Olaszország egy kicsit másként - életvidám hétköznapok, izgalmas utazások, ízes élet & "dolce vita" - egy magyar lány tollából, Pizzaországról.

Egy Kis Itália

Anyósom konyhatitkai

2016. december 04. - BellaItalia

Az olasz konyha csodái több száz éves hagyományokra tekinthet vissza. A pizza, a pasta elengedhetetlen része az igazi dolce vita-nak. Tény, az olaszok tudnak élni, jól enni és mindehhez finomat inni, s ha megnézzük az átlagéletkort, mindehhez igen magas mutatók társulnak. Mióta olasz lány lettem, hihetetlen érdeklődéssel követem étkezési és gasztronómiai szokásaikat, melyben az egyik legnagyobb segítségem anyósom, akivel az elmúlt időszakban igazán mély- gasztronómiai kötelékbe is kerültünk. Az ő konyhája számomra olyan, mint a titkok kertje. 

Egy konyha ami mindamellett, hogy nagyon nőcis, igazi felkészült csatatere a családi "nagy zabálásoknak", startolva minimum 3-4 fogással, szépen építkezve, minden esetben megalkotott koncepcióval. Az olaszok zsenik abban, hogy még egy sima családi vacsi is miként került megkomponálásra. Nem ám csak úgy megkenünk egy kis vajas kenyeret. Nem nem....Szép vajtartó, kis ezüst vajkanál, családi feliratos kis tál, színes kerámiatálak Szicíliából, és mindig szövettel terített asztal, melyhez csodaszép színes szövet szalvéták társulnak. Az étkezés az olaszoknál, egy műalkotás, a maga külcsíny és beltartalom elemeit tekintve. Innentől kezdve már mindegy, hogy az asztal mellett éppen "paprikás" munkamegbeszélés zajlik, vagy csak családi csacsogás, hiszen az "ambience" adott mindenhez. 

eloetel.jpg

Anyósom olyan kis igazi úriasszony, aki azonban sosem vetette meg a konyhában és a ház körüli teendőket, s Számára teljesen normális, hogy az ember lánya kis kötényben, de gyöngysorral a nyakában főzzön, s mivel az olaszok azt vallják, hogy a bennünket körülvevő dolgokat használni kell, így a családi ezüst például a hétköznapokon is előkerül, hiszen mennyivel maradandóbb így minden evés, együttlét. 

Az olaszok alapétkezési szokásaiban, elsőként az előételek azok, amelyekre kiemelt figyelem irányul. A finom kis apróságok, melyekből már önmagában jól lakhat az ember. Én eleinte mohóságommal mindent szerettem volna egyszerre megkóstolni, és tudom sokszor már el sem jutottam a következő fogásig, mert jól laktam. A "finger food", olaszosan Antipasti (előétel) kategóriában befutó versenyzőként fut a friss ropogós kenyér, az olívaolaj, az olívabogyó, a grissini, a sonkák és szalámik különböző fajtái és az olaj alatt érlelt zöldségek, halkrémek, ricotta sajt, valamint a stracchino és természetesen az elmaradhatatlan és igazi "mozzarella" ami kötelező módon Dél Olaszországból érkezik, frissen, zacskózva, s konkrétan alig várod, hogy megkóstold, mert hogy ez a Mozzarella kérem szépen "A" Mozzarella. Ezek azok a kis alapdarabok, melyek általában maguk természetességével, szinte mindig kikerülnek az asztalra. 

ricotta.jpg

Az "antipastik" másik jelentős köre a halak, a kis üvegben lévő "Orata", fehér húsával ellenállhatatlan, de a Triesztben készülő füstölt lazac szeleteknek sem lehet nemet mondani. Mindehhez társulhat a "Baccalá Mantecato" a halakból készült krém, vagy egyéb más finomságok finom kenyérrel. Az "Acciughe" családunk hőn szeretett finom falatkái szintén sokszor szerepelnek előételként, mely enyhén sózott vajjal kerül az asztalra:)

szaritott_hal_kenyeren.jpg 

Az olaszok sosem "spájzolnak". Kivétel ezalól a PASTA, mert abból minden konyhában külön ruhásszekrény nagyságú kis konyharész áll rendelkezésre. A mindennap megvásárolt friss alapanyag nagyon fontos, s inkább mindennap megveszik a zöldséget, húst, halat, sajtot, mintsem hatalmas nagy hűtőkben tárolják, vagy esetlegese fagyasszák azt. A legtöbb olasz háztartásban én nem nagyon láttam sem mikrohullámú sütőt, fagyasztót meg maximum nyáron használnak italok gyors lehűtésére, de húst, és egyéb friss élelmiszereket nem kifejezetten fagyasztanak.

