Egy Kis Itália

Olaszország egy kicsit másként - életvidám hétköznapok, izgalmas utazások, ízes élet & "dolce vita" - egy magyar lány tollából, Pizzaországról.

Egy kicsit valami más, mint az olasz tengerpart?
...irány egy mesebeli ékszerdoboz Veneto tartományban

A csíkos napernyők lágy szellővel karöltve lengedeznek a parton, az olasz nap minden erejével kitesz azért, hogy az igazi "estate" minden ízével és illatával beleírja magát emlékeink könyvébe. Az olasz nyár káprázatos, kötelező élmény és elmaradhatatlan. Szívünkhöz nőtt, gyerekkorunktól kezdve és a tengerpaton majszolt első pizza élménye óta csak minden évben jött és jött. A színes napernyők sora, a forró és hosszú homokfövenyek, a pisztáciás gelato frissítő íze és a tengerparti sziklákon ülve, a lopva elkapott naplemente fényében fotózott első romantikus képek, melyek az olasz tengerpart atmoszférájáról sok érzéssel beszélnek. Mert az olasz nyár kötelező elem, feltölt, átmelegít, magához vonz, csacsog, vidáman mutogat, flip flip papucsban rohangál, homokvárat épít, kagylót gyűjt, spaghetti alla vongola-t majszol, s szeplős mosolyával integet a tömöttt kis köves utcákon, ahol a színes kockás nyári kendővel a fején Vespa-ját támasztva ott áll majd GianLuca, ki ízes fagylaltjait prezentálja nekünk. Az olasz nyár kell, zene a szívünknek és része a lelkünknek, slágerekkel, dalokkal, napsütéssel, tengerparti viharokkal és úgy mindennel együtt. 

tengerpart_3.jpg

De vannak azok a napok, mikor egy kicsit másra vágyunk. Mikor jólesik pihentetni a napsütötte arcunk, mikor csakúgy bandukolnánk valamerre, vakon mesés épületek között, s csakúgy jól esne egy kis történelem, olaszos kisvárosi hangulat, csendben, meghitt környezetben, ott ahol az árnyékban freskókkal festett árkádokat fedezünk fel, s ahol maga az utca egy élő történelem. Ilyenkor jönnek az olasz kisvárosok, amelyekben elveszni nyáron is, több mind csodálatos, mert magával ragadó bájuk, árnyas mediterrán akácos utcáik, a vastag vászon napernyők sokasága a folyóparton, és a napszívta mediterrán kopottasan festett falak látványa egy pillanat alatt szerelemmé válik. Kisvárosok, melyek a tengerhez közel, de eldugva várnak ránk, csendes kis macskaköveik kíváncsian várják a látogatót, s a kerékpáros helyiek mosolya pedig töretlenül a legjobb kávézókhoz vezet, melyek küszöbén leülve, megpihenve érezhetjük át, a nyáron kiüresedett, de mégis mesés olaszos kisvárosok varázslatosan ütött - kopott, tündéri hangulatát. 

treviso_utcacska_kopott.jpg

Egy ilyen kisvárost hozok el Nektek a soraim által. Egy helyet, ahol türkiz folyók, kecses hidak és elegáns sziluettben ringatózó épületek vesznek körbe minket, s ahol a hattyúk és a parton csücsülő kacsa családok is olaszos eleganciával lépdelnek, sikkesen, rúzzos szájjal ahogy kell, visszamosolyogva ránk, a kristálytiszta hegyi folyamok - folyókká duzzadt romantikus partján.  Ahogy megérkezünk ebbe a tüneményes ékszerdoboz kisvárosba a Sile és Botteniga folyók által szelt megannyi vízi út és igazi kis vízi paradicsom vár minket. Tény, hogy szerintem itt van Észak Olaszország egyik legszebb saját "kilátással" rendelkező parkolója, ahol a folyóparton, akár azonnal le is csücsülhetünk pikinikezni. Egy kisváros, ahol a hattyúk, kacsák egy kisebb mennyországot kapva, boldogan élik életüket, s a mesés velencei és lombárd vagy sokaknak úgy ismerős, hogy longobárdok hangulatot idéző árkádos épületek pedig már az első pillanatban elvarázsolnak minket.

