Egy Kis Itália

Olaszország egy kicsit másként - életvidám hétköznapok, izgalmas utazások, ízes élet & "dolce vita" - egy magyar lány tollából, Pizzaországról.

Zöld, fehér, piros ...

Tudjátok, hogy szeretem a színeket. magyar lányként, olasz feleségként, és szenvedélyes Olaszország szerelmeseként, mindig is fontos nekem, hogy az élet minden pillanatában érezzük annak apró rezdülését, - melyhez a színek oly fontos kellékeink. Büszke vagyok a piros fehér zöld magyarságomra, s nyílt szívvel fogadtam el zöld fehér piros "olaszságom" minden apró, harsány puzzle darabkáját. Fontosak nekem, s szeretem, amikor az élet kirakja nekem belőlük kesze kusza útját, melyet bejárni, egy igazán nagy felfedezés. 

zaszlok.jpg

(Fotó: Facebook forrás, nem saját fotó)

vespas_jo.jpg

 fiat_csikos_ok.jpg

(Fotó: Be_Italian Instagram oldal)

Örömmel olvadtam bele a mediterrán, terrakotta színű kőházak adta új életbe, a reggeli feketekávés hangulatokba, a tenger kékjének hullámaiba takarózva, s a narancsos napkorona fényének játékaiba. Igyekszem mindig beengedni a szépet, és a fényt az életembe, erre tanít olasz családom is, színes, dallamos szavakkal. S írásaimmal is erre ösztönözlek Benneteket. Mert így egy kicsivel jobb, könnyebb. S ilyenkor, mikor az élet máshogy alakul, mikor "nehezebbek" a napok, szeretem látni a fényt. Mert a fény és az ég kékje mindig ott van, csak ki kell nézni az ablakon. S mikor sötét hangulat próbál meg úrrá lenni a mindennapokon, mikor halvány foltokban tűnik csak fel a remény, - olyankor van leginkább és legnagyobb szükség arra, hogy megtöltsük a lelkünk, - fénnyel és színekkel. S persze néha hagyni kell, hogy úgy legyen, ahogy éppen van, s el kell fogadnunk a rosszabb napokat is, de ne felejtsük el, hogy túl sokáig sem ülhetünk a sötétben. Keressük a színeket, at életet, melyek erőt és reményt adnak. 

grado_szinek.jpg

A jó energiákkal, sokat segíthetünk amelyek ott vannak körülöttünk, csak szokszor nem nyúlunk érte, vagy nem vesszük észre. A színek, melyek ott lüktetnek értünk, velünk, - csak tudomást sem akarunk szerezni róluk, pedig sokszor csak karnyújtásnyira vannak. A mostani időszak egy kicsit arról is szól, hogy lelassulunk, hogy magunkba tekintünk, hogy több időnk lett ölelő, színes szavainkkal átölelni szeretteinket. Arról is szólnak most a napok, hogy szavakkal fessük meg, amit csak lehet, és az emlékeink, képzeletünk színes erejével leheljünk életet sokhelyre.

Öntsünk szikrázó és biztató szavakat a barátainkra, szánjunk időt a gondolatainkra, az érezelmeinkre, s arra hogy megtanuljuk, hogy sokszor mennyi mindenből elég a "kevesebb". A kevesebb, mely most több lesz. S sokkal többet is ad. Ezeken a napokon, jó érezni és tudni magunk körül a színeket. Mert minden ami színes, - bizony feltölt. Életet áraszt, energiát ad, jót tesz a szemnek, a léleknek, az érzéseknek. Így én ma Nektek a legszebb olasz színeket hoztam el, hogy töltsenek Benneteket is, s hogy jó energiáik által üljünk fel most a képzeletünk  színes fonalakból font repülőszőnyegére és utazzunk együtt Itáliába, a színek birodalmába. 

 img-6057.jpg

Az első szín az egyik kedvencem, az olasz piros. A lüktető élet, az energia, a szív színe. Az olasz nők rúzsának örök árnyalata, a kis Valentino  és Prada táskák eleganciájának alapvető eleme. A piros, melyben ott az érzelem, a szenvedély és a tűz, az éltető nap narancsos színeinek vöröses eleme, a mediterrán virágok megannyi illatos és áradó lehellete.  A "rosso" amely nélkül nincs Fiat "cinquecento" sem. A vörösbor selymes színe, mely apró csillogó kis részecskékben hagy lenyomatot a sítlusos poharak kistályos üvegén. A piros az éltető erő maga. Tombol benne a szenvedély és a szerelem, a felejthetetlen nyári esték olaszos ritmusú zenéje, a tánc, az olasz filmek romantikája, s maga a nagybetűs ÉLET.