2.jpg

Az ételek minősége, frissessége kifejezett szempont, mert azt vallják, hogy az vagy, amit megeszel. Az én családom "gasztro-fanatik", szóval ez még pluszban rátesz egy lapáttal a napi főzési, élelmiszer vásárlási szokásokra. Az észak olaszok, de még inkább a déliek - a napi friss élelmiszerek vásárlása kapcsán nem kifejezetten preferálják a nagy multikat. Pedig még a bevásárló központokban lévő élelmiszerüzletekben is számos jó minőségű, frissen sült, kisgazdaságok által kínált és elérhető áron lévő áru van. Az észak olaszok számára a főzéshez való bevásárlás egy komplex program. Kávézással, finomságokkal egybekötve, végigjárva a történelmi belvárosok kis utcájában lévő kis üzleteket, boltokat, a hentest, a sajtost, a húsost, ahol szépen mindent végigkóstolva döntik el, hogy mi is lesz az aznapi menü. 

maranom_kis_boltok.jpg

Imádom a szépséges papírokba ízlésesen becsomagolt sajtot, prosciutto-t nézegetni és bontogatni, anyósom pedig mindig különös érzékkel válogatja ki a jót, és a legjobbat. Érzéke a finom dolgokhoz igazi konyhatündérré tette az elmúlt években, mialatt nemcsak a konyhának élt, hanem ugyanúgy napi szinten dolgozott, s mégis minden belefért az idejébe. Pontosan ez az a tény, amiről rengeteget faggattam. Hogy csinálja? Két gyermek mellett, egy elfoglalt férjjel, csodálatos háztartást és konyhát vezet. Hoooooooogy????? Az olasz családi "multitasking" szerepkör egy külön téma, de a konyhai logisztikai és szervezés ennek az egyik kiindulópontja, melynek egy lényegi csúcspontja van....

trieszt_fustolt_lazac.jpg

Az, hogy mindenből megveszi a legjobb alapanyagot és pillanatok alatt főz. Gyorsat, könnyen és remek alapreceptekkel. Az ő konyhája zöldség, tészta és rizs alapú leginkább. A "PASTA" történetéről, és a nagy családi "PASTA" gardrób szerepéről, az "Al Dente" feeling jelentéséről is további írások jönnek, mert most csak gyorsan at alapokat szeretném Nektek bemutatni. Egy szó mint száz, anyósom konyhája egyáltalán nem vegán, nem bio mániás, nem paleo, csupán hihetetlen mértékben TERMÉSZETES! Egy olyan konyhafőnökkel, aki mindig megnézni, hogy melyik alapanyag hol a legjobb, honnan érkezik, miközben leteszteli, megkóstolja és a családjának mindezek után mindenből a legjobbat vásárolja. Mindig kötelező alap a friss zöldség, melyet sokszor például gyógynövényekkel együtt párol, valamint a záróakkord a gyümölcs. Ezek sosem maradhatnak el. Arról nem beszélve, hogy a zöldségek és gyümölcsök remek szín kavalkádot is visznek az étkezések pillanataiba.

zoldsegek.jpg

A gyümölcs mindig vacsora után érkezik, a maga finom és zamatos, legjobb minőségében, melynek alap tartozékai az édes és mag nélküli mandarin, a vastaghéjú ropogós szőlő, mely az északi olasz régióban rendkívül zamatos, hiszen ez a régió a remek fehérborok hazája is. Természetesen vacsora után jön a kőkemény ristretto is, de a kávékról majd később, főleg már csak azért is, mert a mi 90 éves nagyink nagy kávé ivó és Ő rengeteget mesélt nekem arról, hogy miért éppen akkor, miért éppen úgy ahogy és eleve miért éppen 5-6 kis feketét iszik Ő naponta, rengeteg cukorral.... :) 

gyumolcs.jpg

További finomságok és titkok érkeznek hamarosan sok recepttel és ünnepi készülődéssel karöltve, nemcsak anyósom, de az én konyhámból is. :) Csodaszép estét nektek egy Kis Itáliából....

(A szöveg és a képek a szerző saját jogtulajdonába tartoznak. A képek csak és kizárólag a szerző írásos engedélyével használhatóak fel a továbbiakban. A szöveg és a blogbejegyzés természetesen megosztható, amit nagyon köszönünk is - a hiteles és eredeti forrás megjelölésével )

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.