Olaszország egy kicsit másként - életvidám hétköznapok, izgalmas utazások, ízes élet & "dolce vita" - egy magyar lány tollából, Pizzaországról.

Egy Kis Itália

Újévi mesék és finomságok a Collio dombjai közül

...Frico és Frittata különleges története

2017. január 11. - BellaItalia

Van egy hely Észak Olaszországban, ami első látásra szerelem volt nekem. Mindehhez hozzá tartozik, hogy én általában az eldugott, titkos kis helyeket szeretem, ahol nincs tömegturizmus, s ahol a szépség, a harmónia teret kap ahhoz, hogy szétáradjon a térben és lélekben is, mert azt gondolom, hogy az igazán értékes pillanatokat egy adott helyen, így még inkább át lehet élni....Én pedig személy szerint, olyan igazi a pillanatokat megélő ember vagyok. A Collio dombsága Észak Olaszországban helyezkedik el, olyan ez a terület mintha Toszkánában járnánk, csak kicsit vadabb, kicsit eldugottabb, de nekem pont ettől szebb. A terület a szlovén határ mellett helyezkedik el, Cormons, Gorizia városkái által határolva. Ez egy olyan igazi mesevidék, amiben semmi más dolgunk nincs, csak el kell merülni és hagyni, hogy a térség ringatása, lüktetése szépen magával ragadjon bennünket. A Collio felfedezésének az elején pont azt élveztem a leginkább, hogy térkép és úticél nélkül, egyszerűen csak elmerültünk ebben a mikro térségben, s minden alkalommal újabb és újabb arcát engedte meg nekünk felfedezni. 

1_kep_collio_dombjai.jpg

(Kép címe: a Collio lankái, szépséges vidéke / Fotó by: Semperger Sommariva Kinga / A fotó a blog szerzőjének  jogtulajdonába tartozik )

Nincs turistabusz, a környék telis tele családias "Agroturismo" helyekkel, napfénytől kacagó dombokkal, olíva ültetvényekkel, és égig érő ciprusokkal. A dombok között legtöbb helyen mobiltelefon vétel és még wifi sincs, így a helyszín tökéletes a kikapcsolódásra. Sok helyen a telefon még szlovén szolgáltatóval működik, mert annyira közel van ez a terület a Szlovén határhoz. A kellemes dimbes-dombos vidék remek vidék kerékpározáshoz, de itt aztán egy kis Vespával is örömmel száguldozik az ember, arról nem is beszélve, hogy számos szálláshelyen mind a kerékpár, mind a Vespa vagy kismotor, abszolút bérelhető. Ahogy megérkezünk erre a vidékre, valahogy elmondhatatlanul és azonnal átölel. A természet szépsége, a lankák körülölelő kedvessége és a rengeteg érintetlen zöld. Ez a hely olyan igazi természet lágy öle, ahol tényleg csak bele kell szippantani a levegőbe, a többi pedig csakúgy jön magától. 

agroturismo.jpg

(Kép címe: La Subida lágy ölén / Fotó by: Semperger Sommariva Kinga / A fotó a blog szerzőjének jogtulajdonába tartozik )

Ez a piciny régió egy igazi GasztroParadicsom! A lankák lejtői remek s a napsütötte dombok, remek szőlőtermésnek adnak helyet, így itt a borok is igazán lágy esésű, selymes, fenséges ízűek. A vidék leginkább jellemzője a fehér bor,  melyet számos nagyobb borászat és kis biogazdaság, kézműves manufaktúra is készít. Nyomokban olívafák elegáns ültetvényei is megtalálhatóak, miközben a dombok mögött már Friuli Venezia Giulia hatalmas hegyvonulatai ölelik át ezt a meseszép, harmónikus,  nyugtató kis vidéket. A térség sajtjai és sonkái felejthetetlenek, főként amikor bármely kis étterembe, Osteriába betér az ember és csak egy pár falatot csipeget a helyi ízekből. Számunka az egyik legkedvesebb hely, a Collio kapujában, Cormons városkát elhagyva, a dimbes dombos térség kis útján majd egyszer csak bal oldalon elsőként feltűnő Osteria La Subida, ahol minden téren felejthetetlen ízekkel, emlékekkel, mosollyal és illatokkal ajándékozzák meg az idelátogatók lelkét.A hely természetesen kutyabarát, minden téren szeretettel üdvözlik a négylábúakat is, akár felülhetnek az asztal mellé, külön kispárnán és együtt figyelhetik a térség legfinomabb sajtjaik és sonkáink ízletes vonulását - asztalunkon. Természetesen valami kellemes prosecco elmaradhatatlan lesz, amivel koccintanunk kell, a háziakkal is és magunk egészségére is. 