A Vespa felejthetetlen színe, melyre milyen jó is felpattani, s tekerni a dobok között, miközben a zöld mezők felett a piros pipacsok integetnek. A mosolygós "pomodoro" kacsintása, amely megannyi olasz ételből visszaköszön, a pepperoni csipős humora, s a magassarkú piros olasz cipellők kopogása a kis utcák piciny kövei felett, örök ikonikus pillanatai az olasz életnek. A pirosban minden ott van, ami Olaszország életigenlésének színtere. S ahogyan a pohárban a jégkockákon mosolyog a Select Spritz, mely az olaszok egyik kedvenc illata, - az Aperol mellett. Így még koccintani is jó "pirossal". Ez a szín megemeli a pulzusszámunk, dübörög tőle a lelkünk és s a szívünk. Szeretet szín, szerelem elem, ami nélkül nem élhetünk. Segíti önbizalmunk is ez az árnyalat. Piros nélkül lehetne élni, de minek? 

img-6059.jpg

bor_es_pasta.jpg

piros_taska.jpg

select_spritz.jpg

A könnyed, makulátlan, tiszta fehér ... Lassú szélben szálló illatos dél-olasz textíliák, mosolygós kis Osteria-k teraszán táncoló kis asztalok, - fehér abroszok és felettük az ablakokban lengedező keményített ingek, tiszta ágyneműk. Frissen mosott, légies illatok. Tiszta fehérben úszó bárányfelhők, s a tengerpartok egyik legfontosabb kelléke, a fehér homokfövenyek felett lépkedő, elegáns vonalú szalmakalapok. Fehér porcelán kis kávéscsészék, melyek a gyors espresso eklektikus keretét adják, s fehér ködcsíkokkal szegélyezett, párás reggelek, a Nápolyi öböl felett, ahol olyan citromillatra kelünk a tengerpartokon. Távoli üveghegyek, a Dolomitok hóból kötött sapkája, fehér hóval fedett csúcsok mesés árnyalata. A tiszta, vakító fehér hó látványának simogatása. 

Az asztalra kerülő kenyér puha belének színe, a morzsák fehér tánca az asztalon, melyből minenkinek jut.  Mert amit csak lehet, mi megosztunk, hogy mindenkinek jusson belőle. Elegáns szabású nyári kosztümök, nagy fehér gombbal, hozzájuk fehér szalmából font kis táska és cipellő. Spárgák a tálon, frissen ropogósan, robiola krémsajt mellett mosolygó fehérretek, melyek milyen finom ízeket komponálnak így együtt - tavasszal. Fehér kesztyűk az olasz filmekben, melyek a cabrio kormányát fogják Sorrento kacskaringós útjai felett. Mosolygós olasz emberek, kik a szívüket is kitárják, elegáns sétabottal a kezükben, élére vasalt, fehér zsebkendővel törölgetik homlokuk a nyári melegben. A fehér a tisztaság és a nyitottság színe, az egyenlő lelkeké, akik egymást segítik, egymás mellett állnak és szolidárisak. A fehér szín energiái, most ott lüktetnek az olasz emberekben is, mert ez a szín az újrakezdés színe, mely új utakat tár fel nekünk. A béke, az összefogás és a békesség árnyalata. Legyen itt sokat, velünk - mindannyiunkkal, mert jóleső érzéseket ad nekünk. 

feher_ruha.jpg

feher_csesze.jpg

img-6065.jpg

img-6061.jpg

img-6060.jpg

Az éltető energiákat sugárzó zöld. A természet, az erdő, a mező színe. A teraszos dombok között, kacskaringós kis utakat betöltő zöld. Friuli régiónkban mindenhol körbevesz minket, mert a tavaszi és őszi eső nálunk, harsogó zöldet rajzol a tájra, mely végtelen báját így fedi fel nekünk. A szőlőlevél színe, és a rügyeké, az ébredő flóra és fauna erejének árnyalata, mely elhozza a békét és a nyugalmat. A zöld, amely mindenhol körbevesz Itáliában, hisz bármerre nézünk minden ablakban ott nyílnak, ontják a levegőt, az apró cserepekben növekvő, a csodás kisvárosokat megtöltő "verde-k". Mert zöld nélkül élni nem lehet.

