Egy Kis Itália

Olaszország egy kicsit másként - életvidám hétköznapok, izgalmas utazások, ízes élet & "dolce vita" - egy magyar lány tollából, Pizzaországról.

Miért éppen Friuli?
Egy felfedezetlen olasz régió megannyi szépsége...

Mielőtt a sors úgy hozta, hogy Olaszországban találtam meg a másik felem, s egy hirtelen nagy csapásra lett egy új életem, nem sokat tudtam Friuli Venezia Giulia vidékéről, régiójáról. Természetesen Trieszt és a Miramare kastély, s a Szlovéniához való közelsége, valamint a bájos Sissi kalandjairól hallottam és olvastam, ahogyan Attila hun király e régióban tett csintalanságai sem voltak ismeretlenek a számomra, de alapjaiban amikor Olaszország volt a téma az életemben - Róma, Szicília és Toszkána volt mindig a fő irányvonal, mint szerintem a legtöbbünknek. Amikor - anno még leendő férjem felvetette, hogy márpedig az első olasz randevúnk nem Toszkánában és bizony nem Rómában lesz, hanem Friuliban, oltári nagy kérdőjelek jelentek meg előttem, s igazából nem voltam túl lelkes. Na jóóó, de mit fogunk ott csinálni??? S hogy irány Udineee???? ...na neeee....

udine_belvaros.png

(Udine mesés kis belvárosa)

Aztán ez az érzés egy pillanat alatt megváltozott ahogy megérkeztem, ebbe a kis színesebbnél színesebb, ékszerdoboz régióba. Friuli szellemisége, finomsága és magyar gyökerekkel rendelkező történelmi mivolta, átölelt, elkápráztatott, s levett a lábamról. S teszi ezt nap mint nap, ahogyan ezt a régiót járom. Azt hiszem a legszebb élmény mindig az, mikor a szívünkben lévő, régóta elhallgatott vágyak egyszer csak megjelennek előttünk. A kék égen szálló bárányfelhők és a szikrázóan zöld mezők, a kőházak, ablakaik tele virággal, a csodaszép cédrusok, a Pineta-k elegánsan integető mivolta, a pici sarki bárok teraszán mosolygósan kártyázó öregek, az Aperol narancsos mivolta, s a levegő igazán olasz kávéillata. S még sorolhatnám az apró finomságokat...

collio_bucsu_kilatas.jpg

(Friuli dombvidék)

Azt hiszem a készülő könyvem és regényem sokat fog mesélni majd erről a tájról, érzésekről és vidékről, s arról, hogy miként leltem itt meg második otthonom. Most viszont,  mintegy hosszú előszó, ha 10 pontban össze kellene foglalnom, miért is lesz, lehet igazi nagy szerelem ez a régió az erre utazóknak, nos, akkor a következőket tudnám Nektek elmesélni:) 

1. Hopp-porral is utazhatunk:)

Friuli régiója, Szlovénián keresztül mindössze 5,5 - 6 óra alatt érhető el Budapestről, végig autópályán, kellemes szép hegyes - völgyes, s persze balatoni kilátással útközben. A remek szlovén burekről nem is beszélve, ami útközben persze kötelező étel, s ahogy átérünk a szlovén és olasz határon, semmi más nem fogad, csak a napsütés, és a tenger, s az elengedhtetelen kávéillat. Trieszt közelsége, s a nagy kiötő sziluettje, a Miramare kastély szépséges finomsága, a sziklaszirtek között elegánsan mebújva. Itt már nem is kell más, csak egy parkolóhely, s azonnal belevethetjük magunkat a tenger hullámaiba, s ha csak egy kicsivel tovább autózunk a Trieszt után elterülő panoráma úton, eljuthatunk egy picike csodás kis kikötő városba, ahol modern kivitelben, végtelen luxus közepette, Portofino hangulat fogad minket. Portopiccolo Sistiana egy mesterségesen kialakított kis öböl. ahol a tengerparton baldachinos ágyak, luxuszálló és fantasztikus tengerparti hangulat fogad minket. A remek Aperol Spritzről és a kilátásról már nem is beszélve. Aki pedig nem az autózás híve, Udine-be folyamatosan jár a Flixbus, ahogyan Triesztbe pedig az Eurolines járatai érkeznek, de csakúgy Treviso-ba (Veneto tartomány már, Friuli határán) pedig repülővel is utazhatunk. 

