Egy Kis Itália

Olaszország egy kicsit másként - életvidám hétköznapok, izgalmas utazások, ízes élet & "dolce vita" - egy magyar lány tollából, Pizzaországról.

GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről
Kőházak, történelem, halászkultúra és dolce vita - tömegturizmustól mentesen

GRADO, ......első látásra "AMORE" 

Amikor az embernek van egy szívszereleme, arról mindig jó mesélni. Főleg ha ez kölcsönös. Ebben az évben és a jövő évben is Grado mesés kisvárosának vezetése és az ott kialakított turisztikai klaszterünk is úgy döntött, hogy a magyar vendégek lesznek most nekünk, ennek a térségnek a legfontosabbak. Ez az a szerelem munka, ami leírhatatlan, s az az elismerés, ami elmondhatatlan. Grado az első mesés kis tengerparti ékszerdoboz város az Észak Olasz tengerparti részen, ahová Szlovénián, Ausztrián keresztül könnyen, akár 6 óra alatt eljuthatunk Budapestről. Trieszt után már itt szinte az utakon forgalom sincsen és a térség nyugalma, Friuli vendégszeretetete pedig még csak tetézni fogja azt, amit Grado tengerpartjai, lagúnái, gyönyörű kis szigetei, történelmi belvárosa adhat. Most így a nyaralás, a húsvéti pihenés tervezése előtt arra gondoltam, elhozok Nektek egy friss összefoglalót erről a gyönyörű városkáról, a környékről, ahol öröm dolgozni, ahol boldogság látni a kedves nyaraló, pihenő és elégedett arcokat és ahol a Júlia Alpok hegyeiről megérkező mesés szellők bolondítják meg még nyáron is a nagyon meleg napokat. S ahol olyan szépek a fények és a színek, hogy Gradoban fotózni is nagyon - nagyon érdemes. 

img-2954.JPG

img-4111.JPG

img-4084.JPG

img-4081.JPG

img-4082.JPG

Állj meg egy pillanatra Friuliban!

Szlovénia után az első olasz régió - Friuli Venezia Giulia, amely sokaknak átutazó térség Olaszország egyéb vidékeire, de hála istennek egyre több magyar vendégnek is, a nyugalom régiója, az érintetlen olasz vidék mesés területe. Grado-t meglátni és csak megszeretni lehet, azt is sokféleképpen, mert ez a piciny kis városka megőrizte az érintetlen olaszos hangulatot, az északiak "mindenre odafigyelünk" habitusát, az idősek átölelő mosolygását, s a kockás hasú parti őrség elegáns mivoltát, a tengerparti szakasz kellemes - csendes családias hangulatát. 

img-4063.JPG

partszakasz_belvaros_napernyokkel.jpg

grado_ovaros_2_2.jpg

A lagúnákon és a tengeren fekvő város végtelenül gondozott, mesés kis utcáin szikráznak a színek, sok park pezsdíti fel a kertvárosi részeket, s a történelem mindenféle időszaka szembejön velünk, ha a belváros kis utcáin sétálunk. Grado nem véletlenül volt Sissi kedvenc üdülőhelye, hiszen egyrészt a termálvíz másrészt pedig a frenetikus klíma miatt a monarchia idejében is már "királyi üdülőhelyként" tartották nyilván. Ugyanakkor isteni a helyi gasztronómia és a levegő tisztasága, az Alpokról ezen vidékre érkező és a tenger felől keveredő légáramlatok, egy pillanat alatt "kimossák" az ember tüdejét. Sokszor csak kiülni a promenádra és elmerengeni a távolba is már 5-10 perc alatt kicseréli az embert, főleg úgy, hogy Gradoban van helyünk és terünk, ami az észak - olasz tengerpartokon egy kiváltságos körülmény. 