Az egészséget lehellő árnyalat, amely visszaköszön az ablakokat elborító palettákról, az ízes pesto színéből, a bazsalikom és a menta illóolajos harsogó erejéből, harmónikus nyugalmat keltve ott ahol csak lehet. Kúszik a falakon, beborítja a házakat és a kis konyhakertek sarkait. A zöld életet hoz, s jó energiákat. A végtelen réteken átívelő elegáns báj, a zöld fűszőnyeg simogatása, s hegyi tavak, patakok, türkiz árnyalatú vízfolyások színe, melyből oly sokat adhat nekünk a mi régiónk. Az igazi "Benetton" zöld, a Dolomitok susogó fenyveseinek végtelen színe és illata. Ahogy a tengerpartokon a selymesen integető Pineta erdők partot szegélyező színe. A zöld maga az erő, az energia és az egészség. Éltető ereje van, vegyük magunkat körbe annyi "verde"-vel, amennyivel csak lehet. S ne felejtsük, a zöld, szeret minket. Mi is szeressük Őt. 

sziv_alaku_hegyi_to.jpg

img-6056.jpg

 zold_mezok.jpg

bruschetta.jpg

Tudjátok. Szeretem magamba szívni az olasz élet minden részletét. Szeretem az itt élők végtelen, féktelen energiáját, a maguk pozitív és "negatív" bájával együtt, a folyamatos életigenlést, az egymásra gondolást.  Szeretem az olaszok dallamos énekeit, a ritmust, mellyel ha kell, teraszokon állva ölelünk át egy egész nemzetet., még a mostani helyzetben is. Szeretem a nagy olaszos családi, színes vacsorákat. A közös imákat, s az egymásba ölelkező gyertyák fényét északon és dél vidékeink át. A csillogó szemük, a virtuálisan kinyújtott kezük, s minden finom puha szavát ennek a nyelvnek, mely most virtuális üzenetekben leírva, telefonokon kimondva végeláthatatlanul és sokszorosan jut el az emberekhez és még a legkeserűbb helyzetben is arra buzdít, hogy #tuttoandrábene, azaz egyszer minden jó lesz. 

Mert az olasz egy dolgot akar, ÉLNI - nagybetűkkel. Ha kell irdatlan harcokon keresztül, ha kell szembenézve a halállal, de élni akar, mert tudjuk, ez az élet dolga. Nem lehet máshogy, nem lehet vége, kitartunk és megyünk, mert mennünk kell előre. S mialatt az ablakokban ott lóg mindenhol a trikolor és a gyerekek is otthon szivárványokkal teli pólokat festenek, az emberek még a színes kendőkkel lefedett maszkok mögül is szemükkel mosolyognak, szavak által "ölelkeznek". A kórházakban, a lélegeztető gépeken lévő embereknek a nővérkék képes, színes üzeneteket festenek, s írnak szövegkártyákat, hogy így is könnyebben tudjanak kommunikálni egymással és ha éppen tudnak, akkor a betegek családtagjaiknak is videóüzenetben ezáltal tudják majd sokan elmondani, hogyan is éreznek. Napok alatt építünk fel "együtt" új kórházakat és részlegeket, gyártunk mindent, amire most, ebben a "helyzetben" szükség van. Éjt nappalá téve. Megannyian fogtunk most összes, hogy mi, a színes lelkületű olasz emberek ott segítsünk egymásnak, ahol csak lehet. Olaszország egy és töretlen, színében, szívében, lelkében. Ezt is látnunk kell, s erről is szóljanak a hírek ... 

olasz_nagyi.jpg

olasz_hazak_zaszloval.jpg

(Fotó: Egy kis Itália)

Ezzel az írásommal szeretném megköszönni, nagyon sok kedves szeretett barátnak, ismerősnek odahaza, hogy gondolnak ránk, hogy üzeneteikkel, hívásaikkal, gondolataikkal elhalmoznak minket, s sokan lüktető színekbe csomagolták nekünk a szeretet üzeneteik és viszik a zöldet, a fehéret és a pirosat, s energiáikat, ahová csak lehet. Köszönöm, hogy vagytok és köszönöm, hogy olaszos színekbe öntöttétek Ti is a lelketek és mindazt, amivel foglalkoztok. 