strada_panoramica.jpg

(Trieszt Panoráma útvonal)

miramre.jpg

(Miramare kastély)

trieszt.jpg

(Trieszt)

miramare_2.jpg

(Miramare kastély öböl)

meses_kis_hazak_nagyon_szep.jpg

portopiccolo_food.jpg

2. Történelmi szálak, gyökerek és legendák

A régió számos történelmi emléket rejt és ápol, melyek között bizony számos magyar vonatkozású múltbéli emléket és történetet találunk. Az Isonzo folyó, az I. világháború, a frontvonal, ahol egy kicsit visszarepülhetünk a múltba és felfedezhetjük ezeket a pillanatokat. A bunkerek világát, a frontvonal történetét mind a mai napig számos emlékhely, katonai temető, templom és múzeum őrzi, Így egészen Redipuglia szomorú, de decens lépcsőfokaitól, a vidék háborús emlékéig, valamint az Isonzo folyó történetéig. S a gyökerek ennél még mélyebbre is visszanyúlnak, Sissi és a Monarchia, s korai eleink közül pedig Attila hun király és délceg hada, kikről számos történet, mende monda  szól ebben a régióban. Így Aquilea és templomának felgyújtásán keresztül, az Udine-i várdomb megépítéséig, amely a legenda szerint Attila király katonáinak sisakjaiban összehordott földből - emelkedett ki a puszta sík területből. Arról nem is beszélve, hogy például Udine-ben van egy Viale Ungheria nevű út, melynek szintén külön története van. 

redipuglia_1.jpg

(Redipuglia)

aquilea1.jpg

(Aquileia)

friuli_dombok_1.jpg

(Friuli dombvidék)

3. Egy felfedezetlen régió

S hogy Friuli miért is olyan nagyon különleges? Mert az ideutazók és átutazók csak a régió töredékét ismerik. Friuli egy hatalmas nagy kincsesláda, tele gyönyörű, eldugott, igazi üveghegyeken is túl szépségekkel. Ahol a nagy kincseket javarészt tudjuk, látjuk és szeretjük, de a legkedvesebb, igazán olaszosan autentikus és mesés helyek, sokak számára még láthatatlanok. S pontosan ezért is érzem magam nagyon szerencsésnek, hogy ebben a régióban találtam meg az életem másik felét, és hogy a családom a turizmusban dolgozik, s így végre én is - régi gyökereimhez visszatérve eldugott desztinációk fejlesztését, kommunikációs lehetőségeit segíthetem, és blogot írhatok - itt a mesés Olaszországban, a Magyarországra történő ingázó lét mellett. Friuli-t ha az ember igazán megismeri, egyre többet akar ide jönni, mert olyan szép dolgokat ad vissza ez a térség az érintetlen bájából, amelynek keretei között egy kicsit mindent felfedezhetünk itt Olaszország kelléktárából. 

ovaros.jpg

(Grado)

1_kep_collio_dombjai.jpg

(Friuli dombvidék)

kisvirag.jpg

(Udine)

