Olaszország egy kicsit másként - életvidám hétköznapok, izgalmas utazások, ízes élet & "dolce vita" - egy magyar lány tollából, Pizzaországról.

Egy Kis Itália

Az igazi Dolce Vita titka ... 1. rész

2019. október 21. - BellaItalia

Oly sokszor halljuk a gondolatsort, az édesen csengő, dallamos kifejezést. A Dolce Vita mára már egy fogalom, s valahol érezzük tudjuk, ez az a szó, mely előhívja belőlünk az édes érzést, a belső ütemes szívdobogást. A pillanatokat, amikor a kis kőházak között kávézunk, amikor Giuseppe a pizzás hangosan kiszól a kopottas sarki üzletből, amikor hallgatjuk a "parole - parole"-t a cuki kis Piazza-k közepén, s amikor éppen a roppanós pisztáciával teli fagylaltot majszoljuk a  színes kerámiákkal teli, macskaköves kis utcák forró kövezetén, Szicíliában.

Az "Édes az Életnek" megannyi arca, momentua és emléke van Olaszországban. Számtalan színes, illatos, hangulatos és ízes képből áll össze ez a különleges fogalom. S valahol mégis minden benne van, amivel körbevesszük magunkat: emberek, gesztusok, szavak, mesés növények, színes házak, a virágoktól roskadó ajtók és ablakok, a kávé illata, s narancsszínű Aperol, a gyönyörű helyszínek, tájak, a történelem meséi, s az elengedhetetlen olaszos jelképek, melyek mind együtt szövik a "megfoghatatlan" életérzést. Az érzést, az igazi Dolce Vita-t, melyről tudjuk, ott legbelül, hogy tanulni érdemes, mert csodákra képes.

img-1696.JPG

Olaszosan élvezni az életet sokféleképpen lehet, de vajon tudjuk azt, hogy miben rejlik az igazi "édes érzések" titka, s hogy mi itt Olaszországban, Friuli régióban, ahol élünk - mit is tulajdonítunk az igazi "Dolve Vita"-nak ? Oly sok formája van és ugyanakkor sokan mást és mást gondolnak róla mint ami, így ma este arra gondoltam, elmesélem Nektek, ahogyan én és a környezetemben élők látják azt, hogy nekünk olaszoknak, itt a csizma Észak-Keleti csücskében mit is jelent mindez. 

Érzések, színek, csicsergő dallamos mondatok, nyitott szívű emberek, beszédes pillanatok, hagyományok, ölelések, isteni étkek, családi gondolatok, nevetések,  tűzhely körül feltárt családi történetek  - örökségek, melyekről sokat hallunk. Régi történetek, melyekből tanulunk, generációs hagyományok, gesztusok, s minden ami színesebbé, teljesebbé teheti az életet, ami itt "Csizmaországban" oly fontos nekünk. Hiszen egyszer élünk, így azt véljük és valljuk, hogy éljünk meg mindennapot úgy, hogy a reggeli mosoly után, délben is tudjuk élvezni a napot és amikor annak vége van, nyitott szívvel térjünk nyugovóra. Nagyon fontos eleme ennek, hogy legyen időnk "ÉLNI", legyen mindig időnk magunkra, egymásra, szeretteinkre, környezetünkre. Mert az én időnek és a közös perceknek, családunkkal, barátokkal, gyerekekkel, idősekkel, négylábú kedvencekkel együtt rendkívül fontos szerepe van. 

grado_ovaros_2_2.jpg

Az igazi Édes Élet nálunk elsőként, az oly rendkívül fontos kommunikáció megannyi ízes formájával kezdődik. Azzal, hogy szeretünk kifejezni érzéseket, szeretünk formálni érzelmes mondatokat, örömmel változtatjuk a hangszínünket, mert azzal is mennyi de mennyi mindent érzékeltethetünk. Rabjai vagyunk az olaszos "storytelling"-nek, mesélésnek, elbeszélgetéseknek. Tudjuk, hogy micsoda ereje van a szavaknak, a hálának, a segítségnek, a köszönetnek, a jónapotnak, az apró ide ode beillesztett kis frázisoknak, amikkel játék és csoda maga az élet, s sokszor a nyitott kommunikáció az, mely átsegít megannyi gondon, helyzeten, életbuktatón. Ugyanakkor ha megtanuljuk kimondani, kifejezni a dolgokat, számos "szorongás" élménytől szabadítjuk meg magunkat. 

S tudjuk jól, ha ezeket megtanuljuk használni, mi magunk is sokkal jobban érezzük majd magunkat a bőrünkben.  Biztos előttetek is ott a kép, ahogy a fekete fejkendős, olasz asszonyok ülnek a padon és nagy legyintések mellett csak mesélnek, beszélgetnek. S ez így van jól. Nagyon szeretünk beszélgetni, szocializálódni, kimozdulni és pillanatok alatt ismeretlenekkel is szóba állni, mert az olasz emberek szeretik kinyitni a szívük. Ez egy jó gyakolata a feltétlen szeretetnek. Nem lefelé nézünk az utcán, hanem előre és ha úgy érezzük rámosolygunk a velünk szembe jövőre, s miközben pld. a patikában állunk a sorban, biztos hogy beszélgetésbe elegyedünk az előttünk - mögöttünk állóval, hogy milyen az idő, hogy van a kisunoka, vagy a kiskutya, mert mindenkinek jobb így lenni, mint zárkózott lélekkel élni a mindennapokat. Nálunk például a családi asztal egy igazi bábeli zűrzavar, mert mondjuk olaszul, angolul, friuli nyelven és én néha persze magyarul, s az étel mellett el lehet mondani mindent. Nonna azt mondja, amíg tele az asztal, addig eszik a lélek is - s minél többen üljük körbe, annál jobban esik mindez. 

A boldog perceknek együtt örülünk, a problémákat igyekszünk közösen megoldani, mert tudjuk együtt sokkal erősebbek vagyunk. Mikor Olaszországba kerültem, egy szót sem beszéltem olaszul, így folyamatosan figyeltem minden apró mozdulatot és gesztikulációt, szinte szívtam magamba a test és a mozdulatok jeleit, és azt hiszem nagyon sokat megértek mostmár csak ebből is, akár szavak nélkül is. Testbeszéd, hosszas mondatok nélkül  sokkal szürkébb lenne az olasz élet. 

udine_ter_kave.jpg

Örömmel és őszintén mondjuk ki a szavakat, mert tudjuk és érezzük, hogy a hanglejtésnek, a pozitív szemléletnek, és a nyitott szívnek ereje van, s mindez csodákra képes. A mosoly mellett előszeretettel használjuk a testbeszéd minden formáját, a sikkes olaszos női formációk megannyi vertikumát, a rúzsos biggyesztéstől kezdve, az elegáns alkaron vitt táska billentésig, a napszemüvegek sikkes "igazgatáson" át, a vállunk kiegyensúlyozott tartásáig, az olasz nő már önmagában egy több kötetes testbeszéd lexikon. De biztosan jártatok már olasz piacon, ahol a legelegánsabb kisvárosi "gráciák" kalapban, gyöngysorral, kiskesztyűben húzzák a kis bevásárló kocsit, vagy éppen férjuk fogja a kosarat, s a színes forgatagban, a levegőben repkednek a legjobb konyhapraktikák, mert hiszen mindenki saját Nonna-ja tudja a legjobban, hogy miként készül a "pasta" s a szószok legendás sokféle vertikuma, hogyan kell készíteni a "capesante"-t, s melyik bazsalikom a legillatosabb.