Köszönöm a SWEETDELIGHT BUDAPESTNEK, hogy mindig egészséges, csodás, ízekbe csomagolja nekem a szeretetet, a baráti érzéseket. Sosem indulhattam el otthonról úgy, hogy ne lett volna nálam mindig egy kis egészséges csoda doboz, tele finomságokkal. Ez a trikolor torta pedig nemcsak szépséges, de minden tekintetben fenséges is. Dóri barátnőm csodareceptjei alapján készülnek a művei, melyben az olaszos életérzések minden íze, illata és színe mellett, az Ő szíve-lelke is benne van. S nem mellesleg igazi "olasz dolce vita" rajongó Ő is. Köszönöm, hogy a blogom és az oldalam összekapcsolt minket egy nap, csakúgy. Az ilyen találkozások a legszebbek. Dóri csodáit a linken megtaláljátok, nála minden "mentesen" készül főként azoknak, akik egészségesen is szeretnének isteni édes csodákat a családi asztalra tenni. S tudom, húsvétra is nagyon sok különlegességgel készül. Keressétek Őt bizalommal. 

dori_suti_1.jpg

Nem telik el úgy nap, hogy ne venném a kezembe és ne illatoznám meg a HELAN BIOKOZMETIKUMOK isteni friss, természetes alapanyagokból készült bioparfümjeit, kozmetikumait, melyek egy olasz családi kisvállalkozás keretei között készülnek Genova mellett és mindamellett hogy állatkísérletmentes termékek, vegán alapanyagokból állnak, s hirdetik az igazi olasz életérzést, minden apró pici összetevőikben. Régóta dolgozunk együtt a magyar képviselettel, Szilviel és az ÖkoAbc-vel, ahol online meg is találjátok ezeket a színes kozmetikumokat, melyek most nálam is aktívan a mindennapi szépség rituálék elemei. Magas minőségű, mediterrán alapanyagok sokaságát találjátok meg a termékekben, amelyekben csalódni nem lehet, odaáig és vissza lesztek tőlük. A Helan márka nevében, a "nap és a lélek lánya" - HELios és ANima rövidítéseként minden ott van, ami a mediterrán szépséget jelenti. Színes csomagjaik, hatóanyagaik nem véletlenül az olasz nők kedvencei is. Én most a napi szépítkezés apró elemeit, javarészt belőlük merítem. 

helan.jpg

Létezik egy csupa csoda, hazai kis ékszekmanufaktúra, akinek munkáiból nemcsak a színek, de valami különleges módon árad a természetesség és a szeretet. A JUCCWORK pedig most trikolor színekkel kápráztatott el, hiszen ahogy az Egy kis Itália oldalon lévő élő videómban is elmondtam Nektek, Olaszországban, kiegészítők nélkül nincsen is Olasz Nő :) Nézzétek ezeket a trikolor csodákat, s tekintsétek meg az oldalt is, ahol megannyi szépérzékkel készült szépséget találtok majd, a szívárvány minden színében. 

juccawork.jpg

S ha már a ruhák és az olasz divatcsodáknál tartunk, kössük csak most ezt össze egy kicsit a szülőfölddel. Tudjátok én kiskunfélegyházi lány vagyok és mindig imádtam a saját és a minket körbevevő alföldi kisvárosokat. Kecskeméten pedig már régóta vár mindig egy kis Olaszország, amit a NEFRIT STÍLUS hoz el. Ahová mindig jó belépni, mert mindig széles mosollyal és nyílt szívvel fogadnak. A színek pedig, Patrícia üzletében magukért beszélnek és szinte dalolnak. Mert ebben a kis üzletben bizony életre kell a "Csizma" lelke, az olasz divat minden eleme, s a csodás ruhák mellett, megannyi kiegészítő és Patrícia mindig hasznos divattanácsai is várnak Bennünket. Őt most online követhetitek, s reméljük mihamarabb újra megnyitja ajtaját, a jelen helyzet után a szépséges kis Üzlet, mely Kecskeméten, az Alföld áruház árkádsorán található. 

nefrit.jpg

Legyen hát velünk a zöld, a fehér és a piros, s használjuk, élvezzük jó energiáikat amerre csak lehet, s ne felejtsük el, hogy mi, kiknek ezek a színek oly sokat jelentenek, - bár messze vagyunk most egymástól és most másmilyen "határok" választanak el, - de a szívünk egy ponton mégis oly sok dologban együtt dobog. Az életért, a szeretetért, az egészségért, a jó energiákért és a megújulásért. Legyünk hát mindezekben együtt, fogjunk össze, segítsük azt, kinek most arra van szüksége, s osszuk szét akinek csak lehet, a színes, átölelő, jó energiákat. 