4. UNESCO csodák egy rakáson

Olaszország alapjaiban is UNESCO örökségek tökéletes és leggazdagabb lelőhelye, ahol lépten nyomon olyan csodákra bukkanhatunk, melyeket őrzünk, védünk és a jövő nemzedéke számára alig várjuk, hogy megmutassunk. Nem kell túl messzire mennünk, mert Friuli ebben is meglepetéseket kínál. Aquilea volt az első a listán (1998-ban), mely település a korai római időkből fennmaradt az időszak egyik leggazdagabb városkája volt. Az 5. század közepén Attila hun király által került leigázásra, és mind a mai napig ásatások és régészeti feltárások folynak a környéken. Az Aquileai templom (Bazilika) hatalmas nagy és egybefüggő mozaik padlója egyedülálló szépség Európában. Ha itt járunk a templom mögött ki ne hagyjuk a mesés kitötő részt, a csodaszép gyertya cédrusok között sétálva. 2011-ben a meseszép Natisone folyó partján fekvő festői szépségű kisváros Cividale del Friuli is megkapta a UNESCO védettséget, a longobárdok történeteit őrző - s a lombard kultúrát ápoló kisváros 568 - 774. közötti időszakának emlékei azok, melyek mesés időutazásban részesítik az ideérkezőket. A templomok, a freskók és az óváros mesés szűk kis utcái, valamint a türkizzöld folyam, mely az ördög hídja alatt vár minket, megannyi történetet mesél. 2012-ben pedig Palmanova csillagalakú erődítmény városa írta be nevét a Unesco örökségek közé, mint a velencei késő reneszánsz időszakában épített (1593) erődítmény város. Története, alakzata, és a város hangulata egy külön élmény, nem beszélve a főtéren közepén megállva átérezni a korok, idők éa s történelem energiáit. 

mozaikok.jpg

(Aquileia)

naplemente_asatasok.jpg

(Aquileia)

templom_bent.jpg

(Aquileia)

cividale_1.jpg

(Cividale del Friuli)

kohaziko.png

(Cividale del Friuli)

cividale_3.jpg

(Cividale del Friuli)

cividale_zold_folyo.png

(Cividale del Friuli)

foter.jpg

(Palmanova)

plamanova_szobor.jpg

(Palmanova)

5. Hegyek, völgyek, teraszos dombok és lagúnák

Friuli a hegyek, völgyek és vízek régiója. Ahol egy napon fürdőzhetünk az Adria kellemes hullámai között, s hajózhatunk a selymes homokfövenyekkel tarkított lagúnák között, ahol a halászok piciny szigeteiben gyönyörködhetünk, majd fél órával később már a mesés toszkán jellegű teraszos dombok között lehetünk, és innen pedig maximum egy órára a délceg hegyek friss ölelésében pihenhetünk. A Friuli Dolomitok és a Júlia Alpok lejtői, magaslatai, tavai és folyói, mind a tisztaságot hirdetik. A friss, megújító levegőt, az érintetlen természetet és azt a természetközelséget, melyben az itt élők mind olyan nagyon hisznek. A hegyvidék tövében lévő dombos részeken, megannyi kastélyt és történelmi utat találunk, a hegyvidék keretei között, pedig olyan történelmi falvakat, melyek sokmindent átéltek. Kőházak, szalmaházak, családi birtokok és agriturismo-k, s hegyi faházak, történelmi ereklyék. Mindez egy helyen Friuliban.

teraszok_2.jpg

(Friuli dombvidék)

friuli_dolomitok.jpg

(Úton a Friuli Dolomitok felé)

grado_ovaros_2.jpg

(Grado)

belvarosi_szakasz_szepseges.jpg

(Grado)

barcis_kingus.jpg

(Friuli hegyvidék)

fusines_lago.jpg

(Júlia Alpok )


barbana_meses_szigete.jpg

(Grado )