Szeretjük megosztani a jót és az élvezetest,  szeretünk beszélni a családról és az ételekről. Ugyanúgy beszélünk a bánatról és a boldogságról is, s ahogy néha sírunk is, vagy éppen nevetünk, hiszen mindanniyan emberből vagyunk, s megannyi sokféle színes érzelemmel rendelkezünk. Amit mi olaszok egy cseppet sem rejtünk a véka alá. Az élet pedig, nyitott szívvel, lélekkel megélve, - "édesen" tényleg jobb. 

edesseg.jpg

Legfontosabb szavaink, - a Köszönöm - Grazie - s a Kérem - Per Favore, valamint minden ami a szerelemhez és a szívhez köthető. Mert szeretünk - szeretni, ahogyan és amennyire csak lehet. Szeretjük megdolgoztatni a szívünk. Szeretünk nyitott szemmel, szívvel és lélekkel "lenni". A jó napot és az Isten Veled, vagy egy "GRAZIE" nemcsak azoknak jár akiket ismerünk, hanem az ismeretleneket is megtiszteljük vele. Nonna mindig azt mondja, ha meg tudjuk köszönni a dolgokat, boldog emberek vagyunk, mert tudjuk mi a hála, ami nagy úr és ha tudjuk mire képes a köszönet ereje, az élet is meghálálja ezt nekünk. S szerinte az élet úgyis visszaadja megannyi szépség keretei között azt, ha tudunk "jó" emberek lenni.

Mindig azt mondja, hogy az az egyik legjobb gyakorlata a nyitottságnak, az, amikor mosolyogva tudunk köszönni egy ismeretlennek. Jelentem kipróbáltam, s aaaaaa .... nagyon de nagyon remek dolog "befektetni" abba, hogy adjunk egy másik embernek, egy jó napot :) Mert előbb utobb visszajön mindez hozzánk is, s ezek a kis örök körforgások és jó energiák, hihetetlen életet, erőt, és színt lehelnek az olasz kisvárosok falai közé, a mi életünkbe.

img-1695.JPG

A Dolce Vita, nálunk itt Friuli-ban a család és a szeretteink, barátaink gigantikus mátrixát is jelenti, mert tudjuk, hogy van egy rendkívül erős kötelék, akikre támaszkodhatunk, s ez biztonságot jelent. Nálunk nagyon nagy "divat" a hagyományok tisztelete, a múlt és jelen összekapcsolása. Friuli-ban nagyon sok, többgenerációs család él együtt, igazi nagyhangú olasz "módban", s egy egy ilyen kis "mikrokozmoszban" mindenkinek megvan a helye, szerepe. A nagyik és nagypapik a teljeskörű családi gyermekfelügyeleti "szervezet" például, amely mellett Ők a felelősek a mesékért és történetekért is a múltból, hiszen olyan ízesen szövik mindig a történeteiket. Az anyukák és apukák segítő, szerető közreműködői a mindennapoknak, kemény munkával igyekeznek megteremteni az "édes élet" alapjait a családnak. S természetesen nálunk is vannak csonka családok, elvált szülők, s gyermekeiket egyedül nevelő anyukák, s tudunk róluk, azonnal kialakul a ridaólánc, hogy miként is segíthetünk. 

Az pedig tény, hogy a Nagyik és Nagypapik félelmetes energiákkal vannak ellátva. Ez nemcsak abban nyilvánul meg hogy még sokan 80-90 évesen is vezetnek:) hanem az életük szellemiségének fontosságában is. Nagyon aktív közösségi életet élnek nálunk az idősek, Én is imádok leülni Nonna-val csevegni arról, hogy a 60-as években hogyan bodorították otthon nagy csavarókkal a hajukat a hölgyek és mitől is volt nagy divat a műanyag kocka esőkabát, s hogyan tudtak egyszerre szépek és csinosak lenni a Nők, miközben mindennap főztek és főznek, s megannyi emberre terítettek, mostak, vasaltak és mellette a földeken is dolgoztak. Boldogan kísérem el fodrászhoz, mert hát ott ilyen sztorik vannak :) Imádom a "Superwoman" Nagyis történeteket, mert tiszták és bájosak. A régi történetek, emlékek pedig nagyon kellenek. Szerintem a rohanó világ, oly kevésbé figyel ezekre, pedig a családok múltja, a megannyi tapasztalás és élet filmkockái, az egyik legszebb örökségünk. Főként akkor, ha ezek a kedves emberek még velünk is vannak és életük csupa vitalitással teli, s boldogan adnak nekünk ebből egy szeletet. A közös főzés pedig, ahhhh.....nos az egy igazi ikonikus "édesélet" érzés, amikor az olasz család összegyűlik a konyhában és indul a kiadós hadd el had. 

motoros_no.jpg

Az asztalok csodásan megterítve várnak, imádjuk a színes, vagy szépséges anyagból lévő elegáns terítőket és a mindenféle régi hagyományos evőeszközöket. Egy olasz család asztalánál mindig van hely a vendégeknek, vagy aki éppen hazaszalad enni, szívesen fogadják, ha éppen baráttal, kollégával érkezik, nem is kérdés, hogy étel  - az mindig van elég, ha éppen nincs, akkor azt osztjuk meg ami van. Egy olasz asztal nem lehet olyan kicsi, hogy ne férjen el mellette mindenki, mégha szűkösen is, s egy konyhában nem lehet oly kevés étel, hogy azt ne tudnánk megosztani egymással.

A családok alapvetően sok időt töltenek együtt, hétvégén a vasárnapi ebédek keretei között, s ha éppen a generációk nem is laknak együtt, egy nagy házban, biztosan hogy többször találkozunk egy héten. Nagyon intenzív nálunk a rokoni és családi kapcsolatok szála és annak ápolása, sok apró kicsi családi ünnep van, s amennyire például nem igazán figyelünk a névnapokra, a sima vasárnapok nálunk mindig nagy ünnepnapnak számítanak. Az igazi kiöltözős, templomba járós napok. Nonna, most biztosan kijavítana és azt mondaná: "Kislányom nem jól írtad. Nálunk mindennap ünnep" .... s tényleg így van, minden napnak megadjuk a tiszteletet. 

img-1701.JPG

Az ízes élet egyik legpikánsabb és legszerethetőbb fűszere, a múlt és annak meséi. A gyerekek, Nonna-k és Nonno-k történetein nőnek fel, így már korán kialakul az érdeklődés, a családias hangulatban való kötetlen hangnem, a családi kötelék iránti tisztelet és olyan jó érzés látni, ahogyan a gyerekek az idősek gondját is viselik, s ahogyan tisztelik őket. Ebben a sok kisvárossal megáldott kis nyugodt régióban nagyon elterjedt, hogy a nagycsaládok mint egy kis méhkas élnek és dolgoznak is együtt. 