turkiz_vizek.jpg

kis_utcak_4.jpg

treviso_folyopart.jpg

Treviso egy igazi felfedezetlen kis gyöngyszem. Egy sikkes kisváros az Észak Keleti régióban, ahonnan oly sokminden ered, s mégis oly keveset tudunk róla, pedig Trevisoban az utcák folyamatosan beszélnek. Mondják történetük és mesélnek és mesélnek, minél jobban elveszünk bennük. Ez a közel 90.000 olasz kisvárosi hangulatú település nem véletlenül varázsol el minket első pillanatban. Eleganciája és stlusa a múltból ered, miközben a modern idők divatjának több márkáját és fémjelzi Treviso neve. A Benetton, a Sisley, a Stefanel, a Geox, a Diadora, valamint a Lotto Italia márkák központja itt található, valamint a fantasztikus Pinarello kerékpár márka hazája is Treviso-hoz köthető.

Ez a mesebeli utcácskákkal, egyedi design elemekkel tűzdelt, virágos villákkal, sármos szépségekben természetesen buja kisváros megannyi más finomságot is tudhat magáénak, szépséges mivolta mellett.  Treviso híres még a "radicchio di Treviso"-ról, a gyöngyöző prosecco-ról, mint Veneto finom italáról és egyben a tiramisu otthona is. Így ezeket itt Treviso-ban mindenképpen ki kell próbálnunk és mindez jól is fog esni, mert arra nagyon készüljünk fel, hogy a szemünk hatalmas munkát fog tenni ebben a kisvárosban, a kameránkról nem is beszélve. 

treviso_utcak_meses.jpg

nyuszik.jpg

 

viragok_villak.jpg
A városka szépséges kis eldugott utcái sétálva egyszerre érezhetjük magunkat Velencében, Padova-ban, s a longobárdok által megannyi nyomott hagyott Cividale hangulatban is. Árkádos passage-ok, eldugott múzeumok, de még napoleoni hangulatot is idéző emlékek ütik fel fejüket itt, a hangulatos épületek, hidak, vízi utak között. Álmosan pislogó ódon villák, vállunkra omló mediterrán virágcsodák és bűvöletes zöld kollekciók figyelnek a színes ablakok sokaságából, melyek alatt végtelen eleganciával rendezett üzletek, bárok és éttermek várják az idelátogató vendéget.

Több helyet is kipróbáltunk Treviso-ban, javarészt mindenhol családias vendéglátás, isteni helyi és őszinte ízek és turistamentes atmoszféra fogadott. A helyiek nagyon kedvesek, ebédhelyünkre, Minket egy tüneményes hölgy kalauzolt minket, akivel csakúgy olaszosan és kedvesen szóba elegyedtünk a színes házak, szűk utcácskák és csakúgy a szívünkre szállt Treviso hangulat között. S a kávé....Trevisoban a kávé igazi mennyei élmény, mert vagy 5 helyen megálltunk, s mindenhol jót ittunk, kedves volt a kiszolgálást és a tulajdonosokkal mindenhol egy keveset csacsogtunk. A mi olasz nagyink azt vallja, hogy a napi 5 kávé kell a szívnek - s mivel Ő 92 éves, nos hihetünk neki - így Trevisoban mi Nonna tanácsai által kipóráltuk a legjobb kávésokat. Egy élmény volt....

treviso_omlo_viragok.jpg

 arkadok_1.jpg

tortenelmi_epuletek.jpg

 S hogy a design, a színek és a stílus városa is ez a kis gyöngyszem, arról bizony minden apró részlet tanúskodott. Fergeteges porcelán és lakberendezési boltok, különleges ékszerek, design kiegészítők, és az olasz márkák fellegvára fogadott Bennünket. Treviso maga a stílus, minden apró kis rezdülésében és az benne a legszebb, hogy akármerre kanyargunk a kisváros szívében, mindenhol valami olyan részlet jön felénk, amely előtt azonnal megállunk, magunkba szívjuk és úgy megyünk tovább, hogy a nyári nap onnan fentről mosolyogva néz le ránk.