kohazak_meses.jpg

fingerfood_on_the_beach_grado.jpg

img-4093.JPG

img-4089.JPG

Ez a kisváros sosem lesz zsúfolt, nincs tömegturizmus, s érintetlen mivoltáról nemcsak a város maga, de a 20 km-en belüli megannyi látnivaló, történelmi útvonal is erről tanúskodik. A térségben működő turisztikai klaszter a GRADO IN RETE pedig erre az évre azt tűzte ki célul, hogy a várossal együtt összefogva a magyar turistákat célozza meg, s nekik kínál remek nyaralási, pihenési lehetőséget. A turisztikai összefogás célja, hogy a térséget promótálja, nem pedig egy-egy hotelt, vagy szálláshelyet, hanem összefogva az egész GRADO térséget. Olasz emberekkel együtt dolgozni pedig egy külön történet, lelkesedésük és összetartásuk itt a régióban példamutató és egyedülálló, de erről még írok még Nektek. S hogy mi az egészben a legszebb :) ...az, hogy magyar-olasz házaspárként mi ennek az egésznek a megalkotói, aktív részei, folyamatos szóvivői és partnerei vagyunk. Így együtt, a mi mesés Grado városkánkkal együtt. 

img-4067.JPG

img-4076.JPG

Grado szépsége egyrészt a térség és a városka érintetlen mivoltában rejlik, másrészt pedig az emberekben. Sok helyen jártam már, sokat utaztam, de ez a környék és vidék azért is fogott meg, mert emberi, kedves, bájos, őszinte és minden túlzástól mentes. Azoknak nyújt legnagyobb élményt, akik az autentikus egyszerű, olaszos lét elemeit keresik, egy olyan tengerparton, ahol még ráadásul remekül is főznek, csodásak a strandok és a pihenés közepette, akár a lagúnák között is pihenhetünk egyet, a vadlovakat vagy éppen a csodás madárvilágot figyelve. Gradoban nem kell attól félni, hogy nagy a forgalom, vagy hogy mi lesz napközben a gyerekekkel, mert a belváros nyugalma és zárt részei tökéletes lehetőséget adnak a nagy családi sétákhoz, rollerezéshez, futkározáshoz. A belvárosi nagy tengerparti sétán alatt csodás kagylókra is vadászhatunk, s a sirályok etetése is egy külön feladat. 

img-4102.JPG

Természet, tengerpart, mikroklíma, történelem, jó itt lenni ez a lényeg...

Grado természetes kéksége és szépsége, sokakat vonz már most is, s mivel egész évben látogatható a kisváros mert mikroklimája igen kedvező, így nemcsak egy tengerparti desztináció, de télen is csodaszép, napos és megannyi látnivalót programot kínál. Az óváros festői szépsége ellenállhatatlan, a kis utcák köves házai által olyan mintha filmdíszletek között egy - egy mesében lennénk, s a házacskákból kiszűrődő kellemes illatok azonnal arra irányítanak minket, hogy ki kell próbálnunk a helyiek által készített megannyi finomságot. A színes falak, a mindenhonnan lógó virágok, nagy kőedényekben figyelő mediterrán zöldek, s az óvárosban a templom mellett lévő olivafák és mesés kisházak, igazán olyan "itt azonnal fotózni" kell helyszínek. 

img-4073.JPG

grado_belvaros_kis_haz_olajfaval_1.jpg

grado_belvaros_kepei.jpg

A lagúnás "hátországgal" és nyílt tengeri homokpartokkal rendelkező városka egyik hatalmas előnye, hogy mind sekély, mind pedig kellemesen fürödhető partszakaszokkal várja a csobbani kívánókat. A város nyugati fövenyei, amikor Aquileia felől beérkezünk, tágas nagy homokpartokkal, hosszú promenáddal várnak minket, ahol szabadstrandok és fizetős strandok is elérhetőek. Ebben az övezetben is nagyon sok szép tengerre néző apartmanban pihenhetünk, s nézhetjük a kikötőkben himáblózó hajókat, ahonnan pár perc alatt elérjük a Costa Azzurra strand gyönyörű fehér fövenyeit és elnyújtózhatunk a naplemente színeiben is. Emellett remek koktélok, isteni jeges kávé is vár minket az árnyékban a csíkos napernyők mosolygós kis fodrai alatt. 