Mi szinte a munkánk során nem is tudnánk már mást elképzelni, s emlékszem amennyire féltem attól, hogy a férjemmel fogok együtt dolgozni, most pedig már a világért sem cserélnék senkivel. De apósomnak, anyósomnak és a nagynéniknek is megvan a szerepe a családi cégben, s bár természetesen egy hét sem telik el építő jellegű vita nélkül, mégis nagyon szeretem ezt a mozgalmas együttműködő és előremutató munkahelyi légkört. S bár mi a régiók turizmusfejlesztésén dolgozunk - ami önmagában egy "édes kis téma" - nagyon szeretjük azt, hogy a munkánk során kifejezetten csak családi cégekkel dolgozunk együtt, s úgy igazán beleláthatunk ebbe a világba. Ahol sok színes jellem, ember és személyiség találkozik megannyi színtéren, remek Friuli energiákkal övezve. 

piazza_san_giacomo_2.jpg

Mivel a régió amúgy nálunk jelentősen mezőgazdasági térség, nagyon sok gazdálkodó család él a környéken, több generáció dolgozik együtt, s ezért sem véletlen, hogy a "farm to table", azaz a farmról - közvetlenül az asztalra kerülő finomságok terén, az egyik kimagasló térség vagyunk. Végtelenül büszkék az emberek a termésekre, nagyon szeretik a földüket és így egy elhagyatott, nem karbantartott területet sem igazán látunk, mert az itt szégyen lenne. Csodálattal néztem mindig azt, amikor kimegyünk egy egy ilyen gazdaságba, hogy milyen rend, fegyelem van és micsoda munka amögött, ami aztán az asztalunkra kerül, vagy a kis helyi piacokon, zöldségeseknél mosolyog ránk.

zoldesg_gyumolcs.jpg

Egyszerűen csodálatosak nálunk a zöldségek és gyümölcsök, a hegyvidék, a teraszos dombok és a tenger , valamint a lagúnavidék termései. Emellett pedig tudjuk, hogy az étek nemcsak táplál de összeköt. Minden téren. A halászok kooperatívában, a termelők erős szövetségben, a vállalkozások klaszterekben - együttműködő hálóuatokban dolgoznak együtt, s ha valakinek valamiben hiányzó erőforrása van, egy pillanat alatt megvan a segítség. Senkit sem igazán hagyunk magára. Ahogyan ez az összekötő energia az étkek kapcsán jelen van a családokban is, mert például nálunk is nagyon sokszor együtt készülnek a finomságok amik az asztalra kerülnek. S ahelyett hogy elrohanunk a "Supermercato"-ba s készen vennénk "gyorsételeket" - inkább megvesszük az alapanyagokat és egy kellemes családi vagy baráti összejövetel keretei között elkészítjük azt. Az étel összeköt akkor is, mikor az asztalra kerül, mert az étkezés, nálunk ünnep. Tésztát gyúrni, olivabogyót szedni, paradicsom szószt főzni, lisztes hajjal rohangálni a konyhában - mind mind, igazi boldogság pillanatok ezek, amit megosztunk egymással. Ezekben a percekben nincsen telefon, nincsen rohanás, nincsen más, csak mi és az ízek és illatok. 

kesz_terito.jpg

Szeretjük megadni a tiszteletet nemcsak egymásnak, de a pillanatoknak is. Hiszünk abban, hogy a szép, és a jó az ott van, csak sokszor lehet rohanunk, vagy nem vesszük - vettük észre. Hiszünk abban hogy az ember alapvetően jó, így mindig a pozitívabb szemlélet kerül az előtérbe - ahelyett hogy negatív bíráskodásoknak adnánk helyet. Nem sajnáljuk a jót magunktól és másoktól sem, hiszen ha minél több mindenkinek jó, az a körülöttünk lévők egységét erősíti. S ennek az érzésnek remek energiái vannak. 

Úgy gondoljuk, hogy az élet egy olyan tanítómester, amelynek sok belső hangja van és ha megtanulunk ezekre figyelni, egyre teljesebb és kiegyensúlyozottabb lehet az életünk. Nem szabunk gátat a dolgok tervezésének, hanem merünk hinni abban, hogy az álmok azért vannak, hogy megvalósuljanak. Nem építünk akadályokat, hanem inkább ha kell hegyeket hordunk el, csak ne legyenek útban. S amikor feleslegesen problémázunk valamin, a családban mindig kigyullad a piros lámpa, s figyelmeztet, hogy "Aspetta, Respira" - Várj / Lélegezz! - aztán gondolkodj, nyugalom és próbáld meg újra. Sikerülni fog! Szeretjük átadni a jó és feltöltő energiákat, mint ahogy a rosszabb napokon is beszélünk arról, ami a lelkünket nyomja, s nem hordozzuk sokáig magunkkal a terheket. 

img-1694.JPG

Megengedjük magunknak azt a luxust, hogy nem rohanunk együtt a korral, s nem hisszük el, hogy azért mert valaki, 40, vagy 50 vagy 60 éves, akkor már öreg és neki szürkében és feketében kell öltözködnie és el kell rejteni önmagát, a korát, mert idős. Dehogyis! A kor belülről fakad, s miért is ne érezhetnénk magunkat fiatalosnak, akár X évesen is. Szeretjük a színeket és tudjuk, hogy nem az évek számítanak, hanem a motor ami ott belül hajt, a szenvedély, ami diktál nekünk. Így ennek megfelelően, mivel nem szégyelljük a kort, nem is rejtegetjük azt, hanem a lehető legtermészetesebben viseljük "magunk". 

Szeretjük a ráncainkat, szeretjük a dolgos kezeket, nem félünk attól, ha a családunkban van egy kerekesszékes szerettünk, vagy éppen valaki, aki valamiért nem "tökéletes". Mert Ő is ember. Mindannyian azok vagyunk! Tökéletes lét, s ember pedig nincs. Ó, s hogy mennyire szeretjük a tökéletlenséget, a csíkost a kockással, a virágosat, a pöttyössel, s ahogy kivonulunk az utcára egyszerűen jó látni azt, hogy a tökéletlenség hogyan formálódik át, nagyon szeretnivaló álapottá, boldog összhanggá, elfogadássá és szeretetté. S ha már itt tartunk persze sokan azt mondjuk, az olasz nők tökéletesek, s hogy milyen gyönyörűek. Igen azok, de ennek javarésze onnan belülről árad leginkább, mert a legfontosabb, ami szintén egy Dolce Vita alapelv, hogy engedik előtérbe helyezni a természetes lényüket, s boldogan el tudják fogadni magukat olyannak amilyenek. S ehhez a természetes állapothoz, automatikusan társul az, hogy mivel merünk színekben - formákban gondolkodni, a stílusérzékünk is sokkal természetesebb. 

img-1697.JPG

Mélyen és várakozva hallgatunk a szívünkre, zuhogó esőben is ha éppen úgy van kedvünk fehér csipkeszoknyában glosszálunk, pink színű esernyővel, mert nekünk így jó, s így érezzük jól magunkat. Nem sodródunk a gondolattal, hogy mit vár el tőlünk a környezet, hogy jajj mi lesz ha elázik a hajunk, s nem keressük a sztereotípiákat, hanem úgy érezzük magunkat jól, ahogy csak lehet, ahogy éppen ahogy az élet, vagy a pillanat adja. Amikor pedig éppen szétázunk a frissen fodrászkodott hajunkkal gyorsan berobogunk egy sarki bárba, kikérünk egy kis fekete kávét és együtt nevetünk az ottlévőkkel, akikről még lehet, hogy a smink is lefolyt. 