Treviso lelke valahol a vizek és növények körforgásában a szépség tiszta és őszinte erejében rejlik, mert ennek a kisvárosnak jól állnak a rendezetlen ráncok az épületen, a sikkes velencei módon púderezett szépségpöttyök, s még a kopogó kis utcai kövek is, melyek között, a kis résekben is virágok kandikálnak, kedvesen figyelve és marasztalva minden erre járót. Oh.....és Csipkerózsika cipellőjéről nem is beszélve, merthogy ebben a mesebeli kisvárosban, még ezt is megtaláltuk, a többi mesés részlettel, ámulatba ejtő design üzlettel és szépséggel együtt <3 

dior_cipo.jpg

treviso_uvegek.jpg

(Photocredit & Copyright: A szöveg és a képek az Egy kis Itália blog szerzőjének: Semperger Sommariva Kingának szerzői jogtulajdona. Az oldalon saját fotók és a szerző Instagram oldalának képei - Littlebit_of_Italy képei találhatóak. A kép/képek és a szöveg további felhasználása csak és kizárólag a szerző engedélyével, beleegyezésével, vagy a jelen forrás hivatalos megjelölése mellett osztható meg, közölhető tovább. Köszönjük a szerzői jogok tiszteletben tartását! )

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Egy Kis Itália

Fergeteges olasz hétköznapok - egy magyar lány tollából. Mindennapi történetek Pizzaországból. Utazási élmények, felfedezések, titkos városok, reneszánsz történelem, pasta & pizza minden mennyiségben. Mesék tele szeretettel, melyet az olaszok vitalitása, életvidámság ihlet, egy lánytól - aki nyakig belecseppent a dolce vita pillanataiba. Egy blog, ahol mindig süt a nap, ahol olaszos jókedv vár. Egy oldal, ahol kötelező lassítani és elnyújtózni :) ahol az Aperol Spritz mindennapi kellék, a pizza kimondottan ajánlott és fontos eleme életünknek, s ahol a pasta elengedhetetlen boldogságelem. Egy kis Itália, ahol a déli nap serkentette ráncok, csakis a mosolytól erednek. Bouna Lettura :) <3

Friss topikok

Top 5

  1. GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről
    GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről 2019. március 05. 15:22GRADO, ......első látásra "AMORE"  Amikor az embernek van egy szívszereleme, arról mindig jó mesélni. Főleg ha ez kölcsönös. Ebben az évben és a jövő évben is Grado mesés kisvárosának vezetése és az...
  2. Vannak azok a napok...
    Vannak azok a napok... 2017. február 18. 09:29Számomra a tenger, a hullámok, a homokban való önfeledt és kitárulkozó séták, a sirályok éneke valahogy mindig olyan pozitív töltet, amire nincs magyarázat. Azt gondolom, a legjobb dolgok néha azok,...
  3. DolceVita, Grado, Olaszország  - 6 tipp útravalóként
    DolceVita, Grado, Olaszország - 6 tipp útravalóként 2022. április 14. 08:33Grado, a Nap Szigete. Egy csöppnyi homoksziget, ahol a természet, a tenger és a történelem valami különös módon varázsolja el az embert. Igazán olaszos módon, megadva a Dolce Vita számos pillantát. A...
  4. Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében
    Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében 2017. július 09. 08:51A kacifántos olasz hétköznapoknak megvan az az előnye, ha éppen fel is szeretne robbanni a ember fia a napi stressztől, és a munka adta "gyönyöröktől", elég csak kimenni az utcára, nagy levegőt venni,...
  5. Lélekemelő kávészünet - Grado csodái
    Lélekemelő kávészünet - Grado csodái 2020. április 25. 14:52Létezik egy kis paradicsomi sziget, az Észak Olasz tengerparton, Friuli régióban, Trieszt után, a Júlia Alpok hegyeinek ölelésében, a lagúnák vidékén, ahová most a képzelet repülőszőnyegén repítelek...
süti beállítások módosítása