27336503_342761959573809_5212141453488280333_n.jpg

img-4056.JPG

A belvárosban a homokföveny strand kihagyhatatlan, melyről még írunk bővebben is, - mert egyrészt van helyünk napozni, mivel a napernyők is kényelmesen rendezettek, másrészt számos program, sirályparádé, s nagyon szép hosszú tengerparti rész vár itt minket, sok aktív sportolási lehetőséggel is. Ahogy haladunk a város keleti vége felé, a belvárosi strandrészhez kapcsolódik a kertvárosi partszakasz is, egy kisebb víziparkkal a gyerekeknek, termálfürdővel, majd szabadstrand résszel és kutyás stranddal is.... Erre a részre a belvárostól kb. 20 perces sétával juthatunk el, ahol  nyugodt környezetben egy gyönyörű apartmanházhoz, a Hotel Residence Al Bosco épületéhez, melynek tetőteraszáról és medencéiről egész Grado-t láthatjuk, s csodálatos nagy apartmanokban pihenhetünk, a tengerre néző teraszokkal. Az egész partszakasz végig sétálva, vagy kerekezve szuper élmény telis tele kellemes megállókkal és akár változatos tengerparti csobbanásokkal. 

belvarosi_partszakasz_este_1.jpg

viz_tisztasaga.jpg

img-8160.JPG

img-4108.JPG

Ahogy pedig ezen a parton haladunk tovább jutunk el a Pineta félszigethez, amely Grado igazi retro partszakasza.  Sokan ezt a részt ismerik leginkább, mert ár - érték arányban ez Grado legkedvezőbb szállásokat kínáló része. A 60as éa 70es évekbeli apartmanok színes hangulata, és egy sekély félsziget vár itt minket, ahol sokan KITE-ozni szoktak és gyerekekkel homokoznak a partokon, mert egy védett szakaszról van szó, nincs forgalom. Pineta már közel van a lagúnás részekhez, így itt vízinövények is vannak, sokan emiatt inkább a belvárosi és a nyugati fövenyeket jobban kedvelik. Ugyanakkor ez az a partszakasz, ahol a kutyás családok, a természetjárók, a kempingezni kívánok sok szépségben örömüket lelhetik, mert ez a vadregényes parti rész, kis öblökkel, homokos partokkal karöltve foglalja magában a családi üdülőfalvakat, kempingeket is. Itt helyezkedik el, Grado-tól 12-15 perces kerékpár távolságra a Ca Laguna Üdülőfalu is, ahol medencék, csúszdavilág és nagyon szép leanderes környezet várja a vendégeket, kellemes kis faházakban, teraszokkal, zöld övezetben, ahol a gyerekek éjjel nappal rohangálhatnak, mert nincs forgalom és megannyi animátor is várja őket. Itt a partszakasz nincs strandosítva, de több szálláshely kialakított kis öblöket, melyek pihenésre abszolút alkalmasak, de úszásra nem igazán, mivel itt inkább az élővilág, a növények, a kis rákok, halak és kagylók azok, melyek élményt okoznak. Négylábú barátainkkal pedig itt fantasztikus élmények várnak. 

ca_laguna_beach_3.jpeg

tengerpart_obol_2.jpg

ca_laguna_5.jpg

Ebben az övezetben akár családilag golfozhatunk is, mert a Grado Golf Club kicsiket és nagyokat is vár szeretettel, sőt még a négylábúak is velünk tarthatnak. Főként azok, akik szeretnék felfedezni a lagúnák közötti golfozás lehetőségét a reggeli friss, harsogó zöld között, a távolban a Júlia Alpok szépséges ormait látva. A golf itt Gradoban, nemcsak sport, de maga egy életforma is, melynek keretei között gyönyörű természetben, kora reggelente a vidrák és pézsmák mosolyában is gyönyörködhetünk, miközben a golfautók között a kávét szürcsölgetjük az árnyékban.

img-4091.JPG

img-3868.JPG

A városka keleti partjainál pedig, ahogy a természetvédelmi terület felé is haladunk, szuper családi kempingek várják a vendégeket, ezek közül az én személyes kedvenceim a Tenuta Primero kemping és a Villaggio Europa is, ahol mobilházak és nagy tér várja a pihenőket, kellemes homokos partos környezetben.

