura :) <3

Friss topikok

Top 5

  1. GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről
    GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről 2019. március 05. 15:22GRADO, ......első látásra "AMORE"  Amikor az embernek van egy szívszereleme, arról mindig jó mesélni. Főleg ha ez kölcsönös. Ebben az évben és a jövő évben is Grado mesés kisvárosának vezetése és az...
  2. Vannak azok a napok...
    Vannak azok a napok... 2017. február 18. 09:29Számomra a tenger, a hullámok, a homokban való önfeledt és kitárulkozó séták, a sirályok éneke valahogy mindig olyan pozitív töltet, amire nincs magyarázat. Azt gondolom, a legjobb dolgok néha azok,...
  3. DolceVita, Grado, Olaszország  - 6 tipp útravalóként
    DolceVita, Grado, Olaszország - 6 tipp útravalóként 2022. április 14. 08:33Grado, a Nap Szigete. Egy csöppnyi homoksziget, ahol a természet, a tenger és a történelem valami különös módon varázsolja el az embert. Igazán olaszos módon, megadva a Dolce Vita számos pillantát. A...
  4. Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében
    Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében 2017. július 09. 08:51A kacifántos olasz hétköznapoknak megvan az az előnye, ha éppen fel is szeretne robbanni a ember fia a napi stressztől, és a munka adta "gyönyöröktől", elég csak kimenni az utcára, nagy levegőt venni,...
  5. Lélekemelő kávészünet - Grado csodái
    Lélekemelő kávészünet - Grado csodái 2020. április 25. 14:52Létezik egy kis paradicsomi sziget, az Észak Olasz tengerparton, Friuli régióban, Trieszt után, a Júlia Alpok hegyeinek ölelésében, a lagúnák vidékén, ahová most a képzelet repülőszőnyegén repítelek...
süti beállítások módosítása