NÉVJEGY: Egy kis Itália - Boldogságmorzsák nap mint nap, - Olaszország titkos vidékeiről 

Szerző / fotók: Sempeger - Sommariva Kinga ( valamint a szerző saját Instagram oldalának a Littlebit_of_Italy-nak képei, s egyéb megjelölt képek is)

Az Egy kis Itália Facebook oldalon mindennapi életképek érkeznek. Az Egy kis Itália YouTube csatornán családunk kedvenc receptjei és megannyi finomság érkezik, csodás tájak kíséretében. 

Az Egy kis Itália zárt csoportban pedig megannyi pozitív információt, csodás képeket, utazási élményeket,  recepteket, igazi virtuális kis Olaszországot videókat osztunk meg. ( Hamarosan érkezik a weboldal is )

Köszönöm, hogy itt vagytok a blogon, amennyiben szeretitek Olaszország mesés tájait, akkor ezeket az oldalakat is szeretni fogjátok: Come to Grado - Come to Friuli - Grado in Rete Várlak itt is Benneteket szeretettel! 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Egy Kis Itália

Fergeteges olasz hétköznapok - egy magyar lány tollából. Mindennapi történetek Pizzaországból. Utazási élmények, felfedezések, titkos városok, reneszánsz történelem, pasta & pizza minden mennyiségben. Mesék tele szeretettel, melyet az olaszok vitalitása, életvidámság ihlet, egy lánytól - aki nyakig belecseppent a dolce vita pillanataiba. Egy blog, ahol mindig süt a nap, ahol olaszos jókedv vár. Egy oldal, ahol kötelező lassítani és elnyújtózni :) ahol az Aperol Spritz mindennapi kellék, a pizza kimondottan ajánlott és fontos eleme életünknek, s ahol a pasta elengedhetetlen boldogságelem. Egy kis Itália, ahol a déli nap serkentette ráncok, csakis a mosolytól erednek. Bouna Lettura :) <3

Top 5

 1. GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről
  GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről 2019. március 05. 15:22GRADO, ......első látásra "AMORE"  Amikor az embernek van egy szívszereleme, arról mindig jó mesélni. Főleg ha ez kölcsönös. Ebben az évben és a jövő évben is Grado mesés kisvárosának vezetése és az...
 2. Vannak azok a napok...
  Vannak azok a napok... 2017. február 18. 09:29Számomra a tenger, a hullámok, a homokban való önfeledt és kitárulkozó séták, a sirályok éneke valahogy mindig olyan pozitív töltet, amire nincs magyarázat. Azt gondolom, a legjobb dolgok néha azok,...
 3. Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében
  Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében 2017. július 09. 08:51A kacifántos olasz hétköznapoknak megvan az az előnye, ha éppen fel is szeretne robbanni a ember fia a napi stressztől, és a munka adta "gyönyöröktől", elég csak kimenni az utcára, nagy levegőt venni,...
 4. Treviso Titkai ...
  Treviso Titkai ... 2016. november 03. 21:50Egy igazi finomságot, különlegességet ígértem Nektek ma estére. Finomabbat mint egy édes „siciliana cannoli”, édesebbet, mint egy titkos panna cotta recept. Amennyiben éppen arra gondoltatok, hogy ma...
 5. Így utazhatunk karanténmentesen Olaszországba, május 17-től
  Így utazhatunk karanténmentesen Olaszországba, május 17-től 2021. május 17. 14:25Ciao a tutti! Igyekeztem közérthető információk segítségével összefoglalni Nektek, hogy az új, 2021. május 16-án az olasz egészségügyi miniszter által aláírt rendeletek keretei kapcsán, hogyan is...

Friss topikok

süti beállítások módosítása