Halászkúltúra, belső öblök, tengeri falatok

Gradoban a hetvenes évek hangulata mellett, bájos belső öblök partján és az óvárosban élnek a halász családok, így van egy halászok utcája is, ahol reggelente figyelhetjük a beérkező bárkák színes rakományát és napközben pedig a legfrissebb tengeri falatokból ehetünk, miközben a Porto felé tartó türkiz zöldes lagúnák partján ücsörgünk, a belvárosi kikötő öböl szívében. A Zero Miglia étterem itt a halászok utcájában kihagyhatatlan, mert olyan falatokat kínálnak, ami egy kisebb földi paradicsom érzetével felér, és a hely hangulata, színei is kötelező elemei Grado-nak. A halászok utcájának a végén, megannyi vitorlás is pihen, melyeken családok grilleznek és szól a zene, ahol a napsütötte arcú emberek hangulatába burkolózni is egy külön élmény, itt a belvárosi kis Porto-ban. Itt az egyik nagyon kedves kis épület a Hotel Citta Di Trieste igazi kedves olasz családias hangulatban várja a vendégeket, főként azokat, akik szeretik a kilátást a belső kikötőre és egy pillanat alatt a helyi halászok egyik üzletében is találhatják magukat, ahogy a reggeli kávé után kilépnek az utcára.

img-4103.JPG

pasta_with_clams_zero_miglia.jpg

img-4105.JPG

Igazi Dolce Vita, séta a Via Europa Unita-n

Elegáns kis hotelek, szépséges régi villaépületek töltik meg a belváros sétálóutcáját, ahol a reggel már korán nyitó bárokban a kavé illata burkolja be, a teraszon ülőket, s a napszemüveges, kutyás helyiek mosolyogva nézik és beszélgetnek a tengerparton pihenőkkel, mert rendkvül büszkék és szeretik hallani, ha valaki Gradoban jól érzi magát. A városka idősei kötelező élmény, ahogy ülnek a kis pletyka padokon és színes ruhácskákban, unokákat terelgetnek, vidám mosolyukkal tudatják az utazókkal, jó helyen vagytok itt nálunk. De ez az utca télen  - nyáron remek kávét kínál és örökös helyszíne az öbölben lévő kis bárokkal együtt, a helyi életnek. Miközben leülünk egy kicsit a Pineta-k selymes zöld árnyékába, akarva - akaratlanul is mosolyra görbül a szánk, ahogy a szezontól független tengeri szél megborzolja a hajunk. Grado-ban egyszerűen lenni jó. 

img-4079_1.JPG

A belvárosi sétálóutca egyszer csak kitárja karjait, s így juthatunk le a tengerhez, ahol balra a homokföveny strand mesés hosszú partszakasza indul, míg jobbra pedig igazi olaszként élvezhetjük a "Diga a Lungomare Nazario Sauro" csilngelő nevű tengerparti sétányt, jegeskávéval, Spritzzel és sirályokkal, s csakúgy relaxálva, üldögélve a nap alatt, egy jó könnyvel a kezünkben, hallgatva a tenger morajlását. Én kifejezetten szeretem ezeket a pillanatokat, s mondjuk ki, ez néha olyan nagyon kell a lelkünknek. Ez az a sétány, ahol bár a 70es évek igazi "beton elemeket és emlékeket" hagyott, de a hangulat az mégis olyan, amibe jó belekapaszkodni és el nem engedni. Nyugtató, kellemes, tiszta, őszinte és olyan igazán Egy kis Itáliás. 

img-4110.JPG

img-1962.JPG

De térjünk csak vissza a belvárosi tengerparthoz, ahol kellemes, mindig tiszta vízű és nagyon jó vízminőséggel büszlélkedhet a partszakasz. Ahol, ha a városközpont ikonikus szállodájának, a parton lévő Hotel Astoria 4 csillagos szálló vendégei vagyunk - egyrészt mesés mediterrán színekben úszó naplementében gyönyörködhetünk a tetőteraszról, másrészt pedig a parton baldachinos ágyakban is pihenhetünk, s lábunk előtt a kék hullámok terülnek el, ugyanakkor a nagy homokföveny strand napernyői és kényelmes ágyai egésznap várnak minket. A tengerparti büfésoron készülő Aperol Spritz-ek, a parti őrség napsütötte mosolya, remek kávékülönlegességek sora áll vigyázba, hogy még szebb legyen a napunk. A közelben vár minket egy másik kedves szálláshely is, amennyiben inkább a családias hangulatot keressük, nem más, mint a Hotel Abbazia, amely szintén belvárosi 4 csillagos kényelmet ad, családoknak, belső medencével, finom reggelivel, teraszos szobákkal, 50 méterre a partszakasztól, kellemes olaszos családi környezetben. 