Hagyjuk, hogy a perc kitölthesse azt a 60 másodpercet, melyekből oly sok van ha belegondolunk, s ahogy csak lehet, nem rohanunk a dolgok elé, hanem élvezzük azok pergésének lüktetését.  Mert az időt bár megállítani nem lehet, de a percek a miénk, tőlünk függ, mit hozunk ki belőlük. Annak idején drága Nonno is megmondta, - isten nyugtassa, olyan sokszor beszélünk róla: - "Minek sietni! Aki rohan az egyszer úgyis felbukik." S milyen igaza van .... :) 

montepulciano_neni.jpg

Egy szó mint száz, ez mind szép és jó, de nézzük csak az Édes Élet, sokak által feszegetett egyéb körülményeit. Így például az "Óóóó persze az olaszoknak olyan jó hiszen mennyit henyélhetnek, meg csak élvezik a napot, meg mindent és ott van még nekik a tenger, no meg a szieszta" - gondolatokat tartalmazó mondatokat ... Ezzel az írásommal szeretném eloszlatni a rózsaszín felhőtömegeket :) Tény, hogy csodás környezetben élünk. De nagyon sokat is teszünk azért, ami körbevesz minket. Mi itt a régiónkban nagyon sokat dolgozunk, mi is és mindenki akiket ismerünk. S hogy miként jön ez a DolceVita érzéshez? Úgy, hogy érezhető, hogy az emberek tudják, tisztelik, értik a munka értékét, annak lényét.  Mindenki, aki végzi, s az is aki "élvezi" a munka gyümölcsét, tisztában van azzal, hogy nálunk sincsen kolbászból a kerítés. Tiszteljük egymást és a munkába tett energiákat is.

Tudjuk és látjuk, hogy a helyi emberek mennyit dolgoznak a földeken, az állatokkal, s így nem is kérdés, hogy csak helyi zöldséget és gyümölcsöt, s helyi húst veszünk, mert megtiszteljük azok kétkezi munkáját, kik ezeket a finomságokat az asztalra varázsolják. Dúskálunk a helyi mesés kis szatócsboltokban, ahol a hegyi sajt, a kecsketej, a kézzel készült pisztáciás mortadella, a jobbnál jobb szószok, lekvárok, s például a prosciutto is kóstolható és hazavihető. De emellett például textíliák, cipők, lakberendezési tárgyak kapcsán is egyértelműen preferáljuk azt, ami olasz, ami a régióban készült vagy ami a közelben kötődik a családok munkájához, hagyományaihoz, mesterségeihez. Mert fontosak vagyunk egymásnak. Ahogyan fontos a környezet is amiben élünk. Fákat ültetünk, és virágokat teszünk mindenhová, és ahol csak lehet rendezkedünk, kertészkedünk, ápoljuk az épületek környékét és igyekszünk vigyázni a történelmi örökségekre, s erre tanítjuk a fiatalokat is. 

S tudjuk, hogy ha ez nem így lenne, akkor eleve az életünk, s így például a környezetünk s az élelmiszerek minősége sem lenne olyan mint amilyen, a szolgáltatások is sokkal silányabbak lennének, s mi emberek is kevesebbet várhatnánk el egymástól. Nem engedünk az "ipari" nagyságoknak, hanem hiszünk a helyi piciny dolgok erejében, csodájában, s szerintem ez egy nagyon fontos eleme a Dolce Vita-nak, hiszen összekapcsolja az embereket, megtanítja megbecsülni a másikat, s a helyi értékeket. 

sajtok_talon.jpg

A sziesztán mint témán, mindig mosolygok - hiszen nálunk a szombat is például sulinap, ezért eleve hosszabb a hét és a munkanapok is sokszor késő estig tartanak. Nálunk a szieszta igazából az, hogy leülünk egy kicsit hosszabban ebédelni, vagy ebéd után még hazamegyünk gyorsan megnézzük a családot, gyerekeket hazavisszük a suliból, akár otthon együtt ebédelünk, stb. Ilyenkor nem rohanunk, hanem az ízekre, finomságokra és egymásra figyelünk. Sosem felejtem el mikor megérkeztem Olaszországba és az anyósom egyszer meglátta a kis szalvétába csomagolt szendvicsem, amivel az autóból való kiszállás közben éppen 12.15-kor robogtam az iroda felé, de nagyon. Azt mondta, ezt a szendvicset most letesszük, mert ha annyit nem érdemelsz meg magadtól - magadnak, hogy egy óra alatt nyugalomban megebédelj, akkor valami baj van az időbeosztásommal.

Igaza volt....Igaza van....Mindig rohanva ettem ... Budapesten munkaközben elteltek úgy évek, hogy sokszor nem is ebédeltem, elfelejtettem vizet inni, mert jöttek - mentek a megbeszélések és a munka meg a teljesítmény mindig fontosabb volt, mint a normál emberi dolgok. Nos, hát Friuli régióban ez nagyon máshogy van, mert itt le kell ülni a terített asztalhoz és meg kell engednünk magunknak, azt a nagyon fontos dolgot, hogy nyugalomban, telefon nélkül, emberi szavak és beszélgetés közepette - megebédelünk. S tényleg, az az 1 óra belefér a napba. S mennyit változik az élet azzal, ha nyugalomban le tudunk ülni az asztalhoz, át tudjuk gondolni mi telt el a napból és mi áll még előttünk. S olyan jó ez így. Sokkal jobb. Mert végre tudok élni - a nap közepén is. Rengeteget adott hozzá ez a teljességhez és a sokkal kiegyensúlyozottabb élethez. 

portopiccolo_food.jpg

A Dolce Vita egyik legnagyobb titka tehát az, hogy tiszteljük magunkat, megadjuk magunknak a jót, a pillanatokat, a mosolyt, a szavakat, s ezáltal engedjük, hogy minden belépjen az életünk ablakán. S önmagában az hogy beengedünk másokat, egy köszönést, egy mosolyt, egy kézfogást, már nagyon sokat ad.. Nem zárkózunk be, hanem inkább kinyitjuk az ablakokat és a szívünk is minden reggel az újra és egyszerűen csak minden túlgondolás nélkül, és kötelező körök megtervezésének mellőzésével lépünk ki az utcára.