osteria_la_subida.jpg

(Kép címe: Osteria a Collio dombjai között / Fotó by: Semperger Sommariva Kinga / A fotó a blog szerzőjének jogtulajdonába tartozik )

Első meghatározó gasztronómiai élményem azért is olyan mélyen szívódott az emlékezetembe, mert sosem felejtem el, amikor elfogott az az érzés, hogy jókor lenni jó helyen, napsütésben jót  enni, egy mosolygó kék szempárban viszontlátni magad, közben mérhetetlenül szerelmesnek lenni Észak Olaszország mesés lankái között....uhhhh hát ez már így összességében maga a giccs....de itt mindez valóra vált, miközben nekem minden kis boldogsághormonom az eget verdeste örömömben. Történt tehát, hogy ellátogattunk erre a helyre, a mi hiperaktív jackrussel kutyánkkal, Maggie-vel, mert Ő sosem maradhat ki a jóból, s ezen a helyen ténylegesen megjelent előttem a film - Alíz Csodaországban - a maga valójában. Kovácsoltvas meseszékek a teraszon, hatalmas nagy parafadugó formájú ülőkék a diófa alatt, a fából épített dobogókon kézzel szőtt színes párnák és plédek sokasodtak, melyek egy remek kültéri tűzhelyet fogtak közre és körülötte vidám társaság szürcsölte, az igazi Aperols Spritzet. Amelynek nemcsak a színe, de az illata is az egekbe hatolt, akkor ott valami elvarázsolt.

meseszekek.jpg

(Kép címe: Mesebeli kovácsoltvas székek / Fotó by: Semperger Sommariva Kinga / A fotó a blog szerzőjének jogtulajdonába tartozik )

Betérve az Osteria falai között egy igazi erdei mesevilág fogadott. Több szinten, számos kis zeg- zugos,ugyanakkor világos "kuckós" helyek lettek kialakítva, melynek keretei között igazán otthon érezheted magad. Színkavalkád, stílus és shabby chic keveréke, a modern vintage teljes beütésével, minden részlet minden téren összhangban és harmóniában fogad ezen a családias, kellemes helyen. A felszolgálás semmi másból nem áll, csak végtelen mosolyokból, olyan mintha mindenki elvarázsolt lenne ezen e helyen. Ehhez társul még egy ténylegesen olyan ambience, amibe az ember úgy "beleül" és ottmarad, csak néz ki a fejéből és önmagában már ettől jól érzi magát. Nincs rohanás, nincs stressz, csak maga a "SLOW" helyzet van, mert itt kérem kötelező lelassulni, akár akarjuk, akár nem, ez az állapot magától fog bekövetkezni. Semmi mást ne tegyünk csak üljünk le és adjuk át magunkat a hely szellemének,majd az ízeknek és illatoknak...

osteria_bent.jpg

(Kép címe: Az Osteria LaSubida mesés világa / Fotó by: Semperger Sommariva Kinga / A fotó a blog szerzőjének jogtulajdonába tartozik )

Ez volt az az alkalom, amikor először találkoztam "Fricoval" és társával "Frittataval"....két igazi kéjenc bűnözővel, akik a maguk csábító mivoltukban, igazi bűntettet tudnak elkövetni ellenünk. Olyan erővel csavarják el az ízlelőbimbóink, teljes repertoárját, hogy józan ésszel fel sem fogjuk. Történt ugyanis az, hogy az én drágám, mindkét kis "bűnözőt" megrendelte nekem, hiszen ezen két tipikus helyi "jóbarát" nélkül, nem élet az élet itt a Collioban. A rendelésünk után kellemes proseccot ittunk és én csak repültem együtt a hellyel gondolatban, felfedezve minden apró kis részletet, mert mindent tudni akartam, hogy melyik kis zeg zugban mi rejlik. Nagymamai hímzett párnái, kézzel festett képkerete, élet üzenetek a falon körbe körbe, ínycsiklandozó sajtkínáló a pulton, és megannyi borosüveg, valamint gyertya fényáradat és körülölelő szőrme takarók. Ezt már persze csak a nyílt tűzhely lángja tetézte, amitől konkrétan azt éreztem, hogy már csak a pizsamám és a házi papucsom hiányzik, merthogy simán át tudtam volna "vedleni" otthoni pizsama mood-ba. A chill out repülés hangulatból azonnal felébresztett "Frico" érkezése, aki finoman gőzölögve friss salátaágyon érkezett meg elém. 