astoria.jpg

img-3111.JPG

A tengerparti promenád előtt elterülő sárga villák és parkok között kellemes délutáni sétát tehetünk, s a közelben lévő fagylaltozók, kis éttermek és bárok teraszain merülhetünk el, ennek a kisvárosnak a csendes bájában. Amennyiben pedig éppen csak egy gyors finom olasz falatot keresünk, strand előtt vagy közben vagy után, akkor Massimo kis bárját ki ne hagyjuk, mert bűn lenne hozzá nem betérni. Kedves kis piciny étterme szeretettel vár minket: a L'INGORDO frenetikus hely, igazi ízekkel, vérbeli helyi alapanyagokkal, az ízek mellé pedig fantasztikus GIN kínálatból kínálnak zseniális italokat. 

29573380_10155236366371356_8200329625735704329_n.jpg

Nem túl sok, nem is kevés amit Grado adhat, mert nem vagyunk sem egy felkapott üdülőhely, s nem vagyok Olaszország közepe sem, de talán pont ez a jó itt nálunk. Csendes olasz kisvárosi hangulat, élhető terek, jó levegő, friss tengeri ízek, családias hangulat és minden igényt kielégítő szállás és látnivalókínálat. Hatalmas parkok, játszóterek, minigolf, kerékpárútvonal, fagylaltozók, éttermek, bárok és finomságok vesznek körbe itt minket egyfolytában, s mégsem érezzük azt, hogy ne lenne terünk, szabadságunk. Gradoban remekül lehet pihenni, kikapcsolni,  csendesebb helyre vonulni az év 365 napján, hiszen az év mindem hónapjában történik nálunk valami. A kellemes klímának köszönhetően sokszor még a téli napsütésben is lehet nálunk kávézni a parton és sétlni egy nagyot a hullámok zenéje mellett. 

img-4101.JPG

Barbana, a mesés "úszó templom" szigete

Grado lagúnái között nemcsak a mesés kis szigetekben és a gyönyörű természet lágy ölén élvezhetjük a tengert, de egy meseszép templom vízen úszó kedvességében is elnyújtózhatunk. Barbana szigetére a városközpontból indul menetrendszerinti járat, kellemes, kényelmes 35 percen át tart a mesés vízi út melyen keresztül látjuk a lagúnákat is, a kis sziget pedig gyönyörű zöld felülettel és egy csodás templommal vár minket. Tavasszal, amikor a levendulák nyílnak különösen gyönyörű ez a sziget, mi a férjemmel nem véletlenül választottuk ezt a helyet jegyes fotóink elkészítéséhez. Mert Barbana-an valami nagyon különleges, olyan, mintha az ember, ahogy a szigetre lép áldásban részesülne. S a tenger nyugodt hullámai a mesés horizont és a távolban az Alpok integető hegyei köszönnek vissza, mi pedig mint egy nagy tenyér a tengerek felett, úszunk a templom szépségével együtt. 

barbana_meses_szigete_2.jpg

Lagúnák Grado körül, hajókázás a családdal, négylábúakkal

A lagúnák világa különös élmény kicsiknek és nagyoknak és ami szuper, hogy kishajókkal akár félnapos, akár egésznapos program keretei között, magunk is felfedezhetjük ezt a remek vízi vidéket. A kishajókhoz nem kell jogosítvány, remek kijelölt, alapjaiban sekély vízi utak vannak, melyek között a kis halászok szigetein akár meg is állhatunk, ki is köthetünk és több szigeten főzik a remek "fekete kagylót" vagy éppen a grillen pirulnak a halak. Porto Buso szigetén kis étterem is vár minket, s innen pedig továbbhaladva a nyílt tenger felé vehetjük az irányt, ahol Grado felé vissza kanyarodva mesés homokfövenyekre juthatunk el, ahol tényleg olyan gyönyörű kristálytiszta víz és fehér fövenyek várnak minket, mintha Hampton's Beachen lennénk. A kishajók megadott sebességkorlátozás mellett vehetőek igénybe, elhajókázni velük a lagúnák között, igazán fantasztikus élmény azoknak is, akik a nyílt tengerre nem szívesen mennek. 