Üljünk be egy kávézóba, olvassuk el kora reggel az újságot a teraszon, beszélgessünk reggelente hogy miként is tervezzük a napot családtagjainkkal, vagy a munkahelyen - mert 10 percen nem múlik semmi sem, és így legalább megéljük a pillanatokat. Ne szégyelljünk szeretni, érzéseket kimondani, beszélni a problémákról, mert minél jobban magunkba fojtjuk ezeket, annál nehezebb lesz a polc ott bent, s bizony a szívünk és lelkünk érzékeny kis zugai is sokszorosan megrepedhetnek, ha túl sokáig pakoljuk beléjük a terheket. Nyissunk a világra, szeressünk önfeledten mosolyogni, szóljunk hozzá és köszönjünk rá az idegenekre, segítsünk az öregeknek, és szaladjunk együtt a rohangáló, hangos gyerekekkel a parkban, és bizony a leginkább zakatoló, idegtépő hétköznap kellős közepén tudjunk megállni, leülni egy Aperol mellé, és élvezni egy jó beszélgetéssel körítve egy finom ebédet. Öleljük meg a szeretteinket, de vitatkozzunk is néha nagyokat mert az is kell. Sokszor az Édes Élethez nem kell más, csak mi magunk. Mert minden tőlünk függ, nem attól, hogy hol élünk, hanem attól, hogy mi hogyan alakítjuk az utunk, léptünk, szavaink és gondolataink. 

Nagyon sokat tudnék még írni Nektek, s ha tetszett ez a gondolatsor, kíváncsian várom a véleményetek és visszajelzéseket, s boldogan folytatom majd az apró titkokat, hiszen az olasz élet számtalan területéről tudom majd összegyűjteni Nektek mindazt, amitől még "Édesebb lehet az Élet". Szeretettel küldöm a gondolatsorokat: Egy kis Itália Kinga 

img-1708.JPG

GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről

Kőházak, történelem, halászkultúra és dolce vita - tömegturizmustól mentesen

GRADO, ......első látásra "AMORE" 

Amikor az embernek van egy szívszereleme, arról mindig jó mesélni. Főleg ha ez kölcsönös. Ebben az évben és a jövő évben is Grado mesés kisvárosának vezetése és az ott kialakított turisztikai klaszterünk is úgy döntött, hogy a magyar vendégek lesznek most nekünk, ennek a térségnek a legfontosabbak. Ez az a szerelem munka, ami leírhatatlan, s az az elismerés, ami elmondhatatlan. Grado az első mesés kis tengerparti ékszerdoboz város az Észak Olasz tengerparti részen, ahová Szlovénián, Ausztrián keresztül könnyen, akár 6 óra alatt eljuthatunk Budapestről. Trieszt után már itt szinte az utakon forgalom sincsen és a térség nyugalma, Friuli vendégszeretetete pedig még csak tetézni fogja azt, amit Grado tengerpartjai, lagúnái, gyönyörű kis szigetei, történelmi belvárosa adhat. Most így a nyaralás, a húsvéti pihenés tervezése előtt arra gondoltam, elhozok Nektek egy friss összefoglalót erről a gyönyörű városkáról, a környékről, ahol öröm dolgozni, ahol boldogság látni a kedves nyaraló, pihenő és elégedett arcokat és ahol a Júlia Alpok hegyeiről megérkező mesés szellők bolondítják meg még nyáron is a nagyon meleg napokat. S ahol olyan szépek a fények és a színek, hogy Gradoban fotózni is nagyon - nagyon érdemes. 

img-2954.JPG

img-4111.JPG

img-4084.JPG

img-4081.JPG

img-4082.JPG

Állj meg egy pillanatra Friuliban!

Szlovénia után az első olasz régió - Friuli Venezia Giulia, amely sokaknak átutazó térség Olaszország egyéb vidékeire, de hála istennek egyre több magyar vendégnek is, a nyugalom régiója, az érintetlen olasz vidék mesés területe. Grado-t meglátni és csak megszeretni lehet, azt is sokféleképpen, mert ez a piciny kis városka megőrizte az érintetlen olaszos hangulatot, az északiak "mindenre odafigyelünk" habitusát, az idősek átölelő mosolygását, s a kockás hasú parti őrség elegáns mivoltát, a tengerparti szakasz kellemes - csendes családias hangulatát. 

img-4063.JPG

partszakasz_belvaros_napernyokkel.jpg

grado_ovaros_2_2.jpg

A lagúnákon és a tengeren fekvő város végtelenül gondozott, mesés kis utcáin szikráznak a színek, sok park pezsdíti fel a kertvárosi részeket, s a történelem mindenféle időszaka szembejön velünk, ha a belváros kis utcáin sétálunk. Grado nem véletlenül volt Sissi kedvenc üdülőhelye, hiszen egyrészt a termálvíz másrészt pedig a frenetikus klíma miatt a monarchia idejében is már "királyi üdülőhelyként" tartották nyilván. Ugyanakkor isteni a helyi gasztronómia és a levegő tisztasága, az Alpokról ezen vidékre érkező és a tenger felől keveredő légáramlatok, egy pillanat alatt "kimossák" az ember tüdejét. Sokszor csak kiülni a promenádra és elmerengeni a távolba is már 5-10 perc alatt kicseréli az embert, főleg úgy, hogy Gradoban van helyünk és terünk, ami az észak - olasz tengerpartokon egy kiváltságos körülmény. 

kohazak_meses.jpg

fingerfood_on_the_beach_grado.jpg

img-4093.JPG

img-4089.JPG

Ez a kisváros sosem lesz zsúfolt, nincs tömegturizmus, s érintetlen mivoltáról nemcsak a város maga, de a 20 km-en belüli megannyi látnivaló, történelmi útvonal is erről tanúskodik. A térségben működő turisztikai klaszter a GRADO IN RETE pedig erre az évre azt tűzte ki célul, hogy a várossal együtt összefogva a magyar turistákat célozza meg, s nekik kínál remek nyaralási, pihenési lehetőséget. A turisztikai összefogás célja, hogy a térséget promótálja, nem pedig egy-egy hotelt, vagy szálláshelyet, hanem összefogva az egész GRADO térséget. Olasz emberekkel együtt dolgozni pedig egy külön történet, lelkesedésük és összetartásuk itt a régióban példamutató és egyedülálló, de erről még írok még Nektek. S hogy mi az egészben a legszebb :) ...az, hogy magyar-olasz házaspárként mi ennek az egésznek a megalkotói, aktív részei, folyamatos szóvivői és partnerei vagyunk. Így együtt, a mi mesés Grado városkánkkal együtt. 

img-4067.JPG

img-4076.JPG

Grado szépsége egyrészt a térség és a városka érintetlen mivoltában rejlik, másrészt pedig az emberekben. Sok helyen jártam már, sokat utaztam, de ez a környék és vidék azért is fogott meg, mert emberi, kedves, bájos, őszinte és minden túlzástól mentes. Azoknak nyújt legnagyobb élményt, akik az autentikus egyszerű, olaszos lét elemeit keresik, egy olyan tengerparton, ahol még ráadásul remekül is főznek, csodásak a strandok és a pihenés közepette, akár a lagúnák között is pihenhetünk egyet, a vadlovakat vagy éppen a csodás madárvilágot figyelve. Gradoban nem kell attól félni, hogy nagy a forgalom, vagy hogy mi lesz napközben a gyerekekkel, mert a belváros nyugalma és zárt részei tökéletes lehetőséget adnak a nagy családi sétákhoz, rollerezéshez, futkározáshoz. A belvárosi nagy tengerparti sétán alatt csodás kagylókra is vadászhatunk, s a sirályok etetése is egy külön feladat. 

img-4102.JPG

Természet, tengerpart, mikroklíma, történelem, jó itt lenni ez a lényeg...