frico.jpg

(Kép címe: Frico / Fotó by: Semperger Sommariva Kinga / A fotó a blog szerzőjének  jogtulajdonába tartozik )

Frico bizony elbűvölő...Nemcsak a látványa, de illata is. A Frico meséje a 15. században kezdődött, az olaszok már akkor tudták, hogy sajtokból csak és kizárólag fenséges dolgokat lehet művelni. A Frico - Friuli Venezia Giulia régió egyedi gasztro csodája, eredetileg az első történet Aquilea-ból indult, ahol már írásos emlékek is fennmaradtak eme finomságról. A Frico-t eredetileg a megmaradt "sajthulladékok" jóízű felhasználására találták ki, amikor is anno a sajtdarabokat egybeolvasztották és így készítettek belőle finomságot. Az századokon keresztül Frico azonban számos téren fejlődött és újkori mivolta már számos kivitelben megtalálható. A legjobb és azt gondolom legtradicionálisabb recept azonban ez, melyet itt most megosztok Veletek, így Ti is élvezhetitek majd otthon ezt a finomságot. 

A "FRICO" recept: 

A Frico-hoz remek "Montasio" sajtra lesz szükségünk, vagy "Latteria" típusú sajtra (kicsit zsírosabb sajtra), mert a legkellemesebb állagot ezek a sajtok biztosítják. Emellett szükségünk lesz krumplira és hagymára is, valamint egy nagyon jó serpenyőre, olyasmire, amit palacsintasütéshez is használunk, valamint egy remek sajtreszelőre is, amin krumplit és sajtot is fogunk reszelni. 2 kisebb krumplit hámozzunk meg, s nagyságrendileg súlyra ugyanannyi sajtra lesz majd szükségünk, mint amennyi a krumplik súlya. Reszeljük le a meghámozott krumplit, majd ezek után pedig a sajtot. Egy kis edényben keverjük össze a lereszelt sajtot a lereszelt krumplival. Majd a hagymát is apróbb - lapos szeletekre vágjuk (nem kockára) -ezt külön edénybe tesszük. Ezek után a serpenyőt kicsit hevítsük fel - de a tűznek a serpenyő alatt alacsony lángon kell majd égnie! Az edénybe nem kell  olaj és semmilyen zsiradék sem, mert maga a sajtban lévő zsír ezt tökéletesen helyettesíti. A serpenyőbe először (lassú tűzön) beleszórunk egy réteget az összekevert, lereszelt sajtból és krumpliból, ezt kicsit (palacsintaszerűen) eligazítjuk a tálban. Ezután jön egy réteg hagymaszelet középre, ezt is kicsit bele lapítjuk az alsó rétegbe. Majd a tetejére tesszük az újabb összekevert sajt és krumpli keveréket, melyet szintén kicsit belenyomkodunk a tálba. Palacsintaszerűen hagyjuk összesülni, a lényeg, hogy mindkét oldalát szépen pirítsuk meg. A szélek valószínűleg kicsit pirosabbak lesznek, de az úgy nagyon rendben is van. Amikor a serpenyőből kiszedjük az elkészült Frico-t, mindenképpen célszerű olyan papírra tennünk, mely kicsit felszívja a zsírt. hagyjuk lecsepegni mindkét oldalt a zsírtól kb. 3-4 percig, majd ezek után fel is szeletelhetjük mint egy kis tortát. Tálalható salátával, de akár polentával is nagyon finom! Jó étvágyat hozzá!