img-4109.JPG

Látnivalók, szépségek a környéken

Grado szigeteire, a lagúnavidék láposabb részeire is menekültek sokan annak idején Attila hun király elől. A környék rengeteg történelmi mesében és látnivalóban gazdag, magában hordozva a rómaik, a velencei uralkodók, a vízi flották korát, mivel stratégiailag Grado remek helyen feküdt annak idején is. A környék számos ásatásban, mozaikban gazdag, Grado belvárosában is meglátogathatunk egyet, ahol szépséges feltárt emlékek vannak, de az egyik legközelebbi városka 5 km-re a gyönyörű Aquileia, amelynek templomát Attila hun király is meghódította, ugyanakkor gyönyörű, egybefüggő mozaikpadlója méltán világhíres és a templom mögötti mesés sétányon, a történelmileg is védett ciprusok között, megtekinthetjük a régi városka alapjait, az Agora maradványait, a vízi utak és a kikötők vonulatait. Történelmi cukrászdában kóstolhatunk finomságokat, s a gyerekek pedig megnézhetik az út túloldalán lévő történelmi ásatásokat, ahol mind a mai napig régészek dolgoznak. Aquileia múzeuma is megújult az elmúlt évben, így újra megnyitotta kapuit a közönség előtt és csodás gyűjteménnyel vár.

mozaikok_1.jpg

kulso_park_1.jpg

templom_bent_1.jpg

Ahogy innen tovább haladunk, kihagytatatlan Palmanova csillag alakú erődítmény városa, melyet annak idején a mende monda szerint, a viharól egy házba menekülő mérnököket védelmező pók és annak hálója ihletett. A titokzatos erődítmény városka főterén csodás a templom és kötelezően érdemes felmenni a pikinikezésre is helyt zöld városfal részeire, ahonnan külünleges kilátás nyílik, a város körbevevő csatornákra. Egy dologra érdemes felkészülni, Palmanova-ba egy út vezet befelé és egy kifelé, így önmagában is rabul tud ejteni minket ez a különleges hangulatú olasz kisváros.

plamanova_szobor_1.jpg

Kihagyhatatlan látnivaló a gyönyörű Udine, amely Palmanova után 15 - 20 percre érhetünk el, ahol a történelmi belváros mesés kis árkádjai, terei között fantasztikus hangulat vár. Udine számos kis folyóval, gyönyörű építészettel rendelkezik, s az Udine-i várdomb tetején lévő kis kávézó teraszén ülve úgy érezhetjük magunkat, mint annak idején Attila katonái, akik szorgos kezeikkel, a monda szerint éjt nappallé téve, sisakjaikban hordták össze a várdombot, megfelelő magasságot biztosítva ezzel a hadvezérnek, hogy kellő kilátással együtt nézhesse, amint "elesett" Aquileia. Udine piciny utcái, mesés kis üzletei, gasztro boltjai egy külön élmény, sokan 1-2 napot is eltöltenek ebben a mesés városban, mert gazdag történelmi emlékekkel, gyönyörű zöld parkokkal és igazi olasz kisvárosi hangulattal várja a betérőket Friuli egy másik ékköve.

udine_san_giacomo_1.jpg

Az érintetlen olasz vidék - Grado és vonzáskörzete

Friuli régió kisvárosai, így Grado sem lesz sosem túl zsúfolt, nincs tömegturizmus, s érintetlen mivoltáról és értékeiről pedig nemcsak a város maga, de a 20 - 30 km-en belüli megannyi látnivaló, történelmi útvonal is erről tanúskodik. A környék pedig magáért beszél. Telis tele vagyunk Attila hun király korabeli emlékekkel, gyönyörű mozaikkultúrával, ásatásokkal, megannyi történelmi és UNESCO városkával, s még akkor nem beszéltünk a gyönyörű 30-40 km-re lévő teraszos dombokkal tűzdelt gyönyörű COLLIO térségről, amely nekünk olyan, mint másoknak "Toszkána". Itt Friuli-ban, 6 óra alatt átélhetünk mindent, mit Olaszország adhat, egy csodás kis régióban.  Ezért is kapta Grado azt a szlogen nevet, hogy Több mint egy tengerpart, mert ez a mesés kis lagúnaváros mint egy kis ékszerdoboz szórja szét szépségeit itt a térségben. S az hogy a tengertől egészen a hegyekig kerekezthetünk mert végig szuper bringa út vezet ezen a mesés tájon, nos az pedig egy külön élvezet. Sokan jönnek az Alpok Adria vonalon egészen Villach-tól ide le Gradoba, mely óriási élmény a táj sokszínűsége és szépsége végett. 