6. Családias légkör

Amikor csak arra vágyunk, hogy egy olasz család vendégei legyünk, vagy éppen velencei kristályok között, reggeli előtt a kastélyparkban sétáljunk, ez ebben a régióban mind megvalósítható. A régió híres vendégszeretetéről és arról is, hogy nincs tömegturizmus. Ezt a mivoltát a térség nagyon de nagyon szeretné megőrizni, hiszen pontosan ettől különbözik számos más olaszországi régiótól. Itt nincsenek nagy 5 csillagos szállodaláncolatok, nincsenek egymás után pufogó buszok a dombok között, csend van és nyugalom, s megannyi tüneményes családi vállalkozás, akinél szálláshely, isteni reggeli, kis Osteria vár minket remek falatokkal, hogy itt Olaszországban is igazán otthon érezhessük magunkat. Kedvünkre kerékpározhatunk, lovagolhatunk, de még Vespa motorokkal is száguldozhatunk a dombok között, csakúgy ahogyan beállhatunk akár egy az olasz konyháról mindent tudó séf mellé is, hogy beletanuljunk a vidéki, családias olasz ízekbe. A legtöbb helyen 2-3 generáció fogad majd minket, mosollyal, friss vágott virágokkal a szobánkban, s helyben készült mennyei finomságokkal.

bicikli_ls_kis_szek.png

subida_etterem.png

spessa_birtok.jpg

dombok_spessa_1.jpg

 7. "0" km-es finomságok

A régióban élő élelmiszerek és alapanyagok rendkívül sokrétűek. Az ásványos talajban, a hegyek tövében érlelt FOSSA sajt, a különleges klímától oly finom San Daniele prosciutto, s a Montasio sajtból készült isteni Frico mind mind helyi sajátosság, nem beszélve, a finom Gubana édes ízeiről. Friuli rengeteg zöldségben, gyümülcsben gazdag térség, ahol a régió "pezsgője" a Spumante, s a finoman habzó Ribolla Gialla is elvarázsol majd minket. A sonkák és sajtok finom ízharomóniája mellett, a halételeket és tengeri herkentyűket is kedvelők részére, Friuli egy kis földi paradicsom. Grado tiszta vízei fenséges otthont adnak megadnnyi halfélének és számos kagylónak, rákoknak. Nap mint nap friss tengeri finomságokat ehetünk, grillezve, sütve, de akár még nyersen is. A helyiek - csakígy a halászok is, nagyon vigyáznak arra, hogy ne merítsék ki a tenger adta "gyümölcsöket", csakúgy a földeken is családias, természetes gazdálkodás folyik, melyhez az időjárás is általában eléggé kegyes. A teraszos dombok vidékén számos remek borászat és mesés - leginkább - fehérboros vidék vár minket, a számos apró kis mezőgazdasági üzem, mini tésztagyár és akár sajtüzem. Friulibn az asztalra általában mindig helyi élelmiszer kerül, frissen, aznap vásárolva, s frissen elkészítve. A "0" km koncepció a térségben nagyon elterjedt, hiszen cél, hogy a lehető legkisebb környezeti terheléssel jusson az étel az asztalokra, ezzel is megtartva a térség kiegyensúlyozott ökoszisztémáját, fenntarthatóságát.

zoldesg_gyumolcs.jpg

halpiac_1.jpg

fozes_a_konyhaban_1.jpg

osteria_faaltok_2.jpg

8. Golf, hajózás, síelés, shopping és két keréken élmények, akár négylábú barátainkkal együtt

A mesés tájak, finom falatok és családiasan olaszos élmények mellett számos aktív kikapcsolódás várhat minket Friuliban. A régió túrázáshoz, családi és baráti piknikezése, fantasztikus helyszíneket ígér, csakúgy ha éppen nordic walking aktivitásra vágyunk. Az erdők, a tavak, a mezők és a folyóvölgyek remek kirándulásokat kínáló desztinációk, csakúgy a tengerparti részen lévő gyermek és családbarát strandok és desztinációk. Friuliban rendkívül széles választékban állnak rendelkezésre a kerékpárutak, több kilóméteren keresztük tekerhetünk Grado lagúnái között, ahogyan a dombok és hegyek között is. Akik az elegánsabb sportot így például a golfot kedvelik, Friuliban festői helyszíneken golfozhatnak, akár a lagúnák között, vagy mesés kastélyok parkjaiban, ahogyan történelmi vidékek modern golfklubjaiban is. A golf mint sport az egyik kiemelten támogatott témája ebben az évben Friulinak, így egy szuper kezdeményezés is elindult a régióban a "Dolce Vita in Friuli" program néven, melynek keretében az aktív kikapcsolódát kedvelők meseszép helyeken túrázhatnak és az olasz gasztronómiába, de még befektetési lehetőségekbe is belekóstolhatnak. Bővebben: http://visionandmission.it/dolcevitainfriuli