Grado természetes kéksége és szépsége, sokakat vonz már most is, s mivel egész évben látogatható a kisváros mert mikroklimája igen kedvező, így nemcsak egy tengerparti desztináció, de télen is csodaszép, napos és megannyi látnivalót programot kínál. Az óváros festői szépsége ellenállhatatlan, a kis utcák köves házai által olyan mintha filmdíszletek között egy - egy mesében lennénk, s a házacskákból kiszűrődő kellemes illatok azonnal arra irányítanak minket, hogy ki kell próbálnunk a helyiek által készített megannyi finomságot. A színes falak, a mindenhonnan lógó virágok, nagy kőedényekben figyelő mediterrán zöldek, s az óvárosban a templom mellett lévő olivafák és mesés kisházak, igazán olyan "itt azonnal fotózni" kell helyszínek. 

img-4073.JPG

grado_belvaros_kis_haz_olajfaval_1.jpg

grado_belvaros_kepei.jpg

A lagúnás "hátországgal" és nyílt tengeri homokpartokkal rendelkező városka egyik hatalmas előnye, hogy mind sekély, mind pedig kellemesen fürödhető partszakaszokkal várja a csobbani kívánókat. A város nyugati fövenyei, amikor Aquileia felől beérkezünk, tágas nagy homokpartokkal, hosszú promenáddal várnak minket, ahol szabadstrandok és fizetős strandok is elérhetőek. Ebben az övezetben is nagyon sok szép tengerre néző apartmanban pihenhetünk, s nézhetjük a kikötőkben himáblózó hajókat, ahonnan pár perc alatt elérjük a Costa Azzurra strand gyönyörű fehér fövenyeit és elnyújtózhatunk a naplemente színeiben is. Emellett remek koktélok, isteni jeges kávé is vár minket az árnyékban a csíkos napernyők mosolygós kis fodrai alatt. 

27336503_342761959573809_5212141453488280333_n.jpg

img-4056.JPG

A belvárosban a homokföveny strand kihagyhatatlan, melyről még írunk bővebben is, - mert egyrészt van helyünk napozni, mivel a napernyők is kényelmesen rendezettek, másrészt számos program, sirályparádé, s nagyon szép hosszú tengerparti rész vár itt minket, sok aktív sportolási lehetőséggel is. Ahogy haladunk a város keleti vége felé, a belvárosi strandrészhez kapcsolódik a kertvárosi partszakasz is, egy kisebb víziparkkal a gyerekeknek, termálfürdővel, majd szabadstrand résszel és kutyás stranddal is.... Erre a részre a belvárostól kb. 20 perces sétával juthatunk el, ahol  nyugodt környezetben egy gyönyörű apartmanházhoz, a Hotel Residence Al Bosco épületéhez, melynek tetőteraszáról és medencéiről egész Grado-t láthatjuk, s csodálatos nagy apartmanokban pihenhetünk, a tengerre néző teraszokkal. Az egész partszakasz végig sétálva, vagy kerekezve szuper élmény telis tele kellemes megállókkal és akár változatos tengerparti csobbanásokkal. 

belvarosi_partszakasz_este_1.jpg

viz_tisztasaga.jpg

img-8160.JPG

img-4108.JPG

Ahogy pedig ezen a parton haladunk tovább jutunk el a Pineta félszigethez, amely Grado igazi retro partszakasza.  Sokan ezt a részt ismerik leginkább, mert ár - érték arányban ez Grado legkedvezőbb szállásokat kínáló része. A 60as éa 70es évekbeli apartmanok színes hangulata, és egy sekély félsziget vár itt minket, ahol sokan KITE-ozni szoktak és gyerekekkel homokoznak a partokon, mert egy védett szakaszról van szó, nincs forgalom. Pineta már közel van a lagúnás részekhez, így itt vízinövények is vannak, sokan emiatt inkább a belvárosi és a nyugati fövenyeket jobban kedvelik. Ugyanakkor ez az a partszakasz, ahol a kutyás családok, a természetjárók, a kempingezni kívánok sok szépségben örömüket lelhetik, mert ez a vadregényes parti rész, kis öblökkel, homokos partokkal karöltve foglalja magában a családi üdülőfalvakat, kempingeket is. Itt helyezkedik el, Grado-tól 12-15 perces kerékpár távolságra a Ca Laguna Üdülőfalu is, ahol medencék, csúszdavilág és nagyon szép leanderes környezet várja a vendégeket, kellemes kis faházakban, teraszokkal, zöld övezetben, ahol a gyerekek éjjel nappal rohangálhatnak, mert nincs forgalom és megannyi animátor is várja őket. Itt a partszakasz nincs strandosítva, de több szálláshely kialakított kis öblöket, melyek pihenésre abszolút alkalmasak, de úszásra nem igazán, mivel itt inkább az élővilág, a növények, a kis rákok, halak és kagylók azok, melyek élményt okoznak. Négylábú barátainkkal pedig itt fantasztikus élmények várnak. 

ca_laguna_beach_3.jpeg

tengerpart_obol_2.jpg

ca_laguna_5.jpg

Ebben az övezetben akár családilag golfozhatunk is, mert a Grado Golf Club kicsiket és nagyokat is vár szeretettel, sőt még a négylábúak is velünk tarthatnak. Főként azok, akik szeretnék felfedezni a lagúnák közötti golfozás lehetőségét a reggeli friss, harsogó zöld között, a távolban a Júlia Alpok szépséges ormait látva. A golf itt Gradoban, nemcsak sport, de maga egy életforma is, melynek keretei között gyönyörű természetben, kora reggelente a vidrák és pézsmák mosolyában is gyönyörködhetünk, miközben a golfautók között a kávét szürcsölgetjük az árnyékban.

img-4091.JPG

img-3868.JPG

A városka keleti partjainál pedig, ahogy a természetvédelmi terület felé is haladunk, szuper családi kempingek várják a vendégeket, ezek közül az én személyes kedvenceim a Tenuta Primero kemping és a Villaggio Europa is, ahol mobilházak és nagy tér várja a pihenőket, kellemes homokos partos környezetben.