teraszok.jpg

Sosem gondoltam volna annak idején, mikor az élet úgy hozta, hogy ebbe a térségben fogok élni, hogy mennyi csodával találkozom majd itt. Tudom, hogy íeleinte nem tudtam mit kezdeni a névvel, hogy - UDINE? mi van ott kérdeztem magamban? Tényleg ott fogunk élni?...Grado nevét pedig előtte még nem is hallottam. S mikor a férjem először megmutatta ezt a vidéket, emlékszem, hogy sírtam. Egy egész napig sírtam attól, amit láttam, ami első pillanatra beégette magát a szívembe. 

S milyen jó ez így. Mennyire hatalmas nagy érték és kincs, hogy olyan térségben élhetek, ahol számos érintetlen látnivaló, csoda várja azokat, akik erre felénk járnak. Az pedig, hogy erről én írhatok Neked, egy külön boldogságmorzsa a lelkemnek. S hogy kisebb - nagyobb "nagykövete" lehetek ennek a térségnek, az pedig olyan boldogság, amire azt hiszem mindig is vágytam. Szeretettel várunk benneteket itt a mi mesés FRIULI régiónkban, GRADO csodás homokfövenyein, s a környék megannyi történelmi, dimbes - dombos vidéken ami itt körbevesz minket végtelen nagy olaszos szeretettel, - apró olaszos kis boldogságmorzsákkal vegyítve. 

img-5465.jpg

(FONTOS: A szöveg és a képek a szerző - Semperger Sommariva Kinga & Egy kis Itália oldal saját szerzői jogtulajdonába tartoznak. A tartalom csak és kizárólag egyben osztható meg, a hivatalos blog forrás megjelölésével, a képek és a szöveg részben fel nem használható. Minden egyéb további felhasználás a szerző írásos engedélyéhez kötött.)

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.03.07. 02:07:49

Csak egyetérteni tudok a poszt-tolóval.Háromszor is sikerült eljutnom ebbe a csodás kis városba, és bár csak ilyen 1-2 órás könnyed városi sétákra volt csak idő, az egész egy végtelenül hangulatos, barátságos kis településként maradt meg bennem.
Mondjuk a nyári rohadt meleg nem feltétlenül emberbarát, de tavasszal-ősszel biztosan kellemes lehet a klíma.

László Markó 2019.03.07. 08:53:25

Ez csodás!
Biztos lehet benne hogy még az idén felkeressük ezt a csodát! Olaszország amúgy is a szerelmem! Nagyszerű írás!
Üdv.

Drago Brutic1 2019.03.07. 09:33:28

szlovéniai nyaraláson próbáltuk ki a környéket, Monfalconénál mentünk ki a partra. Csalódás volt. A sík táj messze nem olyan vadregényes, mint a szlovén, horvát oldalon, igazi tömegturizmus, mint Siófok a 80-as években. Amikor kétórára ki akartunk ülni a parton egy fácska alá, elhajtottak minket, hogy csak egész napos napernyőbérlettel lehet. Vissza is kullogtunk Koperbe. Lehet, hogy Gradóig kellett volna mennünk?

banci43 2019.03.07. 11:09:01

@Drago Brutic1: Igazad van, tovább kellett volna menned. Grado egy ékszerdoboz. Egy kincs! Minden szempontból.

banci43 2019.03.07. 11:13:03

@Drago Brutic1: Mi @geegee: Valóban, a tavaszt megélni Gradoban, környékén egy csoda. Gyönyörű és élvezni lehet minden pillanatát. Mi tavasszal voltunk. Májusban. Az idén is májusban megyünk. És Collio, nem hogy vetekszik Toscanaval, de szerintem egyenértékű, ami e csodálatos vidéket illeti.