Friuli emellett minden tekintetben kutya és családbarát térség, ahol a négylábú kedvencek is önfeledten nyaralhatnak pihenhetnek velünk. 

udine_15.jpg

(Udine)

hajokutya.jpg

(Grado)

maggie-vel.jpg

(Júlia Alpok)

img_0357.JPG

(Mesés magánkastélyok)

img_3402.JPG

9. "Hahó a tenger" - remek családi nyaralási helyszínek

A térség számos tengerparti desztinációban is gazdag, a kínálat a családias kis agriturismoktól, az igazán hosszú tengerparti sétányokkal és sok sorban integető színes esernyőkkel felszerelt üdülőhelyekről is híres. Grado, mint egy kis gyöngyszem és különleges lagúnaváros, elegáns kis szállodákkal, apartmanokkal és üdülőfalvakkal várja a látogatókat, számos választék keretei között, csendesebb, kisvárosi, mondhatnánk monarchia hangulatban.

Szállásjavaslatok, túrák, kikapcsolódási lehetőségek, turisztikai látványosságok és programok kapcsán örömmel és készséggel nyújt tanácsot a térség desztinációs tanácsadó vállalkozása a Vision and Mission Tourism Consulting Italy https://www.facebook.com/VisionandMissionItaly

Aki pedig az igazán nagyhangú, olaszos hangulató tengerparti helyeket kedveli, azoknak pedig Lignano közelsége is teljes vertikumot kínál. Friuliban nagyon sok klassz eldugott, ugyanakkor rendkívül családbarát kemping is található, ahol igényeink szerint vadregényes környezetben, szuper szolgáltatások között találhatjuk meg a számunkra leginkább megfelelő lehetőséget. Az Olaszkempinglap oldalán számos Veneto tartományban és Ferrara vidékén lévő lehetőséget is találunk, de nekem az egyik kedvencem a Friuliban lévő, Monfalcone-ben található Marina Julia Camping Village, ahol a négylábú kedvencek is remekül érezhetik magukat, az egész családdal együtt. Bővebben a kuytabarát kemping kapcsán: https://olaszkempinglap.hu/ 

kacsak.jpg

(Natisone folyó)

medence_vilag_2.jpg

(Grado Üdülőfalu) 

laguna_bejarat_naplemente.jpg

(Grado Naplemente)

grado_beach_private.jpg

(Grado tengerpart)

(Monfalcone kutyabarát kemping)

(Monfalcone kutyabarát kemping)

10. Titkok és felfedezések

Friuliban pontosan az jó, hogy megannyi része abszolút felfedezetlen. Olyan csoda dolgok rejlenek itt, mint egy nagy kincsesláda apró rejtekén. A nehéz, súlyos ékszerek mellett, az apró kis gyöngyszemek a ládikó sarkában, annak aljában pihennek és mi minél jobban túrunk bele ebbe sok finomságba, annál mívesebb csodák kerülnek a kezünkbe. Friuli egy olyan ékszerdoboz, amelyről nagyon sokan nem tudunk. Átszáguldunk ezen a régión, mert a sokkal jobban promótált, ismert és további csodaszép térségek hangosan hívogatnak, míg ez a csendes, kicsit szégyenlős vidék mint egy nagy híd, köt össze minket Olaszország megannyi számos látnivalójával és élményével. Kastélyok, eldugott villák, privát múzeumok és gyűjtemények, szeretnivaló családi Osteriák, kis kőházak és cédrusok a dombok között, mosolygós kisöregek, pezsgő tengerpati élet, nyugodt hegyvidék, és a romantikus dombok hívogató vonulata....Friuli egy igazi kis földi paradicsom. Pár személyes kedvenc, Friuli titkos vidékeiről <3 

villalta_kastelya.jpg

img_3441.JPG

a_kishaz.jpg

kishaz_viraggal.jpg

jazmin_bejarat.jpg

belvaros_kis_haz_olajfaval.jpg

zold_es_kek_szinek.jpg

Friuli Venezia régió térsége kapcsán bővebb információ kérhető, a Vision and Mission Italy - Turisztikai Desztinációs Tanácsadó vállalkozástól. Kontakt, email: k.semperger@visionandmission.it