Miután beteljesült gasztro álmunk Fricoval és teljesen elvarázsolt minket, nem sokkal rá, kb. 15 perc különbséggel érkezett meg a gyógynövényes "Frittata"-nk. A tálalás és a körítés keretei között konkrétan művészeti remekműnek éreztem, elsőként sajnáltam is belevágni, de illata szintén ínycsiklandozó volt, a Collio dombjainak gyógyfüveitől....

frittata.jpg

(Kép címe: Frittata gyógynövényekkel / Fotó by: Semperger Sommariva Kinga / A fotó a blog szerzőjének jogtulajdonába tartozik )

A saláta tökéletes színharmóniában volt a tányér alatti alátéttel, a színek pedig kellemesen átöleltek. A Frittata alapvetően egy tojáslepény, amelyet kedvünk szerint bolondíthatunk meg mindenféle fűszerrel, gyógynövénnyel, borssal, zöldséggel. Elkészítése nagyon egyszerű, azonban vannak dolgok, amelyeket kötelezően be kell tartanunk, mert különben csak egy összeesett lepény lesz a serpenyőnkben. A Frittata remek reggeli eledel, de könnyed ebédnek is tökéletes, tortaszerűen vágott szeletei pedig akár uzsonnának is megfelelnek. 

Mi a titka a legfinomabb FRITTATA-nak? Az, hogy a tojás mellé, teljesértékű ( zsíros!!!) tejet, vagy akár tejfölt, de krémsajtot is használhatunk, a lényeg, hogy az igazi Frittata nem kalóriaszegény, nem lesz finom "skinny milkből". Az igazi Frittata olyan mint az olaszok, mindenből a legjobbat igénylik, a legteljesebbet, jelen esetben a legTEJesebbet :) A tojélepény alaphoz célszerű 6 tojást alapul venni, amihez 1/4 - 1/2 pohár (nagy pohár) tejterméket adjunk az előzőekből választva, elsőként talán célszerű tejjel készíteni, az lesz a legkönnyebb verzió! A Frittata másik titka még az is, hogy ha túl tejesen akarjuk, az egész szét fog folyni, ha pedig nem teszünk bele megfelelő mennyiségű tejterméket, akkor csak egy sima tojásrántottát kapunk :) így nagyon fontos, hogy a tojás és tejtermék arányt az elején mindenképpen eltaláljuk. Nagyon fontos még az, hogy milyen seprenyőt használunk, lehetőség szerint könnyed serpenyő legyen, melyben csúszkálhat szépen az étel, s melyben van lehetősége szétterülnie a tojáslepénynek. Van, hogy a serpenyőben összerántott tojáslepényt még utólag a sütőbe is beteszik, hogy a teteje is még jobban átpiruljon, de a legtöbb helyen csak a serpenyőben sütik. Amennyiben szeretnénk tojást, paradicsomot, egyéb zöldséget is beletenni a Frittata-ba, mert tehetünk - célszerű ezeket előbb egy kicsit megfőzni, pirítani, hogy ne a Frittata konzisztenciáját lágyítsák, esetlegesen folyóssá tegyék. A 6 tojásos verzió esetében mindig tegyünk legalább 2-3 nagy evőkanál olívaolajat, fekete borsot ízlés szerint, 2-3 gerezd fokhagymát. A tej mellé nyugodtan becsempészhetünk tejfölt, vagy valamilyen finom jó minőségű vajkrémet is, mindösszesen egy kisebb fél dobozzal...Ettől igazán krémes finomságot kapunk majd. A Frittata tartalma egyértelműen bolondítható még finom fűszerekkel, gyógynövényekkel,zöldségekkel, s mindenféle finomsággal. Arra vigyázzunk csak, hogy pontosan attól fog könnyed maradni, ha nem túlozzuk el a benne lévő alapanyagokat és a tojásnak is hagyunk helyet... 

Mindezen finomságok után, a dombok zöld frissességére vágyva, beleszippantottunk a mezők illatába. Mindig felemelő itt lenni, boldogsággal és jó energiákkal tölt el. Utunkat a Rózsa Apátság dombjai felé folytattuk, de ez legyen majd egy következő történet. Egy helyről, ahol csodaszép titkos rózsakert vár és egy terasz, ahonnan elénk tárul a világ....<3 

collio_bucsu_kilatas.jpg

(Kép címe: A Rózsa Apátság / Fotó by: Semperger Sommariva Kinga / A fotó a blog szerzőjének jogtulajdonába tartozik )

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

maradokapénzemnél 2017.01.13. 12:31:24

megjött az étvágyam egy kis frico-hoz, hétvégén kipróbáljuk a családdal :)

BellaItalia 2017.01.13. 13:15:39

Nagyon örülök! Jó étvágyat Nektek :) hamarosan jönnek újabb finomságok és szépséges tájak, olasz mesék :) Kellemes hétvégét!