Halászkúltúra, belső öblök, tengeri falatok

Gradoban a hetvenes évek hangulata mellett, bájos belső öblök partján és az óvárosban élnek a halász családok, így van egy halászok utcája is, ahol reggelente figyelhetjük a beérkező bárkák színes rakományát és napközben pedig a legfrissebb tengeri falatokból ehetünk, miközben a Porto felé tartó türkiz zöldes lagúnák partján ücsörgünk, a belvárosi kikötő öböl szívében. A Zero Miglia étterem itt a halászok utcájában kihagyhatatlan, mert olyan falatokat kínálnak, ami egy kisebb földi paradicsom érzetével felér, és a hely hangulata, színei is kötelező elemei Grado-nak. A halászok utcájának a végén, megannyi vitorlás is pihen, melyeken családok grilleznek és szól a zene, ahol a napsütötte arcú emberek hangulatába burkolózni is egy külön élmény, itt a belvárosi kis Porto-ban. Itt az egyik nagyon kedves kis épület a Hotel Citta Di Trieste igazi kedves olasz családias hangulatban várja a vendégeket, főként azokat, akik szeretik a kilátást a belső kikötőre és egy pillanat alatt a helyi halászok egyik üzletében is találhatják magukat, ahogy a reggeli kávé után kilépnek az utcára.

img-4103.JPG

pasta_with_clams_zero_miglia.jpg

img-4105.JPG

Igazi Dolce Vita, séta a Via Europa Unita-n

Elegáns kis hotelek, szépséges régi villaépületek töltik meg a belváros sétálóutcáját, ahol a reggel már korán nyitó bárokban a kavé illata burkolja be, a teraszon ülőket, s a napszemüveges, kutyás helyiek mosolyogva nézik és beszélgetnek a tengerparton pihenőkkel, mert rendkvül büszkék és szeretik hallani, ha valaki Gradoban jól érzi magát. A városka idősei kötelező élmény, ahogy ülnek a kis pletyka padokon és színes ruhácskákban, unokákat terelgetnek, vidám mosolyukkal tudatják az utazókkal, jó helyen vagytok itt nálunk. De ez az utca télen  - nyáron remek kávét kínál és örökös helyszíne az öbölben lévő kis bárokkal együtt, a helyi életnek. Miközben leülünk egy kicsit a Pineta-k selymes zöld árnyékába, akarva - akaratlanul is mosolyra görbül a szánk, ahogy a szezontól független tengeri szél megborzolja a hajunk. Grado-ban egyszerűen lenni jó. 

img-4079_1.JPG

A belvárosi sétálóutca egyszer csak kitárja karjait, s így juthatunk le a tengerhez, ahol balra a homokföveny strand mesés hosszú partszakasza indul, míg jobbra pedig igazi olaszként élvezhetjük a "Diga a Lungomare Nazario Sauro" csilngelő nevű tengerparti sétányt, jegeskávéval, Spritzzel és sirályokkal, s csakúgy relaxálva, üldögélve a nap alatt, egy jó könnyvel a kezünkben, hallgatva a tenger morajlását. Én kifejezetten szeretem ezeket a pillanatokat, s mondjuk ki, ez néha olyan nagyon kell a lelkünknek. Ez az a sétány, ahol bár a 70es évek igazi "beton elemeket és emlékeket" hagyott, de a hangulat az mégis olyan, amibe jó belekapaszkodni és el nem engedni. Nyugtató, kellemes, tiszta, őszinte és olyan igazán Egy kis Itáliás. 

img-4110.JPG

img-1962.JPG

De térjünk csak vissza a belvárosi tengerparthoz, ahol kellemes, mindig tiszta vízű és nagyon jó vízminőséggel büszlélkedhet a partszakasz. Ahol, ha a városközpont ikonikus szállodájának, a parton lévő Hotel Astoria 4 csillagos szálló vendégei vagyunk - egyrészt mesés mediterrán színekben úszó naplementében gyönyörködhetünk a tetőteraszról, másrészt pedig a parton baldachinos ágyakban is pihenhetünk, s lábunk előtt a kék hullámok terülnek el, ugyanakkor a nagy homokföveny strand napernyői és kényelmes ágyai egésznap várnak minket. A tengerparti büfésoron készülő Aperol Spritz-ek, a parti őrség napsütötte mosolya, remek kávékülönlegességek sora áll vigyázba, hogy még szebb legyen a napunk. A közelben vár minket egy másik kedves szálláshely is, amennyiben inkább a családias hangulatot keressük, nem más, mint a Hotel Abbazia, amely szintén belvárosi 4 csillagos kényelmet ad, családoknak, belső medencével, finom reggelivel, teraszos szobákkal, 50 méterre a partszakasztól, kellemes olaszos családi környezetben. 

astoria.jpg

img-3111.JPG

A tengerparti promenád előtt elterülő sárga villák és parkok között kellemes délutáni sétát tehetünk, s a közelben lévő fagylaltozók, kis éttermek és bárok teraszain merülhetünk el, ennek a kisvárosnak a csendes bájában. Amennyiben pedig éppen csak egy gyors finom olasz falatot keresünk, strand előtt vagy közben vagy után, akkor Massimo kis bárját ki ne hagyjuk, mert bűn lenne hozzá nem betérni. Kedves kis piciny étterme szeretettel vár minket: a L'INGORDO frenetikus hely, igazi ízekkel, vérbeli helyi alapanyagokkal, az ízek mellé pedig fantasztikus GIN kínálatból kínálnak zseniális italokat. 

29573380_10155236366371356_8200329625735704329_n.jpg

Nem túl sok, nem is kevés amit Grado adhat, mert nem vagyunk sem egy felkapott üdülőhely, s nem vagyok Olaszország közepe sem, de talán pont ez a jó itt nálunk. Csendes olasz kisvárosi hangulat, élhető terek, jó levegő, friss tengeri ízek, családias hangulat és minden igényt kielégítő szállás és látnivalókínálat. Hatalmas parkok, játszóterek, minigolf, kerékpárútvonal, fagylaltozók, éttermek, bárok és finomságok vesznek körbe itt minket egyfolytában, s mégsem érezzük azt, hogy ne lenne terünk, szabadságunk. Gradoban remekül lehet pihenni, kikapcsolni,  csendesebb helyre vonulni az év 365 napján, hiszen az év mindem hónapjában történik nálunk valami. A kellemes klímának köszönhetően sokszor még a téli napsütésben is lehet nálunk kávézni a parton és sétlni egy nagyot a hullámok zenéje mellett. 

img-4101.JPG

Barbana, a mesés "úszó templom" szigete

Grado lagúnái között nemcsak a mesés kis szigetekben és a gyönyörű természet lágy ölén élvezhetjük a tengert, de egy meseszép templom vízen úszó kedvességében is elnyújtózhatunk. Barbana szigetére a városközpontból indul menetrendszerinti járat, kellemes, kényelmes 35 percen át tart a mesés vízi út melyen keresztül látjuk a lagúnákat is, a kis sziget pedig gyönyörű zöld felülettel és egy csodás templommal vár minket. Tavasszal, amikor a levendulák nyílnak különösen gyönyörű ez a sziget, mi a férjemmel nem véletlenül választottuk ezt a helyet jegyes fotóink elkészítéséhez. Mert Barbana-an valami nagyon különleges, olyan, mintha az ember, ahogy a szigetre lép áldásban részesülne. S a tenger nyugodt hullámai a mesés horizont és a távolban az Alpok integető hegyei köszönnek vissza, mi pedig mint egy nagy tenyér a tengerek felett, úszunk a templom szépségével együtt. 