Photocredit & Copyright: A szöveg és a képek, az Egy kis Itália blog szerzőjének: Semperger Sommariva Kingának szerzői jogtulajdona. A kép/képek és a szöveg további felhasználása csak és kizárólag a szerző engedélyével, beleegyezésével, vagy a jelen forrás hivatalos megjelölése mellett osztható meg, közölhető tovább. Köszönjük! Egyes képek a Fotoimpronte Stúdió közreműködésével készültek, a képek alatt jelölve.

Napi történetek: www.facebook.com/EgyKisItalia 

 

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Egy Kis Itália

Fergeteges olasz hétköznapok - egy magyar lány tollából. Mindennapi történetek Pizzaországból. Utazási élmények, felfedezések, titkos városok, reneszánsz történelem, pasta & pizza minden mennyiségben. Mesék tele szeretettel, melyet az olaszok vitalitása, életvidámság ihlet, egy lánytól - aki nyakig belecseppent a dolce vita pillanataiba. Egy blog, ahol mindig süt a nap, ahol olaszos jókedv vár. Egy oldal, ahol kötelező lassítani és elnyújtózni :) ahol az Aperol Spritz mindennapi kellék, a pizza kimondottan ajánlott és fontos eleme életünknek, s ahol a pasta elengedhetetlen boldogságelem. Egy kis Itália, ahol a déli nap serkentette ráncok, csakis a mosolytól erednek. Bouna Lettura :) <3

Friss topikok

Top 5

  1. GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről
    GRADO, olasz életérzés, tengerpart - 6 órányira Budapestről 2019. március 05. 15:22GRADO, ......első látásra "AMORE"  Amikor az embernek van egy szívszereleme, arról mindig jó mesélni. Főleg ha ez kölcsönös. Ebben az évben és a jövő évben is Grado mesés kisvárosának vezetése és az...
  2. Vannak azok a napok...
    Vannak azok a napok... 2017. február 18. 09:29Számomra a tenger, a hullámok, a homokban való önfeledt és kitárulkozó séták, a sirályok éneke valahogy mindig olyan pozitív töltet, amire nincs magyarázat. Azt gondolom, a legjobb dolgok néha azok,...
  3. DolceVita, Grado, Olaszország  - 6 tipp útravalóként
    DolceVita, Grado, Olaszország - 6 tipp útravalóként 2022. április 14. 08:33Grado, a Nap Szigete. Egy csöppnyi homoksziget, ahol a természet, a tenger és a történelem valami különös módon varázsolja el az embert. Igazán olaszos módon, megadva a Dolce Vita számos pillantát. A...
  4. Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében
    Gondolatok és Gondolák a Ferde Torony tövében 2017. július 09. 08:51A kacifántos olasz hétköznapoknak megvan az az előnye, ha éppen fel is szeretne robbanni a ember fia a napi stressztől, és a munka adta "gyönyöröktől", elég csak kimenni az utcára, nagy levegőt venni,...
  5. Lélekemelő kávészünet - Grado csodái
    Lélekemelő kávészünet - Grado csodái 2020. április 25. 14:52Létezik egy kis paradicsomi sziget, az Észak Olasz tengerparton, Friuli régióban, Trieszt után, a Júlia Alpok hegyeinek ölelésében, a lagúnák vidékén, ahová most a képzelet repülőszőnyegén repítelek...
süti beállítások módosítása