Ambiorix 2019.03.07. 11:19:12

Tegyük hozzá, hogy Gradóban a tenger a Balaton déli partját megszégyenítően sekély, úgyhogy úsznivágyóknak ez a környék: mission impossible. Viszont annak, aki szeret fél órát bokáig érő vízben caplatni befelé, ajánlható. :)

2019.03.07. 13:47:07

Szép környék. Megérdemelt volna egy jól megírt cikket.

BellaItalia 2020.01.16. 17:01:08

@Ambiorix: a komment kapcsán érdemes lenne azt is leírni, hogy mindez melyik partszakasz részen volt :) mert ahogy megyünk kelet felé az a lagúnák része, Pineta abszolút sekély és valóban bokáig ér, ezért is szoktuk leginkább csak kisgyermekeseknek ajánlani. Viszont a delfinek sem gondolom hogy bokáig érő vízben ugrándoztak nekünk tavaly tavasztől, egészen őszig....ugyanis a belvárosi homokfövenystrand és a nyugati partok homokfövenyei csodásak. Sajnálom, ha oda nem jutottak volna el, de a kommentből úgy érzem, hogy lehet, hogy nem sikerült Grado ezt az oldalát is látni:) De hála istennek közel vagyunk, érdemes még egy esélyt adni ennek a csodás kisvárosnak mert megéri. :)

Egy Kis Itália

Fergeteges olasz hétköznapok - egy magyar lány tollából. Mindennapi történetek Pizzaországból. Utazási élmények, felfedezések, titkos városok, reneszánsz történelem, pasta & pizza minden mennyiségben. Mesék tele szeretettel, melyet az olaszok vitalitása, életvidámság ihlet, egy lánytól - aki nyakig belecseppent a dolce vita pillanataiba. Egy blog, ahol mindig süt a nap, ahol olaszos jókedv vár. Egy oldal, ahol kötelező lassítani és elnyújtózni :) ahol az Aperol Spritz mindennapi kellék, a pizza kimondottan ajánlott és fontos eleme életünknek, s ahol a pasta elengedhetetlen boldogságelem. Egy kis Itália, ahol a déli nap serkentette ráncok, csakis a mosolytól erednek. Bouna Lettura :) <3

Friss topikok

Top 5

  1. GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről
    GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről 2019. március 05. 15:22GRADO, ......első látásra "AMORE"  Amikor az embernek van egy szívszereleme, arról mindig jó mesélni. Főleg ha ez kölcsönös. Ebben az évben és a jövő évben is Grado mesés kisvárosának vezetése és az...
  2. Vannak azok a napok...
    Vannak azok a napok... 2017. február 18. 09:29Számomra a tenger, a hullámok, a homokban való önfeledt és kitárulkozó séták, a sirályok éneke valahogy mindig olyan pozitív töltet, amire nincs magyarázat. Azt gondolom, a legjobb dolgok néha azok,...
  3. DolceVita, Grado, Olaszország  - 6 tipp útravalóként
    DolceVita, Grado, Olaszország - 6 tipp útravalóként 2022. április 14. 08:33Grado, a Nap Szigete. Egy csöppnyi homoksziget, ahol a természet, a tenger és a történelem valami különös módon varázsolja el az embert. Igazán olaszos módon, megadva a Dolce Vita számos pillantát. A...
  4. Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében
    Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében 2017. július 09. 08:51A kacifántos olasz hétköznapoknak megvan az az előnye, ha éppen fel is szeretne robbanni a ember fia a napi stressztől, és a munka adta "gyönyöröktől", elég csak kimenni az utcára, nagy levegőt venni,...
  5. Lélekemelő kávészünet - Grado csodái
    Lélekemelő kávészünet - Grado csodái 2020. április 25. 14:52Létezik egy kis paradicsomi sziget, az Észak Olasz tengerparton, Friuli régióban, Trieszt után, a Júlia Alpok hegyeinek ölelésében, a lagúnák vidékén, ahová most a képzelet repülőszőnyegén repítelek...
süti beállítások módosítása