barbana_meses_szigete_2.jpg

Lagúnák Grado körül, hajókázás a családdal, négylábúakkal

A lagúnák világa különös élmény kicsiknek és nagyoknak és ami szuper, hogy kishajókkal akár félnapos, akár egésznapos program keretei között, magunk is felfedezhetjük ezt a remek vízi vidéket. A kishajókhoz nem kell jogosítvány, remek kijelölt, alapjaiban sekély vízi utak vannak, melyek között a kis halászok szigetein akár meg is állhatunk, ki is köthetünk és több szigeten főzik a remek "fekete kagylót" vagy éppen a grillen pirulnak a halak. Porto Buso szigetén kis étterem is vár minket, s innen pedig továbbhaladva a nyílt tenger felé vehetjük az irányt, ahol Grado felé vissza kanyarodva mesés homokfövenyekre juthatunk el, ahol tényleg olyan gyönyörű kristálytiszta víz és fehér fövenyek várnak minket, mintha Hampton's Beachen lennénk. A kishajók megadott sebességkorlátozás mellett vehetőek igénybe, elhajókázni velük a lagúnák között, igazán fantasztikus élmény azoknak is, akik a nyílt tengerre nem szívesen mennek. 

img-4109.JPG

Látnivalók, szépségek a környéken

Grado szigeteire, a lagúnavidék láposabb részeire is menekültek sokan annak idején Attila hun király elől. A környék rengeteg történelmi mesében és látnivalóban gazdag, magában hordozva a rómaik, a velencei uralkodók, a vízi flották korát, mivel stratégiailag Grado remek helyen feküdt annak idején is. A környék számos ásatásban, mozaikban gazdag, Grado belvárosában is meglátogathatunk egyet, ahol szépséges feltárt emlékek vannak, de az egyik legközelebbi városka 5 km-re a gyönyörű Aquileia, amelynek templomát Attila hun király is meghódította, ugyanakkor gyönyörű, egybefüggő mozaikpadlója méltán világhíres és a templom mögötti mesés sétányon, a történelmileg is védett ciprusok között, megtekinthetjük a régi városka alapjait, az Agora maradványait, a vízi utak és a kikötők vonulatait. Történelmi cukrászdában kóstolhatunk finomságokat, s a gyerekek pedig megnézhetik az út túloldalán lévő történelmi ásatásokat, ahol mind a mai napig régészek dolgoznak. Aquileia múzeuma is megújult az elmúlt évben, így újra megnyitotta kapuit a közönség előtt és csodás gyűjteménnyel vár.

mozaikok_1.jpg

kulso_park_1.jpg

templom_bent_1.jpg

Ahogy innen tovább haladunk, kihagytatatlan Palmanova csillag alakú erődítmény városa, melyet annak idején a mende monda szerint, a viharól egy házba menekülő mérnököket védelmező pók és annak hálója ihletett. A titokzatos erődítmény városka főterén csodás a templom és kötelezően érdemes felmenni a pikinikezésre is helyt zöld városfal részeire, ahonnan külünleges kilátás nyílik, a város körbevevő csatornákra. Egy dologra érdemes felkészülni, Palmanova-ba egy út vezet befelé és egy kifelé, így önmagában is rabul tud ejteni minket ez a különleges hangulatú olasz kisváros.

plamanova_szobor_1.jpg

Kihagyhatatlan látnivaló a gyönyörű Udine, amely Palmanova után 15 - 20 percre érhetünk el, ahol a történelmi belváros mesés kis árkádjai, terei között fantasztikus hangulat vár. Udine számos kis folyóval, gyönyörű építészettel rendelkezik, s az Udine-i várdomb tetején lévő kis kávézó teraszén ülve úgy érezhetjük magunkat, mint annak idején Attila katonái, akik szorgos kezeikkel, a monda szerint éjt nappallé téve, sisakjaikban hordták össze a várdombot, megfelelő magasságot biztosítva ezzel a hadvezérnek, hogy kellő kilátással együtt nézhesse, amint "elesett" Aquileia. Udine piciny utcái, mesés kis üzletei, gasztro boltjai egy külön élmény, sokan 1-2 napot is eltöltenek ebben a mesés városban, mert gazdag történelmi emlékekkel, gyönyörű zöld parkokkal és igazi olasz kisvárosi hangulattal várja a betérőket Friuli egy másik ékköve.

udine_san_giacomo_1.jpg

Az érintetlen olasz vidék - Grado és vonzáskörzete

Friuli régió kisvárosai, így Grado sem lesz sosem túl zsúfolt, nincs tömegturizmus, s érintetlen mivoltáról és értékeiről pedig nemcsak a város maga, de a 20 - 30 km-en belüli megannyi látnivaló, történelmi útvonal is erről tanúskodik. A környék pedig magáért beszél. Telis tele vagyunk Attila hun király korabeli emlékekkel, gyönyörű mozaikkultúrával, ásatásokkal, megannyi történelmi és UNESCO városkával, s még akkor nem beszéltünk a gyönyörű 30-40 km-re lévő teraszos dombokkal tűzdelt gyönyörű COLLIO térségről, amely nekünk olyan, mint másoknak "Toszkána". Itt Friuli-ban, 6 óra alatt átélhetünk mindent, mit Olaszország adhat, egy csodás kis régióban.  Ezért is kapta Grado azt a szlogen nevet, hogy Több mint egy tengerpart, mert ez a mesés kis lagúnaváros mint egy kis ékszerdoboz szórja szét szépségeit itt a térségben. S az hogy a tengertől egészen a hegyekig kerekezthetünk mert végig szuper bringa út vezet ezen a mesés tájon, nos az pedig egy külön élvezet. Sokan jönnek az Alpok Adria vonalon egészen Villach-tól ide le Gradoba, mely óriási élmény a táj sokszínűsége és szépsége végett. 

teraszok.jpg

Sosem gondoltam volna annak idején, mikor az élet úgy hozta, hogy ebbe a térségben fogok élni, hogy mennyi csodával találkozom majd itt. Tudom, hogy íeleinte nem tudtam mit kezdeni a névvel, hogy - UDINE? mi van ott kérdeztem magamban? Tényleg ott fogunk élni?...Grado nevét pedig előtte még nem is hallottam. S mikor a férjem először megmutatta ezt a vidéket, emlékszem, hogy sírtam. Egy egész napig sírtam attól, amit láttam, ami első pillanatra beégette magát a szívembe. 

S milyen jó ez így. Mennyire hatalmas nagy érték és kincs, hogy olyan térségben élhetek, ahol számos érintetlen látnivaló, csoda várja azokat, akik erre felénk járnak. Az pedig, hogy erről én írhatok Neked, egy külön boldogságmorzsa a lelkemnek. S hogy kisebb - nagyobb "nagykövete" lehetek ennek a térségnek, az pedig olyan boldogság, amire azt hiszem mindig is vágytam. Szeretettel várunk benneteket itt a mi mesés FRIULI régiónkban, GRADO csodás homokfövenyein, s a környék megannyi történelmi, dimbes - dombos vidéken ami itt körbevesz minket végtelen nagy olaszos szeretettel, - apró olaszos kis boldogságmorzsákkal vegyítve. 

img-5465.jpg